"Культурні тижні": як на Луганщині розширюють співпрацю з країнами ЄС

Про культурний обмін та нові можливості

До стратегічних пріоритетів держави належить сприяння розширенню участі України в європейському та міжнародному культурному співробітництві, інтеграції української культури до світового культурного простору, налагодження культурних відносин з іноземними країнами, розширення співпраці тощо. Ці пріоритети можуть бути реалізовані шляхом проведення спільних культурних проєктів.

Так, Департамент міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської обласної державної адміністрації у свої діяльності активно реалізує безліч цікавих ідей та ініціатив. Яскравим прикладом є інформаційно-просвітницькі заходи, присвячені культурам європейських країн. У 2020 році було організовано та проведено 3 таких заходи.

5 березня 2020 року за ініціативи Департаменту та за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні у приміщенні облдержадміністрації відбулось урочисте відкриття виставки робіт «Пленер біля лінії фронту».

Фото: Луганської ОДА

Свої роботи представили три українські та три литовські художники: Федір Александрович, Сергій Захаров, Валерія Москвітіна, Вігантас Веяс, Саулюс Паукштис та Грета Бернотайте. Ця спільна литовсько-українська мистецька акція солідарності з місцевими жителями є продовженням підтримки Литви Східної України, що потерпає від військових дій.

Українські та литовські митці вирушили до Станиці Луганської, щоб на власні очі побачити життя людей біля лінії фронту. Протягом п’яти днів митці відображали на полотнах те, що відбувається у прифронтовому селищі. Художники також провели уроки малювання й художні майстер-класи у місцевих середніх школах.

Роботи литовських та українських художників для широкого загалу були представлені у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі протягом двох тижнів.

Ще одним культурним заходом, який, до речі, уперше в області було проведено онлайн став «Тижні Словаччини на Луганщині», який відбувся з 27 липня по 7 серпня за підтримки Посольства Словацької Республіки в Україні. 

З вітальним словом до учасників звернувся Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін.

Протягом двох тижнів у мережі Facebook публікувались інформаційні матеріали, які висвітлювали культуру Словаччини: цікаві факти, інфографіки, відео-презентація, вікторина та квест-мандрівка, яка найбільш зацікавила учасників.

Учасники квест-мандрівки мали змогу отримати подарунок від Посольства Словацької Республіки в Україні та Департаменту за знайдені схованки у різних куточках Сєвєродонецька. Тобто спершу учасники квесту мали відгадати загадку, потім знайти схованку та врешті-решт отримати свій приз. Загалом у квесті взяло участь більше 50 осіб різних вікових груп.

«Тижні Словаччини на Луганщині» мали великий успіх, саме тому команда Департаменту вирішила продовжити організацію подібних заходів. На цей раз було обрано Німеччину.

З 16 по 23 листопада у форматі онлайн був проведений інформаційно-просвітницький захід «Тижні Німеччини на Луганщині», який відбувся за підтримки Генерального консульства Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку (офіс Дніпро).

До мешканців Луганщини із відеопривітанням звернувся постійний заступник Генерального консула Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку (з офісом в Дніпрі) пан Петер Герр.

Він запевнив у всебічній підтримці народу Німеччини жителів Луганської області та окреслив напрямки допомоги Україні від Німеччини.

Для кампанії було підготовлено цікаві матеріали, які окреслюють особливості Німеччини, зокрема, вікторину, за участь у якій була можливість отримати подарунки від Генерального консульства Німеччини та Департаменту.

Проведення подібних тематичних заходів має позитивний вплив не тільки на розвиток двосторонніх відносин, а й на розвиток області, зокрема. Адже вибудовуючи конструктивний діалог з міжнародними партнерами, ми маємо шанс привернути увагу європейської спільноти до проблематики регіону. Отже, завдяки спільним заходам ми маємо унікальну можливість поінформувати населення Європейського Союзу про сучасний стан справ на Луганщині.

Департамент міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської ОДА

Читайте також: Діджиталізація Луганщини: 7 проєктів, які впроваджують е-демократію

Последние новости

  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

3 години назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

8 години назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

9 години назад

Повстати з руїн. Як у Краматорську ремонтують будинки, постраждалі від російських обстрілів

Які багатоквартирні будинки зараз відбудовують у Краматорську? Які саме ремонтні роботи проводять? Та чи зможуть… Read More

1 день назад
  • Суспільство

Олексій Горленко: досьє волонтера з Лисичанська, який допомагає переселенцям і військовим

Олексій Горленко — волонтер з Лисичанська, двічі переселенець. До 2014-го жив у Довжанську (Свердловськ), що… Read More

1 день назад
  • Війна з РФ

Чекаємо своїх: яку допомогу українці можуть отримати після виїзду з ТОТ

Після виїзду з тимчасово окупованих територій українці та українки можуть розраховувати на ряд підтримки та… Read More

1 день назад

This website uses cookies.