UA
RU UA
30 Серпня 2023, 12:43
1152
"Спільнота Відновлення": як маріупольчанка створює патріотичні прикраси
Історія

"Спільнота Відновлення": як маріупольчанка створює патріотичні прикраси

Тетяна Хліменкова жила та навчалась в Маріуполі. Та війна змінила все. Понад три місяці з початку вторгнення росії вона разом з родиною провела в одній з найгарячіших точок на мапі України. А потім змогла виїхати, рятуючись від жахів війни. Після цього разом з Дариною Перчак створила онлайн-магазин патріотичних прикрас ручної роботи. Тетяна стала амбасадоркою “Спільноти Відновлення” та лауреаткою відзнаки “Незламні зі сходу”. Про виїзд дівчини з міста Марії, створення власної справи та її розвиток розповідає Східний Варіант.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

“У тебе немає варіанту на це не дивитись” 

До початку повномасштабного вторгнення Тетяна вчилась одночасно у двох ВНЗ — в Маріуполі та Києві. А ще працювала репетиторкою англійської мови для дітей.

Війна застала дівчину у Маріуполі, у квартирі, розташованій у Лівобережному районі. Звідти Тетяна разом з мамою тікала 24 лютого, оскільки вже з першого дня повномасштабного вторгнення рф бути у власній квартирі було небезпечно.

Серце Марії
Фото: з інстаграм-сторінки Тетяни Хліменкової

Тетяна разом з родичами «блукала» містом у пошуках надійного укриття. Родині довелося змінити декілька адрес, оскільки активні бойові дії постійно переміщувались з одного мікрорайону Маріуполя до іншого.

«Найстрашніше те, що там немає відчуття страху. І лише поза Маріуполем ти усвідомлюєш, наскільки ти піддавався ризику. Я носила їжу людям похилого віку через декілька будинків і при цьому над головою літали “гради”. Ми ходили за водою, бо нікому було це робити, крім дівчат. Чоловікам було небезпечно, стареньким — важко. Поруч розривалися снаряди. Найстрашніше те, що ти бачиш трупи на вулицях, які їдять собаки, але в тебе немає варіанту на це не дивитись, бо потрібно ходити за водою тощо», — пояснює Тетяна.

Вона згадує, що вода, яку вони приносили та набирали з колодязя неподалік від будинку, викликала подразнення і пухирі на тілі у людей.

«Усі мої руки були у величезних пухирях», — каже Тетяна.

Серце Марії
Фото: з інстаграм-сторінки Тетяни Хліменкової

Наприкінці квітня їй і мамі вдалося виїхати з міста та осісти у Києві. Хоча багато друзів поїхали за кордон, в Україні все ще залишаються її знайомі. Сама Таня зараз їхати за  межі України не хоче.

«Це принципова позиція. В країні війна, я не поїду відпочивати зараз. Якщо буде якась критична ситуація, коли буде загроза моєму життю, тоді поїду. А так виїду лише тоді, коли все буде добре у моїй країні», — каже дівчина.

Перетворити бісер на донати армії

У столиці Тетяна продовжує навчання і створює патріотичні прикраси під назвою «Серце Марії». 15% від продажів дівчина відкладає у власний фонд допомоги ЗСУ.

Серце Марії
Фото: з інстаграм-сторінки Тетяни Хліменкової

В інстаграмі крамниця має назву Mariaua166. Дівчина тлумачить назву так: Марія від назви рідного міста, а 166 — це площа Маріуполя. “UA” це нагадування про те, що Маріуполь буде звільнений від російських окупантів і там замайорить український прапор.

Тетяна розповідає, що раніше робила прикраси для себе. Але одного дня вона з подругою вирішила, що ця справа може також допомагати українському війську через донати частини прибутку. Дівчина розповідає, що через свою справу хоче популяризувати українську символіку, особливо закордоном. 

Серце Марії
Фото: зі сторінки патріотичних прикрас «Серце Марії»

«Там не вистачає чогось такого, що могло б нагадати про свою країну. Багато людей, можливо, і хочуть повернутись, але з тих чи інших причин не можуть. Тому їм хочеться мати поруч з собою щось таке, що пов’язане з домом», — ділиться Тетяна.

Замовлення надходять з США, Ізраїлю, Польщі та Великої Британії. Дівчина підкреслює, що готова відправляти свої вироби по всьому світу.

Серце Марії
Фото: зі сторінки патріотичних прикрас «Серце Марії»

Серед покупців особливу популярність здобула прикраса з  українським тризубом на намисті з бусин або на звичайному залізному ланцюжку. Є у колекції й прикраси, присвячені рідному місту дівчини — Маріуполю. Це композиція з білого намиста, у центрі якого блакитні та жовті бусини формують напис «mrpl». Тетяна ж сама презентує свої вироби та сама носить прикраси.

Серце Марії
Фото: зі сторінки патріотичних прикрас «Серце Марії»

До речі, серед поціновувачів виробів Тетяни є і наші захисники. Їм дівчина відправляє прикраси майже на передову. Вона спеціально підшукує працююче відділення пошти поближче до місця дислокації наших захисників, щоб їм було якомога зручніше забирати замовлення.

На сторінці крамниці Тетяна регулярно публікує інформацію про актуальні збори, до яких можна долучитись і куди можна задонатити. 

Слідкувати за діяльністю крамниці з прикрасами ручної роботи можна в інстаграмі.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
08 Травня Середа
11:48

Кілька районів окупованої рф Луганщини можуть залишитися без води

11:29

Армія рф просувається на Донеччині та Запоріжжі, — ISW

10:38

Лісова пожежа, зруйновані будинки: у ДонОВА повідомили про наслідки російських обстрілів

10:29

Росіяни майже добудували залізницю, яка з'єднає Маріуполь з Ростовом, — Андрющенко

10:16

Шість населених пунктів Донеччини зазнали російських обстрілів

09:48

Окупанти на Луганщині штрафують чоловіків без паспорта рф

09:31

Макіївка на Луганщині зазнала обстрілів з РСЗВ

08:57

Через російський обстріл поблизу Лиману горіло 300 га лісу

08:33

Ще 970 окупантів та 13 танків уражено Силами оборони протягом доби

08:04

За добу — 84 бої: у Генштабі повідомили, де ЗСУ відбивали атаки ворога

07:43

Історія Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"

Маніпуляція історією, або як росіяни присвоюють собі "велику перемогу"
07 Травня Вівторок
22:59

На Куп’янському напрямку українські воїни знищили 6 ворожих укриттів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: