Півтора року без вироку. Чи будуть покарані вбивці Артема Мірошниченка?

На цьому тижні в Слов'янську відбулося чергове засідання суду у справі про вбивство активіста з Бахмута Артема Мірошниченка. Суд триває вже півтора року, але, за словами брата убитого, до вироку злочинцям ще далеко.

Трагедія сталася 29 листопада 2019 року. Був пізній вечір, Артем йшов вулицею, коли на нього напали й побили.

Це були підлітки напідпитку — 16-и та 17-и річні жителі Бахмута Микола Барабаш та Олександр Баришок. Причому останній вже мав судимість за грабежі.

Фото Радіо Свобода

Їх швидко взяли під варту. На суді кожен з них спихував провину один на одного, але завдяки відеозапису поліція точно визначила, що бив саме Микола Барабаш.

Ярослав Меженний, фото freeradio.com.ua

Як тоді повідомляв в.о. начальника відділення поліції Бахмута Ярослав Меженний, бив Артема Микола Барабаш. Спочатку рукою, а коли жертва впала, добивав ще й ногами. Після цього нападник підняв Артема і спробував його перетягнути.

«У нього це не вийшло, і він кинув його головою об плиту», — розповідав поліціянт.

Відкрита черепно-мозкова травма, множинні переломи черепа. Через тиждень, не виходячи з коми 36-річний Артем Мірошниченко помер.

Фото Радіо Свобода
Фото bahmut.in.ua

На похорон зібралося багато людей. Крім родичів і близьких були проукраїнські активісти. Причому не тільки з Бахмута, а й інших міст. Були й військові, яким Артем надавав волонтерську допомогу.

Фото: hromadske.ua

Вбитий за українську мову?

Вбивство Артема Мірошниченка стало резонансним і обговорювалося далеко за межами Бахмута. Головна причина дискусій, що за однією з версій на нього напали через українську мову.

За свідченнями свідка, особа якого не розголошувалася, підлітки звернулися до Артема з якимось питанням, а він відповів їм українською мовою. Те, що він завжди в побуті розмовляв українською, — це підтверджували всі його знайомі та родичі.

Ветеран АТО, голова Бахмутської міської організації ВО «Свобода» Андрій Лоза познайомився з Артемом у 2014 році. Він розповідає, що чоловік завжди розмовляв українською і ніколи не йшов на конфлікт.

«Ми з ним познайомилися вже після подій 2014 року в Бахмуті. Артем був дуже чуйною, навіть м'якою людиною. Весь свій час поза роботою займався волонтерством. Допомагав плести маскувальні сітки військовим. Брав участь в діяльності зоозахисників. Така була людина, весь вільний час витрачав на допомогу іншим», — розповідає Андрій.

Крім того, Артем дотримувався націоналістичних ідей, допомагав на виборах, роздавав газети від «Свободи». Був одним з небагатьох активістів, хто регулярно брав участь у партійних заходах.

Чи міг він постраждати за те, що розмовляв українською мовою?

Рідні та соратники Артема кажуть, що дійсно міг. У Бахмуті не дуже багато активно налаштованих проукраїнських громадян. А ті поодинокі, що є, періодично заявляють про переслідування.

У будь-якому випадку остаточне рішення буде за судом. Хоча близькі убитого бояться, що справа може тривати нескінченно довго.

Фото: Східний варіант

Ситуація з судами

Обох злочинців підозрюють в нанесенні тяжких тілесних ушкоджень групою осіб, які призвели до смерті потерпілого (ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу). Відповідна стаття передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі. Але до винесення вироку ще далеко.

Часто розгляд справи переносять. Це відбувається з різних причин: неявка адвокатів, хвороба судді, неможливість доставити підозрюваних в зал суду в Слов'янськ з Бахмута.

Одного разу братові вбитого Сергію Мірошниченку вручили повістку з помилковим часом проведення засідання. Він не встиг на суд, і через це засідання не відбулося. Про цей випадок Сергій повідомляв в соцмережах.

Така ситуація триває вже майже півтора року.

Сім'я Мірошниченків

«Зараз проходить допит свідків. Це відбувається повторно і захист вбивць запросив перегляд справ, новий допит всіх свідків. Але не факт, що це вийде. Тому що, за моїми даними, один свідок вже зник», — розповідає брат убитого Сергій Мірошниченко.

На цей момент підозрювані знаходяться в Бахмутському СІЗО. Їм продовжили термін перебування під вартою ще на 60 діб.

Наступне засідання суду відбудеться 15 квітня.

Последние новости

  • Війна з РФ

Фейки про викрадення дітей: як російська пропаганда бреше про "Білих янголів"

«Білі янголи» — це загони поліцейських, які працюють у прифронтових населених пунктах. Вони їдуть туди,… Read More

5 години назад
  • Війна з РФ

Електронні повістки в окупації: що відомо про новий метод примусової мобілізації від росіян

Злочинний уряд росії ухвалив постанову про запуск Єдиного реєстру військового обліку з 1 листопада. Це… Read More

9 години назад
  • Суспільство

Як працює кімната психологічної підтримки для жінок і дітей в селі Комар за 25 км від фронту

Нещодавно в селі Комар, яке знаходиться за 25 км від лінії фронту, відкрили кімнату психологічної… Read More

10 години назад
  • Війна з РФ

Козацьке коріння Маріуполя: історія Домахи та Кальміуської паланки

Офіційною датою утворення Маріуполя вважається 1778 рік, коли на його сучасних теренах було засновано повітове… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Грецький "Панаїр" у Києві: як він відбувся та які історії розповіли греки Надазов'я

Минулої суботи в Києві пройшов благодійний фестиваль українсько-грецької культури «Панаїр». Він обʼєднав греків з усієї… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

За 10 км від лінії зіткнення: як живе прифронтова Велика Новосілка

Велика Новосілка — селище у Волноваському районі на Донеччині, яке вже понад два роки знаходиться… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.