Довести адекватність. Як мер Слов'янська здавав тест на наркотики та алкоголь

Ні, це не першоквітневий жарт, а реалії слов'янської політики. Навіщо це Вадиму Ляху?

Передував цій події скандал, який стався 17 березня на сесії міської ради. Місцевий підприємець Олег Берко з трибуни звинуватив мера в крадіжці та наркоманії. Він запропонував тут же публічно здати тест Вадиму Ляху і його брату, депутату від партії «Опозиційний блок» Сергію Ляху.

Детальніше читайте в нашому матеріалі Бюджет не прийняли, але про секретаря домовилися. Як проходила сесія міськради в Слов'янську

Після цих провокаційних заяв міський голова заявив, що має намір ввести в регламент міської ради нововведення.

Фото: Восточный вариант

«Дав доручення передбачити в новому регламенті міської ради норму про щорічне проходження наркологічного та психіатричного огляду мером і депутатами. Тобто усіма, хто в міській раді обіймає виборні посади», — написав Вадим Лях у своєму Facebook.

Фото: Восточный вариант

Затвердження регламенту буде винесено на сесію. Підтримати чи ні — рішення за депутатами. Вони повинні будуть проголосувати за нововведення.

«Виборці повинні знати — чи все гаразд з психічним здоров'ям і різного роду залежностями у тих, за кого вони віддали свої голоси», — вважає мер.

Фото: Восточный вариант

Якщо пропозицію підтримають, Слов'янськ стане першим містом в Україні, де депутати здаватимуть тест на адекватність. Мрія багатьох жителів здійсниться. А поки Вадим Лях готує позов на Олега Берка про захист честі та гідності.

Тим часом міський голова Вадим Лях ухвалив рішення публічно здати вищевказаний тест.

І 1 квітня 2021 року приїхав в наркодиспансер для проведення тесту на алкоголь і наркотики.

«Звучали звинувачення в корупції, «прокладках», збагаченні. Наркоман з 30-річним стажем, потім з 10-річним. Якщо ти виходиш на трибуну міської ради, тим більше спираєшся на більшість депутатів, говориш про це всій громадськості, то потрібно все-таки мати докази своїх слів. Я вже подав позов на Андрія Рубана (заступник міського голови — ред.), там вимога 300 тисяч гривень морального збитку. Мені його гроші точно не потрібні, вони підуть на благодійність. Але потрібно щоб це не повторювалося далі», — вважає міський голова.

Фото: Восточный вариант

Перший крок був бюрократичний. Для здачі тесту потрібно було заповнити необхідні бланки.

Потім меру виміряли тиск.

Фото: Восточный вариант
Фото: Восточный вариант

І після цього провели тест на алкоголь.

За словами співробітників лабораторії, всі свідчення були в нормі.

Фото: Восточный вариант

Перед початком забору крові для тесту на наркотики журналістів попросили залишити приміщення через карантинні обмеження.

Вся процедура зайняла не більше 10 хвилин, після чого мер міста поділився своїми враженнями з журналістами.

«Сенс мого звернення в наркодиспансер в тому, щоб відповісти на заяву з трибуни про “наркомана” з 30-річним стажем», — пояснив Лях своє рішення

Фото: Восточный вариант

Також, він уточнив, що результати повідомить відразу, як тільки дізнається. За словами лаборантів, повноцінна експертиза займе близько 10 днів.

На сьогодні біоматеріал досліджували експрес-тестами та глибоким біохімічним аналізом. Те, що показали зараз — ні алкогольного, ні наркотичного сп'яніння не виявлено.

«Що стосується психіатричного та наркологічного огляду мера і депутатів, коли ця норма буде прийнята на сесії, то пройдемо його всі разом», — підсумував Вадим Лях.

Раніше міський голова вже проходив тест в присутності журналістів. У 2019 він збирався отримати дозвіл на зберігання травматичної зброї. Отримані сертифікати свідчили: Лях не наркоман, не алкоголік і психічно здорова людина.

Уже тоді він заявляв: «такі експертизи необхідно проходити всім учасникам передвиборчого процесу до початку виборів, щоб визначитися, хто керуватиме країною, працюватиме в парламенті країни, хто буде мером міста, чи психічно він здоровий».

У той період здавати тести було популярною ідеєю серед політиків: аналізи здавали кандидати в президенти Володимир Зеленський і Петро Порошенко. І ось через два роки пропозиція мера Слов'янська може втілитися в життя. Але поки на міському рівні.

Звинувачення в наркоманії неодноразово звучали на адресу Вадима Ляха. Опоненти поширювали інформацію, що нібито до мерства він «кришував» торгівлю наркотиками в місті. Спочатку Юрій Солод, потім Павло Придворов під проводом Нелі Штепи, побудували на цих твердженнях свої передвиборчі кампанії. Результати досліджень говорять зворотне, а повний медичний висновок ми дізнаємося через 10 днів.

Последние новости

  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

2 дні назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

4 дні назад

This website uses cookies.