UA
RU UA
14 Листопада 2023, 14:49
1702
"Спільнота Відновлення": як підприємець із Маріуполя відкрив бар у Києві
Історія

"Спільнота Відновлення": як підприємець із Маріуполя відкрив бар у Києві

До повномасштабного вторгнення Данило Гасан був одним зі співвласників кавʼярні «Ізба-читальня» в Маріуполі. Цього року він відновив свою діяльність у Києві, ставши співвласником бару «LOUTERS LOU» на Бессарабській площі. Данило — амбасадор «Спільноти Відновлення» та лауреат відзнаки «Незламні зі сходу». Розповідаємо його історію

«Спільнота Відновлення» — засноване Східним Варіантом ком’юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до «Спільноти Відновлення» та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Один із найпопулярніших закладів Маріуполя став прихистком під час блокади

Данило Гасан народився в Маріуполі, та ще маленьким разом із батьками переїхав до Донецька, де прожив 16 років. Залишити місто довелося через його окупацію у 2014 році. Так родина повернулася до Маріуполя.

Данило Гасан Маріуполь
Данило Гасан. Фото: Східний Варіант

У студентські роки Данило познайомився з Микитою Леуцьким. Разом хлопці вступили на нову на той час спеціальність біомедичної інженерії в Приазовському державному технічному університеті. Так розпочалася їхня дружба, яка пізніше переросла в бізнес-партнерство. Через декілька років вони стали власниками кавʼярні «Ізба-читальня», яка також релокувалася з Донецька після початку війни.

Ізба-читальня
«Ізба-читальня» в Маріуполі до повномасштабного вторгнення. Фото: КУСТ медіа

Поступово Данило та Микита розвивали заклад. Це була івент-кавʼярня з авторським баром та європейською кухнею. Окрім цього, тут організовували постійні заходи, зустрічі, стендап-вечори тощо. Це зробило «Ізбу» одним із найупізнаваніших місць у Маріуполі. За декілька місяців перед повномасштабним вторгненням Данило та Микита відкрили свій другий заклад — Jager Point Bar. На жаль, пропрацював він зовсім недовго.

Під час блокади «Ізба» стала прихистком для маріупольців, які втратили свої домівки через російські обстріли. Данило згадує, що спочатку в закладі перебувало 10–15 людей — це були працівники закладу, їхні друзі та знайомі. Поступово їх ставало більше: хтось приїжджав із Лівобережного району, який одним із перших у місті зазнав страшних руйнувань, хтось шукав краще укриття, а в когось уже була зруйнована квартира чи домівка. Загалом під час блокади Маріуполя в «Ізбі-читальні» переховувалося близько 40 людей.

«У нас були запасі їжі та води. Коли вода закінчувалася, то вдавалося її знаходити. Звичайно, що було тіснувато, але тоді це не було основною проблемою. Були діти, літні люди. Через деякий час у заклад прийшли мої дідусь та бабуся. Вони жили в Лівобережному районі, потім були в Приморському, а потім прийшли до нас. Вони залишилися, і бабуся стала готувати нам їжу, бо бона працювала раніше в цій сфері та взагалі любила працювати», — пригадує Данило.

Данило Гасан Маріуполь
Фото: Східний Варіант

З кожним днем у Маріуполі ставало все небезпечніше. Одного дня приліт стався зовсім поруч, через що в закладі вибило вікна. Тоді всі прийнялися їх заклеювати підручними інструментами, адже на вулиці ще були морози. Згодом поруч із кав’ярнею було ще декілька сильних прильотів. На щастя, ніхто із тих, хто перебував у закладі, не постраждав.

«Згодом до Микити приїхав батько та вони поїхали. А ми сформувалися в колону та почали вибиратися з міста. Хтось казав, що наче можна виїхати. Але точно ніхто нічого не знав, бо зовсім не було зв’язку. Я думав, що ми швидко зможемо дістатися Запоріжжя. Зазвичай дорога займала декілька годин. Але ми пробули в дорозі декілька діб», — розповідає Данило.

Відкрили бар «LOUTERS LOU» у центрі столиці

«Ізба-читальня» під час боїв за Маріуполь була сильно зруйнована. За різними припущеннями, на будівлю була скинута авіабомба, унаслідок чого зайнялася сильна пожежа. Потім було ще декілька влучань, що остаточно розтрощило одну з історичних домівок Маріуполя.

«Ізба-читальня» після боїв за місто
«Ізба-читальня» після боїв за місто. На фотографії повз неї йдуть російські солдати. Фото: «Ізба-читальня» в Instagram

Після виїзду на підконтрольну Україні територію Данило вирішив поїхати до батьків, які були в Івано-Франківську. Пробувши там деякий час, він вирішив їхати до Києва.

«Я працював адміністратором, менеджером у Києві, але було бажання робити щось своє. Важко було себе замотивувати, адже в нас склалася достатньо важка ситуація. Другий заклад у Маріуполі ми відкривали частково в борг, займали гроші, а вийшло так, що залишилося без нічого, і грошей у нас взагалі не було. У Микити склалася простіше ситуація: йому в Дніпрі віддали заклад у керування. Я ж боровся із цією депресією та вирішив, що треба діяти. Почали шукати грошей, інвесторів, узяли гроші в знайомих та друзів. І так відкрили “LOUTERS LOU”», — розповідає Данило.

Данило Гасан Маріуполь
Фото: Східний Варіант

Бар «LOUTERS LOU» Данило також відкрив разом із Микитою. Зараз вони обидва керують закладом, а Микита ще й паралельно відповідає за кавʼярню «First Wave», яку йому подарували в Дніпрі. Докладніше про це Східний Варіант уже розповідав раніше.

Данило Гасан Маріуполь
Інтерʼєр «LOUTERS LOU». Фото: Східний Варіант
Данило Гасан Маріуполь
Фото: Східний Варіант

«LOUTERS LOU» — це заклад у центрі Києва з азіатською кухнею та професійним баром. Час-від-часу тут також проводять тематичні вечірки або зустрічі для відвідувачів. Данило розповідає, що не дивлячись на те, що вони відкрилися в липні цього року, кількість відвідувачів постійно зростає.

Данило Гасан Маріуполь
Фото: Східний Варіант
Данило Гасан Маріуполь
Фото: Східний Варіант

«Ми просто робимо те, що вміємо», — каже підприємець.

Данило Гасан Маріуполь
Фото: Східний Варіант

«Такого Маріуполя, у якому я жив, уже немає і не буде»

Данило згадує Маріуполь, як чудове місто, яке постійно розвивалося. Та зараз воно зруйноване та знаходиться в окупації.

«Такого Маріуполя, у якому я жив, уже немає і не буде, — каже Данило, — місто було прекрасним. Але повертатися навіть після деокупації… Це велике питання. Може й повернуся. Остаточну відповідь покаже лише час».

Данило Гасан Маріуполь
Фото: Східний Варіант

Для Данила було важливо відновити свою діяльність, щоби продовжувати працювати на себе та розвивати свою ідею ресторанного бізнесу. І хоча зараз є багато труднощів та випробувань, він готовий їх долати заради подальшого успіху.

Данило Гасан став амбасадором «Спільноти Відновлення» та здобув відзнаку «Незламні зі сходу»!

Данило Гасан Маріуполь
Фото: Східний Варіант

Відвідати «LOUTERS LOU» можна за адресою: м. Київ, Бессарабська площа, 2.

Слідкувати за новинами закладу можна в Instagram.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
31 Травня П’ятниця
22:31

Оновлення даних у "Резерв+" достатньо, щоб уникнути штрафу, — Лубінець

22:15

За добу на ТОТ Луганщини у пожежах вигоріло 25 гектарів земель

21:33

В Україні може зʼявитися військова поліція

21:09

Росія за останні тижні не досягла успіху на ключових напрямках фронту, — розвідка Естонії

20:33

У Міноборони назвали відсоток людей в Резерв+, які мають статус "у розшуку"

19:58

З початку доби на фронті відбулося 70 зіткнень з армією рф

19:39

Прикордонники знищили на Бахмутському напрямку російський танк Т-72 (відео)

19:25

Колишню голову сільської ради з Луганщини засуджено до 8 років за роботу на окупантів

18:56

Генштаб: найбільше боїв з початку доби — на Покровському напрямку

18:47

"Вагнерівцю", який створив агентурну мережу на Донеччині, заочно оголошено підозру

18:21

ОВА: внаслідок обстрілу Дробишевого на Лиманщині загинула щонайменше одна людина

18:02

Понад 20 дітей з Луганщини відпочинуть на Закарпатті

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: