UA
RU UA
27 Лютого 2024, 20:21
4929
Інга Павлій Тимченко Микола
"Плануємо висадити 120 тисяч дерев": як на Донеччині відновлюється "Лиманський лісгосп"
Вікно Відновлення

"Плануємо висадити 120 тисяч дерев": як на Донеччині відновлюється "Лиманський лісгосп"

Мінімум 6,5 тисяч гектар лісів було пошкоджено на території Лиманського лісничого господарства під час активних бойових дій. Зараз гостро стоїть питання їхнього відновлення. Східний Варіант дізнався в директора «Лиманського лісгоспу» Олексія Приходька, як ліс відновлюється сьогодні та що планується на найближчий рік

Раніше Східний Варіант уже писав про те, як державне підприємство «Лиманський лісгосп» починало працювати після деокупації та як минулого року відбувався процес відновлення лісу. Про те, як відновлення проходить зараз і які із цим проблеми, докладніше вже у матеріалі

«Розміновано близько 600 гектар лісу»

Територія лісу разом із Лиманом була окупована ворогом із травня до жовтня 2022 року. За час окупації в лісі відбувалися пожежі, які ніхто не ліквідував. Багато дерев та рослин було втрачено. Більша частина лісу була замінована та із залишками снарядів.

Після деокупації «Лиманський лісгосп» майже з нуля відновлював свою роботу. Адміністративні будівлі державного підприємства були знайдені у вкрай занедбаному стані після російських загарбників. З чотирьох таких будівель вціліла лише одна. Були знищені гаражі для зберігання та ремонту техніки. Знищено цех переробки деревини, дільницю із рекреації та систему виявлення лісових пожеж. Два пожежні автомобілі були сильно пошкоджені, три авто викрадені, а протипожежний інвентар — розграбований.

Лиманський лісгосп
Уламки ракет, знайдені на території Лиманського лісу. Фото: Східний Варіант

За допомогою супутникового моніторингу визначили, що внаслідок бойових дій було пошкоджено понад 6,5 тисяч гектар лісу. З них 1,2 тисячі гектар досліджені безпосередньо співробітниками лісництва, а 600 гектар станом на зараз уже розміновані, повідомив директор «Лиманського лісгоспу» Олексій Приходько.

«Минуле літо пройшло для лісу дуже складно»

Спекотний період року завжди є складним та випробувальним для лісів, адже несе додаткову пожежну загрозу. У нормальних умовах лісгоспи мають цілісні системи моніторингу та пожежну техніку, щоби запобігати виникненню та розповсюдженню лісових пожеж. Але в «Лиманського лісгоспу» це все було знищено, а лісі — заміновані, що суттєво перешкоджало реагуванню на літні лісові пожежі.

Лиманський лісгосп
Пошкоджені пожежами дерева. Фото: Східний Варіант

Літо 2023 року виявилося вологим і не дуже спекотним, тому кількість пожеж була меншою, ніж зазвичай, пояснює директор лісництва. Та все ж будь-яка пожежа, яка виникала, перетворювалася на важку задачу, адже через мінування лісу проїхати до місця загоряння було складно. Гасити вогонь допомагали пожежники та сапери.

«У нас відсутня зараз система термомоніторингу, тому виявляли лісову пожежу шляхом оповіщення. Тобто хтось її знаходив, казав, що пахне димом або бачив дим, і дзвонив на диспетчерську, повідомляв, що є ознака лісової пожежі. Наша людина виїжджала й дивилася, де знаходиться лісова пожежа. Якщо поблизу розмінованих доріг, то сповіщала про це ДСНС, що ми знайшли пожежу в такому-то кварталі Державного лісового фонду. Туди прослідували пожежники та сапери, які оглядали ділянку. Попереду йшли сапери, оглядали маршрут руху, а за ними йшли пожежники, які гасили лісову пожежу», — розповідає Олексій Приходько про гасіння лісових пожеж за умов мінування.

Лиманський лісгосп
Олексій Приходько. Фото: Східний Варіант

Були ділянки лісів, до яких дістатися було неможливо через наближення до лінії фронту. Наприклад, у Ямпільському лісництві. Олексій Приходько каже, що там дуже складна ситуація: постійні прильоти, пожежі та бойові дії. Тож виїжджати туди пожежники та сапери не могли.

Розмінування та очищення лісу

У прифронтових умовах співробітники лісгоспу знаходять можливості для поступового відновлення лісів Лиманщини. Зокрема, проводиться розмінування та очищення території лісу від залишків снарядів та бойової техніки.

Лиманський лісгосп
Висадження нового лісу у листопаді 2023 року. Фото: ДП «Лиманський лісгосп» у Facebook

Зараз, зазначає Олексій Приходько, розмінування стоїть на паузі через погодні умови, адже сніжний покров та морози ускладнюють цей процес. А мерзла земля не дозволяє вийняти з ґрунту небезпечні предмети. Тож розмінування лісів продовжиться, коли потеплішає.

«Дистанційними методами ми виявляємо ділянки, які сильно пошкоджені лісовими пожежами та бойовими діями. І після цього спрямовуємо туди саперів, які їх розміновують. А ми вже здійснюємо заходи із ліквідації наслідків пожеж та бойових дій. Тобто прибираємо мертві дерева, робимо заходи зі зменшення пожежної небезпеки», — розповідає директор лісництва.

За минулий рік співробітники лісгоспу висадили новий ліс на 27 гектарах. Для цього використали сіянці, які були вирощені у Львівському лісовому селекційно-насіннєвому центрі із насіння, зібраного на території Лиманського лісу. Цього року планують продовжувати такі роботи та відновити ще близько 100 гектарів лісів, які були пошкоджені бойовими діями. Для цього буде висаджено 120 тисяч нових дерев.

«Головний план на цей рік — розміновувати, здійснювати заходи із ліквідації наслідків бойових дій, тобто прибирати сухі, мертві та побиті дерева, і після цього засаджувати ці ділянки новим лісом», — каже Олексій Приходько.

Лиманський лісгосп
Фото: ДП «Лиманський лісгосп» у Facebook

Відновлення Лиманського лісу ускладнюється його наближенням до лінії фронту. Тому держава поки що не вкладає в це багато ресурсів.

За словами Олексія Приходька, допомога від держави лісгоспу потрібна в більш інтенсивних заходах із розмінування та повному відновленні відомчої системи протипожежної охорони лісів. Також, каже директор, потрібно продумувати програми із забезпечення підприємства працівниками. Адже не кожен готовий працювати у важких умовах мінного засмічення та наближення до бойових дій.

«Але це залежить від динаміки бойових дій. Зараз ця динаміка не сприяє тому, щоб вкладати потенціальні інвестиції у відновлення. Якщо лінія фронту посунеться від Лиману — це вже інша розмова. Саме щодо відновлення будівель і споруд можна говорити в тому випадку, коли загроза їхнього повторного знищення буде відсутня», — каже Олексій Приходько.

Куди звертатися, якщо ви бачите лісову пожежу? 

Нагадуємо, якщо ви бачите ознаки лісової пожежі (відчуваєте дим або бачите його), телефонуйте на лінію 101.

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

4929
Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

27 Квітня Субота
19:52

Через російський обстріл Красногорівки поранено жінку

19:11

У Генштабі ЗСУ повідомили про 71 бойове зіткнення з російськими окупантами

18:56

Зросійщення дітей: росіяни завезли своїх лекторів до шкіл на ТОТ, — Спротив

18:42

На ТОТ Луганщини сталося 19 пожеж минулої доби

18:29

Рубіжанська громада стала почесним членом Союзу балтійських міст

17:57

Німеччина готує міжнародну ініціативу щодо підготовки кадрів для відбудови України

17:41

На війні загинув захисник зі Сватівщини Дмитро Кізімов

17:13

У Міноборони пояснили, чи зможуть громадяни з повістками звертатися до рекрутингових центрів

16:56

Росія активізувала використання ракет Х-59 та Х-69 для ударів по Україні, — Повітряні сили

16:46

"Ті, хто зайшов у цей клин, — смертники": військовослужбовець ЗСУ про ворога біля Очеретиного

16:12

Україна отримає від Австралії дрони та ПЗРК на десятки мільйонів доларів, — Шмигаль

16:00

Жителів Часів Яру закликають евакуюватися, поки є можливість

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: