UA
RU UA
28 Лютого 2024, 17:39
4980
Єднання в допомозі? Або як міжнародні донори сприяють відновленню Донеччини
Вікно Відновлення

Єднання в допомозі? Або як міжнародні донори сприяють відновленню Донеччини

Як міжнародні організації допомагають деокупованим громадам Донецької області? Чи є підтримка бізнесу? Та чи допомагатимуть закордонні донори у відбудові регіону? Відповіді знає Східний Варіант.

Повномасштабна війна, розпочата росією, принесла багатомільйонні руйнівні наслідки для Донецької області. Уже зараз йдуть розмови про те, як інші країни та міжнародні організації допомагатимуть області у її відновленні після бойових дій. А дехто із зарубіжних донорів допомагає вже зараз. Докладніше про це вже в матеріалі.

Як допомагають деокупованим Лиману та Святогірську

Відомо, що Лиманська та Святогірська громади сильно постраждали під час активних бойових дій у 2022 році. Після деокупації міжнародні організації виказали свою підтримку та розпочали надавати допомогу людям. У ДонОВА повідомили, що обласна адміністрація налагодила співпрацю з міжнародними організаціями, щоб запобігти гуманітарній катастрофі та забезпечити мешканців товарами першої потреби. Така співпраця відбувалася за різними напрямками.

«Враховуючи масштабні руйнування інфраструктури та житлового фонду в деокупованих громадах, головною допомогою для цивільного населення стало надання продуктових та гігієнічних наборів, постільних наборів, ковдр, матраців, безрецептурних медичних засобів, психологічної допомоги, будівельних матеріалів, облаштування пунктів обігріву та допомога в проходженні зими. До цієї роботи активно підключилися понад 15 міжнародних організацій, у тому числі організації сім’ї ООН, якими неодноразово організовано доставку міжвідомчих конвоїв», — розповідає Східному Варіанту начальниця Управління із забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування ДонОВА Наталія Чукова.

За допомогою зарубіжних організацій люди отримували харчові продукти, медичні та гігієнічні засоби, набори для аварійних ремонтів, генератори. Це надавали Всесвітня організація охорони здоровʼя, Всесвітня продовольча програма, Дитячий фонд, Міжнародна організація з міграції, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Управління ООН із координації гуманітарних справ. Усього в деокуповані громади партнерами ООН направлено 7 міжвідомчих конвоїв (до Лиманської громади — 6, до Святогірської — 1).

міжнародне відновлення Донеччини
Лиман. Фото: Східний Варіант

Ще одним із напрямків міжнародної допомоги було проведення перепоховання загиблих мешканців. У ДонОВА пояснюють, що під час окупації мешканці громади ховали своїх загиблих родичів у місцях, не призначених для цього. Після деокупації та стабілізації ситуації, виявили стихійні поховання. Завдяки проєкту USAID UCBI III Лиманською міською територіальною громадою було отримано домовини, що дозволило провести перепоховання загиблих у визначених місцях з урахуванням усіх норм.

«Міжнародні організації зосередили зусилля на відновленні діяльності критичної інфраструктури. Також силами ЮНІСЕФ оперативно доставлено до Святогірської міської територіальної громади значну медичну та дитячу допомогу. Міжнародний Комітет Червоного Хреста забезпечив схожою допомогою лікарню та амбулаторію Лиманської міської територіальної громади. Для проходження осінньо-зимового періоду мешканці громад отримали паливні брикети для опалення власних домівок», — розповідає Наталія Чукова.

З 28 жовтня 2022 року у Святогірську гуманітарна організація World Central Kitchen у співпраці з військовою адміністрацією та місцевими підприємцями відкрила пункт видачі гарячої їжі. Кожен мешканець з 12 до 15 години кожного дня може отримати безоплатно 300 г першої страви, один сендвіч та чай/каву. Потужності пункту дозволяють забезпечити одноразовим гарячим обідом усіх мешканців міста. Щодня гарячі обіди доставляються до місця тимчасового розміщення мешканців у КНП «Обласний госпіталь для ветеранів війни м. Святогірськ».

Також мешканцям деокупованих громад надають набори швидкого ремонту, рулони брезенту, монтажну піну, сонячні лампи, каністри для води та пального, вогнегасники тощо. В умовах майже повної відсутності водозабезпечення міжнародні організації в співпраці з органами влади встановили у Святогірську мобільний санітарний модуль. Це металевий контейнер із трьома душовими кабінами, туалетом і двома пральними машинами.

міжнародне відновлення Донеччини
Приклад душових кабін у Лимані. Фото: Східний Варіант

«Досягнуто домовленості з представниками УВКБ ООН щодо пілотного проєкту на території Святогірської міської територіальної громади зі встановлення тимчасових модульних будиночків. Силами організації заплановано установку, облаштування та підключення до комунікацій тимчасових будинків на приватних територіях подвір’їв зруйнованих або пошкоджених домівок. Роботи щодо залучення міжнародних партнерів тривають», — повідомила начальниця управління.

Отже, уже півтора року міжнародні донори активно допомагають деокупованим громадам Донеччини. Можна припустити, що така допомога продовжуватиметься і після деокупації інших районів області.

Допомагають у відбудові житла та інфраструктури

Попри евакуацію, у Донецькій області продовжують залишатися люди. На жаль, ніхто не застрахований від влучання ракети чи ворожого снаряду. Тож існують можливості від міжнародних організацій, за допомогою яких мешканці можуть одразу ж після обстрілу відремонтувати чи відбудувати свої оселі.

Наприклад, чеська гуманітарна організація «Людина в біді» організувала програму «ДОСТУП: Надання багатоцільової гуманітарної допомоги постраждалому внаслідок конфлікту населенню в Україні» за фінансування Європейського Союзу. У рамках неї людям Донеччини пропонують грошову допомогу на придбання будівельних матеріалів, надають набори будівельних матеріалів або відновлюють житло із залученням підрядника.

Більше інформації щодо умов участі в програмі або місць поточного реагування, можна дізнатися, зателефонувавши за такими номерами:

— 0 800 210 174 (безплатно з усіх операторів в Україні, пн — чт 9:00–17:00, пт 9:00–16:00);

— 099 767 37 06 (месенджери вайбер, телеграм, WhatsApp).

Допомогу у вигляді будівельних матеріалів для відновлення житла мешканці Донеччини отримують від гуманітарної місії «Проліска», якій, своєю чергою, допомагають UNHCR Ukraine — Агентство ООН у справах біженців в Україні. Це будівельні набори найпершої потреби для екстреного ремонту пошкодженого майна.

міжнародне відновлення Донеччини
Фото: proliska.org

Проконсультуватися щодо отримання будівельних наборів від ГО «Проліска» можна через гарячу лінію: 093 202 22 32; 096 404 10 34. Гаряча лінія працює з 9:00 до 18:00.

Будівельні матеріали жителям, житло яких було пошкоджено через обстріли, надають представники міжнародної гуманітарної організації «ACTED». Таку допомогу найчастіше видають через обласну або міські військові адміністрації.

міжнародне відновлення Донеччини
Фото: to4ka.fun

Дізнатися про всі діючі програми організації «ACTED» можливо в Телеграм чат-боті. Колл-центру відділу грошової допомоги: 0671311002, 0634535710, 0952852984 (з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 16:00).

У листопаді минулого року Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк передала Донеччині та Луганщині спеціальну важку техніку. Донецька область отримала два екскаватори-навантажувачі моделі Backhoe loader JCB 4CX Sitemaster та один гусеничний екскаватор моделі Crawler Excavator JCB JS 305 LC. Луганській області в користування передали один Backhoe loader та один Crawler Excavator. Техніку регіони можуть використовувати для розчищення руїн, відновлення інфраструктури, ремонтування доріг, прокладання водопроводу, відновлення теплопостачання та будівництва укриттів.

міжнародне відновлення Донеччини
Фото: Східний Варіант

Допомагають у відновленні бізнесу

Окрім цього, міжнародні організації допомагають у відновленні та розвитку бізнесам, який релокувався з Донеччини чи Луганщини. Одна з таких програм Євросоюзу — «EU4Business». Вона співфінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини, у реалізації допомагає німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. З кінця лютого 2022 року програма закцентувалася на допомозі українським підприємцям, щоб ті вистояли під час війни, розвивали навички стійкості та водночас підтримували інтернаціоналізацію та експорт. Поки що заплановано, що програма триматиме до липня 2025 року.

Відстежити можливості та актуальні ініціативи програми можна на сторінці у Facebook — та на сайті. З додатковими питаннями можна звернутися на пошту [email protected]

***

Це лише деякі напрямки допомоги Донецькій області та її мешканцям від міжнародних організацій. Сподіваємося, що темпи такої допомоги посилюватимуться задля подальшого відновлення регіону.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

27 Квітня Субота
23:13

Українцям нагадали, коли та як знятися з обліку ВПО 

22:25

Кубинські найманці вбили російського командира на Донеччині, — "Атеш"

22:20

Історія Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн
22:02

На ТОТ Донеччини за добу сталося 22 пожежі

21:45

Російські окупанти перевезли снаряди й системи ППО в історичну частину Маріуполя, — Андрющенко

21:18

Російські війська захопили Бердичі на Донеччині, — DeepState

20:56

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження російських військ

20:39

Україна потребує щонайменше сімох батарей Patriot, — Зеленський

20:12

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, — ОСУВ "Хортиця"

19:52

Через російський обстріл Красногорівки поранено жінку

19:11

У Генштабі ЗСУ повідомили про 71 бойове зіткнення з російськими окупантами

18:56

Зросійщення дітей: росіяни завезли своїх лекторів до шкіл на ТОТ, — Спротив

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: