Нічна атака: як окупанти бомблять північ Донеччини

У ніч із 12 на 13 березня російські окупанти завдали ударів по Святогірську. Постраждали споруди Святогірської Лаври, дитячого санаторію і не тільки. Поранені люди. «Східний Варіант» розібрався в ситуації.

Удар по Лаврі

Ніч з 12 на 13 березня була тривожною та зовсім нетихою для кількох міст півночі Донецької області. Звуки пострілів та розривів мешканці Краматорська, Слов'янська, Святогірська та Лимана чули вже увечері 12-го.

Фото: Національна поліція

Приблизно о 22:00 повітря тряслося від настільки потужного вибуху, що в деяких районах Слов'янська спрацювали автомобільні сигналізації. Трохи пізніше на сторінці Святогірської Лаври у фейсбук з'явилася публікація, з якої стало зрозуміло, що російські агресори здійснили авіаудари по Святогірську.

Фото Святогірської Лаври

«Внаслідок страшної сили вибуху в храмах Лаври вилетіли віконні рами. У лаврських готелях вибуховою хвилею вибито всі вікна та двері. Декількох поранених відвезли до госпіталю м. Святогірська, решті надано допомогу в обителі. Загиблих немає», — йшлося в повідомленні.

Виявилося, що бомба впала всього за 50 метрів від протилежного берега Сіверського Дінця поряд із мостом. Приблизно за 200 метрів від споруд Лаври.

Фото Святогірської Лаври

«Ми виїхали майже одразу після вибуху, думали, що треба буде рятувати людей з-під завалів. З'ясувалося, що найбільше постраждав сторож, якого вибух застав біля воріт Лаври, та ще одна людина. Переконалися, що загиблих немає», — повідомив представник територіальної оборони Святогірська Володимир Рибалкін.

Фото Володимира Бандури

На місці одразу розпочали роботу поліція та рятувальники. У цей момент, за інформацією зі сторінки монастиря, в готелі перебували біженці з Ізюма, загалом 520 осіб, двісті з яких — діти. За повідомленням поліції, біженців було близько 1000. 

Цієї ж ночі настоятель Лаври митрополит Арсеній записав відеозвернення, в якому заявив, що у Лаврі, і у Святогірську взагалі, немає жодних військових підрозділів. Від російської зброї протерпіло абсолютно мирне місто.

Фото Володимира Бандури

Окрім будівель лаврського готелю, іконної лавки, постраждали будівлі, що знаходяться на протилежному березі, в безпосередній близькості від місця розриву бомби. А саме, магазини, готель, ринок та інші об'єкти. Про це повідомив міський голова Святогірська Володимир Бандура.

Фото Володимира Бандури

«Є двоє поранених осіб у Лаврі, яким було надано первинну медичну допомогу у військовому госпіталі Святогірська, а згодом їх було доставлено до медичних закладів міста Слов'янськ», — розповів Володимир Бандура.

Фото: Національна поліція

Крім будівель у монастирі вибухом було пошкоджено електромережі, що критично для життєзабезпечення, оскільки електрика використовується і для обігріву лаврських приміщень.

Вранці 13 березня міські служби, поліція, рятувальники розпочали усунення руйнувань. Поліція надала біженцям гуманітарну допомогу.

Пошкодження дитячого санаторію та вивезення людей

Окрім цього, міський голова Святогірська повідомив, що російський літак здійснив авіаудар по дитячому санаторію «Перлина Донеччини». 

На щастя, там обійшлось без жертв.

Фото Володимира Бандури

За інформацією Володимира Бандури, внаслідок нічних бомбардувань у місті спостерігався масовий виїзд людей. Також було проведено масову евакуацію людей з інвалідністю із санаторію Святі гори. З 200 людей, які там проживають, бажання виїхати висловила лише 31 особа.

Фото: Национальная полиция

Крім Святогірська, удари ракет завдавалися і в інших районах півночі Донеччини. Так, пошкодження мосту через Сіверський Донець на відрізку траси між селищем Райгородок та містом Лиман фіксували водії.

На станції Брусин уламками від розриву пошкоджено поїзд, який здійснював евакуаційний рейс. Потяг мав евакуювати жителів Донеччини та Луганщини, які чекали порятунку на вокзалі Лимана, у тому числі близько 100 дітей. Загинув провідник.

За фактом бомбардувань, скоєних російськими окупантами цієї ночі, поліція відкрила кримінальні провадження за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) та ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) Кримінального кодексу України.

***

Нічні авіаудари російської армії — це ще одна гірка ланка в ланцюзі злочинних обстрілів мирних українських міст, рахунок яких можна вже вести десятками. Харків, Херсон, Маріуполь, Волноваха, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Ізюм… Тепер і маленький тихий Святогірськ. Перлина Донеччини, в якій у мирний час проживало лише кілька тисяч людей. 

Ще одне підтвердження того, що окупантів у досягненні їхніх ницих цілей не зупиняє нічого, навіть беззахисне мирне населення України. Рано чи пізно ворог заплатить за злочини. Ті, кому пощастить уціліти, обов'язково постануть перед судом міжнародної спільноти.

Последние новости

  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

3 хв. назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

46 хв. назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.