Координаційні ради та групи з відновлення Донеччини: що про них відомо

Що таке координаційна рада та координаційні групи? Як вони працюють на Донеччині та сприяють її відновленню? І хто до них входить? Відповіді на ці та інші питання знає Східний Варіант.

Минулого року Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 486 «Про підготовку до дій зі стабілізації ситуації на деокупованих територіях Донецької і Луганської областей та їх реінтеграції». Нею Донецькій області рекомендувалося утворити координаційні ради з питань стабілізації ситуації на деокупованих територіях, а також координаційні групи за певними напрямками (безпека, гуманітарне реагування, відновлення інфраструктури, медичне реагування, економіка, інформаційна політика, соціальний захист, освітні потреби, психологічна підтримка та планування комплексного відновлення територій).

Східний Варіант розібрався, як цю постанову реалізують на Донеччині, та що Донецька облдержадміністрація робить для цього.

Як працюють координаційні рада та групи та що вони роблять

Постановою № 486 Донецькій області рекомендувалося утворити координаційні ради та групи, які сприятимуть стабілізації ситуації на деокупованих територіях області та їх реінтеграції. На виконання постанови, у червні 2023 року розпорядженням начальника Донецької ОВА (тоді ще Павла Кириленка) утворено координаційну раду з питань стабілізації ситуації на деокупованих територіях Донецької області та їх реінтеграції. Було затверджено її склад та положення. Натомість був ліквідований обласний оперативний штаб з вирішення питань відновлення життєзабезпечення на деокупованих територіях України в межах Донецької області.

Відповідно до положення, координаційна рада є тимчасовим консультативно-дорадчим органом, що утворюється при Донецькій ОВА з метою аналізу справ, планування та підготовки звітності, координації, контролю за діяльністю координаційних груп. Також координаційна рада має готувати проєкт плану першочергових дій зі стабілізації ситуації на деокупованих територіях області та їх реінтеграції.

Фото: Донецька ОВА

Головою координаційної ради є начальник Донецької ОВА. На момент ухвалення складу ради в червні 2023 року її головою був Павло Кириленко, який на той момент очолював Донецьку ОВА. Зараз обладміністрацію очолює Вадим Філашкін, який водночас став і головою координаційної ради. Заступниками голови координаційної ради є заступники начальника обладміністрації. 

До складу ради входять голови районних, міських, селищних та сільських адміністрацій Донецької області, голова правління «Донецькоблгаз», директори департаментів ДонОВА. Також входять начальники ГУ Донецької податкової служби, ГУ ДМС Донеччини, ГУ Державної казначейської служби області, директори регіональних філій «Укрзалізниці», «Ощадбанку» та «Укрпошти», а також голови ГО «Точка доступу» та ГО «Клуб рибалок України — Юей фішинг клуб».

Координаційні групи при координаційній раді були створені з напрямків відновлення інфраструктури, планування комплексного відновлення територій, економіки, освітніх потреб та психологічної підтримки, безпеки, інформаційної політики, медичного реагування, соціального захисту, відновлення роботи органів державної влади, гуманітарного реагування. Тобто утворили 10 координаційних груп.

Що за План першочергових дій?

«На засіданні координаційної ради в червні 2023 року сформовано склади координаційних груп за напрямами діяльності, які затверджено головою координаційної ради. За результатами напрацьованих пропозицій координаційними групами, узагальнено заходи та підготовлено проєкт Плану першочергових дій зі стабілізації ситуації на деокупованих територіях Донецької області та їх реінтеграції.

Протоколом онлайн-засідання Координаційного штабу з питань деокупованих територій під головуванням Віцепрем’єр-міністра України — Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук проєкт Плану було погоджено. Після цього План було погоджено протоколом засідання координаційної ради Донецької області», — розповідає начальниця Управління із забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування Наталія Чукова.

План першочергових дій зі стабілізації ситуації на деокупованих територіях Донецької області та їх реінтеграції доволі місткий та складається із 61 сторінки. Якщо коротко, то Планом передбачено детальний перелік першочергових та подальших дій координаційних груп після деокупації територій області. Для кожної групи в Плані перелічено список заходів, строки їх виконання та відповідальні за це особи. Наприклад, після деокупації першим завданням стоїть відновлення роботи органів державної влади. Ще до початку деокупації Президенту України треба винести пропозицію про утворення військових адміністрацій населених пунктів та призначення їх начальників. Зареєструвати утворену військову адміністрацію необхідно буде в тижневих строк із дня призначення її начальника.

З напрямку безпеки в Плані передбачається, що з початку деокупації першочергово необхідно зібрати інформацію про території, які підлягають розмінуванню, у тому числі про обʼєкти критичної інфраструктури. Також у населених пунктах, що звільнили від ворога, організують патрулювання, охорону, виявлення колаборантів, відновлення захисних споруд цивільного захисту тощо.

Щодо гуманітарного реагування в Плані передбачено евакуацію населення до безпечних районів, організацію гуманітарних центрів та пунктів видачі гуманітарної допомоги, забезпечення населення харчовими продуктами, лікарськими засобами, предметами першої потреби, а також організацію психологічної підтримки та волонтерської допомоги.

Деокупований Лиман минулої весни. Фото: Східний Варіант

Відновлення інфраструктури в Плані складається із заходів розмінування, відновлення автомобільних доріг, мостів, шляхопроводів, залізничних споруд та колійного господарства. Також будуть відновлювати мобільний звʼязок та Інтернет, електро-, тепло- та газопостачання, водопостачання та водовідведення.

Медичне реагування охоплює організацію медичних центрів, розгортання тимчасових пунктів надання медичної допомоги, відновлення надання екстреної медичної допомоги та аптечної мережі, доставку населенню необхідних лікарських заходів та медичних виробів.

За таким же принципом у Плані описуються заходи з інших напрямів відновлення та стабілізації ситуації на деокупованих територіях Донеччини.

Програма комплексного відновлення Донецького регіону — коли вона буде?

Завдання щодо розробки програми комплексного відновлення Донецької області (далі — ПКВО) викладені у Х розділі Плану першочергових дій зі стабілізації ситуації на деокупованих територіях Донецької області та їх реінтеграції, про який мова йшла раніше. Там визначено, що підготовка розпорядження начальника обладміністрації про розробку ПКВО відбувається протягом одного місяця з моменту деокупації територій області, а розробка ПКВО здійснюється в терміни, визначені законодавством.

«На цей час ПКВО не розроблялася і здійснити її розроблення, відповідно до вимог чинного законодавства, є неможливим через те, що на території Донецької області 31 територіальна громада тимчасово окупована російською федерацією (з них 20 — окуповані з 2014 року), на території 11 громад ведуться активні бойові дії, території 24 громад вважаються територіями можливих бойових дій, тривають евакуаційні заходи. Також відсутня можливість збору необхідних даних розроблення ПКВО, зокрема інформації про чисельність населення. Відсутні можливості ідентифікації функціональних типів територій та умови для обʼєктивної оцінки необхідності відновлення соціальної, інженерно-транспортної та енергетичної інфраструктури», — пояснює начальник Управління містобудування та архітектури ДонОВА Василь Теклюк.

Василь Теклюк. Фото: Краматорськ Пост

Також станом на зараз, каже Василь Теклюк, немає можливості для прогнозування, розроблення обґрунтованих пропозицій комплексного планування, у тому числі просторового планування, прийняття раціональних маркетингових рішень. Можна підсумувати, що розробка Програми комплексного відновлення Донецької області буде можлива лише в разі поліпшення ситуації та фронті або повного завершення бойових дій.

Отже, робота координаційних рад та груп сприятиме стабілізації ситуації на деокупованих територіях Донеччини. Їхні дії детально визначені у Плані першочергових дій. Що стосується Програми комплексного відновлення Донецької області, то її розробка та затвердження будуть після деокупації регіону або після повного завершення бойових дій. 

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win 

Последние новости

  • Війна з РФ

Викрадені долі: як та чому росія депортує дітей Донеччини та Луганщини

Тему дітей завжди використовували як частину російської пропаганди. Однією з так званих «причин» повномасштабного вторгнення… Read More

9 години назад
  • Суспільство

У пошуках нового дому: історія Луганського обласного краєзнавчого музею

Луганський обласний краєзнавчий музей має сторічну історію. Двічі заклад втрачав усе через війну та релоковувався:… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Один день з евакуаційниками "Схід СОС" на Донеччині

З початку повномасштабної війни евакуаційники благодійної організації «Схід СОС» евакуйовують цивільних з прифронтових сіл та… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Як отримати українську юридичну допомогу в окупації: поради та важливі контакти

Мешканці тимчасово окупованих територій можуть дистанційно отримати безоплатну юридичну допомогу. Східний Варіант підготував підбірку корисних… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Як знайти тимчасове житло після виїзду з ТОТ: поради та корисні контакти

Після виїзду з окупованих територій для багатьох українців пошук тимчасового житла стає першочерговим завданням. Східний… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Фейки про викрадення дітей: як російська пропаганда бреше про "Білих янголів"

«Білі янголи» — це загони поліцейських, які працюють у прифронтових населених пунктах. Вони їдуть туди,… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.