UA
RU UA
28 Жовтня 2022, 20:39
1620
Летів вбивати — став сувеніром. Як маріуполець робить прикраси з уламків знищеної російської техніки
Історія

Летів вбивати — став сувеніром. Як маріуполець робить прикраси з уламків знищеної російської техніки

Сувеніри з частинками знищенних вертольотів та літаків росії продають на аукціонах, а на гроші від продажів купують пікапи та інші необхідне обладнання для ЗСУ. А ще такі брелоки носять американські конгресмени

Майже рік тому ми писали про Сергія Науменка — майстра з Маріуполя, що виробляв прикраси ручної роботи з дерева та епоксидної смоли. Він разом зі своєю нареченою Дар’єю облаштував майстерню у власній квартирі, де вони займалися улюбленою справою.

Та повномасштабне вторгнення, яке 24 лютого почала росія, знищило все. Все, окрім бажання Сергія продовжувати творити незвичайні прикраси. Але тепер він трохи змінив вектор своїх творів: до кулонів з мальовничими горами й кілець з хитромудрими візерунками додалися брелоки з частинками розбитої російської військової техніки.

«Східний Варіант» поспілкувався з майстром і дізнався про відновлення бізнесу у новому місті, а також зміни в асортименті, на які напряму вплинула війна.

Поїхали з Маріуполя, щоб перечекати

Сергій Науменко познайомився з прикрасами з епоксидної смоли кілька років тому. Його знайомий попросив його допомогти з виробами у власній майстерні. Згодом допомога Сергія вже не знадобилася, але справа так полюбилася йому, що він вирішив відкрити власну майстерню і створив інтернет-магазин прикрас Wood You Like.

У 2019 році його дівчина Дар’я написала заявку на фінансову підтримку молодих підприємців і пара отримала близько 17 тисяч гривень. На ці кошти й власні заощадження вдалося придбати кілька різних верстатів для обробки матеріалів та штангенциркуль для високоточних вимірювань.

Маріуполь прикраси з уламків техніки
Сергій з Дар’єю / Фото: з архіву героя

Ці пристрої дозволили Сергію урізноманітнити творчість і прискорити швидкість виконання замовлень. Найчастіше в нього замовляли кулони та кільця, а також парні прикраси.

Його дівчина також доєдналась до сімейної справи: вона власноруч виробляла фігурні статуетки, підставки під бокали та прикраси. Кількість вироблених ними прикрас на той момент перетнула відмітку у п’ять тисяч.

Маріуполь прикраси з уламків техніки_02
Фото: зі сторінки магазину Wood You Like

Сергій і Дар’я мали багато нових ідей для творчості та розвитку. Але 24 лютого почалося вторгнення росії, тому плани Сергія і ще тисячі маріупольців були зруйновані. Як згодом буде зруйноване і саме місто.

На щастя, родина Сергія своєчасно прийняла рішення виїхати з міста.

«26 лютого ми вирішили просто поїхати з Маріуполя і трохи перечекати. Тому окупацію ми не застали», — каже Сергій.

З собою він взяв лише найнеобхідніше, а от прилади з майстерні довелося залишити. Занадто важкі, вони б лише заважали під час евакуації.

Місяць він з родиною провів у Дніпрі, а пізніше разом з дівчиною переїхав до Львова, бо там відкрився офіс її роботи.

Розбери русню на сувеніри

Нове місто, нове житло, нові люди. Все змінилося, окрім одного: бажання Сергія займатися прикрасами з епоксидної смоли.

«Було дуже важко починати бізнес з нуля. Перші два місяці я просто чекав. Потроху клієнти почали писати, чи приймаю я замовлення. Я казав “ні”, бо тільки відновлювався», — згадує Сергій.

Але клієнти не залишилися байдужими до його проблем. Дехто з них запропонував відправити гроші на відновлення бізнесу. І так Сергію вдалося зібрати близько 10 тисяч гривень. Ще частину грошей додала родина. 

«Цього вистачило для того, щоб купити найбільш необхідне. І чим далі, тим більше грошей потрібно витрачати. І от, через шість місяців я продовжую облаштовувати майстерню, закуповувати необхідне, щоб й надалі розвиватися і робити більше», — каже хлопець.

Маріуполь прикраси з уламків техніки_05
Фото: зі сторінки магазину Wood You Like

Сергій зізнається: зараз він вже настільки укомплектував майстерню, що вона стала краще і технологічніше за ту, що в нього була в Маріуполі. 

Та і самі прикраси стали значно «технологічнішими». При чому, буквально. Тепер Сергій заливає у смолу частинки розбитої вщент ворожої техніки.

Зізнається чесно, ідея належить не йому. До нього звернувся воєнний кореспондент Петро Шуклінов. І запропонував зробити кілька прикрас з уламками російської техніки. Перша партія з 20 брелоків дуже сподобалася замовнику. Тому Петро і його друг стали звертатися до Сергія ще і ще.

У якості «сировини» давали шматки збитих російських вертольотів і літаків.

Маріуполь прикраси з уламків техніки_08
Статуетка з частиною збитого російського гвинтокрила Мі-24 / Фото: зі сторінки магазину Wood You Like

«Ми використовуємо саме таку техніку, оскільки вона елітна і коштує дорого. Бо, наприклад, танків доволі багато, ракет також», — каже Сергій.

Майстер зробив п’ять різних форм брелоків, і так заливає їх у форму. На самій прикрасі гравірує назву самої техніки. Тепер трофеї з уламками гвинтокрила Мі-24, Мі-35, Ка-52 і винищувача СУ-25 прикрашають ключі українців.

І не тільки українців. Один з Депутатів Верховної ради передав кілька виробів маріупольця особисто у руки конгресменам США, серед яких і автор законопроєкту про ленд-ліз сенатор Бен Кардін. 

Маріуполь прикраси з уламків техніки_04
Нардеп Олексій Гончаренко передає брелок з частинкою розбитої російської техніки американському політику / Фото: зі сторінки магазину Wood You Like

Інші брелоки, що виготовляє Сергій, він відправляє Петру Шуклінову. А журналіст виставляє їх на аукціон. Вартість одного вироби у середньому, досягає від 5 до 15 тисяч гривень, а іноді і значно більше. Отримані кошти йдуть на закриття потреб наших захисників і захисниць. В основному, на автівки.

«Для мене це дуже важливо, адже тепер я можу не тільки заробляти, а ще й допомагати нашій армії. Ми купили вже багато пікапів і далі буде ще», — запевняє Сергій.

Маріуполь прикраси з уламків техніки_07
Фото: зі сторінки магазину Wood You Like

Нещодавно він також з власної ініціативи розібрав подаровану другом мікросхему від російського танка і залив її частини в епоксидну смолу. Кошти від розіграшу і продажу цих сувенірів Сергій передав добровольчому підрозділу «Фрайкор», що воює на харківському напрямку.

Сергій продовжує працювати й зі своїми довоєнними замовленнями — романтичними кулончиками, парними обручками і так далі.

Побачити Маріуполь, але не жити там 

Ще одна важлива подія у житті Сергія сталася саме у Львові. У місті Лева він одружився з Дар’єю.

«Ми планували зробити це ще рік назад. Хотілося б, звичайно, в Маріуполі. Війна внесла свої “корективи”. Але плани не змінилися і ми одружилися тут, у Львові. З Дніпра до нас на свято приїхала вся родина», — каже Сергій.

Маріуполь прикраси з уламків техніки_06
Фото: з архіву героя

Зараз Дар’я відійшла від справ у майстерні й повністю займається своєю роботою. Якийсь час Сергій порався сам, оскільки замовлень було не так багато. Але згодом найняв людину, що до того вже мала досвід у цій сфері й працювала з великими виробами.

«Цей майстер допомагає мені робити великі прикраси — світильники, статуетки, предмети інтер’єру. До речі, з руснявої техніки я вже робив статуетку, що пішла на аукціоні за 60 тисяч гривень. Буквально три таких статуетки — і це пікап на фронт», — підкреслює Сергій.

Маріуполь прикраси з уламків техніки
Фото: зі сторінки магазину Wood You Like

Він дуже сумує за Маріуполем. Сумує за майстернею і квартирою, яку вони з Дар’єю з любов’ю облаштовували під себе і де робили ремонт. 

«Але головне, що всі ми живі й здорові. Що нам вдалося забрати наших котиків. Звичайно, я думаю про те, щоб повернутися до Маріуполя. Але говорити про те, щоб залишитися там жити, не готовий. Якщо на початку вторгнення я тільки про це і думав, то зараз, через пів року розумію, що тут в мене максимально зручне місце для роботи. Усі наші друзі, які виїжджали вже під час окупації, ніхто з них не хоче повертатися туди жити. Бо те, що вони там пережили, вплинуло на це їхнє рішення», — резюмує Сергій. 

***

Дивіться також влог «Східного Варіанта» про прикраси Сергія, який ми з ним записали ще минулого року, тобто до початку повномасштабного вторгнення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
01 Травня Середа
23:47

За 16 місяців понад дві тисячі жителів Слов'янської громади працевлаштувалися через центр зайнятості

23:31

Відомчі нагороди отримали луганські прикордонники, які виконують завдання на найгарячіших напрямках (фото)

22:54

Начальниця Словʼянського центру зайнятості отримала нагороду "Знак пошани"

22:24

Луганські рятувальники допомагали ліквідовувати наслідки влучань КАБів по Харкову (фото)

21:59

ПФУ розпочав фінансування виплат травневих пенсій та лікарняних

21:33

У Краматорському районі рятувальники деблокували з понівеченої автівки двох чоловіків (фото)

21:20

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ після декількох скандалів

21:00

Двох захисників з Троїцької громади посмертно відзначили орденами "За мужність" III ступеня

20:24

Минулої доби у трьох районах Донеччини знешкодили 29 вибухонебезпечних предметів

19:59

Завтра у Харкові переселенців проконсультує Пенсійний фонд Луганщини

19:51

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 33 атаки російських окупантів

19:22

На Донеччині повністю або частково без води лишаються щонайменше 8 громад Покровського району

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: