На саміті "Східного партнерства" говорили про Донбас: що Україні очікувати від Європи

Україна взяла участь у саміті «Східного партнерства», який проводить Європейський союз. Про Донбас на саміті часто згадували в контексті російської агресії. «Східний варіант» зібрав найголовніше

Цього тижня у столиці Бельгії Брюсселі проходив саміт «Східного партнерства». В ньому беруть участь керівники держав східної Європи — Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Республіки Молдова та України, а також Європейський Союз, як організація та країни-члени ЄС.

Саміт проходить раз на два роки. Важливо, що цьогоріч на саміті досить часто звучала тема безпеки України, протидії російській агресії та можливих санкцій від ЄС.   

«Східний варіант» протягом чотирьох днів стежив за розвитком подій у Брюсселі у режимі онлайн та зібрав найголовніше, що стосується Донбасу та російської агресії. 

Тріо країн на шляху до ЄС та згадка про безпеку

Україну на саміті «Східного партнерства представляло топкерівництво держави на чолі з президентом Володимиром Зеленським. Ще влітку цього року він доволі критично відгукувався про формат «Східного партнерства». Зеленський зазначав про «відсутність політичного наповнення та геополітичного бачення майбутнього цієї ініціативи».

Очевидно, Зеленський говорив про те, що «Східне партнерство» не наближає Україну до членства в Євросоюзі. І під час саміту він намагався витиснути максимум.

Володимир Зеленський та Голова Європейської Ради Шарль Мішель. Фото ЄС

Для початку варто пояснити, що головними «героями» саміту є країни, які не є членами Євросоюзу. Серед них три країни — Азербайджан, Вірменія та Білорусь, які не розглядають свого членства в ЄС. 

Білорусь, до слова, цього року не прислала жодного представника, бойкотувавши саміт.

Це стало реакцією на те, що Європейський союз не визнав Олександра Лукашенка легітимним президентом. При цьому в подальшому ЄС розглядає можливість участі у саміті когось із білоруської опозиції, зокрема Світлани Тіхановської.  

Фото ЕС

Азербайджан та Вірменія у форматі «Східного партнерства» вирішували власні геополітичні питання. Зокрема, лідери цих країн провели першу офіційну зустріч після закінчення збройного конфлікту і домовилися «робити спільні кроки назустріч».

А ось інші три країни — Молдова, Грузія та Україна явно претендують не лише на партнерство з ЄС, а й на вступ до нього. Для цих країн головним завданням саміту було виокремитися в групу, так зване тріо, яке рухається до Європейського Союзу, і закріпити це в спільній декларації.

«Для нас дуже важливо, щоб у спільній декларації було зазначено декілька принципових речей — це щодо «Асоційованого тріо» (Грузія, Молдова, Україна), а також щодо питань безпеки — стосовно нашого регіону і взагалі Європи. Щоб питання безпеки було відображене в декларації. Саме це й буде», — цитує президента України Володимира Зеленського офіційний сайт.

Зрештою Європейський Союз визнав «Тріо асоційованих партнерів»

«Європейський Союз підтримав ініціативу Грузії, Республіки Молдова й України щодо розширення співпраці з ЄС. Було взято до уваги посилену координацію між ними стосовно імплементації Угод про асоціацію та поглиблену й всеохопну зону вільної торгівлі, а також співпрацю в рамках «Східного партнерства», — йдеться в декларації саміту.

Другий пункт Зеленського про питання безпеки також знайшов відображення в декларації. Однак, його навряд чи можна назвати чітким: 

«Учасники глибоко стурбовані постійною дестабілізацією та порушенням принципів міжнародного права в багатьох частинах регіону Східного партнерства, що становить загрозу для миру, безпеки й стабільності». 

Російська агресія та можливі санкції

Сильніші заяви щодо російської агресії звучали на пресконференції по закінченню саміту. Голова Європейської Ради Шарль Мішель зазначив, що можлива ескалація з боку Росії та скупчення військ біля українських кордонів розглядалися на саміті.  

«Наша позиція послідовна і чітка. Територіальна недоторканість України має бути в центрі уваги. Коли ми в серпні були в Україні, ми говорили, що будуть наслідки, якщо російська агресія повториться. Ті, хто проявлятиме агресію, будуть вимушені заплатити», — сказав голова Європейської Ради. 

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн також говорила про «стурбованість тим, що Путін стягує війська до українського кордону». 

«Ми закликали президента РФ Володимира Путіна стримуватися від будь-яких подальших агресивних дій. Ми підтримуємо Україну, підтримуємо її територіальну недоторканність, і не має бути сумнівів, що ЄС твердо відповість на будь-яку агресію на території України», — зазначила Урсула фон дер Ляєн.

Вона також згадала, що останнім часом підвищився рівень дезінформації про «Східне партнерство» та Європейський Союз в цілому.

Фото ЄС

Однак, коли Президентку Єврокомісії запитали про можливість введення проти РФ так званих превентивних санкцій, вона лише повторила позицію про готовність ЄС ввести санкції по факту ескалації.

«Ми знаємо, що ситуація стає складнішою. Ми підготувались. Якщо буде наступний етап агресії, ми зможемо відреагувати. Санкції Європейського Союзу проти Російської федерації вже введені, і ми готові ввести додаткові санкції в усі можливі сфери. Наш меседж доволі чіткий», — сказала Урсула фон дер Ляєн.

Натомість президент Володимир Зеленський зазначив, що ЄС розглядає п'ять шляхів реакції на ймовірну ескалацію. 

«Ми сказали, що в нашої держави немає п’яти реакцій, у нас буде тільки одна реакція, і ми її продемонстрували у 2014 році, коли захищали свою територію зі зброєю в руках. Але ми ще раз наголошуємо, що ми саме за мирне врегулювання війни на сході нашої держави», — зазначив Володимир Зеленський.

Російська дезінформація і як з нею боротися

Починаючи з січня цього року представники ЄС помітили певну зміну в риториці російської сторони щодо України. Про це під час зустрічі з українськими журналістами зазначив представник оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій ЄС Мірча Нанка.

«Україна посилює співпрацю зі своїми західними партнерами і очевидно, що це підриває здатність Російської Федерації впливати на процеси в Україні, на процес євроінтеграції. Саме цим пояснюється зростання великої кількості ворожих наративів у РФ. Вони намагаються розробити свої гібридні тактики», — зазначив Мірча Нанка. 

За його словами, росіяни просувають наративи про те, що Україна та її західні партнери не можуть захистити себе, і таким чином намагаються деморалізувати українське суспільство та зірвати партнерство України з Європейським Союзом.  

Як зазначив Мірча Нанка, поширеним є також наратив про те, що Україна сама намагається ініціювати вторгнення. Таким чином РФ намагається пояснити свою агресію самозахистом.

Крім усього іншого, зростання кількості скептиків вакцинації також впливає на загальні процеси в сфері безпеки суспільства — переконаний Мірча Нанка.  

«Ця дезінформація спрямована, щоб підривати довіру до наукових досліджень і пропагувати думку, що вакцини, розроблені країнами заходу, є небезпечними, а використання таких вакцин може призвести до знищення цілих міст і територій», — зазначив Мірча Нанка.

Він пояснив, що це потрібно Росії, аби спустошувати інформаційний ресурс країн.  

Завдання ЄС, за словами Нанки, полягає в тому, щоб підсилити опір російській дезінформації на всіх рівнях. Зокрема, Європейський Союз готовий проводити заходи з підвищення медіаграмотності людей в Україні. Раніше ЄС навчав представників МЗС протидіяти пропаганді.  

При цьому ЄС очікує, що українська влада також докладатиме зусиль до підвищення рівня медіаграмотності людей.

"Звісно, ми можемо проводити заходи для певних груп суспільства, але мені здається, що це має бути завданням ваших державних органів — налагодити комплексну роботу над протидією дезінформації", — сказав Мірча Нанка. 

Насамкінець він додав, що ЄС бачить націленість України на європейський курс.  Він закріплений на конституційному рівні, а тому розірвати  стосунки України та ЄС досить складно. А спільне завдання для них полягає в тому, щоб підсилити опір російській дезінформації на всіх рівнях. 

Последние новости

  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

22 години назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

23 години назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.