UA
RU UA
13 Квітня 2024, 16:37
"Силою забирають чоловіків на війну". Як окупанти примусово мобілізують українців до лав армії рф на сході
Життя в окупації

"Силою забирають чоловіків на війну". Як окупанти примусово мобілізують українців до лав армії рф на сході

Після завершення фейкових виборів російського диктатора владіміра путіна, росіяни посилили заходи примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Луганщини та Донеччини. Загарбники проводять побудинкові обходи, зупиняють на блокпостах, “ловлять” серед міста та під дулами автоматів забирають чоловіків воювати проти власної держави. Детальніше про цю ситуацію розповість Східний Варіант.

Ще до завершення так званих псевдовиборів рф, окупанти на тимчасово окупованих територіях сходу України почали готувати нові механізми примусової мобілізації українців. 

За даними голови Луганської ОВА Артема Лисогора, росіяни в кількох районах захопленої Луганщини затримували чоловіків призивного віку та складали базу даних тих, хто отримав російське громадянство.

окупанти мобілізують українців
Фото російських ЗМІ

В рамках примусової паспортизації на територіях тимчасово окупованої Донеччини та Луганщини росіяни змушували українців реєструватися у фейкових “військкоматах”, при цьому заперечуючи ідею мобілізації.

Вони тиснули на українців, які ставали на облік, щоб ті підписали контракт і стали “добровольцями”.

Що ж відбувається зараз?

Міжнародний злочинець владімір путін підписав указ про весняний масовий призов до армії рф 31 березня. Цю інформацію оприлюднило міністерство оборони країни-агресора.

Згідно з цим указом, з 1 квітня по 15 липня 2024 року до складу російської армії має бути призвано 150 тисяч осіб віком від 18 до 30 років. 

Не омине ця хвиля й тимчасово окуповані території України.

Згідно з інформацією Генерального штабу ЗСУ, противник вже проводить мобілізацію на ТОТ України з метою компенсувати масштабні втрати в живій силі. 

окупанти мобілізують українців
Фото: Getty Images

Зокрема, з 5 березня у Горлівці, Донецької області, розпочалася мобілізація місцевого населення до складу російських окупаційних військ. 

Про це також масово повідомляють жителі тимчасово окупованої Донеччини в місцевих чатах.

“Вчора на посту між Єнакієвим і Горлівкою знайомий отримав повістку про взяття на облік. Сьогодні на виїзді з Єнакієвого в Жданівку перевіряли паспорти на штамп військового обліку. Мене зупинив інспектор ДПС, навіть не просив документи, а відразу запитав, чи перебуваю я на військовому обліку. Я сказав, що у мене “днр” паспорт, а мені сказали отримати російський найближчим часом”, — пише чоловік в місцевій спільноті.

окупанти мобілізують українців
Повідомлення місцевих мешканців тимчасово окупованої Донеччини про вручення повісток на службу до лав ворожої армії. Фото: телеграм-канал “Мобилизация днр live”

Центр національного спротиву зазначає, що у мобілізаційні списки вносять лікарів, освітян, працівників комунальних підприємств.

“Ворогу вигідна смерть українців незалежно від сторони де вони воюють. Тому окупанти використовують українців у своїй армії для гарматних штурмів, адже їх смерть не створює соціальну напругу в нацистському суспільстві рф”, — пояснюють у Центрі національного спротиву (ЦНС).

Внаслідок цього в багатьох містах розгортається гуманітарна криза та хаос у системах критичної інфраструктури, адже більшість працівників було мобілізовано до лав армії окупанта. 

Так, в тимчасово окупованому Донецьку мережа громадського транспорту опинилася на межі колапсу через дефіцит водіїв, яких було мобілізовано.

окупанти мобілізують українців
Фото: Interfax Україна

Окрім цього, рашисти намагаються спонукати до війни у своїх лавах і молодих юнаків.

За повідомленнями Генштабу ЗСУ, усі керівники навчальних закладів окупованої Донеччини отримали письмові вказівки від загарбницької адміністрації щодо включення чоловіків віком від 1995 до 2005 року на військовий облік.

На території тимчасово окупованої Луганщини протягом останніх 1,5 року окупанти систематично збирали особисті дані хлопців, яким незабаром має виповнитися 18 років. Про це заявив голова Луганської ОВА Артем Лисогор у своєму телеграм-каналі.

окупанти мобілізують українців
Фото: Ukrainer

Протягом минулого року Східна правозахисна група неодноразово повідомляла про те, що окупанти активно працюють над тим, щоб швидко мобілізувати осіб, яким виповнилося 18 років на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. 

Схема працювала приблизно так — студентів очної форми навчання запрошували до військкомату для уточнення даних, а потім вписували їх в графу “доброволець” і відправляли на фронт.

Зокрема, один із таких випадків було зафіксовано в так званому “Донбаському державному технічному університеті” у місті Алчевськ.

окупанти мобілізують українців
Мобілізація в так званій “днр”. Фото російських ЗМІ

Мобілізованих студентів денної форми навчання змушували брати академвідпустку. Про це розповів партизанський рух “Атеш” у своєму телеграм-каналі.

Які методи примусу застосовують?

Один з основних методів тиску окупантів на місцевих громадян — це застосування сили і залякування. 

В окупованому Довжанську групи по шість озброєних осіб патрулюють місто, перевіряючи кожен будинок, як приватні оселі, так і багатоповерхівки.

“По двоє заходять до під'їзду і, маючи точні адреси чоловіків, проводять поквартирний рейд. Інші четверо чекають на подвір'ї. У разі відмови відчинити двері погрожують відкрити вогонь”, — повідомляють у Луганській ОВА.

окупанти мобілізують українців
Пропагандистський білборд із закликом приєднатися до лав армії ворога на тимчасово окупованій Луганщині. Фото: телеграм-канал “Донбас оперативний”

Подібна ситуація спостерігається і в Сєвєродонецьку. Силовики рф проводять жорстокі побудинкові обходи місцевих мешканців і примушують чоловіків йти на війну.

Окупанти отримали інформацію про місця проживання громадян завдяки даним з фальшивих виборів.

Мешканці Сєвєродонецька також б’ють на сполох в чатах і діляться чутками, що людей посеред вулиць забирають в невідомому напрямку.

окупанти мобілізують українців
Фото: телеграм-канал “Трикутник”

За словами керівника Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександра Стрюка, у громаді Сєверодонецька вже склали списки всіх мешканців та їх місць проживання. Проте, більшість людей намагаються уникнути мобілізації будь-яким чином.

Про це він повідомив в етері телеканалу “Еспресо”.

Силою примусу займаються і на територіях тимчасово окупованої Донеччини.

Так, до прикладу в Макіївці по вулиці Леніна зупиняли майже всіх чоловіків та, за словами очевидців щось виписували, що очевидно були повістками на військову службу.

“Сьогодні в Макіївці по вулиці Ленін біля кінотеатру «Союз» і «Procofe», в районі 10 ранку, двоє з пов’язками воєнної поліції гальмували всіх хлопців без розбору. Виписували щось. Один навіть гнався за чоловіком, щоб зупинити”, — розповідає очевидець в одній із місцевих спільнот.

окупанти мобілізують українців
Скриншот із чату телеграм-каналу “Мобилизация днр live”

Окупанти зупиняють людей прямо на вулицях, у магазинах та на ринках для проведення так званих “перевірок”. 

Місцеві жителі міста Єнакієве повідомляють, що на Центральному ринку ходили люди у військовій формі, записували всіх і перевіряли їх документи.

окупанти мобілізують українців
Фото: телеграм-канал “Мобилизация днр live”

До масштабної мобілізації готуються і в тимчасово окупованому Маріуполі. 

Так званий військовий комісаріат Маріуполя та району видав розпорядження, згідно з яким окупаційна адміністрація має надати всі дані про підприємства у місті до 15 квітня для проведення мобілізаційних заходів.

окупанти мобілізують українців
Розпорядження про проведення мобілізаційних заходів у місті Маріуполь. Фото: телеграм-канал “Маріуполь. Спротив”

Нагадаємо, що примусова мобілізація на тимчасово окупованих територіях вважається воєнним злочином згідно з міжнародними статутами, зокрема статтею 51 четвертої Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни. 

Усі мешканці цих територій, згідно з законодавством України, залишаються громадянами України, навіть якщо були змушені прийняти незаконний паспорт російської федерації.

Про те, як уникнути призову та що робити, якщо “загребли”, Східний Варіант вже розповідав раніше спільно з правозахисниками. Прочитати можна за посиланням.

***

Нагадаємо, що Східний Варіант запустив гарячу лінію “HelpPrint” для мешканців прифронтових і тимчасово окупованих територій. На цей канал зв’язку можуть звернутися люди, які потребують підтримки, допомоги або ті, хто бажають безпечно поділитися інформацією чи своєю історією. Також у Східного Варіанта працює сайт-дзеркало, який обходить блокування російських окупантів без VPN. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Репортаж

Суперлюди України. Як на Львівщині протезують та реабілітують українських ветеранів

Антифейк

Перша масова громадська організація Донеччини: історія Донецького Товариства української мови ім. Т. Шевченка

Історія

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

30 Квітня Вівторок
15:55

Минулої доби на Донеччині знешкодили майже 100 вибухонебезпечних предметів (фото)

15:45

ВПО можуть отримати ваучер на навчання

15:41

До 10 років за ґратами засудили ексочільницю окупаційної "адміністрації Кремінського району лнр"

15:28

На Донеччині палали житловий будинок і гараж

15:25

Краматорськ вже готується до майбутнього осінньо-зимового періоду (фото)

14:58

Лисогор розповів, до кого можна звернутися у столичному хабі Старобільської РДА

14:53

Спортсменка зі Слов'янська здобула "бронзу" на чемпіонаті України з вільної та жіночої боротьби на Тернопільщині

14:06

Маріупольців у Львові кличуть долучатися до нової хвилі діалогових зустрічей та воркшопів "Я — Маріуполь: маю жити"

13:50

"Білі Янголи" врятували з Красногорівки 6 людей, 2 собак і кота Більчика, який не чує (відео)

13:37

Майже 450 продуктових наборів отримали переселенці з Луганщини у Дніпрі минулого тижня

13:21

Минулої доби армія рф зосередила вогонь на 4 населених пунктах Донеччини

13:20

Україна вже отримує зброю з нового пакета допомоги від США, — Білий дім

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: