UA
RU UA
23 Липня 2023, 12:58
1740
"Спільнота Відновлення": як донеччанка відкрила веганське кафе в Києві
Історія

"Спільнота Відновлення": як донеччанка відкрила веганське кафе в Києві

Після переїзду з Донецька у 2014 році, Анастасія Балабанова прагнула створити домашній та затишний простір. Так виникла "Середа" в Києві. Це перший в Україні “less waste” заклад харчування з регулярними благодійними подіями та оригінальними назвами тістечок. Анастасія стала амбасадоркою “Спільноти Відновлення” та лауреаткою відзнаки “Незламні зі сходу”. Ми завітали в кафе "Середа" та записали історію його створення.

“Спільнота Відновлення” — засноване "Східним Варіантом" ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до “Спільноти відновлення” та  підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

“Разом з іншими активістами організовувала Донецький Євромайдан”

Анастасія Балабанова родом із Донецька, але через російську окупацію міста  у 2014 році була змушена переїхати до Києва. Дівчина каже, що пам'ятає рідне місто сонячним, спекотним, спортивним та рідним.

донеччанка кафе Середа

«Я занесена в список “Зрадників Донбасу”, бо разом з іншими активістами організовувала Донецький Євромайдан. Це доволі болісний досвід, який я намагалась стерти зі своїх думок усі 9 років життя в Києві. Здавалось, що ми зробили недостатньо та підвели свій Донецьк, нам нічого не вдалося. Зараз я розумію, що студенти або просто цивільні не мали сили, коли в місто заходили справжні військові», —  ділиться Настя. 

Зі слів дівчини, коли на вулицях вона з родиною зустрічала військових, її мама одразу впізнавала говірку російських регіонів. 

«Найголовніше фото, яке ілюструє Донецький Євромайдан це там, де стоять люди з довгим плакатом “Донбасс! Нам гонят порожняк”. Найсмішніше те, що це я малювала гуашшю на старих шпалерах в себе вдома. І в мене ще не влазили літери, тому довелось зробити лігатуру», —  розповіла Настя.

донеччанка кафе Середа
Фото: Анастасія Балабанова

Залишатися у 2014 році в Донецьку було небезпечно, тим паче активістам з Євромайдану. Тому Анастасія вирішила переїхати в Київ до приятеля, який допоміг з роботою. Була 3D-аніматором в ПАТ «Студія Квартал 95».

«Думала вступати на аспірантуру та далі займатися наукою, навчалась на факультеті “української філології” в університеті імені Василя Стуса. Проте після отримання диплома змушена була працювати та відновлювати свій соціальний капітал: заводити нових друзів та знайомих. Бо переїхала до Києва  разом з чоловіком Артуром (на той момент хлопцем) та кількома друзями. Переважну більшість зв’язків та оточення я втратила, бо всі роз'їхались по різних містах», —  ділиться Настя.

донеччанка кафе Середа
Настя та Артур. Фото: “Середа”

Дівчина згадує, як перед Чемпіонатом Європи з футболу 2012 року центр Донецька відновили, а набережну відреставрували.

«Особливо боляче, що там така гарна набережна, на якій ми займались спортом, гуляли, а тепер я не маю можливості пройтися по ній», —  розповідає Настя.

Бажання створити затишний простір

Власниця «Середи» розповіла, що ідея відкрити кафе було пов’язана з внутрішнім бажанням створити затишний та домашній простір для себе. 

«Це необхідно, коли ти втрачаєш свій дім та свою зону комфорту», —  ділиться Настя.

донеччанка кафе Середа
Фото: Анастасія Балабанова

Також було декілька важливих чинників, які сприяли відкриттю власної справи. У 2017 році Анастасія працювала в магазині суконь, де була можливість зробити невеличкий кавовий заклад. А після 7 років вегетаріанства вона стала веганкою, тож не мала змоги пити каву з кокосовим молоком, бо в той час не було широкого вибору в кав'ярнях. 

«Важливу роль зіграло розуміння, що попередня робота, на якій ми з чоловіком працювали, не для нас, без творчого сенсу», —  розповідає Настя.

А ще свекруха Анастасії — кондитерка з 20-річним стажем, тому мала навички та бажання для випікання тортів і тістечок. 

«Ми зрозуміли, що хочеться створити власну зону комфорту та можемо для цього зайняти кошти у друга. Також любимо торти, кокосове молоко й у нас є людина, яка вміє пекти. Так ми й відкрили “Середу”», —  ділиться власниця закладу.

донеччанка кафе Середа
Літній майданчик першого приміщення “Середи”. Фото: “Середа”

Кафе органічно розвивається та за 6 років збільшилось з 4 квадратних метрів до 60.

Чому “Середа” веганський заклад? 

Настя розповіла, що не їсть м’ясо з 10 класу школи. Тобто, 13 років вегетаріанить, а 6 років веганить.

«Я перейшла на вегетаріанство через програму на телебаченні. Після уроків побачила по телевізору сюжет про те, як катують тварин на виробництві. Не знаю, як його пустили в ефір, але розповідали, як курей вбивають в три етапи: електрошоковий пристрій, окріп та обскубування. Найчастіше траплялось так, що вони доходили до третього етапу ще живими», — ділиться власниця “Середи”.

донеччанка кафе Середа
Круасан із рослинним сашимі. Фото: “Середа”

Дівчина наголосила, що її батько грек та м'ясо вони їли, якщо не кожне приймання їжі, то хоча б раз на день. Проте вона зрозуміла після цього сюжету, що не хоче бути більше причетною до вбивств. Також в той час був піст, тому було легше спробувати не їсти м’ясо. 

«Часто сміюся з того, що стала вегетаріанкою через християнство та телебачення», —  розповіла Настя.

Власниця закладу поділилась, що з часом почала більше розбиратися в темі та дізналась, як молочна продукція пов’язана з м'ясним виробництвом.

«Ти приходиш на ринок, де зазвичай брала домашнє молоко і продавчиня розповідала про теля, яке заходило до хати взимку, бо холодно і все так мило. Питаєш про телятко, а вона відповідає: “Вже багато їло, тому ми на м’ясо здали”. Романтика домашнього молока для мене закінчилась усвідомленням того, що це жорстока індустрія, яка напряму пов’язана з вбивствами», —  розповіла Настя.

донеччанка кафе Середа
Випічка із Середи. Фото:“Середа”

Дівчина поділилась, що для неї це гра в довгу. Не вірить, що незабаром світ стане вегетаріанським чи веганським, але крок за кроком зміни йдуть.

Екосвідомі рішення 

«Я б не називала “Середу” — “zero waste”, тому що відсутність відходів у форматі громадського харчування – неможливо. Цей підхід суперечить нормам санітарних стандартів HACC. Проте ми знайшли свою золоту середину. Тому там, де ми можемо мінімізувати, ми міфізуємо. Я б назвала наш заклад “less waste”», — ділиться власниця.

Коли поняття “zero waste” тільки стало популярним та з’явилась книга “Дім — нуль відходів” авторки Беа Джонсон, Настя зрозуміла, що потрібно спробувати зробити схоже. І якщо не дійти до повної відсутності відходів, то хоча б мінімізувати екослід від своєї дільності.

донеччанка кафе Середа
Фото: “Середа”

«Після відкриття ми ще близько року використовували одноразові стаканчики. Відвідувачі та відвідувачки користувались ними не більше тридцяти секунд. Споглядаючи за цим, я зрозуміла, що потрібно спробувати щось кардинально інше. Також я розуміла, що наша бізнес-модель дозволяє не використовувати стаканчики, бо окрім кави у нас є торти, які складають більшу частину прибутку», — розповідає Анастасія.

Власниця “Середи” поділилась, що це та позиція, через яку в неї чисте сумління та лояльна аудиторія зі схожим стилем життям.

«Краще я зроблю так, що в мене буде вужча аудиторія, ніж та, що генерує тони сміття», — ділиться Настя.

донеччанка кафе Середа
Фото: Анастасія Балабанова

Спочатку в закладі компостували органіку (кавова гуща, апельсинова шкірка та інше), її на дачу забирала бариста. Проте з часом зрозуміли, що відходів більшає й компостер житлового будинку вже не може з цим впоратися, тому відмовились від компостування.

Проте в “Середі” дружні до довкілля способи упаковування тортів. Наприклад, це картон без ламінації, який легко переробляється. Також в закладі не подають напої з соломинкою.  Якщо попросять, то можуть дати, під запит. Протягом 3 років користувались паперовими 500 соломинками, а нещодавно придбали від українського виробника соломинки з очерету.

донеччанка кафе Середа
Фото: “Середа”

Ще є горнятко в оренду, що дуже зручно для сусідів, офісів або салону манікюру через стінку. 

Екосвідомі рішення не оминули й кондитерський цех: з нута виготовляють аквафбу, а той, що залишається, використовують для приготування хумусу, а тістечка “Бульбашка” завжди роблять із відрізків бісквіта. 

Також в закладі не дають з собою супи, бо суп — це рідина, і її ніяк не можна дружньо до довкілля запакувати.

донеччанка кафе Середа
Фото: “Середа”

Наявне меню в “Середі” — це сендвічі. Не тільки в хлібі, а і японського формату, в листі норі. В середині соковита їжа, яка огортається в норі/хліб та папір. Відповідно, не потрібно пакувати все в картону коробку або ламіновану тару з кришкою.

донеччанка кафе Середа
Фото: “Середа”

«Я розумію, що наша бізнес-модель не звична для більшості, але це робочий формат. Ми не закрилися та постійно інвестуємо в бізнес, постійно оновлюємо техніку. Вносимо новинки. І це доволі добре вписується в формат дружнього до довкілля громадського харчування», — розповідає власниця закладу.

Торти про складні сенси та задоволення

У закладі є торт “Либідь” на честь однієї із засновниць Києва, також торт “Блекаут”, який був створений під час відключень світла осінню 2022 року, та “Антикорупційний”. 

донеччанка кафе Середа
Фото: “Середа”

«Хотілось створити торт про радість та задоволення, бо переважна більшість зі складними сенсами. Тому ми зайшли на сайт секс-шопу та дивились, які є назви іграшок для радості та задоволення жінок, побачили марку “Satisfyer”, так і виник торт “Чері Сатісфаєр”», — розповідає власниця закладу.

Дружній до довкілля ремонт

У приміщенні, де зараз працює “Середа”, робили ремонт на почату повномасштабного вторгнення, тобто літом 2022 року. 

«Ми з чоловіком жили за принципом не знаємо, що буде завтра, тому не стали вкладати гроші в стіни, а вклали в техніку та інвентар», — ділиться Настя.

Зі стелі зняли зайве та залишили голу цеглу, поґрунтувавши її та поштукатуривши.

донеччанка кафе Середа
Фото: “Середа”

Також в інтер'єрі закладу багато апсайклінг речей (вторинне використання речей з творчим підходом — ред.). Наприклад, барна-стійка, яка зроблена з двох старих кухонних промислових столів та вставок із фанери. Тобто, це два прості матеріали: фанера, яка є більш дружньою до довкілля формою деревини та нержавійка, яка була виготовлена 5 років назад. 

У “Середі” вінтажні меблі, які в гарному стані та виготовлені 20, а то й 50 років тому. Раковина, яка зроблена зі старої швейної машинки. Швейну машинку власниця купила на OLX, й вона спочатку слугувала підставкою під маленьку вітринку. А потім вже стала декором.

донеччанка кафе Середа
Фото: “Середа”

«Ми вирішили не виробляти нове, а взяти те, що вже виготовлене, зменшивши екослід меблів», — ділиться власниця закладу.

У закладі кондитерський цех віддалений від зали ПВХ-плівкою. Настя розповіла, що дуже пишається цим рішенням, бо варіантів розмежування простору було три — всі дорогі та з використанням великої кількості матеріалів. Конструкція, що зараз використовується, складається з металевого каркаса та ПВХ-плівки, яка є не токсичною. 

Допомога ЗСУ

«Розумію, що наші оберти невеликі, і я не можу донатити по 100 000 тисяч щомісяця, але можу по 10 000 тисяч гривень регулярно», — ділиться Настя

Власниця “Середи” розповіла, що присвятила десерт вірі в український прапор над Донеччиною.

тістечко
Фото: “Середа”

Донецьк колись називали містом мільйона троянд, і тому цей трояндовий десерт — у формі терикона з українським стягом, який теж їстівний. Тістечко має доброчинну складову, бо 25 грн від кожного прямують до “Восток SOS”. 

Ще одне благодійне тістечко — це “Соски Венери”, 50 грн з кожного йде на закупку надлегких плит для жінок з військовим досвідом від ГО “Жіночий Ветеранський Рух”. 

«Тістечко це груди наших захисниць, та ми маємо їх захищати. Тому збирали кошти для захисту сердець них захисниць!» — ділиться власниця закладу.

донеччанка кафе Середа
Тістечко “Соски Венери” Фото: “Середа”

Також в “Середі” проводять благодійні події: кінопокази, лекції та тату-заходи. 

«Наша бариста за сумісництвом тату-майстриня, тому робимо тату-заходи та 50% коштів з події відправляємо на актуальні збори. Про все звітуємо в соціальних мережах», — розповідає Настя.

донеччанка кафе Середа
Благодійний захід “Середи” у співпраці з ГО “Екодія”. Фото: Дар'я Лазарєва

Реакції вдалось розпитати про роботу в кафе та тату-заходи в працівниці “Середи”. 

«Мене звати Альона та я бариста в “Середі”, працюю вже 9 місяців. Відгукується, що в кафе все дуже просте, але має сенсове наповнення. У нас дружній колектив, а також чудова власниця, яка завжди підтримує. Також я працюю тату-майстринею та маю можливість проводити в “Середі” тату-івенти, де ми збираємо кошти на підтримку ЗСУ», — ділиться дівчина.

донеччанка кафе Середа
Бариста “Середи” та тату-майстриня Альона. Фото: “Середа”

Враження про кафе ми почули й від однієї з відвідувачок закладу.

«“Середа” особливе місце для мене, як для веганки. Адже там я можу розслабитися та замовляти будь-яку позицію без переживань, що у ній можуть бути продукти тваринного походження. Також, нещодавно я відвідала в “Середі” благодійну подію про веганство та довкілля, донати з якої пішли на сонячні панелі для ЗСУ і залишилась в чудовому настрої ще на декілька днів»,  — розповідає Аня.

донеччанка кафе Середа
Благодійний захід “Середи” у співпраці з ГО “Екодія”. Фото: Дар'я Лазарєва

Кафе “Середа” є унікальним закладом із філософією “less waste”, веганськими стравами та регулярною допомогою ЗСУ. 

Завітати можна за адресою: м. Київ вул. Нижній Вал, 39

Слідкувати за новинами “Середи” можна в Instagram закладу.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
13:29

Поліція на Донеччині знайшла понад 900 тисяч літрів алкогольних напоїв на суму понад 98 мільйонів гривень

12:59

Ще 28 захисників з Луганщини отримали допомогу з місцевого бюджету на понад 300 тисяч гривень

12:51

В Україні фейковій "судді верховного суду днр" повідомлено про підозру у державній зраді

12:22

Ворог вдарив по пожежно-рятувальній частині в Лимані (фото)

11:25

Рада підняла штрафи за ухилення від мобілізації у воєнний час

10:59

Кубракова звільнили з посади віце-прем’єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад

10:42

Евакуація З Донеччини евакуювали 38 дітей

10:21

Протягом доби Донеччина зазнала 1870 ворожих обстрілів, є поранені

09:59

На кладовищі в окупованому Алчевську нарахували понад 300 свіжих могил військових армії рф

09:35

Росіяни поновили штурми в Білогорівці на Луганщині

09:10

У окупантів виник дефіцит пального після пожежі на нафтобазі в Луганську

08:49

За 8 травня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: