UA
RU UA
16 Квітня 2024, 13:23
"Ми працюємо там, де потрібно людям": як на Донеччині відновлюють соціальні послуги
Вікно Відновлення

"Ми працюємо там, де потрібно людям": як на Донеччині відновлюють соціальні послуги

На початку цього року в Донецькій області запрацювали соціальні центри, у яких мешканці можуть отримати безплатну юридичну, психологічну та соціальну допомогу. Вони відкрилися у Святогірську, Покровську та Краматорську за підтримки Українського гуманітарного фонду, благодійного фонду «Посмішка ЮА» та громадської організації «Клуб рибалок України — Юей Фішинг Клуб». Східний Варіант дізнався, як працюють центри та яка в них користь для мешканців регіону.

Через повномасштабне вторгнення населення Донеччини, зокрема прифронтових та віддалених населених пунктів, не завжди мають можливість отримати якісні юридичні, психологічні та соціальні послуги. Також збільшилась кількість людей, потребуючих психологічної консультації та підтримки. Саме для цього в регіоні стартував пілотний проєкт із відкриття соціальних центрів, каже голова ГО «Клуб рибалок України — Юей Фішинг Клуб» Ярослав Бойко. Докладніше про все вже в матеріалі.

Що це за соціальні центри

Соціальні центри були відкриті у Святогірську, Покровську та Краматорську. Для цього представники ГО «Клуб рибалок України — Юей Фішинг Клуб» орендували приміщення, обладнали їх технікою з меблями та підготували до прийому відвідувачів. Сюди мешканці Донеччини можуть звернутися за соціальними, юридичними та психологічними консультаціями.

на Донеччині соціальні послуги
Фото надано Ярославом Бойком

Найзатребуваніші питання в населення — оформлення іпотеки «єОселя», подача документів за пошкоджене чи зруйноване житло через «єВідновлення», оформлення соціальних пільг та виплат, перереєстрація та відновлення документів, які були знищені чи загублені через бойові дії. Щомісячно працівники соціального центру видають пресрелізи та проводять групові заходи щодо змін у законодавстві, щоб інформувати про це людей.

Також на базі центрів підтримують уразливі категорії населення.

Наприклад, нещодавно за підтримки партнерів ГО «Клуб рибалок України — Юей Фішинг Клуб» видала людям з інвалідністю колісні крісла, тростини та інше необхідне для них приладдя.

Мешканцям віддалених громад видавали санітарно-гуманітарні набори. Таку допомогу отримали приблизно 10 тисяч людей. Додатково в центрах проводять заняття з гуртування та психоемоційної стабілізації для молоді.

«У центрах працюють дипломовані спеціалісти. Це дипломовані юристи та фахові психологи, які додатково пройшли навчання в наших партнерів, і тепер можуть надавати послуги згідно з міжнародними стандартами», — каже Ярослав Бойко.

на Донеччині соціальні послуги

У кожному центрі працюють координатор, соціальний працівник, психолог, юрист та водій, який водночас є координатором мобільної бригади центру.

За кожним центром закріплена мобільна соціальна бригада

На базі кожного із центрів сформована мобільна соціальна бригада, яка виїжджає у віддалені громади Донеччини, щоб там надавати потрібні для населення послуги. За кожною бригадою закріплено мінімум 12 віддалених громад, каже Ярослав Бойко. У бригаду входять ті ж фахівці, що працюють в офісах.

«Ми працюємо там, де людям потрібна допомога. Про виїзди заздалегідь домовляються з органами місцевого самоврядування, із сільськими головами. Ця робота координується зі сторони Департаменту соціального захисту населення Донецької ОВА. Вранці бригада їде на виїзд, а до обіду вони приїжджають і вже працюють в офісах. Також реагуємо на екстрені випадки. Якщо після обстрілів людям потрібна допомога — психологічна чи соціальна, або навіть просто попити чаю та кави, то ми теж це організовуємо», — розповідає Ярослав Бойко.

на Донеччині соціальні послуги
Робота мобільних соціальних бригад. Фото надано Ярославом Бойком

Консультації соціальні центри та їхні мобільні бригади надають всім мешканцям Донецької області без виключення. Щоб отримати допомогу, людина може спершу зателефонувати до центру та отримати дистанційну консультацію від координатора. У разі потреби людині запланують час для індивідуального прийому фахівцями центру.

У соціальний центр люди можуть звернутися як за груповими, так і за індивідуальними психологічними консультаціями. Також фахівці допомагають з оформленням соціального супроводу, розповідає голова ГО «Клуб рибалок України — Юей Фішинг Клуб»:

«Якщо це бабуся похилого віку, і вона не може ходити, то ми можемо допомогти їй із мінімальним доглядом, або хоча б перенаправити та зареєструвати до служби догляду за такими людьми, шоб її взяли на облік та могли забезпечувати речами першої потреби. На сьогодні, на жаль, така ситуація в області, що ці послуги є затребуваними та постійними. Основні категорії людей, які залишилися в регіоні, це люди зі складними життєвими обставинами та люди похилого віку. Дехто з них не отримує допомоги. Ми не заміняємо служби, а робимо перенаправлення, якщо це потрібно людині. Ми підключаємо і працюємо в співпраці з відділами соцзахисту, з перинатальними службами міст, у яких працюємо».

на Донеччині соціальні послуги
Робота мобільних соціальних бригад. Фото надано Ярославом Бойком

Проєкт, за якого були відкриті соціальні центри, закінчується в серпні цього року. Але організація «Клуб рибалок України — Юей Фішинг Клуб» планує підтримувати діяльність відкритих соціальних центрів надалі. Для цього планують шукати додаткове фінансування або задіяти власні благодійні фонди. Існує вірогідність, що соціальні центри після проєкту можуть передати на баланс громад.

Як звернутися?

Звернутися до соціальних центрів можна за наступними контактами:

  • Краматорськ: 066–349–2006
  • Святогірськ: 050–422–4454
  • Покровськ: 095–392–0670

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Репортаж

Суперлюди України. Як на Львівщині протезують та реабілітують українських ветеранів

Антифейк

Перша масова громадська організація Донеччини: історія Донецького Товариства української мови ім. Т. Шевченка

Історія

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

30 Квітня Вівторок
15:58

Окупанти привезли трамваї з Маріуполя до росії, — соцмережі (фото)

15:55

Минулої доби на Донеччині знешкодили майже 100 вибухонебезпечних предметів (фото)

15:45

ВПО можуть отримати ваучер на навчання

15:41

До 10 років за ґратами засудили ексочільницю окупаційної "адміністрації Кремінського району лнр"

15:28

На Донеччині палали житловий будинок і гараж

15:25

Краматорськ вже готується до майбутнього осінньо-зимового періоду (фото)

14:58

Лисогор розповів, до кого можна звернутися у столичному хабі Старобільської РДА

14:53

Спортсменка зі Слов'янська здобула "бронзу" на чемпіонаті України з вільної та жіночої боротьби на Тернопільщині

14:06

Маріупольців у Львові кличуть долучатися до нової хвилі діалогових зустрічей та воркшопів "Я — Маріуполь: маю жити"

13:50

"Білі Янголи" врятували з Красногорівки 6 людей, 2 собак і кота Більчика, який не чує (відео)

13:37

Майже 450 продуктових наборів отримали переселенці з Луганщини у Дніпрі минулого тижня

13:21

Минулої доби армія рф зосередила вогонь на 4 населених пунктах Донеччини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: