Сміттєвий колапс в ОРДО: що відбувається і хто винен

Непідконтрольну частину Донбасу затопило сміттям. Переповнені баки, забиті полігони, зношеність техніки та дефіцит працівників. Стихійні сміттєзвалища заповнюють вулиці, відходи не вивозять тижнями. Самі бойовики вже не приховують: ситуація стає катастрофічною. Що відбувається на тимчасово окупованих територіях — розбирався «Східний варіант».

Жителі захопленої частини Донбасу не з власної волі відчули душок так званого «русского мира». Проблема з вивезенням сміття в ОРДЛО існує вже давно. Правозахисники б'ють на сполох — тут панує антисанітарія. Це загрожує черговою екологічною катастрофою на окупованих територіях.

«З вікон гидко дивитись. І сморід. На балкон неможливо вийти», — обурюється жителька Пролетарського району Юлія. 

В окупаційних адміністраціях рапортують: вивезення твердих побутових відходів із житлових будинків здійснюється у три зміни. А значить жителі скаржаться на ті ділянки, які прибирають у другу або в третю зміну. Тобто, за словами представників місцевої керівної компанії, переповнені контейнери вивозили максимум два дні тому. 

А от мешканці приватного сектору Ленінського району кажуть, що сміття не вивозили вже понад три тижні. 

«Два тижні до нового року —  і досі чекаємо. У нас завжди свято, коли вивозять сміття. Чоловік дзвонив уже у цю громаду 10 разів. Марно. А платити ми платимо. Я щомісяця плачу. Розірвуть коти чи собаки, і ходить чоловік потім, підбирає. Стара людина підбирає сміття. Толку ніякого», — розповідає місцева мешканка Зінаїда.  

Самопроголошена влада вже не може ігнорувати скарги людей. Проблему не приховують та озвучують у підконтрольних бойовикам ЗМІ. 

Завалена сміттям Макіївка

Якщо в умовних «столицях республік» — Донецьку та Луганську — бойовики намагаються показати хоч якийсь натяк на стабільність, у невеликих містах ситуація набагато гірша.

Жителі непідконтрольної Макіївки публікують багатозначні фото у соціальних мережах. Вони промовляють самі за себе. Ось така картина відкривалася під час виходу з під'їзду в останніх числах грудня: 

Але й після свят ситуація не змінилася.

Вулиці буквально завалені відходами. У соціальних мережах жителі закликають публікувати якнайбільше фото, щоб оприлюднити цей сміттєвий хаос. 

Усі скарги мали короткостроковий ефект. Сміття прибрали, але як… Виконання викликає запитання. 

Що каже самопроголошена влада

Проблема з вивезенням сміття в ОРДЛО не нова. Місцеві полігони забито на 90-95%. 

«Адміністрації» бойовиків усе списують на нестачу кадрів та самих мешканців. 

«Катастрофічно не вистачає двірників, спецтехніки. Також деякі громадяни залишали свої автомобілі в районі, де має спецтехніка розвертатися, проїжджати внутрішньоквартальними дорогами. На сьогодні свята закінчилися, погодні умови нормалізувалися, тому всі підприємства з вивезення ТПВ працюють у штатному режимі», — виправдовується місцевій пресі Володимир Ярошевський, в.о. «міністра будівництва та ЖКГ ДНР».

Але й за кілька днів після свят ситуація не змінилася. Телеканали, підконтрольні бойовикам, кажуть, що гори сміття стали звичайною картиною. Комунальники ОРДО визнають: 92% зношування спецтехніки. Жителів просять ставитись із розумінням. 

Для окупаційних адміністрацій РФ в ОРДЛО проблема вивезення сміття з міст і селищ ОРДЛО є однією з головних, кажуть правозахисники. 

За даними «Східної правозахисної групи», РФ не приймає сміття та побутові відходи з ОРДЛО

«У зв'язку з масовою трудовою міграцією жителів ОРДЛО РФ скорочує дотації адміністративного апарату НВФ “ЛНР” і “ДНР”, останні своєю чергою економлять на вивезенні сміття з населених пунктів.

Для того, щоб розв'язати цю проблему, бойовики розпорядилися про пошук та виділення нових територій під полігони для побутових відходів», — повідомляють правозахисники.

Через проблеми з вивезенням сміття розмножуються щури, поширюються захворювання, отруюється вода. Все це може закінчитися екологічною катастрофою. Окупаційна влада не має грошей на усунення колапсу. Ситуація зайшла в глухий кут — самопроголошена «республіка» котиться в середньовіччя. 

Последние новости

  • Суспільство

Відновлення громади без думки громадян? Або як людям вплинути на відбудову Донеччини

Планувати відновлення постраждалих регіонів потрібно вже зараз. Але пробуючи долучитися до цього, ініціативні громадяни зіштовхнулися… Read More

15 години назад
  • Суспільство

Прифронтові історії. Як команда з Краматорська організувала волонтерський хаб

20 небайдужих жителів Краматорська організували волонтерський штаб у напівзруйнованій квартирі волонтера Миколи. У 2022 поряд… Read More

16 години назад
  • Війна з РФ

Картинка, створена росією, або розвінчання міфу про "референдум республік"

11 травня 2014 року проросійські сепаратисти провели так звані «референдуми» в тимчасово захоплених містах Донеччини… Read More

22 години назад
  • Суспільство

304 собаки та 60 котів: як у прифронтовому Мирнограді працює великий притулок для тварин

У місті Мирноград Покровського району працює великий притулок для тварин. Його утримує місцева жителька, голова… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Анастасія Прокопенко: досьє громадської діячки, активістки з Донеччини

Анастасія Прокопенко — громадська діячка, родом з Донеччини. З юності була активною та долучалась до… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Хмарне майбутнє сорокинських шахт: що відбувається з вугільними підприємствами окупованої Луганщини

Перші 100 днів минули з того моменту, як на окупованій Луганщині чергові ділки, які звуть… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.