UA
RU UA
16 Вересня 2023, 17:31
2244
"Спільнота Відновлення": як родина з Костянтинівки відновила виробництво WoodLike на Київщині
Репортаж

"Спільнота Відновлення": як родина з Костянтинівки відновила виробництво WoodLike на Київщині

Дерев’яні вироби WoodLike — з Костянтинівки. Його засновники Дмитро та Наталя Поколенки — амбасадори «Спільноти Відновлення» та лауреати відзнаки «Незламні зі сходу». Після релокейту вони працюють у Києві

«Спільнота Відновлення» — засноване Східним Варіантом ком’юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до «Спільноти Відновлення» та підтримайте Східний Варіант донейтом.

 ***

«Душа завжди тяжіла до власної справи»

Дмитро та Наталя Поколенки родом із Костянтинівки. У 2019 році заснували власне виробництво виробів із дерева WoodLike. Така сфера діяльності була обрана не просто так. Адже прадід Дмитра був теслярем, і ще в далекі 1920-ті роки виготовляв унікальні дзеркала та деревʼяні рами до них.

родина з Костянтинівки WoodLike
Дмитро та Наталя Поколенки. Фото: Східний Варіант

Перший лазерний верстат придбали на власні заощадження. Серед початкової продукції були прикраси до Великодня, які вдалося розпродати в соціальних мережах усього за п’ять хвилин. Зараз серед виробів WoodLike — кухонний декор, мапи України, товари для тварин, патріотичні сувеніри. Висока якість та ручна робота зробили продукцію популярними не лише Україні, а й за її межами.

родина з Костянтинівки WoodLike
Фото: Східний Варіант

Після початку повномасштабного вторгнення родина Поколенків ухвалила непросте рішення виїхати разом із виробництвом. Важке обладнання для переїзду потребувало навантажувача, яких тоді в Костянтинівці вже не залишилося.

«Ми знайшли останній, який був у місті. Пощастило», — каже Наталя.

родина з Костянтинівки WoodLike
Фото: Східний Варіант

Подружжя згадує, як на під’їзді до Києва їх очікувало ще одне випробування. Орендар, з яким попередньо домовилися про приміщення для обладнання, передумав його здавати. На щастя, уже через декілька днів родина знайшла окремий будинок, де змогла і проживати, і розмістити обладнання.

«Це навіть на краще!» — усміхається Наталя.

родина з Костянтинівки WoodLike
Фото: Східний Варіант

Уже понад рік WoodLike працює в столиці. Звичайно, вимушений переїзд вплинув на обсяги виробництва та заробітки. Та наполегливою працею родина Поколенків почала відновлювати власну справу.

«Все починається з дверей»

У гаражі свого будинку, де й народжуються унікальні деревʼяні вироби, Дмитро та Наталя проводять екскурсію для Східного Варіанта та показують, як усе відбувається.

родина з Костянтинівки WoodLike
Фото: Східний Варіант

«Все починається з дверей, — усміхається Дмитро, — через них ми завозимо сировину — дерев’яні плити. На першому етапі я роблю розкрій, залежно від розмірів майбутніх виробів. Після чого розрізаємо плиту на менші частинки, щоби було зручніше. І потім уже працюємо на лазерному верстаті, який і виготовляє сам виріб та робить гравірування».

родина з Костянтинівки WoodLike
Дмитро показує, як працює лазерний верстат. Фото: Східний Варіант

Після виготовлення виріб очікує процес шліфування, а для деяких випадків ще й ручний розпис. Цим зараз займається сестра Наталі — Олена. Наталя пригадує, як одного разу Олена спробувала розписати один із виробів. У неї це вийшло пречудово, тому тепер вона займається цим на постійній основі.

родина з Костянтинівки WoodLike
Фото: Східний Варіант

Соціальними мережами виробництва, до речі, займається донька Дмитра та Наталі — Марія. Тож WoodLike ніщо інше, як приклад цілковито сімейного бізнесу.

родина з Костянтинівки WoodLike
Вироби з ручним розписом Олени. Фото: Східний Варіант

Деяке обладнання досі стоїть у коробках. Дмитро розповідає, що в Костянтинівці родина мала свою власну майстерню, де могла розмістити все. Але тут доводиться економити простір. Тому деякі машинки дістають, використовують і знову ховають у коробки.

«Вже вийшли на довоєнний рівень»

Дмитро та Наталя діляться своїми здобутками за рік роботи в Києві. По-перше, вийшло партнерство з двома магазинами «Добродій» у торговельних центрах столиці. Підприємці кажуть, що це спеціальні магазини, де продаються вироби соціальних підприємств, до яких належить і WoodLike.

родина з Костянтинівки WoodLike
Майбутні магнітики до шліфування. Фото: Східний Варіант

Завдяки отриманим грантовим коштам від ПРООН минулого грудня вдалося розробити та запустити власний сайт WoodLike. Це допомагає краще презентувати продукцію покупцю та більше продавати.

родина з Костянтинівки WoodLike_11
Фото: Східний Варіант

А минулого місяця WoodLike долучилися до волонтерського проєкту «Мапи України «Обійми»», завдяки чому потрапили до Книги рекордів України.

«Ми виготовили деревʼяну мапу України розміром 2х3 метри. На цій мапі розміщені ляльки-мотанки з особливостями кожного регіону України! До цього долучилося 58 майстринь, кожна робила мотанку для свого регіону. На самій мапі — понад 75 ляльок-мотанок. Ми презентували мапу на День незалежності на Тернопільщині. Ми зробили це безплатно, це був наш соціальний проєкт», — розповідає Наталя Поколенко.

родина з Костянтинівки WoodLike
Мапа України “Обійми”. Фото: сайт Книги рекордів України

За словами підприємців, після презентації до них уже звернулися люди, щоб замовити ще одну велику мапу України. До цього в асортименті виробництва була мапа, але дещо менша. Тепер, завдяки участі у волонтерському проєкті, у WoodLike зʼявилася ще одна позиція.

Сама ж мапа потрапила до Книги рекордів України, встановив рекорд у категорії «Мистецтво, вперше».

родина з Костянтинівки WoodLike
Фото: Східний Варіант

Наталя каже, що зараз продукцію WoodLike замовляють як в Україні, та й за її межами. Наприклад, найближчим часом декілька виробів поїдуть українцям у США. Але найбільш приємно, коли замовляють щось із Донеччини.

«Це найтепліші замовлення для мене. Минулого тижня відправили для кавʼярні ветеранів АТО подарункові скриньки під каву, якою вони торгують», — розповідає Наталя.

родина з Костянтинівки WoodLike
Фото: Східний Варіант

За цей рік WoodLike вдалося вийти на довоєнний рівень заробітку. Та підприємці пояснюють, що в Києві без власного приміщення та житла жити значно дорожче.

«Жити в Києві дорого. Усе коштує багато грошей. Але є і плюси. Наприклад, усе поруч. Логістика краща, ніж у Костянтинівці», — каже Дмитро Поколенко.

***

Від Східного Варіанта виробництво WoodLike здобуло відзнаку «Незламні зі сходу».

родина з Костянтинівки WoodLike
Фото: Східний Варіант
родина з Костянтинівки WoodLike
Фото: Східний Варіант
родина з Костянтинівки WoodLike
Фото: Східний Варіант

Дмитро та Наталя Поколенки — ще один приклад незламності та сили! Дякуємо та підтримуємо наші підприємства з українського сходу!

***

Ознайомитися з продукцією WoodLike можна через сайт або Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
00:59

Антифейк Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя
08 Травня Середа
23:39

Вибухотехнічні підрозділи поліції отримали для прифронтових регіонів автомобілі від Уряду Німеччини (фото)

23:20

23 ОМБр та СБУ показали спільну роботу по російських окупантах в районі Очеретиного (відео)

22:46

Загинув на війні: Покровська громада простилась із Дмитром Лисенком (фото)

22:06

Цьогоріч Україна має отримати 16 мільярдів євро у межах програми Ukraine Facility

21:48

Очільник ПЦУ Епіфаній отримав почесну відзнаку за розвиток Луганщини (фото)

20:59

Газовики зі Слов'янська здали кров для захисників України

20:46

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розділять на два окремих міністерства, — нардеп Фролов

20:30

Завтра у Харкові переселенці зможуть поспілкуватися з пенсійниками Луганщини

19:58

56 ворожих атак відбили українські захисники на Авдіївському та Бахмутському напрямках

19:32

Луганські прикордонники показали, як дронами нищили та ранили російських окупантів (відео)

18:58

На Донеччині знешкодили 40 вибухонебезпечних предметів (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: