UA
RU UA
05 Лютого 2023, 22:42
3146
Життя під вогнем: що відбувається в Дружківці після ракетного удару окупантів
Репортаж

Життя під вогнем: що відбувається в Дружківці після ракетного удару окупантів

Серед ночі росіяни завдали два ракетних удари по Дружківці. Було поранено 5 людей, пошкоджено 4 багатоповерхівки та дитсадок. Репортер Східного Варіанта побував у місті після ворожої атаки та розповідає деталі

Цієї ночі уся Дружківка не спала. Російські окупаційні війська за лічені хвилини лишили місто без ще одного дитячого садка, а мешканців, які вже спали у своїх ліжках – власної оселі.

Приблизно після опівночі у місті пролунало два потужних вибухи. На горизонті піднявся стовп чорного диму, який було видно звідусіль. На місце майже відразу виїхали рятувальники, працівники поліції та карети швидкої.

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

Приїхавши на місце, я побачив жахливу картину: панельний будинок майже весь стояв без вікон, а посередині між першим та другим під'їздом темніла глибока вирва від ракети. 

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

На вулиці тхнуло газом – напевно пошкоджено газову магістраль. Бетонні панельні блоки луснули та звисають униз. З темних вікон як з пустих очниць черепа ліхтариками світять люди. Вони не можуть самостійно вийти з будинку, бо сходові прольоти звалилися з третього на перший поверх.

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

Дідусь зверху щось кричить, рятувальники голосно просять його не підходити до краю балкона, бо бетонні плити вщент зруйновані. 

На другий поверх закинули драбину і намагаються врятувати двох жінок. Першою спускають поранену жінку. Їй медичну допомогу надали прямо в зруйнованій оселі, потім рятувальна операція загальмувала – драбиною треба зняти лежачу жінку. Вихід був знайдений – постраждалу обмотали страхуючими мотузками та обережно спустили до низу. Здавалося, пройшла вічність, поки жінку підхопили медики та на ношах віднесли до машини швидкої.

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

На третьому поверсі з іншого боку будинку горіло світло. Через розбите скло рятувальники спустили спочатку молодого чоловіка, потім його комп'ютер – людина працювала в ай-ті сфері, тому системний блок з усіма даними був для хлопця цінніше за все. 

Далі на мотузці у мішку щось заколихалося. Зверху попередили – обережно – там пес. Дійсно, коли мішок розв'язали, на поверхню висунувся чорний ніс такси.

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

Підійшов ще один чоловік. Родич програміста.

«Слава Богу, ти живий! Бери собаку пішли до мене, а завтра будемо розбиратися куди вивозити речі, пішли у мене переночуєш, навіть не думай тут лишатися», – тягнув родич постраждалого. 

Хлопець не особо пручався, незабаром вони із врятованою таксою зникли у темряві.

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

Один за одним рятувальники спускали людей драбинами, наостанок усі сили кинули на літнє подружжя. Чоловік з жінкою ледь рухалися, тому багато часу зайняло їхнє переміщення на висоті між балконами. 

Нарешті всіх було врятовано, обійшлося без загиблих, і це реально можна вважати дивом. Були легкопоранені склом, не без того. 

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

На ранок комунальники розгорнули прибирання скла та ліквідацію наслідків. За допомогою монтажної вежі розбиті вікна забили плитами OSB, а людям з прилеглих багатоповерхівок за списком видали плівку, щоб закрити оселі від вітру та холоду.

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

Майже усі мешканці, яких врятували з панельної багатоповерхівки, розповідають одне й теж – вночі, коли вже спали, пролунав гучний вибух, люди на деякий час оглухли, отримавши контузію. Увімкнули світло, вибралися з-під уламків вікон, по битому склу пробирались до дверей на вихід. Деякі встигли зібрати цінні речі та вже на балконі чекали рятувальні команди, присвічуючи ліхтариками.

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

Вдень постраждалі прийшли до власних квартир, щоб забрати найцінніше та заколотити вирвані двері. У помешканні людям вибуховою хвилею не тільки вибило вікна, а й порозбивало меблі, побутову техніку. Все те, що люди роками наживали, працюючи та іноді купуючи у кредит стало мотлохом.

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

Єдине, що яскраво запам'яталося цього ранку – жінка, що прийшла вивозити речі, але по кімнатах все валялося поламане та розбите. 

Вона глибоко зітхнула, взяла горщик з квіткою, міцно притиснула до себе та кивнула на двері, що стояли поруч немов кришка домовини: «Забивайте! Тут більше нічого брати…».

Дружківка ракетний удар
Фото: Східний Варіант

Автор: Олександр Качура

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

3146
Поділитись:
28 Вересня Субота
22:59

Сьогодні окупанти доволі активні на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках

22:51

Близько 1,5 тисячі звернень з приводу домашнього насильства зафіксували на Донеччині за I півріччя

22:31

Українські військові скаржаться на неякісні укріплення у Гірнику на Донеччині (фото)

21:59

Сирський відвідує бригади на Вугледарському, Курахівському та Покровському напрямках

20:59

На Донеччині ремонтують 44-кілометрову дорогу коштом резервного фонду держбюджету (фото)

20:54

Поки окупанти здавалися у полон на Курахівському напрямку, по них ударили свої ж (відео)

20:32

Юні легкоатлети з Донеччини здобули дві медалі на командному чемпіонаті України (фото)

19:59

Безгинська перевірила роботу координаційного центру підтримки ВПО Луганщини в Києві

19:53

Російські загарбники просунулися біля Новогродівки, Маринівки та Цукуриного на Донеччині

19:42

Для жителів Першотравневого старостинського округу надійшла гуманітарна допомога від GEM (фото)

18:59

У Павлограді для ВПО з Луганщини провели заняття з логопедом і надали психологічну допомогу (фото)

18:52

Борець із Бахмута здобув "бронзу" на змаганнях у Румунії

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: