UA
RU UA
19 Червня 2024, 15:56
Паспортний шантаж та регулярні перевірки: як живуть українці у тимчасово окупованій Волноваській громаді
Що відбувається

Паспортний шантаж та регулярні перевірки: як живуть українці у тимчасово окупованій Волноваській громаді

Волноваха та навколишня громада вже третій рік знаходяться у тимчасовій окупації військами рф. Місцевий житель на правах анонімності розповів Східному Варіанту про те, які проблеми у жителів громади, як окупанти проводять прискіпливі перевірки та які обіцянки малює російська влада.

«Зводять будинки на місцях знищених раніше»

У березні 2022 року російські військові повністю окупували Волноваську громаду, тим самим закривши для Збройних Сил України прямий доступ до Маріуполя та частини Приазовʼя, де тримав оборону Маріупольський гарнізон. Для захоплення міста та Волноваського району окупанти застосовували типову для росіян тактику — метод «випаленої землі». За даними аналітичного підрозділу Київської школи економіки, станом на травень 2023 року Волноваха входить до переліку міст з найбільшою кількістю зруйнованих чи пошкоджених житлових будинків.

Життя у тимчасово окупованій Волноваській громаді
Фото ілюстративне, з місцевих каналів

За словами місцевого жителя (з міркувань безпеки Східний Варіант не розголошує імені джерела — ред.) місцева «влада» окупованої Волноваської громади здебільшого складається з місцевих. Її склад майже не змінився. Тих, хто пішов або виїхав на підконтрольну територію України, замінили також місцеві або хтось з Донецька чи інших окупованих міст.

Життя у тимчасово окупованій Волноваській громаді_05
Фото ілюстративне, з місцевих каналів

У розмові чоловік згадує, що у багатьох містах та селах громади є проблеми із ремонтом електромереж, відсутністю води та житла.

У Волновасі зводять нові будинки на місцях знищених раніше. Минулого року тема відсутності житла була першочерговим питанням серед місцевих. Чоловік зауважує, що у нові дома довго нікого не заселяли. Згодом ці ж будинки та вцілілі квартири місцевих почали купувати російські військові із їхніми родинами. При цьому бувають випадки, коли домівку продає не безпосередній власник, а його родичі або знайомі. Невідомо чи це відбувається за згодою власника.

Життя у тимчасово окупованій Волноваській громаді_06
Відремонтована стіна житлового будинку у Волновасі. Фото ілюстративне, з місцевих каналів

Також місцева «влада» ремонтує дитячі садочки, школи, лікарні та адміністративні будівлі, які сама ж і зруйнувала. А дітей із закладів освіти часто відправляють у росію у табори або на екскурсії до Москви чи Петербурга. Місцева «влада» називає це щедрістю «регіону побратима», який і фінансує ремонт. Під час таких заходів дітей примусово занурюють в російську культуру.

«З інтернетом та звʼязком ситуація гірше. Частіше за все працює, але бувають періоди, коли він або вкрай повільний, або взагалі зникає. З чим це пов'язано — сказати не легше. Про зв'язок можна сказати тільки одне — дуже поганий. У Волновасі таких проблем немає, проте у навколишніх селах зв'язок можна зловити в певних місцях, і навіть там мобільного інтернету може не бути», — каже чоловік.

Життя у тимчасово окупованій Волноваській громаді_03
Школа №1 у Волновасі. Фото ілюстративне, з місцевих каналів

Чоловік пригадує, що донедавна в так званій «днр» працював оператор зв'язку «Фенікс», але тепер з'являється новий — «Міранда». «Фенікс» працює лише на територіях Донецької та Луганської областей, які були окуповані у 2014 році. Місцеві кажуть, що «Міранда» покриватиме всі новоокуповані міста. Проте російських операторів в окупації немає. 

Також два роки тому окупанти проводили акцію із безоплатним проведенням супутникового зв'язку для телевізорів для всіх охочих. Ймовірно, що це один зі способів насадження російської  пропаганди та відрізання українського контенту, адже у такий спосіб російські канали транслюються у відмінній якості.

Місцевий житель акцентує, що прапори висять не лише на адміністративних будівлях, а й на магазинах. Всюди можна побачити окупантське тріо: прапори росії, «днр» та радянського союзу. 

«Без російського паспорта неможливо навіть переміщатися»

На тимчасово окупованих територіях України російська «влада» все активніше проводить політику примусової паспортизації, нав’язуючи місцевим отримання російського паспорта. Про те, чи буде відповідальність жителям тимчасово окупованих територій та чи можна уникнути отримання російського документа Східний Варіант спільно з правозахисниками розповідали раніше. 

Місцевий житель з Волновахи каже, що російські військові регулярно проводять перевірки документів у місцевих. Аби отримати базові послуги або знайти роботу окупанти змушують оформити російський паспорт.

«Найбільша проблема — щоб повноцінно жити, треба російські документи. Без російського паспорта неможливо навіть переміщатися, а користуватися послугами тим паче. Наприклад, у лікарню ти не звернешся без російського паспорта.  Всі, хто працює чи навчається, також повинні мати російські документи та бути зареєстрованими у "Госуслугах", а чоловіків змушують ставати на військовий облік», — розповідає чоловік.

Життя у тимчасово окупованій Волноваській громаді_04
Волноваха в окупації. Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Тотальний контроль документів проводиться на місцях роботи. Чоловік зауважує, що для людей, які працевлаштовані «офіційно за правилами окупантів» проводиться анкетування, в якому питають особисті дані та дані усіх родичів від чоловіка або дружини до батьків та дітей. 

«Останній рік дуже активно проводиться занесення людей у всеможливі бази. Що дивно — всі держустанови на кшталт садочків, шкіл або установ культури, зареєстровані як юрособи на ім'я директорів. Ті, хто мають документи, оформлюють собі пенсії. До певного віку отримують статичну суму, так би мовити, “утримання”. Згодом можуть оформити перерахування та підвищити собі пенсію на основі доходів, які отримували, коли працювали», — каже чоловік.  

«У нашому селі не було російських військових лише декілька місяців. Зараз вони завжди всюди»

З евакуацією з окупованих територій ситуація складна. Єдиний шлях виїзду — через росію та країни Балтії, проте це дорого коштує та невідомо, що може статись під час перевірок на кордоні. Місцевий каже, що ті, хто не погоджується з окупацією, або виїхали ще на самому початку повномасштабного вторгнення, або мовчать і чекають свого шансу виїхати звідси. 

«Загалом у суспільстві переважають нейтральні настрої, як мені здається. Патріотів росії я можу порахувати на пальцях: вони активно підтримували військових та нові державні адміністрації на самому початку, і продовжують це робити. Інші часто думають так: “мені все одно, хто буде при владі, аби був мир”. Також відчувається небажання повторних військових дій», — розповідає чоловік.

Життя у тимчасово окупованій Волноваській громаді_02
Фото ілюстративне, з Facebook сторінки Дмитра Лубінця

За словами чоловіка, у громаді до російських військових місцеві ставляться з обережністю.

Водночас розуміють, що їх змусили сюди їхати та гинути. Також серед військових багато кавказців та чеченців. До них ставляться більш насторожено. 

Періодично військові проводять «обходи» із перевірками по оселях містян. У селищі чоловіка за весь час таких було три: у 2022 й 2023 роках та цього місяця. Зазвичай окупанти приходять до дому, викликають господарів, просять у них імена, дати народження та інформацію про місце роботи. Частіше за все обходиться лише цим, але іноді заходять у подвір'я, перевіряють будинок та сараї чи гаражі.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

19 Червня Середа
15:58

Завтра в Харкові переселенці зможуть звернутися до пенсійників Луганщини

15:56

Що відбувається Паспортний шантаж та регулярні перевірки: як живуть українці у тимчасово окупованій Волноваській громаді

Паспортний шантаж та регулярні перевірки: як живуть українці у тимчасово окупованій Волноваській громаді
15:53

Війна дронів: на східному напрямку в повітрі було знищено ворожий БпЛА типу Zala (відео)

15:46

В ОСУВ "Хортиця" назвали втрати ворога за добу на напрямку

15:40

Медицина бойової травми: молодих поліціянтів Донеччини навчали американські інструктори (фото)

15:30

Заочно засуджено двох колаборантів з Донецька, які організували російські "вибори" на ТОТ

15:07

Пілоти дронів 41 ОМБр успішно нищать ворога біля Часів Яру: їм потрібна підтримка

14:46

У "Резерв+" військові документи згенерували вже 500 тис. українців

14:31

На фронті вже відбулося 59 боїв, найбільше — на Покровському напрямку

13:53

Антифейк Підставні експерти рф з-за кордону, та як вони брешуть про схід України

Підставні експерти рф з-за кордону, та як вони брешуть про схід України
13:42

Працює на ворога: заочно засуджено екскерівника філії "Луганського автодору"

13:10

У Покровську вже працює добровольча пожежна команда (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: