UA
RU UA
29 Липня 2023, 14:42
2616
"Спільнота Відновлення": як переселенка з Бахмута релокувала магазин жіночого одягу до Тернополя
Історія

"Спільнота Відновлення": як переселенка з Бахмута релокувала магазин жіночого одягу до Тернополя

Магазин стильного жіночого одягу «А-є :)» — з Бахмута. Його власниця Анна Павленкова — амбасадорка «Спільноти Відновлення» та лауреатка відзнаки «Незламні зі сходу». Після релокейту вона відновила роботу у Тернополі

«Спільнота Відновлення» — засноване «Східним Варіантом» ком’юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо ці історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до «Спільноти Відновлення» та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Усе було зроблено власними руками

Анна Павленкова народилася в Угорщині. Та коли була ще маленька, батьки переїхали до України в Бахмут. Під час розмови вона згадує, що обожнює своє рідне місто, у якому виросла, знайшла кохання, народила донечку. Дивитися «у прямому ефірі», як російські загарбники нищать рідні вулиці та домівки, було нестерпно. Цей біль ще довго не покине її. Та попри такі моральні труднощі, Анна знайшла в собі сили відродити свою справу життя в новому місці.

Анна Павленкова Бахмут
Анна Павленкова. Фото надано героїнею

До того, як розпочати власну справу з продажу одягу, Анна працювала на ринку та в торговельному центрі. Так навчилася продавати й зрозуміла, що хотіла б займатися цим більш професійно. Тому, заручившись підтримкою батьків та майбутнього чоловіка, дівчина відкрила власну точку на центральному ринку Бахмута. Це був 2010 рік. Анна каже, що це було зовсім не складно, головне — бажання, а воно було величезним:

«Я дуже люблю одяг, люблю красиво одягнутих людей, сама люблю одягатися. Тому не масштабно одразу, а потихесеньку розвивала власну точку. Більше заробляла — вкладала, і так далі-далі-далі, розвивалася, закупляла більше товару. Йшла вперед».

Анна Павленкова Бахмут
Торгівля на ринку. Фото надано героїнею

Через шість років після роботи точки на ринку, вдалося відкрити свій перший окремий магазин у центрі Бахмута. Через деякий час з'явився другий магазин, та ще один у Костянтинівці. Була спроба відкрити точку чоловічого одягу, яка виявилася досить успішною. Та недостаток часу на розвиток все ж змусив зосередитися саме на напряму жіночої одежі.

Анна Павленкова Бахмут
Відкриття у Бахмуті. Фото надано героїнею

Асортимент магазину «А-є :)» — це жіночий одяг. А саме футболки, сорочки, шорти, штани, джинси, куртки, головні убори, спідня білизна, сумки, взуття та аксесуари. Анна розповідає, що головний акцент у магазині — на яскравий та стильний одяг:

«Наша тенденція ніколи не змінювалася. Ми продаємо одяг для яскравих людей, які люблять гарно одягатися. Це оригінальний та молодіжний одяг, але на будь-який вік. Ми завжди хотіли, щоб усі могли знайти собі щось цікавезне».

Анна Павленкова Бахмут
Команда магазину у Бахмуті. Фото надано героїнею

Незадовго до повномасштабного вторгнення Анна закрила магазин у Костянтинівці на рестайлинг. Планувала зареєструвати персональну марку і вже встигла подати на неї документи. Хотіла масштабувати свої магазини Україною через франшизи. Та, на жаль, ці задуми довелось відкласти на невідомий термін. 

Відновили діяльність у Тернополі

Після початку повномасштабної війни Анна з донькою за наполяганням чоловіка виїхала з прифронтового Бахмута до Чехії. Магазини ж  і далі працювали до кінця березня — продавчині, за словами Анни, самі не хотіли зачинятися та були налаштовані працювати далі. Однак в місті з кожним днем ставало більш небезпечно.

Коли на Донеччині оголосили евакуацію, родина зрозуміла, що повернутися найближчим часом до міста буде неможливо. Тому чоловік Анни власними силами вивіз частину одягу та обладнання з Бахмута до Тернополя. Там же знайшов вдале приміщення в одному з місцевих торговельних центрів. Анна пригадує, що тоді це не було складно, адже багато магазинів виїхали з міста і приміщення просто пустували. Вона повернулася із Чехії до Тернополя, а на третій день після цього вже почала працювати на новому місці.

Анна Павленкова Бахмут
Магазин у Тернополі. Фото надано героїнею

Підприємиця каже, що відновлювати роботу було не складно. Особливо, коли розумієш, що це не просто магазин, а це твоя душа і справа всього життя:

«Морально, звичайно, важко. Наразі ми не знаємо планів на майбутнє, не можемо готувати чогось. Це найважче. А все інше — не складно. Я обожнюю свою роботу. Ми працювали напряму з турецькими фабриками, то так і далі працюємо, у цьому нічого не змінилося».

Анна зазначає, що стиль одягу на Тернопільщині трошки інший, ніж на Донеччині. У західних регіонах жінки віддають перевагу більш класичному одягу в стриманих тонах. Спочатку магазин «А-є :)» намагався підлаштуватися під такі критерії, але вже через місяць повернувся до свого звичайного асортименту.

Анна Павленкова Бахмут
Анна з чоловіком та донькою. Фото надано героїнею

Про майбутнє Анні казати важко. У рідному Бахмуті родина втратила нерухомість, власний бізнес, клієнтську базу, з якої кожен покупець був добрим знайомим.

«Кожен покупець був частиною нашої спільної родини. Навіть зараз, коли дівчата поїхали за кордон, усе одно замовляють у нас. Це така вже традиція, це позитивні емоції, вони хочуть залишатися з нами, а ми хочемо залишатися з ними. Звичайно, нам було важко спостерігати за тим, як нищать наше місто. І взагалі все, у що ти вклав не тільки час, а і свою душу. І, звісно, ми сумуємо за нашим містом, ми обожнювали наше місто, у нас було щасливе життя», — каже Анна Павленкова.

Анна хоче, щоби Бахмут обов’язково повернувся під контроль України. Поки що неможливо сказати, коли це буде. Але Анна буде готова повернутися, коли все буде добре. Вона хоче сприяти й допомагати у відновленні.

«Зараз для нас важливо зберегти наш магазин. Це як дитина. Ми народили дитину, ми нею опікуємося, ми вкладали й вкладаємо в неї душу. Тому нам це так важливо, тому ми й далі працюємо. Це наша душа», — каже підприємиця.

Як дістатися?

Магазин жіночого одягу «А-є :)» працює в торговельному центрі «Орнава» в Тернополі.

Слідкувати за новинами та асортиментом магазину можна через Інстаграм

Сторінка Анни Павленкової

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
12 Травня Неділя
22:49

На ТОТ Луганщини в ДТП загинуло двоє дорослих, 4 дітей постраждали

22:38

Військова авіація України завдала за добу ударів по 15 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

22:28

У Харкові переселенці з Луганщини отримали понад 140 наборів гумдопомоги

21:53

У Міноборони розʼяснили, як відбуватиметься мобілізація авто

21:33

У Запоріжжі провели акцію на підтримку полонених захисників Маріуполя

21:00

Блінкен вірить, що Україна зможе утримати лінію фронту на сході

20:38

Генштаб: з початку доби відбулося 146 боїв з російськими окупантами

19:57

Ще 24 родини евакуювалися з Донецької області на Волинь: як це зробити

19:33

На фронті Покровський напрямок залишається найскладнішим, — Зеленський

19:06

Лиман зазнав російського обстрілу, поранено двох цивільних

18:51

Громадам Донеччини передали понад 400 тонн гуманітарної допомоги

18:31

Росія вербує на війну проти України громадян щонайменше 21 країни, — Forbes

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: