UA
RU UA
06 Березня 2023, 13:33
9152
"Очікуємо деокупацію наших територій": Роман Власенко про ситуацію у Сєвєродонецькому районі та допомогу людям
Інтерв’ю

"Очікуємо деокупацію наших територій": Роман Власенко про ситуацію у Сєвєродонецькому районі та допомогу людям

Скільки людей залишається у Сєвєродонецькому районі? Яка допомога надається тим, хто виїхав? Та чи можна очікувати деокупації району найближчим часом? Начальник Сєвєродонецької РВА Роман Власенко розповів в ексклюзивному інтервʼю Східному Варіанту

Сьогодні Сєвєродонецький район, який включає населені пункти Сєвєродонецьк, Гірське, Кремінна, Попасна, Рубіжне та Лисичанськ,  окупований російською армією. Не дивлячись на великі руйнування, там продовжують залишатися люди. Та більша частина встигла виїхати до більш безпечних регіонів України. 

Східний Варіант поспілкувався з начальником Сєвєродонецької районної військової адміністрації про допомогу людям, ситуацію в окупованих містах та плани на відновлення області після перемоги. 

“Готуємось до деокупації”

— Романе Геннадійовичу, розкажіть, будь ласка, які головні задачі зараз виконує Сєвєродонецька РВА, поки більша частина Луганської області окупована ворогом?

— Основні наші задачі визначені законом. Є ряд повноважень, які ми виконуємо в контексті воєнного стану. Наша задача сьогодні визначена обласною адміністрацією – це координувати роботу обласних гуманітарних хабів для ВПО. Саме ми координуємо два хаби – в Івано-Франківську та Чернівцях.

Роман Власенко

Займаємось територіальною обороною, наданням соціальних послуг – працює управління соціального захисту населення, є відповідні функції та повноваження.

Готуємось до деокупації, готуємо плани щодо відновлення роботи органів влади та місцевого самоврядування на деокупованих територіях. Першочергові заходи щодо нормалізації ситуації в громадах.  

“Ми надаємо допомогу усім мешканцям Луганщини”

— Яка допомога і як зараз надається населенню Сєвєродонецького району, що виїхали з населених пунктів району?

— У нас немає привʼязки до громад або районів. Майже у кожній області створені хаби. Їх координують або районні військові адміністрації, або військові адміністрації населених пунктів. І там надаються послуги для всіх мешканців Луганщини. Тобто немає розмежування  “якщо це Сєвєродонецька районна, то ми надаємо допомогу тільки тим, хто з цього району”. Ми надаємо допомогу усім мешканцям Луганщини.

хаб
Переселенці з Луганщини отримують допомогу в одному з хабів у Дніпрі. Фото: Луганська ОВА у Facebook

У нас у хабах можна отримати консультацію з питань соціального захисту, з питань працевлаштування. Можна отримати медичні послуги, майже у кожному хабі працюють лікарі. Можна зробити огляд, відвідати сімейного лікаря. Є співпраця з міжнародними організаціями, можна отримати психологічну та первинну правову допомоги.

Намагаємось допомагати з працевлаштуванням та розміщенням. Дуже великий спектр допомоги, яку ми можемо надати. І вона надається майже у кожному хабі, які сьогодні працюють в Україні.

хаб
Гуманітарна допомога для мешканців Луганщини в одному з хабів у Дніпрі. Фото: Луганська ОВА

— Для цього мешканцям треба зареєструватися у хабах? Тоді вони зможуть отримувати усю допомогу?

— Приблизно так. Ми адміністрацією робили оголошення з гугл формами. Фактично ВПО з обласних центрів можуть звернутися особисто до хабів. А якщо мешканці проживають у межах області, вони можуть отримати продуктові набори поштою. А щоб отримати консультацію – можна зателефонувати або прибути до самого хабу. 

— І щоб мешканці не обласних центрів отримували поштою гуманітарну допомогу, потрібно зареєструватися через гугл форму? 

— Так. 

На сайті Луганської державної воєнної адміністрації є мапа гуманітарних хабів для жителів Луганщини. Там розміщені адреси, графіки роботи, а також гугл форми для отримання гуманітарних наборів поштою або у хабі. Гаряча лінія з гуманітарних питань 0800-332-475.

“Хаби працюють практично у кожному обласному центрі”

—  Може вже плануються відкриття нових хабів у інших містах? 

У нас хаби працюють практично у кожному обласному центрі, за виключенням Херсону, Чернігова і Житомира. Є у Житомирській області, але не у Житомирі. У Херсоні, мабуть, і не буде відкриватися. А у Житомирі та Чернігові можливо ще відкриємо. Але цим питанням більш опікується обласна адміністрація.

Роман Власенко
Роман Власенко разом з волонтерами під час поїздки на схід відвезли допомогу військовим. Фото: з особистої сторінки Романа Власенко у Facebook

“На весь район залишається близько 40-50 тисяч мешканців”

— За можливості хотілося б поговорити про умови проживання та стан таких населених пунктів як Рубіжне, Попасна, Кремінна, Лисичанськ та Сєвєродонецьк. Усі вони сильно постраждали, і, на жаль, вже понад пів року окуповані ворогом. Чи відомо, скільки людей залишається? 

— Я думаю, на весь район залишається близько 40-50 тисяч мешканців. Думаю, найбільше проживають у Лисичанську та Сєвєродонецьку. Менше у Кремінній, Рубіжному та Гірська громада. Ще менше – Попаснянська. Місто Попасна практично повністю зруйноване. Дуже пошкоджено Рубіжне. На сьогодні воєнні дії йдуть довкола Кремінної. Найменше постраждав Лисичанськ.  

— Чи вдалось окупантам якось відновити комунальні послуги?

— У Попасній немає жодних комунальних послуг. У Гірській громаді намагаються відновити газопостачання. Про воду та електрику [питання] поки не стоїть. Більш-менш ситуація покращилась, скажімо так, у Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному та Кремінній. Там [окупантам] вдалося відновити газопостачання. Десь з перемінними успіхами вдалось відновити водо- та електропостачання.

Луганщина
Руйнування у Попасній внаслідок російського вторгнення. Фото: Сергій Гайдай у Facebook

Але централізованого опалення не було ніде. Мобільного зв’язку та Інтернету практично немає. І тільки 20% мешканців мають доступ на сьогодні до електропостачання. Усі інші не мають доступу до електрики. З газом ситуація “краща”. Думаю, більша частина населення має доступ до газу. 

“Покинуті квартири займають і цивільні, і військові”

— Луганська ОВА неодноразово повідомляла про злочини окупантів проти мирного населення, зокрема, мародерство, самовільне присвоєння житла, грабежі. Наскільки розповсюджені такі злочини в окупації?

— Цим займаються здебільшого правоохоронні органи. Фіксують злочини поліція. Люди, яким стає відомо про ці злочини, мають звертатись до поліції. Навіть, якщо вони в евакуації, а злочин здійснено, відповідно, до їхнього майна там, вони звертаються до правоохоронних органів. Треба писати заяву про такі факти.

Луганщина
Руйнування у Попасній внаслідок російського вторгнення. Фото: Сергій Гайдай у Facebook

Ми всі читаємо і бачимо, що покинуті квартири займають і цивільні, і військові. Багато є інформації, що окупанти намагаються переселяти людей зі Сватового та Кремінної. Точно такі ж заходи були відповідно до Попасної. Людям пропонують переселятись у Лисичанськ або Сєвєродонецьк.

— Тобто, якщо люди помічають та фіксують, що на окупованих територіях привласнюють майно або нерухомість мешканців Луганщини, які знаходяться в окупації, то їм треба звертатися до правоохоронних органів? 

— Так. 

— Досить спірне питання. Та у суспільстві існує думка, що усі, хто залишається в окупації, підтримує окупаційну владу. На вашу думку, це дійсно так? 

—  Тут треба розділяти ситуацію. Наприклад, Сєвєродонецький район, та, наприклад, Сватівський або Старобільський. Сватове та Старобільськ були окуповані фактично з перших днів повномасштабного вторгнення, там не проводилась евакуація. У більшості людей не було можливості виїхати. Тому я думаю, що там є частина людей з проукраїнською позицією і вони відчувають себе в окупації. Думаю, там таких людей більшість.

Роман Власенко
Роман Власенко. Фото: з особистої сторінки Романа Власенко у Facebook

А якщо мова за Сєвєродонецький район, то тут проводилась евакуація, всі, хто хотіли, виїхали. А ті, хто залишився, не 100%, але 99% – це проросійськи налаштовані люди. І тільки одиниці з проукраїнськими настроями, хто не зміг виїхати, або навмисно там залишаються. 

— Чи ведеться робота з фіксації зрадників та колаборантів Сєвєродонецького району? Як будуть притягувати їх до відповідальності та яке покарання їх чекає? 

—  Так, робота проводиться. Але це більше питання наших спецслужб. Цим займається Служба безпеки України. І якщо слідкувати за їхньою діяльністю, то зʼявляються матеріали про те, що видаються підозри колаборантам, хто пішов на співпрацю з окупантами. Тому робота проводиться, й доволі активно. Фіксуються на сьогодні дуже багато зрадників, якщо порівнювати з 2014-м роком.

Роман Власенко
СБУ затримала колаборанта, який допомагав росіянам вивозити награбоване майно українців до окупованого Луганська. Фото: Служба безпеки України

 — І якщо казати про покарання для них, то це таке, яке прописано у Кримінальному кодексі України? За державну зраду та колабораціонізм? 

— Так. Там є нюанси. Є державна зрада, є колабораціонізм. Ще має значення – чиновник чи не чиновник. Усі випадки будуть індивідуально розглядатися. Наскільки мені відомо, вже є вироки. Якщо люди будуть затримані, будуть засуджені. 

— Ми бачимо й знаємо, що на окупованих територіях по всій країні діє рух спротиву. Чи діє такий рух на території Сєвєродонецького району? 

— У будь-якому випадку діє. Можливо його масштаби не такі, які б нам хотілося. Проте ми все одно отримуємо інформацію з окупованих територій. Десь більше, десь менше. Зараз у нас обмежені можливості із комунікацією через проблеми мобільного зв’язку. Але рухи є. 

—  Тобто, комунікація з ними відбувається?

— Вона відбувається. Є комунікація на людському рівні, є комунікація зі спецслужбами. Отримуємо певну інформацію і передаємо туди, куди треба.

“Наземні операції на певний час трошки призупиниться”

— Луганщина — одна з найгарячіших точок фронту на сході України. Чи можете дати прогнози з фронту на найближчий час?

— Прогнозується певне затишшя. Морози сходять, прийшла весна. Промерзання землі зменшиться. Буде більше грязюки та вологості. Це можливо на декілька тижнів призупинить активність дій. Але скупчення військ з обох сторін на Луганщині велике. Я думаю, тільки на Донеччині більше, ніж на Луганщині. 

ЗСУ
Військові з батальйону «Карпатська Січ» біля Кремінної на Луганщині. Фото: Reuters

Тому, умовно артилерійські дуелі та застосування авіації, можливо, не зменшиться, а наземні операції на певний час трошки призупиниться. 

— І все ж таки цього року ми всі разом очікуємо деокупації Луганщини. Як ви думаєте, чи станеться просування цим напрямком найближчим часом? 

— Всі ми очікуємо цього. Очікуємо деокупації та визволення територій. Та тут дуже багато чинників. По-перше, все буде залежати від тієї підтримки, яку отримає Україна від інших країн. Нам потрібна зброя, потрібні боєприпаси.

ЗСУ
Військові з батальйону «Карпатська Січ» біля Кремінної на Луганщині. Фото: Reuters

Якщо все будемо мати у потрібній кількості, то буде можливість активізувати бойові дії та готуватися до деокупації Луганської області. Ми всі до цього прагнемо, всі на це сподіваємось. І чекаємо на нові перемоги ЗСУ. 

— Ви вже говорили на початку нашої розмови, що все розробляється план роботи Сєвєродонецької РВА та Луганської ОВА  після деокупації району та населених пунктів у ньому. Що буде робитися в першу чергу після звільнення нових територій? 

— У першу чергу відбуваються заходи з двох напрямків. Якщо рух відбувся і є затишшя, не відбувається бойових дій, то починається робота спецслужб з населенням.

Роман Власенко

Це стабілізаційні заходи. І розмінування критичної інфраструктури, щоб можливо було відновити послуги, мобільний зв’язок, налагодити постачання гуманітарної допомоги дорогами, мостами й так далі.

Та перші заходи – це розмінування та робота з населенням. Далі гуманітарна допомога, відновлення соціальних виплат, відновлення роботи органів місцевого самоврядування, обстеження критичної інфраструктури.  

І далі вже першочергові відновлювальні роботи, планування довгострокових робіт.

— Після деокупації Луганщини буде багато роботи з відновлення області та міст. Чи є у вас іноземні партнери, які готові допомогти у відновленні після перемоги?

— Ми співпрацюємо з багатьма міжнародними організаціями. Є організації, які готові одразу після деокупації населених пунктів надавати гуманітарну допомогу місцевому населенню, допомагати будівельними матеріалами. Є програми розвиткові.

Роман Власенко

Наприклад, Програма розвитку ООН чи USAID. Ці організації готові займатися більш серйозними проєктами. Розробкою проєктної документації, відновленням медичних, соціальних та адміністративних послуг.

Той самий Міжнародний комітет Червоного Хреста допомагає відновленням інфраструктури населених пунктів, допомагає з обладнанням, з транспортними засобами.

Є ряд країн Європейського Союзу, які готові брати шефство над регіоном або окремими населеними пунктами. Ця робота вже проводиться. Фонди на рівні державного бюджету теж формуються, і на обласному рівні, і на рівні громад теж.

***

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Життя в окупації

Сміттєвий колапс та повна антисанітарія. Як росіяни вчиняють черговий злочин проти екології та населення на сході України

Історія

"Мово рідна, слово рідне": як на Донецькому обласному радіо 20 років тому популяризували українську мову

Вікно Відновлення

На території Донеччини планують встановити модульні тимчасові будинки: що відомо

Що відбувається

Порожні скриньки та багаторазове "голосування": як росіяни сфабрикували результати псевдовиборів на сході України

Вікно Відновлення

Отримати роботу та відбудувати регіон: як на Донеччині працює програма "Армія відновлення"

Історія

"Солдати рф били мене кийками": маріуполець поділився спогадами про злочини росіян у блокадному місті

Історія

"Хочу допомагати їм знайти себе": активістка з Донецька про початок окупації та розвиток дітей зі сходу України

Антифейк

"Державний переворот" та "напади націоналістів на проросійських мітингувальників": про що брехала росія у 2014 році про події в Україні

28 Березня Четвер
23:08

У Києві в хабі Старобільської РДА переселенців консультує практичний психолог

22:54

Спортсмени з Донеччини здобули дві "бронзи" чемпіонату України з кіокушинкай карате у Львові

22:30

8 років за ґратами: заочно засудили експосадовицю однієї з сільських військових адміністрацій Луганщини

22:27

У Покровську вирішили як будуть розподіляти та передавати отриману від донорів гуманітарну допомогу

21:50

У березні 1 923 дзвінків надійшло на "гарячі" телефонні лінії Пенсійного фонду Луганщини

21:31

24 атаки окупантів відбили українські захисники на Бахмутському та Новопавлівському напрямках

20:59

У Словʼянську відновив роботу паспортний стіл

20:37

На Миколаївку росіяни скинули чотири керовані авіаснаряди (відео)

20:25

Надзвичайники Донеччини отримали три освітлювальні щогли від благодійників (фото, відео)

19:46

Нацгвардієць з Сєвєродонецька отримав орден "Золота Зірка" з рук президента Зеленського (фото)

19:28

Рятувальники Донеччини передали пожежну техніку Лиманському лісовому господарству (фото)

18:59

Завтра у Полтаві переселенцям надаватиме роз’яснення Пенсійний фонд Луганщини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: