Допомога ЗСУ та співпраця з переселенцями: як кавʼярня "ПростоКава" зі Словʼянська працює в Івано-Франківську

Кав’ярня “ПростоКава” відкрилась у центрі Слов’янська у 2016 році за ініціативи переселенки з Донецька Юлії Долгопольської. У 2022 році після повномасштабного вторгнення дівчина разом з персоналом та кав’ярнею вдруге переїжджали задля пошуку безпечного місця. Зараз кафе поновило свою діяльність в Івано-Франківську. Східний Варіант особисто дізнався, як працює “ПростоКава”

Передостанні дні лютого в Івано-Франківську видались дійсно зимовими. Снігом притрусило усі історичні будівлі та вулиці. На одній з таких центральних вулиць вже пів року працює кав’ярня “ПростоКава”, яку відкрили переселенці зі Слов’янська.

Фото: Східний Варіант

Прибувши у кафе через пів години після відкриття у понеділок помічаєш, що вільних столиків майже нема. Кожні декілька хвилин заходять нові відвідувачі та питають смачну каву чи десерт. Адміністраторка Алла та бариста Яна з посмішкою видають кожне замовлення, обов’язково бажають гарного дня.  

Наплив людей Алла пояснює зручним розташуванням – біля кафе знаходяться два університети. У перервах між заняттями студенти завжди забігають попити ароматний капучино чи ніжний лате. 

Сімейна кав’ярня з hand made виробами

Адміністраторка Алла розповідає, що ідея створення закладу була дуже цікава. Власниця Юля – креативна людина, завжди прагне займатися створенням гарних та цікавих речей. До відкриття кафе Юля шила власні іграшки, брала активну участь у ярмарках та виставках Слов’янська у стилі hand made. Вже тоді жінка помітила, креативні люди роблять унікальну продукцію та не вміють її продавати. Тому з’явилась ідея шоуруму, куди мешканці могли б приносити свої вироби на продаж.

 

Адміністраторка Алла та бариста Яна. Фото: Східний Варіант

“На базі шоуруму Юля хотіла зробити місце з кавомашиною та кількома столиками. Та вона знайшла велике та світле приміщення, куди прямо просилась барна стійка. Тому все змінилось – була створена кав’ярня, на базі якої продавалась hand made вироби”, – розповідає адміністраторка кав’ярні Алла Мініна. 

“ПростоКава” у Словʼянську. Фото: “ПростоКава” у Facebook

Тоді кав’ярня постійно розвивала свій формат. Для гостей транслювали кінострічки, влаштовували конференційні та святкові заходи, проводили тренінги та майстер-класи. 

“У нас навіть були мікровесілля. Були такі цікаві історії за той час, коли ми працювали. Кілька пар у нас познайомились у кав’ярні, одружились. Ми так тішимось з цього приводу. І одна пара приходила до нас фотографуватись як у заклад, де зародилось їхнє кохання”, – розповідає Алла.

“ПростоКава” в Івано-Франківську. Фото Східний Варіант

Декілька років тому Юля вирішила почати самостійно випікати десерти для кав’ярні. Для цього пройшла необхідні курси та почала випікати макаруни спочатку для “ПростоКави”, а потім й для інших закладів Слов’янська. 

За роки роботи команда “ПростоКави” постійно розвивалася й планувала незадовго до повномасштабного вторгнення відкриватися в інших наближених до Слов’янська містах. Та 24 лютого усе змінило. 

Спочатку “ПростоКава” продовжувала працювати. Та через погіршення безпекової ситуації зачинилась на початку квітня після обстрілу вокзалу у Краматорську. Персонал виїхав у різні населені пункти. Спочатку не було розуміння, що і як треба робити, уся країна була у розпачі.

Фото: Східний Варіант

Та у червні Юлія подзвонила Аллі та сказала: “Скільки ми будемо сидіти? Треба щось робити”. Юля тоді якраз дізналась про державку програму релокації бізнесу та вирішили нею скористатися.

“Нам тоді сказали, що вантажівка зі Слов’янська до Києва буде коштувати 110 тисяч гривень. А так за допомогою “Укрзалізниці” ми перевезли усе своє обладнання на захід. Єдине, що йшло це все майже півтора тижня. Але це вже дрібниці”, – розповідає власниця кав’ярні Юлія Долгопольська.

Юлія, власниця кавʼярні. Фото: Східний Варіант

Після перевезення обладнання, косметичного ремонту у приміщенні та підготовки “ПростоКава” знову була відкрита в Івано-Франківську. Згодом, у грудні, одна з кав’ярень була знову відкрита у Слов’янську. Та через постійні тривоги та відключення світла заклад працює зараз всього декілька годин на день. 

Куточок Донеччини в Івано-Франківську

“ПростоКава” в Івано-Франківську – це затишне місце у теплих кольорах, де можна із задоволенням насолодитися кавою, десертами чи випічкою. Адміністраторка Алла розповідає, довго обирали місце для кав’ярні. Але коли побачили це приміщення за адресою вулиці Шевченка, то сумнівів більше не було. Адже у Слов’янську  “ПростоКава” також знаходиться біля вулиці Шевченка. 

“Це був знак!”, – наголошує Алла.

“ПростоКава” в Івано-Франківську за адресою вулиця Шевченка, 7. Фото: Східний Варіант

Інтер’єр кав’ярні доповнює великий теплий камін у головній залі. По секрету, він не справжній, але дарує надзвичайний затишок для персоналу та відвідувачів. 

Фото: Східний Варіант

Окрім кави, у закладі проводяться різні заходи для мешканців Івано-Франківська. Завдяки цьому кав’ярні вдається допомагати та переказувати гроші ЗСУ.

“Вперше ми перевели небагато, це було півтори тисячі гривень з нашого майстеркласу. Але це було вже щось, і ми були дуже раді. Нарешті ми могли допомагати нашим хлопцям копійчиною”, – каже Алла. 

Різні заходи у кав’ярні проводять як переселенці, так і мешканці Франківська. Так, місцева жителька Яна перша запропонувала провести майстер-клас з ліплення глини. Після цього проводились майстер-класи з нейрографіки, з розпису пряників, і навіть літературні вечори у затишній атмосфері зі свічками через блекаут.

Глечики, зроблені під час майстер-класу з ліплення глиною. Фото: Східний Варіант

Уважні відвідувачі можуть знайти у кавʼярні частинки Донеччини. Наприклад, при вході у приміщенні праворуч лежать фотокартки з краєвидами регіону – Криволуцьким різнотрав’ям, або з підприємствами – “Бахмутська сіль”, “Соляний рудник” з Соледару та інші.

Фото: Східний Варіант

Важливий елемент декору – лось “Карантин” зі Словʼянська, який власниця кавʼярні Юлія пошила під час карантинних обмежень 2020 року.

Пряники виготовлені для продажу у кавʼярні переселенкою Яною, зверху лось “Карантин”. Фото: Східний Варіант

Від однієї кав’ярні до мікромережі

Сьогодні “ПростоКава” співпрацює з багатьма переселенцями з різних міст в Україні. Наприклад, дівчина та хлопець з Харкова зараз випікають для закладу тістечко “Трубочка”, “Горішки” виготовляє дівчина з Миколаєва, імбирні пряники розписує дівчина з Харкова.

“Коли ми відкривались тут, ми думали зробити так, щоб і ми розвивались, і дати можливість розвиватися іншим переселенцям та переселенкам, які приїхали з такими ж умовами, як і ми.  Щоб вони розвивались, щоб отримували прибуток, щоб ми усі разом пережили цю війну”, – каже Алла.

Фото: Східний Варіант

Алла каже, дуже хочеться додому. Та за планами “ПростоКава” продовжить працювати як в Івано-Франківську, так і у Слов’янську.

“Якщо мені скажуть, що завтра закінчилась війна, післязавтра я буду вдома. Я дуже хочу додому. У грудні їздила відновлювати роботу нашої кав’ярні там. Я була два тижні у Слов’янську, дуже не хотілось його покидати знову. Не тому, що не подобається Франківськ, мені дуже подобається це місто, але дім – то дім”, – каже Алла. 

Алла запевняє, наступна кав’ярня буде у Криму і вже обирається місце для цього. 

У кав’ярні працюють теж переселенці з різних міст України. Наприклад, баристи Яна з Миколаєва та Настя зі Слов’янська.

Фото: Східний Варіант

Родина “ПростоКава” вірить у перемогу та активно допомагають для цього ЗСУ. А після цього кав’ярні продовжать працювати у Франківську,  Слов’янську та може вже у нових містах України. Так і буде розвиватися нова мікромережа слов’янських кав’ярень.

Більше цікавого про роботу “ПростоКава” можна знайти в їхньому Інстаграм

***

Последние новости

  • Суспільство

Сергій Сажко: досьє начальника Шахівської сільської військової адміністрації

Сажко Сергій Миколайович — український політик, народний депутат України VIII скликання. Був головою Курахівської міської… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Планувати відновлення постраждалих регіонів потрібно вже зараз. Але пробуючи долучитися до цього, ініціативні громадяни зіштовхнулися… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Як команда з Краматорська організувала волонтерський хаб

20 небайдужих жителів Краматорська організували волонтерський штаб у напівзруйнованій квартирі волонтера Миколи. У 2022 поряд… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"

11 травня 2014 року проросійські сепаратисти провели так звані «референдуми» в тимчасово захоплених містах Донеччини… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.