UA
RU UA
20 Квітня 2024, 19:09
Роман Падун: досьє керівника Курахівської міської військової адміністрації
Досьє

Роман Падун: досьє керівника Курахівської міської військової адміністрації

Падун Роман Олексійович — родом з Донеччини, має вищу освіту. Кар'єру державного службовця будував у рідному місті. Був заступником мера Курахове, згодом — міським головою. Керує громадою вже близько 9 років. Після початку російського повномасштабного вторгнення призначений начальником Курахівської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області.

Східний Варіант дослідив біографію очільника та підготував його досьє.

Освіта та початок трудової діяльності

Падун Роман народився 21 січня 1974 року у Кураховому, Маріїнського району (нині Покровський район) Донецької області, має вищу освіту. 

Трудовий шлях будував у рідному місті. Певний час працював на Курахівській ТЕС, згодом був заступником міського голови Курахового. У 2015 році відбулися місцеві вибори нового мера. Роман Падун подався як самовисуванець на цю посаду.

За результатами виборів новим міським головою Курахове став саме Роман Падун. За нього виборці віддали 3969 голосів (близько 83%). Його найближчий конкурент, висуванець від партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» Андрій Іванченко, тоді набрав 584 голоси (близько 12%).

На той час відбувалася російська збройна агресія на сході України. Курахове стало містом, що приймає мешканців, які втікали від обстрілів. Кількість населення у громаді значно збільшилась, з району до міста переїхали державні установи. Внаслідок бойових дій було пошкоджено водогін — виникла потреба у питній воді.

«Найважчим для мене був 2014 — 2015 роки, період активних бойових дій, доводилось приймати нестандартні рішення. Мешканці міст Мар’їнка та Красногорівка були змушені шукати прихистку в нашому місті. Їх треба було прийняти та розселити, — говорив Роман Падун. — Друга проблема того періоду – водопостачання. У місті був налагоджений підвіз питної води. Водночас до Курахового евакуювали державні установи — управління пенсійного фонду, районний архів, податкову, Центр зайнятості, управління соціального захисту. Ці установи треба було розмістити та створити умови для їх роботи».

Також за каденції Романа Падуна у Кураховому, зокрема, відбулася реконструкція двоповерхових будинків, парку, ремонтні роботи дошкільних навчальних закладів.

Роман Падун
Роман Падун. Фото із соціальних мереж

Крім цього новостворений мер займався доброустроєм Курахового, аби місцеві мешканці відчували, що «місто продовжує жити повноцінним життям». Роман Падун пояснив, що це потрібно навіть в умовах бойових дій поблизу: 

«Клумби під час війни не просто важливий атрибут, а вкрай необхідний. У 2014 році, на початку військових дій у місті встановили дитячий ігровий комплекс по вулиці Прокоф’єва біля супермаркету «Наш край». Ви бачили б, як люди були здивовані та задоволені цим. Через рік відновили роботу фонтана, який не працював 15 років. І тут незадоволених не було. А знаєте чому? У людей в такі страшні часи, з’явилось відчуття, що життя продовжується і все буде добре».

У 2020 році, відповідно до розпорядження КМУ «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Донецької області», Курахове стало адміністративним центром новоутвореної Курахівської міської громади. Також в результаті адміністративно-територіальної реформи та ліквідації Мар'їнського району Курахівська громада увійшла до складу Покровського району.

Вдруге став мером

У жовтні 2020 відбулися чергові вибори мера міста Курахове. На цей пост претендували сім кандидатів, зокрема — Роман Падун. Явка виборців була досить низькою. За підсумками голосування за чинного мера відали голос понад 70% тих, хто прийшов на вибори. Так, Роман Падун став мером Курахове вдруге. 

Напередодні виборів протягом двох місяців очільник Курахового провів 115 виїзних зустрічей та поспілкувався з понад 2000 мешканців громади.

«Протягом останніх двох місяців я відвідав практично всі населені пункти майбутньої ОТГ — від великих до малих. Представляв свою програму, свій план розвитку Курахівської ОТГ та звітував перед громадою за 5 років моєї роботи на посту мера міста Курахове. — написав тоді мер, — Дякую всім активним громадянам, хто знайшов час та приєднався до наших зустрічей».

Роман Падун
Роман Падун на одній із зустрічей з місцевими мешканцями Курахівської громади, фото з Facebook

Також перед виборами Роман Падун поділився планами роботи, у разі, якщо займе місце мера на наступний термін:

«Будемо займатися тим, що обіцяли — ремонтом стадіонів, шкіл, дитячих садків, ФАПів та амбулаторій. Також необхідно ухвалити стратегію реформування освіти, допомоги медицині, організувати комунальні маршрути, які необхідні віддаленим селам, створення комунальних торгових крамниць, які працюватимуть у цих селах».

Так, чинний мер продовжив керувати Курахівською громадою та реалізовувати проєкти, що були заплановані на наступні п'ять років його головування.

На посаді керівника Курахівської міської ВА

Після початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Володимир Зеленський створив військові адміністрації. Зокрема, 4 липня 2022 року  була утворена Курахівська міська військова адміністрація Покровського району Донецької області. Її керівником став Роман Падун відповідно до розпорядження Президента.

Роман Падун
Роман Падун. Фото із соціальних мереж

Нині Курахове з колись тилового міста перетворилося у прифронтове. Життя громади кардинально змінилося — постійні ворожі обстріли, зруйновані будинки та підприємства, пошкоджена інфраструктура. В одному з інтерв'ю у лютому цього року керівник Курахівської ВА розказав, що кожного дня закликає місцевих мешканців виїхати, особливо вивезти дітей, оскільки обстріли не припиняються.

«Задача — вижити, надати тим людям, які залишилися на території громади, той мінімум переліку комунальних послуг, надати гуманітарну допомогу, доставити соціальні виплати до місць всіх населених пунктів. Це той мінімум, який ми обов'язково маємо виконувати на території громади», — додав Роман Падун.

Так, керівник Курахівської міської військової адміністрації продовжує виконувати свої посадові обов'язки аби забезпечити життєдіяльність місцевих мешканців в умовах війни. Також інформує про поточну ситуацію у громаді. 

Сім'я

Одружений з Наталею Падун. Дітей у подружжя немає. 

Соціальні мережі

Особиста сторінка Романа Падуна у Facebook та Instagram, де керівник міської ВА розповідає про ситуацію в громаді та повідомляє важливі новини для містян.

Офіційний сайт Курахівської міської ради за посиланням.

Також про новини громади можна дізнатись у соціальних мережах на сторінці МВА у Facebook

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

28 Вересня Субота
14:48

Прокуратура розпочала розслідування за фактом загибелі двох та поранення однієї людини внаслідок обстрілу Ясинового

14:26

Більше 450 людей залишаються у Часовому Яру

14:02

Понад 40 тонн води доставили рятувальники мешканцям Донеччини

13:39

На ТОТ Луганщини окупанти вручили російські паспорти "активістам двіженія пєрвих", — Спротив

13:20

Бійці бригади "Лють" показали, як виглядає Торецьк зараз (відео)

13:05

Щонайменше 2 людини загинули і 1 поранена внаслідок обстрілу Ясенового

12:44

Рятувальники доставили більше 6000 кг допомоги мешканцям прифронтових пунктів Донеччини

12:30

Поліція задокументувала воєнний злочин рф після обстрілу Добропілля

12:02

У хабі Кремінської громади у Києві наразі обслуговуються понад 4 500 переселенців

11:38

У Покровську внаслідок обстрілів руйнувань зазнали 4 будинки

11:17

На Донеччині за добу рятувальники ліквідували 22 пожежі

11:00

За добу поліція зафіксувала більше 3 тисяч ворожих ударів по Донеччині

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: