Життя в окупації. Як дітям з ОРДЛО оформити українське свідоцтво про народження

Кожна друга дитина в ОРДЛО офіційно ніде не зареєстрована. За оцінками ООН, понад 60 тисяч дітей, народжених на непідконтрольних територіях Донбасу, зараз без громадянства. Як їм отримати українське свідоцтво про народження — розбирався «Східний варіант».

Торік на окупованій території Донецької області народилося близько 10 000 дітей. Такі дані наводять самопроголошені «республіки». Як визнає керівництво угруповань бойовиків, смертність в 4 рази перевищує народжуваність. Такі дані за 2020 рік наводить так звана «служба статистики ДНР». 

Настільки поганого співвідношення немає ніде у світі. Виною тому погіршення ситуації в медицині та екології, а також великий міграційний відтік молоді. 

Фото: Радіо Свобода

65 тисяч дітей, народжених на території окупованого Донбасу, не мають українського свідоцтва про народження. Це дані моніторингу місії ООН за весну цього року. Через карантин у два рази менше дітей отримали український документ. Бойовики блокують виїзд із захоплених територій нібито через епідеміологічну ситуацію. У 2019 — зареєстровано 3660 дітей, у 2020 році — 1742 дитини.  

Зараз народжених в окупації батьки можуть зареєструвати не виїжджаючи — через онлайн-портал «Дія». 

Фото з пологового будинку як доказ

У 2015 році мешканка Донецька Ірина (ім'я змінено — ред.) стала мамою. Щоб отримати свідоцтво про народження українського зразка, молода сім'я приїжджала в Слов'янськ до родичів. 

Як згадує жінка, ситуація з підтвердженням доходила до абсурду: вона надавала в суд свої фото будучи вагітною, фото і відео з пологового будинку, під час виписки. З оформленням документів їй допомагали правозахисники. 

«Серед наших знайомих ми були такими першопрохідцями. Запитати, проконсультуватися не було у кого. Приїхали в Слов'янськ і вже за фактом все дізнавалися. Заодно до родичів в гості, це добре, що є у кого зупинитися», — згадує Ірина.  

«Звичайно ми хочемо в Україну. Точніше, щоб Україна повернулася сюди. А поки хочемо спокійно приїжджати до наших бабусь і дідусів, спокійно подорожувати, вчитися в школі. Ще не переїжджаємо, надіємося. Але хто знає що буде через рік. Може, виїдемо. Головне, щоб гроші на це були», — говорить донеччанка.

Як же проходило оформлення українського свідоцтва?

Жителі окупованих територій фізично перетинають КПВВ, з документами приходять до РАЦСу в будь-якому місті України. Там отримують відмову в реєстрації народження дитини, оскільки медичні довідки самопроголошених «республік» на території України вважаються недійсними.

Тоді з письмовою відмовою звертаються до суду писати позовну заяву. У ній потрібно вказати, який саме факт необхідно встановити та для чого, пред'явити доказ. У цьому разі всі медичні довідки, видані на окупованій території, беруться до уваги. У список доказів входять фото і відео, свідчення свідків, але тільки в тому разі, якщо вони можуть приїхати на судове слухання. 

Важливо: РАЦС і суд повинні знаходитися на одній території. Тобто, в одному районі. Уже з рішенням суду потрібно повернутися до РАЦСу і тоді отримати свідоцтво про народження. Заяву в РАЦС і суд можуть подати не тільки батьки дитини, а й близькі родичі: бабусі, дідусі, брати, сестри й так далі.

Плани батьків змінив COVID-19. З пандемією перетнути лінію розмежування стало набагато складніше. Бойовики блокують пропуск людей через КПВВ на вільну Україну. Цієї весни все змінилося. Батьки можуть все оформити в електронному режимі.

Теперь онлайн

«єМалятко» це онлайн послуга, яка містить 9 державних послуг, необхідних при народженні дитини. Наприклад, реєстрація народження, місця проживання, оформлення соцдопомоги та інше. Вона дозволяє жителям окупованих міст дистанційно оформляти своїх дітей. 

Батьки можуть виконати колишню процедуру оформлення українських документів онлайн. Звернутися до електронного суду, отримати рішення через портал «Дія». Потім заповнюють заявку з номером судового рішення, підписують цифровим підписом і відправляють в електронній формі в РАЦС. Після перевірки пакету документів дитину реєструють. Відзначимо: необхідно, щоб один з батьків мав документи, що підтверджують громадянство України. 

За даними Міністерства цифрової трансформації, послугою «єМалятко» скористалися вже понад 150 000 осіб. Вона доступна для жителів ОРДЛО і Криму з лютого 2021 року.

Як пояснюють юристи, якщо з якої-небудь причини оформити свідоцтво про народження онлайн не вийшло, отримувати відмову від РАЦСу необов'язково. Зараз достатньо подати заяву до суду, до позову докласти необхідні документи. Рішення суд сам надішле в РАЦС, або надайте його самостійно і потім отримаєте готовий документ.

Як оформити свідоцтво про народження дитини?

✅ Подати заяву про встановлення факту народження дитини через Електронний суд

✅ До заяви додаються:

  • копії паспортів та ідентифікаційних кодів батьків
  • копії документів, що підтверджують народження дитини (медичне свідоцтво про народження і/або медичні довідки);
  • копію свідоцтва про шлюб (за наявності);
  • інші докази факту народження дитини (за наявності).

✅ тримати судове рішення.

✅ Подати заяву на отримання комплексної послуги «єМалятко» на порталі Дія.

✅ Отримати свідоцтво про народження в друкованому вигляді можна буде у відділі державної реєстрації актів цивільного стану в зручний час.

Які ще послуги доступні?

  • реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та привласнення дитині номера платника податків;
  • внесення інформації про дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису (УНЗР);
  • визначення приналежності новонародженого до громадянства України;
  • призначення допомоги при народженні дитини;
  • реєстрація місця проживання новонародженої дитини;
  • призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім'ях;
  • внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться в центральній базі даних електронної системи охорони здоров'я.

Відзначимо, що підписувати заяви потрібно своїм електронним підписом. 

Свідоцтво про народження можна додати до документів в додатку «Дія».

Читайте також: Пенсія онлайн: кому з жителів ОРДЛО буде доступна віддалена ідентифікація

Последние новости

  • Суспільство

Знайти ресурс рухатись далі: як сєвєродончанка запустила продаж прикрас з натурального каміння

Наталя Тимошенко родом із Сєвєродонецька. Працювала економісткою в бухгалтерії лікарні, а після того, як пішла… Read More

2 години назад
  • Війна з РФ

"Життя стає лише складнішим з кожним днем". Як росіяни посилюють гуманітарну кризу на ТОТ сходу України

На тимчасово окупованих територіях сходу України погіршується гуманітарна ситуація. Дефіцит медикаментів, кілометрові черги до лікарів,… Read More

2 години назад
  • Суспільство

Євген Світличний: досьє керівника Лозно-Олександрівської селищної військової адміністрації Сватівського району

Світличний Євген Юрійович родом з Луганщини. Має економічну та юридичну освіту. Працював у банківських установах,… Read More

20 години назад
  • Суспільство

Розвивати національне виховання. Як у Києві працює Освітній хаб "Донеччина

В Україні для переселенців із Донецької області працюють не лише хаби гуманітарної допомоги. З листопада… Read More

21 годину назад
  • Війна з РФ

"Дроти висять, світло живе саме по собі": ситуація з електропостачанням на ТОТ сходу України

Мешканці та мешканки тимчасово окупованих територій сходу України цілу зиму потерпали від постійних відключень світла… Read More

23 години назад
  • Війна з РФ

"Крейда" замість ліків: дефіцит медикаментів на тимчасово окупованих територіях сходу України

Окупанти не в змозі забезпечити місцеве населення базовими потребами для виживання. З кожним днем загострюється… Read More

23 години назад

This website uses cookies.