Мінігрант та інтеграція у новому місті: як на Хмельниччині допомагають переселенцям реалізувати свої проєкти

На Хмельниччині команда переселенців з Маріуполя організувала можливість для інших ВПО з різних областей отримати мінігранти. Які проєкти на них можна реалізувати? Скільки коштів надають? І коли наступна хвиля набору? Читайте у матеріалі.

У чому проблема?

Евакуація з небезпечних областей чи втрата власної будівлі у сьогоднішніх реаліях може бути складним випробуванням для людини. Крім пошуків нових можливостей, роботи, житла, стоїть ще й задача інтегруватися у нове суспільство, познайомитись з новими людьми, дізнатись культуру чи історію регіону. На собі це відчули й представники громадської організації «Заходи», які до 24 лютого працювали у Маріуполі та розвивали місцеву культуру, реалізовувати гранти та працювали з молоддю. Та через наступ рф на місто, команда переїхала на Хмельниччину, де продовжила займатися активною діяльністю.

У цей момент гостро відчувалася проблема неможливості переселенців розслабитися,  більш детально познайомитись з новим містом проживання, або просто повернутися до звичного життя. Так само простежувалась проблема комунікації переселенців та місцевих жителів. 

Яке рішення?

ГО “Заходи” вирішила створити ініціативу “Заходи Хаб”. Це окремий коворкінг у місті Хмельницький, який не тільки надає допомогу постраждалим від війни, а й збирає комʼюніті активних людей міста, надає мінігранти для реалізації нових ідей.

Голова організації “Заходи” Юрій Давиденко. Джерело: ГО “Заходи”

“Це безплатний коворкінг. У нас є місця для роботи, є ноутбуки, одночасно можемо прийняти десь до 50 людей. Що стосується мінігрантів, у фінансуванні нам допомагають донори, а ми оголошуємо конкурс, приймаємо заявки, розглядаємо їх, спілкуємось з учасниками та оголошуємо переможців”, – розповідає голова ГО “Заходи” Юрій Давиденко.

Як це працює?

Наразі закінчився перший конкурсний відбір мінігрантів. Переможці вже відомі, цього тижня з ними проведуть інформаційні зустрічі. Терміни реалізації проєктів з 25 листопада до 11 грудня. У цей час усі учасники проведуть свої сплановані заходи.

Тематика поданих грантів дуже різноманітна. Це спорт, навчання, культурні заходи, у тому числі екскурсії та перегляд кінофільмів. За правилами проєкту, 50% учасників мають бути переселенцями. А заходи у рамках мінігрантів, направлені на допомогу і переселенцям, і жителям міста Хмельницький.

Ілюстративне фото. Джерело: ГО “Заходи”

“Ми намагаємось не обмежуватись внутрішньо переміщеними особами. Так, ми надаємо їм допомогу, консультації, залучаємо їх до активної діяльності у новому місті. Але даємо можливості й місцевим жителям, завдяки цьому відбувається спілкування, інтеграція, нові знайомства”, – говорить Юрій Давиденко.

Проєкт реалізується Українським Народним Домом у рамках проєкту “Створення антикризових ХАБів для ОГС” що впроваджується ІСАР Єднання за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Усього визначено 10 переможців, які отримають мінігрант розміром до 5500 гривень на власні проєкти. 

«Ми вже провели з переможцями установчу зустріч в онлайн форматі, де обговорили всі нагальні питання. тепер учасники готуються до проведення своїх заходів, які почнуться незабаром», – розповідає менеджерка проєкту Галина Семеніхіна.

Відвідувачі слухають ідеї проєктів. Джерело: ГО “Заходи”

Один з переможців у мінігранті – переселенець Іван Жеведь. Ще у 2014 році хлопець переїхав з Луганська після його окупації на північ області. Потім переїхав у Київ, де війна застала вдруге 24 лютого цього року. Тоді Іван переїхав до Хмельницького, де зараз знаходить нові можливості для реалізації своїх ідей.

Проєкт Івана – це юридичний тренінг “Як не стати жертвою шахрайства через OLX”. За словами чоловіка, зараз в умовах повномасштабної війни люди виїжджають з небезпечних регіонів, шукають нове житло. Але й тут перед ними постає проблема у вигляді шахраїв, які беруть задаток, передплату за перегляд приміщення та пропадають. 

Іван Жеведь захищає свій проєкт. Джерело: ГО “Заходи”

“На юридичному тренінгу, який направлений і на внутрішньо переміщених осіб, і на місцевих жителів, ми будемо говорити як не потрапити на вудочку шахраїв, як правильно оформити договір для оренди житла, як діяти, якщо через місяць тебе вже хочуть виселити. Це все реальні історії, з цим сьогодні стикаються люди, ми хочемо допомогти у цьому, дати більше інформації”, – говорить Іван Жеведь. 

Тренінг запланований на 1 грудня. Після нього учасникам зможуть ще й надавати інформаційні консультації з приводу питань оренди житла та шахрайства. 

А це точно працює?

Вже у першій хвилі власні гранти зможуть реалізувати 10 переможців, половина з яких – це внутрішньо переміщені особи. Можливість отримати мінігранти на Хмельниччині як переселенцям, так і місцевим жителям, буде сприятиме зародженню комунікації та поступової інтеграції людей, які вимушено змінили місце проживання. Кожен отримає суму до 5500 гривень, яка сприятиме реалізації оригінальних ідей та проєктів. 

Наступна хвиля мінігрантів для переселенців планується на лютий 2023 року. Ще більше людей зможуть розробити власні ідеї та завести нові знайомства. 

Для того, щоб відстежувати оголошення про новий конкурс на нові мінігранти, можна слідкувати за оновленнями організації ТУТ.

***

Последние новости

  • Війна з РФ

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

8 травня в Україні відзначається День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні… Read More

15 години назад
  • Суспільство

Вступ із ТОТ у 2024 році: що треба знати

Якою буде вступна кампанія для абітурієнтів із тимчасово окупованих територій? У які українські заклади вищої… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Володимир Рибалкін: досьє начальника Святогірської міської військової адміністрації

Рибалкін Володимир Миколайович родом з Донеччини. Учасник АТО, активіст та волонтер. Відомий як журналіст-антикорупціонер та… Read More

2 дні назад
  • Війна з РФ

Незламні, нескорені, неспинні: 10 років із заснування бригади "Азов"

5 травня 2014 року в Бердянську був створений батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Азов».… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Ім’я, яке російська імперія та радянська влада хотіли забути: історія Олексія Алчевського

Олексій Алчевський — український банкір, фінансист-реформатор, промисловець, меценат, засновник гірничих і металургійних підприємств на Донеччині… Read More

4 дні назад
  • Суспільство

Повідомляти про "зв'язки" з людьми в окупації, або що не так із новоприйнятим законом

25 квітня Верховна Рада України проголосувала за закон «Про внесення змін до Кодексу законів про… Read More

5 днів назад

This website uses cookies.