UA
RU UA
26 Січня 2023, 16:51
10655
"Просування можуть бути з будь-якого напрямку": Вадим Лях про ситуацію у Словʼянську та загрозу наступу ворога
Інтерв’ю

"Просування можуть бути з будь-якого напрямку": Вадим Лях про ситуацію у Словʼянську та загрозу наступу ворога

Сьогодні Слов’янськ знаходиться у відносному тилу. Але попри це, окупанти продовжують обстрілювати місто. Яка зараз ситуація? Чи є загроза наступу ворога? Та як керівництво визначає зрадників у місті? Очільник Слов’янська розповів “Східному Варіанту” в ексклюзивному інтерв'ю

Зараз Словʼянськ знаходиться за 40-50 кілометрів від лінії фронту, хоча ще влітку бойові дії велися за 15 кілометрів від міста. Завдяки успішному контрнаступу ЗСУ місто знаходиться у відносному тилу. Та окупанти продовжують ракетний терор мирного населення. Зокрема черговий обстріл відбувся в ніч на 26 січня по мікрорайону Хімік.

Слов’янськ
Наслідки прильоту у Словʼянськ в ніч на 26 січня. Джерело: Словʼянська міська ВА у Телеграм

“Східний Варіант” поспілкувався з начальником Словʼянської міської військової адміністрації Вадимом Ляхом та дізнався, чим сьогодні живе місто.

“До кінця тижня на Словкурорт може повернутися світло”

— Яка загальна ситуація у місті? 

— Загальна ситуація стабільна. Зараз тепло, вода, електрика у місті є, вони поставляються населенню. Звісно, є обмеження по електриці, як і по всій Україні. Є аварійні відключення. Проте все стабільно, все працює. Відсутня електрика на Словкурорті. Але там ДТЕК зараз проводить роботи, і до кінця тижня я думаю, що вони закінчаться, а мешканці мікрорайону будуть вже зі світлом. 

— Як відомо, на Словкурорт зараз направили новий трансформатор. Чи вистачатиме його, щоб забезпечити всі потреби людей в електроенергії?

— Так, там є трансформатор. Проводять профілактичні роботи по всьому ланцюгу. Зробили ревізію усім трансформаторам, які знаходились на вулиці. Тому що заміна відбулась достатньо великого трансформатора. Світла тут не було більш як чотири місяці. Тут є п’ять чи шість трансформаторів, щодо них теж проведені ремонтні роботи. І зараз йдуть технічні роботи, електрики підключають новий трансформатор.

Слов’янськ трансформатор
Новий трансформатор для мікрорайону Словкурорт. Фото: Словʼянська міська ВА у Телеграм

І, тобто, до кінця цього тижня населення вже може бути зі світлом на Словкурорті?

— Дві-три доби, до кінця цього тижня, чекаємо. 

Як працюють зараз у місті банки, лікарні, пошта, магазини? 

— Все працює у повному обсязі. Ми відстежуємо, чого не вистачає у місті. У нас є гаряча лінія для звернення громадян. Наприклад, раніше було багато звернень щодо роботи банкоматів. Були обмеження для зняття готівки, не усі банкомати працювали. Зараз бачу, що такі питання вже не актуальні у громадян.

Слов’янськ
На початку січня у місті запрацював ще один банкомат. Фото: Словʼянська міська ВА у Телеграм

Гуманітарна допомога та забезпечення дровами 

Як відбувається процес гуманітарної допомоги населенню від Словʼянської міської адміністрації? 

— Зараз отримали гуманітарну допомогу від Держадміністрації й роздаємо її мешканцям. Також працюють фонди, які самостійно роздають “гуманітарку” мешканцям громади. Отримуємо допомогу від Червоного Хреста, отримуємо техніку, кабелі, що потрібно для Міського водоканалу, для інфраструктури. Багато отримуємо для цього від Міжнародної місії Червоного Хреста та Державної адміністрації. 

У кожного фонду є свої пункти видачі. В місті понад десять таких пунктів видачі. Там є списки, телефони. По місту проживання надається допомога.

Адреси пунктів видачі гуманітарної допомоги не викладаються з питань безпеки. Усі питання щодо наборів та іншої допомоги від міської ради можна дізнатися за номерами телефону гарячої лінії: 099 539 78 67 або 099 539 80 47 

Також у місті працює ще 6 соціальних їдалень при пунктах незламності. За день вдається нагодувати майже тисячу мешканців гарячими обідами.

Як правило, набори роздають вразливим категоріям, і по віку, і по статусу. Але сім тисяч сімей отримують допомогу.

Слов’янськ
У місті продовжуються роботи з благоустрою. Фото: Словʼянська міська ВА у Телеграм

— Чи продовжується допомога населенню дровами для опалення? 

— Так. Процес йде. Ще десь до тисячі абонентів ми забезпечимо. Для цього виділені ресурси як місцеві, так й від держави отримані дрова. Зараз вони доставляються мешканцям нашої громади. Понад три тисячі людей отримають таку допомогу після закінчення цієї програми. 

Слов’янськ
Населенню продовжують допомагати дровами для опалення. Фото: Словʼянська міська ВА у Телеграм

Як проходить допомога населенню у ремонті будівель після обстрілів? 

— Тут є дві програми – для мешканців приватного сектору та для багатоквартирних будинків. Для приватного сектору було виділено 15 мільйонів минулого року. Працювала та працює комісія. Понад 600 будинків з різними складнощами пошкоджень. І мешканці можуть отримати від 10 до 30 тисяч гривень. Це у процесі, програма працює, більшість вже отримали, інші, хто звернулися, найближчим часом отримають.

Слов’янськ
Наслідки ворожих прильотів. Фото: Словʼянська міська ВА у Телеграм

Щодо багатоповерхівок, тут немає персональних виплат людям. Часто запитують, чому так. Потрібно розуміти, що багатоповерхівка – це колективне проживання. Ми виплатимо персонально гроші, а хтось не у місті, або просто не зробить ремонт, навіть просто OSB-плитою, то це буде проблемою інших мешканців. Чи не будуть робити дах, це приведе до того, що ми не зможемо налагодити функціонування цього приміщення. Тому ми беремо це на себе.

Керуючі компанії й наше підприємство “Благоустрій” виконують роботи по закриттю вікон плитами, процес вже майже закінчений. Порядку 10 дахів було відремонтовано торік, де мешкають люди. Зараз працюємо, щоб знову почати програму по дахах. Але чекаємо і ситуації на фронті. Якщо все буде більш-менш спокійно, то знову розпочнемо навесні.

Зараз у Слов’янську живуть до 50 тисяч людей

 Чи продовжується тенденція повернення людей до міста? 

— Найменша кількість людей, яка залишалась у місті – це близько 20 тисяч мешканців. Коли розпочався опалювальний сезон, почали повертатися люди. Не знали, чи зможемо стабільно запустити опалення, бо труба газопостачання Донецької області була пошкоджена у напрямку Ізюму. Але завдяки успіхам ЗСУ вдалось відновити газопостачання. Також вдалося відновити сезон опалення. Люди, побачивши, що лінія фронту змістилася на більш безпечну відстань від Слов'янська, почали повертатися. У грудні найбільша кількість мешканців повернулася, зараз у місті до 50 тисяч людей. Це приблизно 50% від населення.

Слов’янськ
Евакуація зі Словʼянська триває. Фото: Словʼянська міська ВА у Телеграм

А що зараз з процесом евакуації?

— Евакуація продовжується. Нещодавно 9 мешканців громади виїхало. Тобто це невелика кількість, але люди виїжджають. Проходить евакуація з інших громад. Але можна сказати, що зараз активної евакуації зі Слов’янська немає. 

Я закликаю мешканців не повертатися, якщо хтось думав про це. Треба розуміти, хоч бої йдуть за 40-50 кілометрів від Слов’янська, але ми бачимо, що лінія фронту скорочується, хоч невеликими темпами. Тому потрібно ще почекати. Тому що можуть початись обстріли ракетами, ворог має для цього можливості. І далі будемо дивитись за ситуацією.

Наближення лінії фронту до міста – це, в першу чергу, загроза цивільному населенню. З точки зору військової стратегії, просування ворога на 10-15 кілометрів ні до чого не призведе. Але для населення – це загроза.

Слов’янськ
У місті триває видача гуманітарної допомоги. Фото: Словʼянська міська ВА у Телеграм

Чи є загроза, на вашу думку, що фронт бойових дій наблизиться до Слов’янська? 

— Це війна. З військової точки зору можуть бути й стратегічні наступи. Все можливо. Просування можуть бути з будь-якого напрямку. Та ми вже відпрацьовували питання евакуації. Якщо загроза буде – будемо закликати виїжджати масово. Ми бачимо навіть по Слов’янську. Були влучання у цілі під’їзди. Таких у нас декілька багатоповерхівок, тобто повністю немає під’їзду, але загиблих не було, бо люди виїхали. Тому якщо просування ворога буде, будемо проводити евакуацію. Бо ще раз – це дає результат. Знаходячись у житлі – людина не врятує його від атак, а виїхавши – зможе вберегти своє життя. 

Нещодавно правоохоронці повідомили, що жителя Словʼянська засудили на 8 років за те, що той здавав позиції ЗСУ. Які запобіжні заходи виконуються для визначення зрадників, навідників у місті? 

— Постійно працює Служба безпеки України. Відпрацювання дають результати. На жаль, є випадки у нашій громаді, коли дають “допомогу” ворогу. Можна сказати, що наводячи ракети на місто, вони наводять їх й на наших цивільних громадян. На жаль, люди такі є. СБУ їх постійно знаходить, і закінчується все такими немаленькими вироками. 

Чи багато таких випадків за весь час повномасштабного вторгнення? 

— Десь до двадцяти випадків за весь час. Якщо до Нового року було у районі п’ятнадцяти, то зараз до двадцяти. Треба розуміти, не всі, хто був затриманий, зараз засуджений. Ще триває слідство. Це виконується по законодавчій площі, треба доказова база, йдуть слідчі дії. Затримані – це одна кількість, а хто отримав конкретний термін – то це менше людей, ніж я назвав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
01 Травня Середа
23:47

За 16 місяців понад дві тисячі жителів Слов'янської громади працевлаштувалися через центр зайнятості

23:31

Відомчі нагороди отримали луганські прикордонники, які виконують завдання на найгарячіших напрямках (фото)

22:54

Начальниця Словʼянського центру зайнятості отримала нагороду "Знак пошани"

22:24

Луганські рятувальники допомагали ліквідовувати наслідки влучань КАБів по Харкову (фото)

21:59

ПФУ розпочав фінансування виплат травневих пенсій та лікарняних

21:33

У Краматорському районі рятувальники деблокували з понівеченої автівки двох чоловіків (фото)

21:20

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ після декількох скандалів

21:00

Двох захисників з Троїцької громади посмертно відзначили орденами "За мужність" III ступеня

20:24

Минулої доби у трьох районах Донеччини знешкодили 29 вибухонебезпечних предметів

19:59

Завтра у Харкові переселенців проконсультує Пенсійний фонд Луганщини

19:51

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 33 атаки російських окупантів

19:22

На Донеччині повністю або частково без води лишаються щонайменше 8 громад Покровського району

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: