UA
RU UA
23 Лютого 2024, 18:39
4015
Освіта під час повномасштабної війни: як на Донеччині працюють освітньо-консультативні пункти
Відновлення

Освіта під час повномасштабної війни: як на Донеччині працюють освітньо-консультативні пункти

Що таке освітньо-консультативні пункти? Як вони працюють для школярів Донецької області? Та чи сприяють відновленню та посиленню освітнього процесу регіону? Відповіді дає Східний Варіант

Освітньо-консультативний пункт (ОКП) — це точка підтримки та допомоги дітям дошкільного і шкільного віку, яка розташовується у безпечних приміщеннях, визначених місцевими військовими адміністраціями. Докладніше про їхню роботу вже в матеріалі

Навіщо потрібні освітньо-консультативні пункти?

Рішення про роботу освітньо-консультативного пункту з урахуванням потреб населення, яке проживає на території громади, приймають військові адміністрації населених пунктів. Організаційні питання їхньої роботи вирішують місцеві органи управління освітою, про це Східному Варіанту розказала директорка Департаменту освіти й науки Донецької ОВА Тетяна Сідашева. За її словами, такі пункти працюють з урахуванням безпекової ситуації, за наявності цивільних захисних споруд та за окремим графіком згідно з бажанням батьків здобувачів дошкільної чи середньої освіти.

Головна мета роботи освітньо-консультативних пунктів — це допомогти дітям із засвоєнням знань під час воєнних дій. Батьки разом з дітьми можуть звернутися до ОКП за допомогою з практичних предметів, зокрема хімії, фізики, математики тощо. Додатково з дітьми працюють корекційні спеціалісти — психологи й логопеди.

Освіта під час повномасштабної війни
Фото: сайт Донецька ОВА

За умови наявності фахівців, в освітньо-консультативних пунктах можна отримати консультації з наступних напрямків:

  • Навчання та виховання дітей.
  • Освітні послуги (підготовка дітей до школи, консультації з навчальних предметів, надолуження освітніх втрат, підготовка до національного мультипредметного тесту, корекційні заняття тощо).
  • Послуги психологічної підтримки.
  • Освоєння безпеки життєдіяльності (мінна безпека, правила поводження з вибухонебезпечними предметами, домедична допомога).
  • Соціалізація учнів.

«До роботи в ОКП за визначеним графіком залучаються педагогічні працівники, психологи, соціальні педагоги, волонтери, які проживають або тимчасово перебувають у населених пунктах.Для отримання допомоги в ОКП батькам потрібно звернутися до органу управління освітою територіальної громади, до керівника закладу освіти за місцем здобуття освіти або до відповідального працівника ОКП», — розповідає Тетяна Сідашева.

Тетяна Сідашева

37 освітньо-консультативних пунктів на Донеччині, ще 52 — за межами області

Очікується, що за допомогою роботи освітньо-консультативних пунктів, учні та учениці на Донеччині зможуть соціалізуватися, отримувати психолого-педагогічний супровід, підтримку позитивного емоційного настрою, актуалізують бажання вчитися та формування адекватної самооцінки. Це може бути суттєвою підтримкою загального освітнього процесу в області, який зазнав великих змін через повномасштабну війну.

Наприклад, роботу ОКП запроваджували у деокупованих Святогірську та Лимані. Через бойові дії та окупацію освітній процес у містах та громадах був порушений, а навчальні заклади — пошкоджені чи зруйновані. За допомогою таких пунктів школярі змогли підтримувати знання із загального освітнього процесу, а також отримати психологічну підтримку.

Освіта під час повномасштабної війни
Фото: сайт Донецька ОВА

Станом на кінець січня цього року, на Донеччині працювали 37 освітньо-консультативних пунктів. Про це повідомляв начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін. Тетяна Сідашева додатково зазначала, що такі пункти працюють і за межами Донецької області, а саме 52 ОКП, які розташовуються на базі гуманітарних хабів територіальних громад. Там внутрішньо переміщеним особам надаються відповідні послуги за потребами.

Річ у тім, що через обов’язкову евакуацію багато учнів із Донецької області почали навчатися в інших регіонах України, або за кордоном. До освітніх локацій, які працюють на базі гуманітарних хабів, вони зможуть звернутися за допомогою в навчанні.

«Працівник освітньо-консультативного пункту приймає осіб, які звернулися для отримання допомоги у сфері освіти, він надає консультації з питань організації освітнього процесу, інформує учасників освітнього процесу про роботу консультативного пункту, допомагає підтримувати зв’язок засобами Інтернету з учителями, які проводять заняття в дистанційному форматі, координує питання забезпечення підручниками тощо», — каже директорка Департаменту освіти й науки.

Куди звернутися щодо роботи ОКП?

Щодо питань про роботу освітньо-консультативних пунктів у вашому місті батьки учнів та учениць можуть звертатися до класних керівників або до керівників закладів освіти.

За докладнішою інформацією можна звернутися на гарячу лінію Донецької ОВА: 0–800–507–506

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
00:59

Антифейк Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя
08 Травня Середа
23:39

Вибухотехнічні підрозділи поліції отримали для прифронтових регіонів автомобілі від Уряду Німеччини (фото)

23:20

23 ОМБр та СБУ показали спільну роботу по російських окупантах в районі Очеретиного (відео)

22:46

Загинув на війні: Покровська громада простилась із Дмитром Лисенком (фото)

22:06

Цьогоріч Україна має отримати 16 мільярдів євро у межах програми Ukraine Facility

21:48

Очільник ПЦУ Епіфаній отримав почесну відзнаку за розвиток Луганщини (фото)

20:59

Газовики зі Слов'янська здали кров для захисників України

20:46

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розділять на два окремих міністерства, — нардеп Фролов

20:30

Завтра у Харкові переселенці зможуть поспілкуватися з пенсійниками Луганщини

19:58

56 ворожих атак відбили українські захисники на Авдіївському та Бахмутському напрямках

19:32

Луганські прикордонники показали, як дронами нищили та ранили російських окупантів (відео)

18:58

На Донеччині знешкодили 40 вибухонебезпечних предметів (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: