UA
RU UA
11 Серпня 2023, 13:03
4344
"Спільнота Відновлення": як Луганський музично-драматичний театр відновив роботу в Сумах
Незламні

"Спільнота Відновлення": як Луганський музично-драматичний театр відновив роботу в Сумах

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр вже двічі тікав від війни: у 2014 році із Луганська та у 2022 році із Сєвєродонецька. Роботу відновив рік тому на базі Сумського Національного академічного театру ім. Щепкіна, а зараз готується їхати на гастролі по Україні та відкривати 83-й сезон з різноманітними виставами сучасної драматургії. Театр амбасадор “Спільноти Відновлення” та лауреат відзнаки “Незламні зі сходу”. Ми поспілкувались з директором — художнім керівником культурної установи Олександром Гришковим й записали історію театру

“Спільнота Відновлення” — засноване "Східним Варіантом" ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до “Спільноти відновлення” та  підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Тікали від війни двічі

Коли росія розв’язала війну у 2014 році, Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр переїхав із Луганська в Сєвєродонецьк.

Луганський музично-драматичний театр
Будівля театру в Луганську. Фото: Вікіпедія

Тоді директором був Дорофєєв Сергій , а я працював заступником директора. Нам надали в управління будівлю в Сєвєродонецьку, а вже  у 2017 році, після реставрації, було урочисте відкриття Луганського українського музично-драматичного театру. Зараз будівля повністю зруйнована, її немає, як і більшої частини міста”, – розповідає Олександр.

Луганський музично-драматичний театр
Будівля театру в Сєвєродонецьку. Фото: Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

Директор  поділився, що тікаючи від війни у 2014 році, вони не мали з собою жодної матеріально-технічної бази для театру, так само як і у 2022 році. 

У нас великий досвід релокації. Ми знаємо, як це, коли потрібно відновлювати роботу театру та життя людей разом з ним”, – розповідає Олександр.

Луганський музично-драматичний театр
Будівля театру у Сєвєродонецьке після повномасштабного вторгнення. Фото: Суспільне Донбас
Луганський музично-драматичний театр
Будівля театр у Сєвєродонецьке після повномасштабного вторгнення. Фото:Сєвєродонецьк онлайн

Повномасштабне вторгнення та релокейт

Теперішній директор театру розповів, що напередодні повномасштабного вторгнення, 15 лютого 2022 року, відбулись загальні збори усього колективу. Там була представлена стратегія, де за умови початку бойових дій  керівники відділів мали попередити за 15-20 хвилин повністю усіх співробітників й співробітниць. Так і сталось о 5 годині ранку 24 лютого 2022 року. Одразу почалась евакуація всього колективу потягами або власним транспортом.  

Ми дізнались від Луганської обласної державної адміністрації, куди потрібно виїхати та якими шляхами. Більша частина колективу евакуювалась до Дніпра, а ще частина співробітників поїхала у місто Дрогобич у Львівській області. У нас була домовленість про прихисток з Львівським академічним обласним музично-драматичним театром ім. Юрія Дрогобича”, – розповідає Олександр. 

25 лютого частина колективу Луганського театру приїхала до Дніпра та на базі Дніпровського академічного театру драми та комедії “ДРАМіКОМ” отримала тимчасовий прихисток, де актори змогли відновити репетиції.

Луганський музично-драматичний театр
Фото: Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

Разом з колективом театру “Драміком” ми почали їздити по військових частинах зі спільними концертами ”, –  ділиться директор.

Театр відновив першу в евакуації виставу “Хто Я?” для фестивалю “Мельпомена Таврії”. 

“Попереднього директора, пана Сергія, запросили працювати в Сумський Національний академічний театр, але покинути Луганський театр ми не могли, тому переїхали всі разом”, – ділиться Олександр.

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр відновив роботу у липні 2022 року  на базі Сумського Національного академічного театру ім. М. Щепкіна. Також було відновлено частину репертуару.

Луганський музично-драматичний театр
Фото: Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

Уся матеріально-технічна база залишилась в Сєвєродонецьку: костюми, декорації та приладдя.

Ми нічого не змогли забрати, а коли виникала ідея повернутися, найняти вантажну машину, то нас попередили, що це дуже небезпечно”, – ділиться директор театру.

Чоловік пригадав, що будівля була відреставрована у 2017 році та мала сучасне обладнання. 

“Коли в театрі  проходив Всеукраїнський  фестиваль “Світогляд”,  інші колективи були в захваті  від нашого  сценічного обладнання: нового та сучасного”, – розповідає Олександр.

Луганський музично-драматичний театр
Фото: Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

Проте в Сумському Національному академічному театрі довелось починати все з початку.

Ми самі закуповуємо всі матеріали, виставляємо декорації та шиємо костюми. Повністю запустились та відновили робочий процес. Це відбулося, в тому числі й завдяки підтримці колег із Сум, з якими в нас вже є декілька спільних проєктів”, – розповідає  художній керівник.

Олександр поділився, що усвідомив, що театр починається не з вішака або будівлі, а з людей, які залишаються вірними власній справі та прагнуть відновитися.

Колектив Луганського музично-драматичного театру

Зараз театр налічує до 30 людей творчих професій – це артистичний та постановчий склади.

Понад 10 людей переїхали з театром до Сум! Вони дійсно патріоти Луганського українського театру та роблять все для того, щоб розвивати українську культуру, навіть в умовах війни”, – ділиться директор.

Луганський музично-драматичний театр
Світлина з вистави “Хто Я?”. Фото: Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

Зі слів директора театру, у вересні минулого року провели конкурсний відбір та взяли нових людей, багато із них мешкають у Сумах.

Луганський музично-драматичний театр
Світлина з вистави “Саша, винеси сміття”. Фото: Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

З 2014 року театр відмовився від російських авторів

У Луганського театру війна почалась ще у 2014 році та йде вже 9 років. Ми про це казали ще в Сєвєродонецьку. У виставах постійно згадували про людей, які стали ВПО, біль втрати, відсутність дому… Ми багато говорили у виставах про людей, які стикнулися з цією навалою, яка розпочалась у 2014 році з Луганської та Донецької областей, Криму” – ділиться Олександр.

Луганський музично-драматичний театр
Фото: Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

Директор розповів, що театр завжди працював виключно українською мовою, а з 2014 року відмовився від російських авторів.  

Зараз ми відновили виставу за пʼєсою  Наталії Ворожбит “Саша, винеси сміття”, яку поставив ще в Сєвєродонецьку головний режисер театру  Максим Булгаков та “ХТО Я?” за п'єсою Маріуса фон Маєнбурга «Бридкий», режисера Станіслава Садаклієва. Це була остання премʼєра, яку ми показали в Сєвєродонецьку, 18 лютого 2022 року. Також у нас є вистава, яка вийшла минулого січня, “Іх  там нєт” за мотивами п'єси Алекс Вуд “Четверта стіна”, режисер – заслужений артист України Максим Булгаков. Ця вистава була на фестивалі в Польщі та має дуже чудові відгуки від глядачів”, – ділиться художній керівник.

Луганський музично-драматичний театр
Фото: Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

Олександр зазначив, що завдяки глибоким змістам, які головний режисер театру Макс Булгаков закладає у виставі, людина, приходячи на виставу, завжди може винести для себе щось важливе, побачити недолугість системи ворога в різних героях та героїнях.

Де можна побачити вистави Луганського театру?

Зараз театр виступає на сцені Сумського національного театру ім. Щепкіна. В репертуарі, крім зазначених вистав, є й інші роботи, такі як: 

🔹«Н.Л.О. (Надія. Любов. Образа)» Н. Нежданої режисури заслуженого діяча мистецтв України В. Московченка та В. Благого;

🔹 «Вільні метелики» Л. Герша в постановці заслуженого артиста України В. Благого; 

🔹«Станція» О. Вітра режисерів  В. Московченка та А. Дорофєєвої;

🔹«Любов до скону» А. Ніколаї в постановці А. Дорофєєвої

Також є спільні проєкти з Сумським театром:

🔹«Ромео & Джульєтта» В. Шекспіра;

🔹«Коли дівчата грають джаз…» М. Булгакова; 

🔹 концерт «Воля. Свобода. Перемога.» в постановці заслуженого артиста України М. Булгакова.

Луганський музично-драматичний театр
Фото: Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр буде учасником фестивалю “ДНІПРО.ТЕАТР.UA” з виставами “Іх там нєт” та “Хто Я?”, 16-17 серпня. Фестиваль буде проходити у Дніпровському національному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка.

6  Жовтня театр буде брати участь в фестивалі “Золотий Лев”, який проходитиме у Львові. Буде показана вистава “Іх там нєт”. 

24 та 25 жовтня будуть показані вистави “Іх там нєт” та “Хто Я?” в Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка на камерній сцені ім.Сергія Данченка в Києві.

Луганський музично-драматичний театр
Фото: Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

За словами директора театру, після гастролей планується урочисте відкриття 83-сезону на сцені Сумського Національного академічного театру з виставою “Хазяїн” за пʼєсою Карпенка-Карого, режисера-постановника Максима Булгакова.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
12 Травня Неділя
12:05

2 202 обстріли території Донеччини здійснили російські загарбники за добу: подробиці від поліції (фото)

11:21

Скелелази з Луганщини здобули медалі на молодіжному чемпіонаті України

11:08

Протягом доби армія рф 12 разів обстріляла населені пункти Донеччини (фото)

10:29

Другу добу поспіль росіяни б’ють по житловій забудові Невського, де досі живуть люди

08:59

Російська армія поранила двох людей на Донеччині

08:47

Ще 1 260 окупантів знешкодили Сили оборони України

08:26

Українські захисники відбили 59 атак російських загарбників на Краматорському та Покровському напрямках

11 Травня Субота
22:43

У Луцьку Пенсійний фонд прийматиме переселенців з Луганщини

22:29

Авіація Сил оборони знищила три РЛС і чотири локації противника

22:07

З Очеретинської громади на Донеччині за тиждень виїхали лише троє людей

21:49

Понад 6400 українських сімей отримали житлові сертифікати за повністю знищене майно

21:35

Захисник з Селидового Юрій Крохмаль загинув на війні

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: