UA
RU UA
11 Червня 2024, 16:52
Третій рік життя в окупації: що відбувається в Половинкиному на Луганщині
Ексклюзив

Третій рік життя в окупації: що відбувається в Половинкиному на Луганщині

Село Половинкине, що на Старобільщині, вже третій рік потерпає від російської окупації. Про примусову мобілізацію місцевих мешканців, мізерну ціну за пай, а також про сирену, яка днями не вимикається, Східному Варіанту на правах анонімності розповіли місцеві жителі.

Поки російські пропагандистські ресурси малюють “красиву картинку життя” на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), місцеве населення намагається вижити у тих реаліях, в які воно потрапило після окупації.

Половинкине — село, яке знаходиться у Старобільській міській громаді Луганської області. Його чисельність на початок повномасштабного вторгнення становила понад дві тисячі осіб. За словами місцевих жителів, наразі 20-30% населення залишило тимчасово окуповану територію села. Про те, що відбувається у Половинкиному сьогодні, читайте у статті Східного Варіанта.

Село Половинкине
Село Половинкине. Фото з відкритих джерел / Facebook

“10 тисяч рублів замість гривень за пай”: ціна від фермерів-колаборантів

За інформацією наших джерел, які ми не називатимемо з метою безпеки, однією з найголовніших проблем, яка наразі бентежить жителів Половинкиного — це орендна плата за їхні земельні ділянки. Оскільки не всі фермери виїхали та припинили свою діяльність на окупованих територіях, землю продовжують обробляти. А от умови оплати за аренду паїв колаборанти-фермери змінили. Як і очікувалося, не на користь людей.

“Перше і найголовніше — тепер майже не можливо отримати оплату у вигляді зерна. Ви уявляєте, що це означає для людей у селі, де через один має курочку чи качечку. Мало того, замість 10 тисяч гривень, вони платять 10 тисяч рублів за земельний пай. Це що за розрахунок такий? Тут і математиком не треба бути, щоб порахувати на скільки це менше за те, що власники паїв отримували до окупації”, — каже чоловік.

поле
Фото ілюстративне, Держгеокадастр

Також наші джерела зазначили, що на території Половинкиного цього року значно збільшилися території полів, які ніхто не обробляє. 

Мобілізують молодь

Розмови про примусову мобілізацію на ТОТ вже давно не пусті слова. У Половинкиному лише за останні місяці цього року, за словами наших джерел, окупанти “призвали” на службу двох молодих хлопців — 20 і 25 років (їхні імена та точний вік не вказуємо з міркувань безпеки — ред.).

“Їхня (окупантів — ред.) адміністрація давно вже повісила оголошення про те, що всі чоловіки від 18 до 50 років мають прийти до сільської ради та зареєструватися. Зрозуміло ж для чого. Ми знаємо, що вже по району є поховані серед тих, кого примусово мобілізували російські загарбники”, — повідомляють місцеві.

окупанти мобілізують українців
Фото ілюстративне, з сайту російського ЗМІ

НЕбезпекова ситуація: зникнення людей та ворожі ракети

Зникнення людей під час окупаційного режиму, стало страшною “нормою”. Так, близький товариш чоловіка, який надав цю інформацію для матеріалу, був викрадений представниками так званої “комєндатури” “луганської народної республіки” більше півтора року назад. Рідним не повідомляли жодної інформації з приводу його зникнення. 

“Лише через пів року його понівечене тіло, яке вже “розтягнули” собаки, знайшли у посадці. Те, що лишилося, повезли у Луганськ нібито на експертизу ДНК. Тепер і тіла забрати не можуть”, — говорить чоловік.

Жити у постійному страху змушують і ворожі ракети, які падають з російських літаків, на мирне населення. Одного разу ракета таки випала з винищувача на міст у Половинкиному, але не розірвалася.

тривога
Фото ілюстративне, Львівська ОДА

“Тижнями люди обʼїжджали ту ракету, поки окупанти не спромоглися прибрати її. А ще гірше, то сирена. Вона ж не автоматична, як то мало бути. Хтось увімкне її, й вона волає з ранку до самого вечора. Жити неможливо просто”, — підкреслює чоловік. 

Залишатися в окупації, значить мовчати. Не говорити про те, що замість ліків — крейда. Замість “визволення” — рабство та беззаконня. Не казати, але вірити, що окупанти тут тимчасово. І чекати повернення синьо-жовтого прапора.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

11 Червня Вівторок
17:20

У Берліні розпочалася Ukraine Recovery Conference 2024: команда "Вікна Відновлення" працює на конференції (фото)

16:57

На Краматорському напрямку кількість ворожих штурмів зросла до дев’яти

16:52

Ексклюзив Третій рік життя в окупації: що відбувається в Половинкиному на Луганщині

Третій рік життя в окупації: що відбувається в Половинкиному на Луганщині
15:59

Українські воїни-зенітники показали, як збили російський Су-25 (відео)

15:30

Шольц назвав умову запрошення росії за стіл переговорів

15:25

На Донеччині через ворожі обстріли минулої доби було знеструмлено 5,7 тисячі абонентів

14:57

Окупована Кремінна залишилася без світла: що відомо

14:38

У ЗСУ заперечили окупацію Іванівського поблизу Часів Яру

13:59

Сили оборони на сході вдруге за тиждень знищили рідкісну російську САУ "Тюльпан"

13:43

Російські окупанти активізувалися на Лиманському напрямку

13:29

Спортсменка з Луганщини на міжнародних змаганнях з паралімпійського плавання виборола дві медалі

13:11

Важливо Як спілкуватися з людьми на ТОТ, аби не зашкодити їм морально: поради психолога

Як спілкуватися з людьми на ТОТ, аби не зашкодити їм морально: поради психолога

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: