Що робити з російськими паспортами в ОРДЛО та як це вплине на реінтеграцію

Примусові документи?
Що робити з російськими паспортами в ОРДЛО та як це вплине на реінтеграцію
Російські паспорти, що масово видаються мешканцям непідконтрольної території Луганської та Донецької областей, є нелегітимними документами для України. Проте окупаційна "влада" фактично змушує місцевих їх отримувати.

Що з цим робити та які рішення потрібні для реінтеграції в цих умовах? Розібрався "Східний варіант"

Російська Федерація у 2019 році спростила процедуру отримання свого громадянства для жителів окупованої території Луганщини та Донеччини. За даними міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, у квітні цього року було видано вже 400 тисяч російських паспортів.

«Східна правозахисна група» з посиланням на окупаційні адміністрації повідомила про більшу кількість людей, що отримали такі "паспорти" — 583 тисячі людей. За їхніми даними, щодня окупаційні адміністрації РФ отримують 1350-1400 заявок на ці "документи", а черги формують до 2024 року.

Пропагандистські ЗМІ країни-агресора також говорять про понад 500 тисяч виданих «паспортів».

«Східний варіант» розбирався у політичних причинах тотальної паспортизації з боку РФ, а також у тому, як це може вплинути на процеси реінтеграції.
Люди змінюють громадянство під примусом
Більшість людей, які отримують російські «паспорти», вимушені це робити. Росія та окупаційна влада створила та продовжує удосконалювати умови, за яких відсутність російського громадянства значно погіршує якість життя на окупованій території.
В першу чергу це стосується молоді. Для дітей це ледь не єдина можливість отримати хоча б якийсь документ, що посвідчує особу
Юлія Каплан, аналітик центру "Фабрика думки "Донбас"
Отримати український паспорт дітям, що досягають повноліття, складніше. Часто батьки не мають можливості виїхати на територію, підконтрольну Україні, щоб оформити такий паспорт. А останнім часом цьому заважає ще й закриття КПВВ з боку окупантів.

Багато навчальних закладів на окупованій території отримали російську акредитацію. Вступити в них можна, лише склавши російський іспит «ЄГЕ». Для цього потрібен паспорт РФ.

Люди, які досягають 45-річного віку та мають вклеювати фото у паспорт, складають другу групу людей, що підпадають під російську паспортизацію. Продовжити чинність українського паспорта вони не можуть з тих же причин — складнощі з перетином лінії розмежування.
Або ж люди під дією пропаганди, що лякає масовими затриманнями на підконтрольній Україні території, просто бояться їхати за послугами до українських адміністрацій
Юлія Каплан, аналітик центру "Фабрика думки "Донбас"
Третя група людей з російськими паспортами — це адміністративно-політична верхівка колаборантів та працівники правоохоронних органів. Вони одні з перших отримали паспорти РФ і зробили це з меркантильних чи ідеологічних причин.

В усіх цих випадках, включаючи останній, з точки зору української держави, люди отримують паспорти РФ під примусом. Навіть коли вважають, що роблять це з власної волі.
Будь-які дій окупаційної влади, пов'язані зі зміною громадянства, з призовом до армії країни-окупанта, спрощеним порядком вступу до громадянства країни-агресора — є неправомірними за міжнародним правом. Люди в окремих випадках вимушені приймати російське громадянство, тому що там немає української влади. Відповідно це вважається примусом, хоч дехто може вважати, що він добровільно приймає таке громадянство
Еліна Шишкіна, координаторка з адвокації БФ "Право на захист"
Багато людей з окупованої території також оформлюють російські «паспорти» під дією все тієї ж пропаганди, страху, бажання працевлаштуватися в Росії чи отримати російські соціальні виплати.
Паспорт РФ оформлюють для роботи на її території
32-річний Віктор (прізвище не названо на прохання героя) отримав паспорт РФ минулого року, аби мати можливість працювати в окупованому Криму. Там, за його словами, можливостей працевлаштуватися більше ніж на окупованій території Луганської області, де він жив протягом кількох років окупації.

За словами Віктора, також багато людей з ОРДЛО їдуть працювати до Росії. Для них це ледь не єдина причина отримати російський паспорт.

«Щоб патент не оформлювати та працювати в Росії без обмежень», — каже Віктор.

Він додав, що на окупованій території «ніхто не викидає український паспорт».

«Український паспорт там також є повноцінним документом. Він навіть цінніший для жителів Луганська, бо з ним простіше поїхати закордон», — зазначив Віктор.

Він пояснив, що багато людей намагаються оформити закордонні паспорти саме на території, підконтрольній Україні, бо тоді для виїзду до країн Європи не потрібно оформлювати візу.
Соціальні виплати без паспорта не отримаєш
«Останнім часом жінки оформлюють російські паспорти, щоб отримати материнський капітал. Там наче непогані гроші «капають», — додав Віктор.

За даними пропагандистських ЗМІ, мами новонароджених дітей на окупованих територіях отримують готівкові кошти від Російської Федерації. Готівкові, тому що відкрити банківський рахунок без російської прописки неможливо. А в людей з ОРДЛО такої прописки бути не може. Однак, для отримання виплат обов'язковим є російський паспорт.

Цікаво, що офіційно виплати для матерів з окупованих територій нібито проводять як «щомісячні виплати для незабезпечених сімей».

Також люди з ОРДЛО масово їздили до російського Ростова, аби отримати так звані «карантинні виплати» для людей, що виховують дітей.

Сайти окупаційних адміністрацій та так звані «ЗМІ» повідомляють, що нині колаборанти розробляють «законопроєкт», який передбачає, що в майбутньому жителі непідконтрольної території не зможуть продати чи придбати майно, не маючи російського паспорта. Те ж саме стосується отримання інших послуг та соціальних виплат від місцевої «влади».
З російським паспортом там безпечніше
Люди, дотичні до тимчасово окупованих територій, не мають одностайності щодо того, чи небезпечно зараз жити там без російського паспорта.

Зокрема Віктор, живучи в Луганській області неподалік від Луганська, такої небезпеки не відчував.

«Ніхто тебе не буде чіпати, якщо в тебе український паспорт», — стверджує він.

Натомість програміст Євген Стригун іншої думки. Зараз він живе на Черкащині, наприкінці минулого року їздив до Донецька, де живе його мама. Тоді вона хворіла і потребувала допомоги.

«Мене кілька людей попереджали, що з російським паспортом безпечніше ходити. Підходять патрулі, і якщо в тебе український паспорт, починають довше тебе розпитувати: хто ти, що ти. Можуть навіть затримати. Я цього не відчув, але багато людей, які там роками живуть, так говорять», — розповів Євген.

За його словами, особливо це стосується порушення комендантської години. Людину з російським паспортом можуть відпустити швидше, ніж того, в кого буде українське громадянство.
Російський паспорт жителів ОРДЛО для України — звичайний папірець, що не має жодного значення
Українська держава категорично не визнає російські паспорти, які РФ видає жителям окупованих територій. В юридичному плані для України такий документ не важить абсолютно нічого. А тому і відповідальності за його отримання ніхто нести не буде.
Факту отримання російського паспорта людьми з тимчасово окупованої території для України не існує. Для нас це максимум книжечки, що схожі на паспорти
Олег Саакян, політолог, співзасновник Платформи "Єдиний Координаційний Центр"
Відповідно, заїхати на підконтрольну Україні територію за цим паспортом неможливо.

При цьому, всі люди, які отримали паспорти РФ на окупованій території, залишаються українцями.
Примус до вступу в громадянство іншої країни ніяк не скасовує того факту, що ці люди є українцями. Щоб перестати бути громадянами України, потрібно здійснити офіційну процедуру за законом — вийти з громадянства офіційно. Тільки тоді правовий звязок громадянина і держави втрачається. У випадку примусу такий зв'язок не втрачається, бо немає доброї волі людини на це
Еліна Шишкіна, координаторка з адвокації БФ "Право на захист"
Видача паспортів — елемент комплексної стратегії Росії
Видавши паспорти жителям окупованих територій, Росія зможе посилити свою агресію, мотивуючи її «захистом власних громадян».

Ця мотивація країни-агресора виглядає найбільш логічною у цій ситуації. Однак, для масової паспортизації в РФ є й інші причини.
За роки окупації так звані «ЛНР» та «ДНР» перетворилися у прірву безнадії без картинки майбутнього навіть у російсько-пропагандистському дискурсі
Олег Саакян, політолог, співзасновник Платформи "Єдиний Координаційний Центр"
Кримського сценарію на території ОРДЛО не сталося, населені пункти деградують, а місцеві жителі зневірились у російській підтримці. Тому паспорти РФ відіграють роль так званого візуального обману та створюють ефект присутності Росії у долі людей з окупованих територій. Тоді як насправді, це лише політична стратегія.
В окупованому Луганську руйнується будівля гуртожитку машинобудівного заводу імені Пархоменка
Ще один важливий момент — масова видача російських паспортів допомагає Росії маскувати велику кількість росіян, в тому числі й військових.
Раніше, коли хтось потрапляв на окуповану територію з російським паспортом, то було зрозуміло, що це росіянин. Також паспорти видавали політичній верхівці та керівництву окупаційних адміністрацій. Тепер же можна сказати, що ця людина завжди тут жила
Олег Саакян, політолог, співзасновник Платформи "Єдиний Координаційний Центр"
За допомогою своїх паспортів Росія також може частково вирішувати електоральну кризу. Наступним кроком може стати дозвіл для жителів ОРДЛО голосувати на російських виборах. Подано це може бути під соусом інтеграції та визнання цих жителів важливими для Росії.
Залучивши людей з ТОТ до виборів, потім можна намалювати будь-яку цифру і сказати: ось 400, 500 тисяч людей з російськими паспортами вже проголосували за потрібну політичну силу. Якийсь умовний бунтівний Хабаровськ ця кількість виборців може собою перекрити
Олег Саакян, політолог, співзасновник Платформи "Єдиний Координаційний Центр"
Україна відповість законопроєктом?
Для реінтеграції території, мешканці якої масово отримують паспорти іншої держави (хоч і нелегітимні з точки зору міжнародного права), Україна повинна діяти рішуче, але виважено. Так вважають експерти та пропонують свої рішення.

Зокрема Олег Саакян наголошує на необхідності створити реєстр для людей, що отримали паспорти Російської Федерації на непідконтрольній Україні території. Додаватися до реєстру люди зможуть самостійно і за власної волі.

Після деокупації ці люди зможуть відмовитися від російського паспорта. У процесі реінтеграції в України буде інформація про людей, які скористалися такою опцією.

Ті, хто не схочуть відмовлятися від російського громадянства, зможуть відмовитися від українського.

Зараз в Україні допускається подвійне громадянство. Заборони діють лише для певних категорій людей, включаючи держслужбовців. Однак, за словами Юлії Каплан, нині РНБО розробляє законопроєкт про подвійне громадянство. У ньому можуть передбачити заборону мати одночасно та українське, і російське громадянство. Про необхідність цієї норми вже давно говорять в українському суспільстві.

Також у законопроєкті буде розділ про тимчасово окуповану територію.
Коли ми реінтегруємо ці території, люди, які хочуть працювати в органах влади, місцевих адміністраціях, обов'язково мають заявити про наявність російського паспорта. А потім прийняти свідоме рішення про відмову від нього
Юлія Каплан, аналітик центру "Фабрика думки "Донбас"
Ця норма, на її думку, необхідна у законопроєкті. За оцінками експертів, його мають повністю сформулювати до кінця цього року.
Як мешканцям ОРДЛО відновити або отримати український паспорт
Кожен громадянин, який з будь-яких причин втратив свій український паспорт, за словами Еліни Шишкіної, має повне право відновити його на території України.

Однак, тут залишається проблема, вирішення якої українська влада поки що дати не може. Щоб відновити паспорт, потрібно приїхати в Україну. Однак, зробити це без українського паспорта неможливо.

Експерти припускають, що такі ситуації можна вирішити в індивідуальному порядку. Зокрема, звернутися на гарячу лінію ДМС: (061) 233-03-74, або ж за допомогою до правозахисних організацій.
Загалом, відновити український паспорт можна за стандартною процедурою:

  • - написати заяву в правоохоронні органи про втрату документа;
  • - отримати в правоохоронних органах витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (якщо паспорт викрали на території України);
  • - сплатити адміністративний збір;
  • - звернутися в орган ДМС з документами про місце проживання, народження дітей, шлюб та інші (перелік варто уточнювати). Також потрібно надати фото. А вимушені переселенці мають додати ще й відповідну довідку.
Під час карантину подавати документи можна у будь-який підрозділ Державної міграційної служби, незалежно від місця реєстрації.

Раніше ж людям потрібно було звертатися лише до територіального підрозділу за місцем реєстрації. Відновити паспорт онлайн, без фізичної присутності в підрозділі ДМС, неможливо.

Якщо ж у людини немає жодних документів, що підтверджують дані про неї, потрібно звернутися в Державну міграційну службу із заявою та описати в ній максимум своїх біографічних даних. ДМС перевірить їх через різні державні органи — МВС, міністерство юстиції, навчальні заклади тощо.

Така процедура є довшою, однак після перевірки людина отримує свій паспорт громадянина України.

Проєкт реалізується онлайн-виданням "Східний Варіант" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.


Подписывайтесь на Телеграм-канал Восточного варианта

Последние новости

  • Суспільство

"Віджим квартири за несплату комунальних". Як росіяни привласнюють житло українців в окупації на сході України

На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей розпочалася нова хвиля “націоналізації” житла українців. Так… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Східний Варіант запускає нову відеопрограму "Варіанти"

«Варіанти» — нова YouTube-програма Східного Варіанта, де ми розбиратимемо фейки, боротимемося з дезінформацією й відновлюватимемо… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Суперлюди України. Як на Львівщині протезують та реабілітують українських ветеранів

14 квітня минув рік із відкриття центру «Superhumans». У ньому безплатно надають послуги з протезування,… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Перша масова громадська організація Донеччини: історія Донецького Товариства української мови ім. Т. Шевченка

Ще за півтора року до настання української незалежності в Донецьку запрацювала організація, члени якої виступали… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

10 років тому в Донецьку відбувся останній станом на зараз мітинг на підтримку України. Він… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

У 1721 році ландрат Микита Вепрейський та комендант Бахмутської фортеці Семен Чирков уперше взяли проби… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.