Інженер з музичною душею. Історія діджея з Сєвєродонецька

Ви знали, що технічна професія «інженер» і математичний склад розуму можуть відмінно уживатися з улюбленою творчою справою, в якій немає рамок і чітких правил? Як це можливо — «Східний варіант» дізнався у творця електронної музики Євгена Єфименка.

Євген Єфименко — інженер-технолог 2-ї категорії, працівник проєктної організації в Сєвєродонецьку. Євген займається тим, що створює проєкти промислових виробництв для України, Узбекистану і навіть для Китаю. 

Крім цього в рідному місті Женя також відомий у сфері електронної музики. Він — діджей під псевдонімом Enforcer, музичний продюсер і засновник звукозаписної студії Rotor FM.

🎧 Чому саме електронна музика?

Ще в дитинстві Женя був небайдужий до музики.

«У друга був магнітофон. У ті роки не було інтернету, дисків та флешок. Були касети. І їх потрібно було “добувати”. А ще була група Prodigy — це, можна сказати, батьки британської електронної сцени. Їх творчість дуже вплинула на нас. Власне тоді наші музичні уподобання і сформувалися. Ми записували касети та слухали їх до дірок, переписували й ділилися з нашими друзями. Таким чином цінителів напрямку ставало все більше», — згадує Женя.

Фото з особистого архіву Євгена Єфименка

🎹 Зі слухача — у музиканти

Все почалося в підлітковому віці, коли Жені було 16 років. Це був початок 2000-х і наявність комп'ютера вдома була рідкістю.

«На щастя, була можливість приходити до мами на роботу і там займатися на її комп'ютері. Мені подобалася її професія і завжди був інтерес розібратися в принципах роботи програм, з якими працює мама. Після вивчення таких програм, як AutoCAD, стало цікаво вивчити й інші програми, в яких можна проєктувати та створювати, але вже в музичному напрямку», — розповідає музикант.

Перша така програма, з якою познайомився Женя, була FruityLoops (цифрова звукова робоча станція і секвенсер для написання музики).

«У програмі не було “заготовок”. Інтернету в такому вільному доступі, як зараз, також не було, відповідно, не було можливості щось звантажити. Всі звуки потрібно було створювати самому. Звичайно, перший твір не можна таким назвати (сміється). Це був радше набір звуків, в загальному повна нісенітниця. Але це якраз і стало мотивацією — детально вивчити принцип побудови музики», — ділиться Євген.

Євген Єфименко, фото з Instagram аккаунта PLAN B

🎼 Познайомимо молодь з новими напрямками в музиці!

У 20 років Євген купив першу MIDI-клавіатуру. Її можна було під'єднати до програми на комп'ютері, з'явилася можливість записувати звуки. Женя почав вивчати види синтезу звуку.

Інтерес до такого захоплення привертав і інших людей. Команда однодумців ставала все більшою. Хлопці прийшли до ідеї організовувати свої вечірки електронної музики.

«Концепцією таких заходів було — познайомити молодь з різними напрямками в музиці, які були вже популярні у світі, але не у нас в місті. Це були такі напрямки, як drum and bass і dubstep. У Сєвєродонецьку на той момент не було клубів, де була можливість почути таку музику», — ділиться з нами Євген.

У 2012 році Жені та його команді діджеїв прийшла ідея проводити музичні вечірки самостійно.

«Ми орендували приміщення і частину устаткування, яка доповнювала вже наявну. Усім сподобалось. Аудиторія стала рости», — каже Євген.

А влітку 2020 року хлопці провели більш масштабні заходи в Сєвєродонецьку. Це були музичні фестивалі на відкритому повітрі (open air Fiesta).

💪Своїми силами та все «з нуля»

Кількість знайомих в музичній сфері також зростала. З'явилися друзі, у яких була своя звукозаписна студія.

«Хочу таку ж!», — подумав Женя.

Євген зробив проєкт майбутньої майстерні, де будуть збиратися люди, які могли б самі створювати свою музику.

Фото з особистого архіву Євгена Єфименка

Однодумці його підтримали. Хлопці знайшли приміщення, в якому орендували кімнату і всією командою почали створення майстерні «з нуля»

Фото з особистого архіву Євгена Єфименка

У команді були не тільки музиканти, але і будівельники, художники та інженери.

Звукоізоляція — один з головних моментів у створенні звукозаписної студії, тому працювали під керівництвом інженера-акустика.

На цей момент в студії понад 10 складових для створення музики: синтезатори, мікшери, еквалайзери, підсилювачі, компресори та кілометри дротів.

Крім написання музики, є можливість записувати свої пісні молодим виконавцям, оскільки в студії також є рубка для кожного охочого створити музику або записати свої пісні.

«До нас приходять початківці діджеї, вокалісти абсолютно різних музичних напрямків, а ми допомагаємо обробити їх треки та перетворити “сирий” матеріал на “готовий і смачний”, удосконалити його», — ділиться з нами Євген.

Фото з особистого архіву Євгена Єфименка

🥁 Які плани?

«Ми плануємо і далі розвиватися і вдосконалювати свої навички та студію», — каже Євген.

Напрямків в електронній музиці все більше, і все більше людей дізнаються про творчість команди Rotor.fm. Хлопців стали запрошувати на різні всеукраїнські онлайн-трансляції електронної музики.

«Наприклад, не так давно ми брали участь у всеукраїнській онлайн-трансляції PLAN B. Це фестиваль соціальних ініціатив і нової музики, а також це комунікаційна платформа, покликана об'єднати розрізнені соціальні ініціативи всієї України й, особливо, східного регіону в єдину мережу. У ній брали участь діджеї з таких міст, як Харків, Івано-Франківськ, Лисичанськ і Сєвєродонецьк. І в нашому випадку карантин тільки сприяв більшій кількості аудиторії  та переглядів трансляції. Люди вдома, люди сумують за заходами та фестивалям, а це прекрасна альтернатива такому дозвіллю, але з усіма заходами безпеки в період пандемії. Такий собі ефект присутності», — ділиться Женя.

Щосуботи хлопці проводять свої онлайн-трансляції електронної музики.

«Нас дивляться понад 200 осіб з усього світу. У Instagram на своїй сторінці @rotor.fm заздалегідь проходить інформування про майбутню онлайн-трансляцію», — розповідає Женя.

Фото з особистого архіву Євгена Єфименка

Нове захоплення

Профессиональны своего дело, эстеты, ценители и гурманы отличатся от новичков в той или иной сфере тем, что умеют чувствовать «тонкость» в объекте своего увлечения. Человек умеет распознавать «то самое» качество. Так и у Евгения любовь к музыке сподвигла к приобретению носителя самой чистой и качественной музыки в мире — виниловых пластинок. Теперь у Жени в наличии свой проигрыватель виниловых пластинок, а также новое и приятное увлечение — коллекционирование винилов. Коллекция насчитывает более 15 виниловых пластинок.

Поради для діджеїв початківців

1. Шукайте нові можливості для навчання

Зараз кількість програм для створення музики не закінчується на одній FruityLoops: їх маса. Також дуже багато навчальних роликів, які можна подивитися в YouTube. Є цілі школи діджеїв, онлайн-школи. У наш час навчитися у професіоналів — не проблема. Під рукою є інтернет — і це вже свобода і доступ до інформації.

2. Постійно практикуйтеся

Безумовно, важливе бажання, як і в будь-якій іншій справі. Але в музиці обов'язковий фактор — дія. Не потрібно боятися, потрібно брати й робити, не зупинятися на досягнутому, не залишати ідею просто в голові.

3. Експериментуйте

Для народження музики важливо відтворити придумане тобою в життя. Пробуйте, експериментуйте, вчіться — і все вийде!

Последние новости

  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

5 години назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

11 години назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як знайти зниклу безвісти людину на окупованій території: алгоритм дій

Випадки насильницьких зникнень та свавільних затримань українців на тимчасово окупованих територіях стають все більш масовими… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.