UA
RU UA
14 Липня 2023, 17:22
6976
"Зміна, що тривала 22 дні": як парамедик із Маріуполя вже понад рік рятує життя
Історія

"Зміна, що тривала 22 дні": як парамедик із Маріуполя вже понад рік рятує життя

Сергій Чорнобривець — 25-річний парамедик з позивним “Маріуполь”. Він їздив на виклики швидкої допомоги в окупованому Маріуполі, а зараз працює в гарячих точках в складі Медичного Добровольчого Батальйону «Госпітальєри». Східний Варіант розповідає його історію

Сергій родом із Маріуполя. Він закінчив Бердянський медичний коледж за спеціальністю “Фельдшер” та вирішив продовжити своє навчання в рідному місті.

«Багато моїх однокурсників та однокурсниць поїхали вчитися далі у Запоріжжя або Дніпро. А мій друг запропонував поїхати до Маріуполя та вступити у Донецький медичний університет, де вчимося й досі. Проте невідомо, коли зможемо повернутися до “нормального навчання”», — розповідає парамедик.

Чергування на швидкій упродовж 22 днів

Початок повномасштабного вторгнення Сергій зустрів у Маріуполі, де працював фельдшером на швидкій допомозі. 24 лютого 2023 року у нього був вихідний, але дізнавшись про повномасштабне вторгнення росії в Україну, він вийшов на зміну.

«Повномасштабне вторгнення для мене почалось неочікувано, спершу навіть не повірив. Та коли побачив вранці черги в магазинах та банкоматах, то вирішив набрати керівництво підстанції "Швидкої допомоги" та сказав, що прийду працювати навіть без оплати. Так я й залишився на 22 доби», — ділиться парамедик.

Сергій Чорнобривець
Особиста світлина Сергія із Кропивницького, де він складав іспити весною 2023 року. Фото: Сергій Чорнобривець

Сергій розповів, що вже на другий день повномасштабної війни йому довелось їхати на виклик до пораненого від снаряда. 

«Це був чоловік, 45 років. У нього була травма руки та голови, не важкий пацієнт. Він розповів, що просто був вдома та дивився телевізор, як прилетів снаряд», — розповідає Сергій.

Хлопець розповів, що спочатку були новини та доступ до інтернету, але по картах було вже зрозуміло, що Маріуполь чекає оточення військами рф. 

«Настрою чи бажання їхати з міста не було. Я для себе вирішив, що буду тут, що я на своєму місці. Це моє призначення лишатися стільки, скільки зможу», —  ділиться парамедик.

Маріуполь2_1
Маріуполь після повномасштабного вторгнення. Фото Reuters

Сергій розповів, що вони отримували багато викликів, але є історії, які постійно виринають в пам’яті. 

«В один із днів ми тільки привезли пораненого в лікарню, як приїжджає  цивільна автівка, з якої вибігає чоловік та кричить, що в машині поранені. В багажнику я побачив двох хлопців 16 років: один був у свідомості та мав множинні поранення ніг, грудної клітини, а другий був вже непритомний та мав травматичні ампутації обох ніг», —  ділиться парамедик.

Сергій Чорнобривець

Хлопець зазначив, що першого пораненого швидко забрали та повезли у приймальне відділення, а другого поклали на ноші, й Сергій одразу почав реанімацію.

«Я реанімував хлопця та кричав, щоб на допомогу прийшли ще медики, бо був один. Підійшов лікар та сказав, що все марно.

Але я продовжував реанімацію, хоч і розумів, що з такими травмами не живуть. Я не міг фізично зупинитись та не міг зрозуміти, чому», —  розповів парамедик.

Сергій поділився, що після того, як ще одна колега підійшла та сказала, що це кінець, він продовжував реанімацію.

«Мене тоді просто відтягнули від хлопця. Після цього я вийшов, покурив, і ми знову поїхали на виклики, рятувати», — ділиться парамедик.

Сергій розповів про ще один виклик, який закарбувався в пам’яті. Це було 15-16 березня, коли бойові дії вже велись у місті. Бригада отримала виклик до чоловіка, у якого була травма голови. Їхати треба було недалеко від підстанції, але вже мало хто хотів їхати, бо було страшно. Проте одягли каски, бронежилети та поїхали. 

«Ми їдемо, я дивлюсь на право, бачу будинок, пару секунд і його вже немає. Ми змогли тоді виїхати з цього обстрілу. Зупинились, щоб прийти в себе. Водій сказав мені вирішувати, чи ми будемо їхати далі. Поїхали, і  нам вдалось забрати пораненого та довезли до лікарні», — ділиться парамедик.

Хлопець поділився історією про близьке зіткнення з російськими військовими. 

«16 березня ми виїхали з підстанції, проїхали метрів 200 і я вже бачу стоять "зелені чоловічки". Вони направили на нас зброю. Ми зупинились, підняли руки. Я подумав, що це кінець. Вони почали ставити питання та сказали документи показувати, але не розуміли, що написано, тому я їм переклав. Ми пояснили, що їдемо на виклик, нас пропустили та попередили, що далі теж будуть блокпости», — ділиться парамедик. 

Сергій під час рятувальної операції_1
Сергій під час рятувальної операції. Фото з сайту “Факти”

Сергій розповів, що далі їхали повільно, а на перехресті знову вийшли російські військові, які кричали, що зараз всіх повбивають. 

«Вони вистрілили у повітря, почали кричати: "Всім на землю". Я тоді  думав невже все так і закінчиться? Запитували, чи ми військові. Вкотре довелось пояснювати, що ми швидка допомога. Обшук довго проводили, все перевіряли, але не відпускали нас. Тоді один військовий підійшов і сказав мені: "Я можу вас зараз розстріляти і мені за це нічого не буде". Я не мав що йому відповісти», — ділиться парамедик. 

Хлопець розповів, що їм тоді не дозволили їхати далі та сказали: "Передайте всім вашим, що швидкі ми будемо розстрілювати". Тоді й вирішили їхати з Маріуполя, бо сенсу лишатись вже не було. 

Маріуполь
Маріуполь після повномасштабного вторгнення. Фото: Укрінформ

А через кілька годин російські військові прийшли до Сергія на підстанцію та почали перевіряти кімнати, шукати українських військових. Трохи пізніше, в той же день, до станції пригнали два своїх танки та стріляли з них по будинках. Там вони й лишались, нікуди не йшли.

«На вулиці підійшов до мене один з російських військових та запитав, чому в нас так холодно. Я сказав: “Це все тому, що ви до нас прийшли”. Більше в діалог з ними я не вступав», —  розповів парамедик.

Виїзд з окупації 

Сергій розповів, що виїжджали з міста на його день народження, 18 березня 2022 року.

«Тоді мій друг сказав, що подарунок – це друге життя. Їхали ми дуже довго. Через блокпости, одягнені у робочу форму, бо у багатьох нічого вже не було, будинки були зруйновані, а мій обікрали», —  ділиться парамедик.

На кожному, із майже тридцяти пройдених блокпостів, до Сергія та його товаришів була пильна увага, а на одному почали ставили медичні питання. 

«Почав військовий запитувати, як зупинити кровотечу на шиї. Стояли ми довго, всіх пропускали, а нас ні», —  розповідає Сергій. 

Боротьба за життя захисників у складі “Госпітальєрів”

Сергій поділився історією, як потрапив у Медичний батальйон “Госпітальєри”.

Госпітальєри_

«Після того, як виїхав з Маріуполя в Запоріжжя, то мав можливість попрацювати у Швидкій допомозі. Але через півтора місяця зрозумів, що  перегорів та маю рухатися далі», —  ділиться парамедик.

Хлопець поділився, що “перегорів” екстреною швидкою допомогою, тому що в бойових умовах напружений графік, постійно вибухи, робота 24/7, поранені. І коли після цього працюєш у спокійних умовах, де на викликах бабусі з тиском та діти з температурою, то розумієш, що це не те, чим би хотів займатися.

«Я обрав Медичний батальйон «Госпітальєри»: написав заявку, мене покликали навчання, а потім прийняли. Зараз в батальйоні я працюю на евакуації поранених з поля бою», —  розповідає Сергій.

Історія з фронту, яка запам’яталась найбільше 

Парамедик розповів історію, яка є однією з найбільш важливих для нього. 

«Ми працювали з підрозділом, в ту ніч вони пішли на операцію, а ми їх мали прикривати. Чекали до ранку на їх повернення і в один момент кажуть по рації, що у них двоє трьохсотих та їх потрібно витягати. Ми розуміли, що знаходяться вони в “сірій зоні”», — розповідає Сергій.

Медичний Добровольчий Батальйон Госпітальєри_1
Фото: Медичний Добровольчий Батальйон “Госпітальєри”

Парамедик поділився, що дорога була дуже “цікава”.

«Ми наїхали на міну, яка вибухнула. Потім на дорозі були зруйновані дерева. Ми виходимо із машини, стоїть жахлива тиша, було дуже лячно. А десь метрів в 300-400, було чутно, як вмикається двигун у БТР, а ми все не можемо знайти хлопців», — ділиться парамедик.

Госпітальєри
Фото: Медичний Добровольчий Батальйон “Госпітальєри”

Сергій розповів, що ухвалили рішення: двоє людей біля швидкої, а двоє йдуть шукати хлопців. Через хвилин 20-30 винесли першу поранену людину, а потім й другу. Це була дуже хороша та успішна операція, де бригада допомогла хлопцям вижити.

“Якби я не був у Маріуполі, то не пішов би зараз до госпітальєрів”

«Маріуполь відіграв велику роль у тому, чим я зараз займаюся. Якби я не був у Маріуполі, я не пішов би зараз до госпітальєрів. Скажу відверто, не вистачило б сміливості», – розповідає Сергій Чорнобривець. 

Хлопець розповів, що має ціль: бути госпітальєром до тих пір, поки Україна не переможе. 

«У мене всередині все заспокоїться, коли я зайду в Маріуполь і там буде висіти український прапор», – ділиться Сергій. 

Відзнака від Президента

Зеленський

У виступі з нагоди вручення нагороди The Atlantic Council «За видатне лідерство», лауреатом якої став український народ, президент Володимир Зеленський відзначив Сергія Чорнобривця:

«Український народ – це люди, які не шкодують себе заради інших. Це бойовий медик Діана Кукурудзяк, яка за день витягла з поля бою 16 поранених бійців. Фельдшер Сергій Чорнобривець у Маріуполі, що від початку війни залишався на чергуванні 22 доби поспіль».

Став героєм документального фільму «20 днів у Маріуполі»

Сергій Чорнобривець є одним із героїв фільму «20 днів у Маріуполі». 

«20 днів у Маріуполі» — це режисерська документальна робота Мстислава Чернова, який разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсеркою Василісою Степаненко провели 20 днів у Маріуполі від початку повномасштабного вторгнення.

Кадр з фільму 20 днів у Маріуполі_1
Кадр з фільму «20 днів у Маріуполі». Фото: Docudays UA

Стрічка «20 днів у Маріуполі» отримала приз глядацьких симпатій на головному фестивалі американського незалежного кіно «Санденс». Автори фільму отримали Пулітцерівську премію.

Журналісти більшість часу знімали у лікарні, тому видно як діють для захисту та порятунку мешканців і мешканки, лікарі та лікарки, рятувальні та комунальні служби.

Кадри з Сергієм можна побачити на моментах роботи швидкої допомоги, в лікарняних приймальнях та в пологовому будинку Маріуполя.

скрін
Фото: Docudays UA

На презентації фільму «20 днів у Маріуполі» в кінотеатрі «Жовтень» у Києві на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA зала стоячи аплодувала парамедику Сергію Чорнобривцю.

***

Попри все, парамедик продовжує боротися за життя та вірити, що скоро повернеться в деокупований Маріуполь і побачить синьо-жовтий стяг!

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
30 Травня Четвер
23:20

Politico: Байден таємно дозволив Україні завдавати ударів по території рф

22:50

Енергетики Донеччини отримали автопідйомники для ремонту електромереж після обстрілів

22:16

Сьогодні у Слов’янську загинула військова журналістка Freeдом Анастасія Волкова

21:54

Міністри Чехії, Данії та Норвегії висловилися щодо використання їхньої зброї та F-16 по території росії

21:14

Уряд ухвалив рішення щодо обов’язкових іспитів для набуття громадянства України

20:57

Кудрицький: Відсутність погодинних відключень електроенергії в останні дні травня — це тимчасове покращення (відео)

20:39

Сьогодні вже відбулося 84 бойових зіткнень: половина з них на Курахівському та Покровському напрямках

20:16

18 пожеж ліквідували на Донеччині минулої доби (фото)

19:55

Десантники 95-ї Поліської бригади тримають оборону Серебрянського лісу: десятками нищать окупантів (відео)

19:22

Актуально Як отримати українську юридичну допомогу в окупації: поради та важливі контакти

Як отримати українську юридичну допомогу в окупації: поради та важливі контакти
18:59

На Донеччині за дві доби повернули електрику ще у понад 10 тисяч осель

18:51

У Краматорську відновили газопостачання до майже 40 квартир, як після російського обстрілу опинились без газу

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: