UA
RU UA
27 Липня 2023, 12:49
396
"Польща захоплює українські землі": як на окупованій Донеччині та Луганщині поширюють нові фейки
Антифейк

"Польща захоплює українські землі": як на окупованій Донеччині та Луганщині поширюють нові фейки

Країна-терористка посилює свою пропаганду, зосереджуючись на відносинах України з європейськими країнами. Зокрема, маніпуляційні заяви проти польської держави, яка ніби то має намір "захопити українські землі" активно поширюється ворожими каналами. “Східний Варіант” продовжує досліджувати та спростовувати фейки російських окупантів, які розповсюджують на сході України.

Від початку російського повномасштабного вторгнення Польща почала всебічно підтримувати Україну. Значна кількість українських жінок та дітей знайшли прихисток у сусідній державі. Фінансова та військова підтримка від польського уряду також допомагає наблизити перемогу над окупантами.

Однак така активність з боку Польщі стала приводом для ворожих фейків. Мережею вже неодноразово поширювалась інформація про "наміри поляків захопити українські землі". Цього разу до таких наративів пропагандисти додають, що нібито Володимир Зеленський "сприяє" подібним задумам. "Східний Варіант" розповідає про фейк та наводить спростування.

Фейк: “Зеленський допомагає Польщі заволодіти українськими землями”

Як заявляє російський депутат В'ячеслав Володін, на його думку, Президент України став “трагедією для українського народу”, бо нібито створює всі умови, аби Польщі вдалося “повернути свої історичні землі”. 

Такі повідомлення транслюють Телеграм-канали з цільовою аудиторією нині окупованих областей Луганщини та Донеччини. Пропагандисти зазначають, що нібито Володимир Зеленський керується вказівками західних країн, аби “ополячити” свій народ.

Джерело фейку: Телеграм-канал “Донецкие новости СВО”

антифейк польща
Скріншот з соцмереж

До того ж у своїх заявах росіяни звинувачують українську владу у задумах “знищити сотні тисяч українців, аби решта втратили свою ідентичність”. Підкріплюються ці вкиди фразами про нібито “готовність польської армії” до окупації заходу України. 

Такі звинувачення у бік українського Президента підхопили безліч проросійських пабліків, що надає резонансу цій темі на територіях рф, “лнр” і “днр”.

росЗМІ
Скріншот з соцмереж

Спростування 

Протягом 2022-2023 років між Україною і Польщею зав'язались дружні відносини. Цьому посприяла підтримка польської держави як для мирних українців, так і у військовому напрямку, що сприяє зміцненню української оборони.

Як пояснював минулого року польський політик Ярослав Качинський, якби Польща не “почала допомагати українцям, то вона була б у більшій небезпеці, ніж зараз”. Тож, у поляків дійсно є свої мотиви щодо підтримки України, але виключно для того, щоб забезпечити мир в межах своїх кордонів.

Що стосується звинувачень росіян відносно Володимира Зеленського, то ці аргументи нічим не обґрунтовані, окрім “гучних” заяв російських політиків. Один з таких фейкових наративів, що українцям “нав'язують польську мову”, вже звучав раніше, зокрема, у Телеграм-каналі “Укропский фреш”. Пропагандисти транслювали, що  нібито “польська мова може стати обов'язковою в Україні”.

Однак, тоді йшлося лише про включення польської мови до переліку ЗНО, з правом вибору для кожного українця, яку мову вивчати. Тож, аргумент, що Президент “нав'язує польську мову  українцям” — це черговий фейк.

Крім того, російська пропаганда працює   у зворотному напрямку. Наприклад, минулого року представники польської влади заявляли, що росіяни “підбурюють польський народ проти України”, що спричиняє ворожість і недовіру між поляками та українцями.

антифейк польща
Скриншот зі сторінки Twitter представника польського уряду з безпеки інформаційного простору

Варто повідомити, що нині польська армія дійсно приведена у стан бойової готовності за наказом президента країни Анджея Дуди. Однак, це було організовано виключно для контролю за східним кордоном польської держави у зв'язку із заколотом ПВК “Вагнер” на території росії. Тож, наратив про “готовність польської армії до захоплення України” є також фейковою заявою.

***

Активна підтримка українців з боку Польщі заважає російським загарбникам, тож вони вигадали нові залякування для мешканців, які нині живуть під окупацією росіян.  Пропагандисти щосили намагаються перетворити поляків на так званих “загарбників” українських земель, аби запевнити мирне населення Луганщини та Донеччини, що нібито за межами їх областей скоро не буде нічого українського.

У такий спосіб переважна більшість населення в окупації, яка довіриться російській пропаганді, полишить свої сподівання про повернення до України. Це приносить свій зиск росіянам, оскільки люди демотивуються і змиряються з так званою “новою владою”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

17 Травня П’ятниця
20:32

Декомунізація: у Покровській громаді демонтували пам'ятник Максиму Горькому

20:00

Близько 5 тисяч українських ув'язнених погодилися піти на фронт, — Мін'юст

19:50

Окупаційний суд "лнр" судитиме бійця "Айдару"

19:43

Репортаж Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади
19:31

Зеленський нагородив 664 захисників України, 280 з них — посмертно

19:00

Історія Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів
18:57

Росіяни скинули на Лиман бомби: поранено жінку, пошкоджено інфраструктуру

18:31

Загибель та поранення жителів Донеччини 17 травня: прокуратура повідомила подробиці обстрілів

18:05

Армія рф збільшила кількість штурмів на Покровському та Курахівському напрямках

17:54

Україна отримає від Литви шість радарів Amber-1800 для посилення ППО

17:17

Міноборони запускає 18 травня мобільний застосунок "Резерв+" для військовозобов'язаних: що відомо

16:56

На Донеччині ухвалено вироки так званим депутатам окупаційної "днр"

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: