UA
RU UA
27 Вересня 2023, 13:05
2064
Інга Павлій Тимченко Микола
"Спільнота Відновлення": як підприємці зі сходу відкрили кав'ярню "Пес Дюк" у Києві
Репортаж

"Спільнота Відновлення": як підприємці зі сходу відкрили кав'ярню "Пес Дюк" у Києві

Олександр — з Перевальську Луганської області, Ірина — з Харкова. Попри повномасштабне вторгнення, цього року родина відкрила кав’ярню «Пес Дюк», як місце для комфортних зустрічей із друзями. Олександр та Ірина — амбасадори «Спільноти Відновлення» та лауреати відзнаки «Незламні зі сходу». Їхню історію розповідає Східний Варіант

«Спільнота Відновлення» — засноване Східним Варіантом ком’юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до «Спільноти Відновлення» та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

«Ми проїхали через російський блокпост, але машину наших сусідів уже розстріляли»

Олександр народився та виріс у невеликому містечку Перевальськ, що на Луганщині. Після школи почав працювати в Києві, паралельно навчаючись у рідному місті. Він згадує, що після початку російської-української війни вже не було можливості їздити до Перевальська. Його колишні сусіди, знайомі та однокласники скандували за росію, а самого Олександра звинувачували в тому, що він «бандера» та «нацист».

Пес Дюк
Олександр Бугайчук. Фото: Східний Варіант

«Для мене це досі досить дивно. Ти з ними все дитинство провів, а вони з тебе роблять якогось… Вони досі пишуть, що я їм дітей і прославляю тут нацизм», — ділиться Олександр.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

У Києві Олександр познайомився з Іриною, яка переїхала з Харкова. Разом подружжя вже шість років та виховують чотирирічну донечку Стефанію. Напередодні повномасштабного вторгнення родина проживала в Ірпені. Олександр працював бар-менеджером, а Ірина — у сфері маркетингу. Та війна прийшла за ними вдруге.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

«Нас багато хто попереджав, але не було ніякого передчуття, що буде така повномасштабна війна, яка сталася. Я не могла й подумати. У ніч на 24 лютого Саша повернувся пізно додому, ми поспали декілька годин. А коли прокинулися, всю країну обстрілювали. Ми були шоковані», — пригадує Ірина.

Пес Дюк
Ірина Бугайчук. Фото: Східний Варіант

Перші дні сімʼя залишалася в Ірпені, спускаючись на ночівлю спочатку до підвалу, а потім до сховища житлового комплексу. Поступово інші родини виїжджали з міста, та коли Олександр з Іриною прийняли рішення про евакуацію, їм довелося виїжджати вже з російської окупації.

«Ми виїжджали через перший російський блокпост, який був в Ірпені. Ми їхали з нашим сусідом, який був німцем. Можливо, через це нас і не чіпали. Нічого не питали та пропустили. Але наших сусідів, які їхали за нами через декілька годин, уже розстріляли. Нам дуже пощастило», — розповідає Олександр.

Пес Дюк
Олександр, Ірина та Стефанія. Фото: Східний Варіант

Після Ірпеня родина приїхала до Ковеля. Ірина зі Стефанією виїхали за кордон, а Олександр допомагав евакуйовувати жінок з інших регіонів України. Він каже, що це був важкий досвід для нього — бачити, як чоловіки прощаються зі своїми коханими, щоб відправити їх у безпечне місце. Тоді це сприймалося надзвичайно тяжко.

«За всі роки з Ірою, які ми разом, ми ніколи не розлучалися на такий довгий час. А тут вони поїхали за кордон. Мені було дуже складно», — каже Олександр.

Влітку, коли ситуація трохи вщухла, Ірина зі Стефанією повернулися до Олександра в Київ. Подружжя розповідає, що Стефанія достатньо спокійно реагує на все, що відбувається. Перший час батьки не казали їй, що почалася війна. Та згодом довелося це зробити. Зараз Стефа захоплюється українськими військовими, завжди махає їм рукою, цілує при зустрічах та бажає перемоги над окупантами.

«Відкрити кав’ярню було спонтанним рішенням»

Олександр та Ірина кажуть, що відкрити кав’ярню було спонтанним рішенням. Одного разу знайомий запропонував придбати заклад задля власної справи. Та Олександр одразу зрозумів, що він не буде прибутковим, хоча знайомий наполягав на зворотному.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

«До того ж заклад був дорогим навіть для свого сегмента. І я почав шукати інші заклади, щоби показати знайомому, що ціна дійсно висока, і що на ринку є інші вигідні пропозиції. Так ми побачили це приміщення. І я одразу зрозумів, що хочу. І все», — пригадує Олександр.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

Назва кавʼярні, яка вже стала своєрідним мемом у соціальних мережах, пішла з мультфільму «Секрети домашніх тварин», де одним із героїв був пес з ім’ям Дюк. Комічність назви полягає в промові — якщо вимовити швидко, то в думках виникає вже зовсім інше відоме слово.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

На підготовку до відкриття в подружжя було всього два тижні. Та цього було достатньо, щоб обладнати приміщення, найняти штат та відкритися. Заклад позиціонує себе як місце для теплих зустрічей із друзями.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

«З повномасштабною війною багато хто втратив відчуття дому. Ми планували цей заклад максимально дружнім до всіх. Тут можна і випити кави, і коктейль, і побалакати про все на світі. На відкриття прийшло дуже багато наших друзів, як ми й хотіли. Декого з них ми не бачили років 8–10. Ідея почала працювати із самого початку», — каже Олександр.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант
Пес Дюк
Фото: Східний Варіант
Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

До речі, великий внесок у відкриття кавʼярні зробила і Стефанія. Адже саме її малюнок собачки такси був використаний для логотипа закладу.

Пес Дюк
Малюнок Стефанії. Фото: Східний Варіант

Окрім кави, у закладі «Пес Дюк» можна замовити алкогольні коктейлі, тістечка, мʼясні бутери та корндоги. Останнє вже встигло стати візитівкою кавʼярні. І хоч поки що заклад не приносить багато грошей, справа й далі розвивається.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

«Ми домовилися, що не будемо із цього закладу брати гроші протягом першого часу. Весь прибуток йде на розвиток. Це не основне наше місце роботи, Саша продовжує працювати барменом, я — дистанційно у сфері маркетингу, тому ми можемо це дозволити», — розповідає Ірина.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

Кавʼярня знаходиться на вулиці Пирогова в центральному районі Києва. Сама будівля 1900-го року побудови й має довгу власну історію. Минулої зими тут майже не вимикали світло, та для цієї, розповідає Олександр, готують генератор та EcoFlow. Наступного літа планують ретельніше підготувати дворову територію біля «Пес Дюка», зробивши тут більш «інстаграмне» місце.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант
Пес Дюк
Фото: Східний Варіант
Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

Олександр, Ірина та Стефанія отримали відзнаку «Незламні зі сходу» від Східного Варіанта.

Пес Дюк
Фото: Східний Варіант
Пес Дюк
Фото: Східний Варіант
Пес Дюк
Фото: Східний Варіант

Пишаємося нашими підприємцями зі сходу!

Як дістатися?

Кавʼярня «Пес Дюк» розташована за адресою: Київ, вул. Пирогова, б. 5

Слідкувати за оновленнями закладу можна через їхній Instagram.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

2064
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
31 Травня П’ятниця
08:46

Росіяни знову обстріляли Невське та Новолюбівку

08:25

За 30 травня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:00

ЗСУ ліквідували ще 1390 окупантів

30 Травня Четвер
23:20

Politico: Байден таємно дозволив Україні завдавати ударів по території рф

22:50

Енергетики Донеччини отримали автопідйомники для ремонту електромереж після обстрілів

22:16

Сьогодні у Слов’янську загинула військова журналістка Freeдом Анастасія Волкова

21:54

Міністри Чехії, Данії та Норвегії висловилися щодо використання їхньої зброї та F-16 по території росії

21:14

Уряд ухвалив рішення щодо обов’язкових іспитів для набуття громадянства України

20:57

Кудрицький: Відсутність погодинних відключень електроенергії в останні дні травня — це тимчасове покращення (відео)

20:39

Сьогодні вже відбулося 84 бойових зіткнень: половина з них на Курахівському та Покровському напрямках

20:16

18 пожеж ліквідували на Донеччині минулої доби (фото)

19:55

Десантники 95-ї Поліської бригади тримають оборону Серебрянського лісу: десятками нищать окупантів (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: