Творчий розвиток і психологічна підтримка: як Культурний хаб "Донеччина" працює у Києві

Цей громадський простір у столиці працює з листопада минулого року. Кожен тиждень тут проходять творчі та розважальні зустрічі, які об’єднують дітей та дорослих з Донеччини й інших регіонів країни. Східний Варіант побував у хабі та побачив усе на власні очі

Весела музика, яскраве кольорове світло і сміх дітлахів. Десь вдалині чутно дзвінкий гомін улюбленого персонажа. Ось він! Вже майже поруч! Хлопці та дівчата приготувалися та затамували подих. Ще мить і у залу заходить він – завжди веселий, цікавий та неординарний Капелюшник! З Країни Чудес він особисто завітав до Культурного хабу у Києві, щоб подарувати свято дітям та їхнім батькам.

Фото: Східний Варіант

Згодом до нього долучилася Червона Королева. У неї знову поганий настрій, вона хоче поцупити свято. Але Капелюшник разом дітлахами готові розвеселити Королеву та розтопити її зле серце. Тоді вона стане добрішою та долучиться до свята разом з ними.

Фото: Східний Варіант

Такі заходи – не рідкість у Культурному хабі “Донеччина”, розповідає його координаторка Раїса Малова. Майже кожного тижня тут з’являються казкові персонажі, які готові дарувати дітям незабутні емоції.

Безплатно відвідувати події у хабі можуть вимушені переселенці з усіх областей України. Окрім розважальної програми, тут проводять арттерапію, зустрічі з психологом, концерти, виставки тощо. Східний Варіант дізнався про все детальніше 

“Народились у Донецьку, виросли у Краматорську, а зараз – у Києві”

Світлана разом з двома маленькими синами – переселенці з Гостомеля. До Культурного хабу вони завітали вперше. Жінка каже, що дізналась про нього випадково із соціальних мереж:

“Вже встигли поспілкуватися з батьками, обговорити ці концерти. Вони кажуть, що їхні дітки із задоволенням сюди йдуть, завжди цікава програма. І я вирішила привести свої хлопчиків. Їм завжди подобаються такі заходи. І зараз бачу, що їм цікаво, і вони задоволені”.

Світлана з Гостомеля. Фото: Східний Варіант

Для участі Світлана зареєструвалася  через соціальні мережі. 

А ось Світлана з Торецька вже вдруге приводить свого сина до Культурного хабу. Вперше прийшли сюди на Великдень, тоді була розважальна програма з мильними бульбашками та подарунками, що особливо сподобалось маленькому Дмитру. 

“Теж були герої, мультик показували. Дмитро ще маленький, але йому сподобалось. Ми ходимо з кумою, у неї хлопчик старше, він тут більш активний. А вдруге Дмитро вже сам підштовхнув мене, щоб ми сюди пішли. Бо тут розваги, герої, подарунки, а йому подобається”, – каже Світлана.  

Світлана з Дмитриком. Фото: Східний Варіант

З Торецька родина виїхала у вересні минулого року, коли обстріли міста посилились. Зараз Світлана з Дмитром проживають у Києві та іноді відвідують Культурний хаб, щоб хлопчик отримав позитивні емоції.  

Координаторка Раїса каже, що головна мета хабу – це підтримка та об’єднання людей, які переїхали та покинули свої домівки:

“Щоб вони краще себе почували на новому місці. Щоб розуміли, що їх область, їх земля підтримує їх, бажає, щоб вони найкраще справлялись з різними негараздами, з якими стикаються переселенці. Головна мета – це підтримка, творчий розвиток дітей та особистості”.

Раїса Малова. Фото: Східний Варіант

Дівчина зазначає, розважальні заходи у хабі проводять в першу чергу для того, щоб у дітей було дитинство, адже всі вони вже бачили жахи війни, а дехто взагалі не застав мирного часу.

“Хтось народився у Донецьку, виріс у Краматорську, а зараз – у Києві. Це тільки здається, що вони не переживають, а насправді їм складно. І ми намагаємось зробити усе, щоб їм було легше”, – каже Раїса Малова. 

Фото: Східний Варіант

Усі заходи – безплатні

Культурний хаб “Донеччина” створений на базі Центру кіномистецтва та культури, який до повномасштабного вторгнення працював у Краматорську та займався організацією масштабних розважальних концертів. До 2014 року власники Центру працювали у Донецьку, але релокувалися після початку військової агресії росії та окупації міста.

Фото: Східний Варіант

Команда ухвалила рішення евакуюватися з Краматорська у лютому минулого року, коли місто майже кожен день зазнавало масованих обстрілів. Координаторка Раїса каже, спочатку виїхали на Закарпаття, де також вирішили проводити заходи для дітей та створювати патріотичні відеоролики.

Фото: Східний Варіант

Згодом за підтримки Донецької облдержадміністрації було засновано Культурний хаб “Донеччина”, який відкрили у Києві. Проєкт є повністю соціальним, усі заходи – безплатні для вимушених переселенців Донеччини та інших регіонів країни.

Фото: Східний Варіант

Заходи у хабі проходять не тільки для дітей, а й для дорослих. Розклад організатори публікують щосереди у Телеграм або Інстаграм. Серед основних активностей – арттерапія, розважальні програми, творчі майстер-класи, абетка анімаційного малювання, а також сімейні кінопокази.

Фото: Східний Варіант

Для проведення заходів вдається залучати культурних діячів з Донеччини. Наприклад, донецький художник Володимир Ликов проводить  абетку анімаційного малювання та вчить дітей створювати мультфільми. Раїса каже, хаб готовий підтримати жителів Донеччини та надавати приміщення для різних подій:

“Все, що стосується дітей, підтримки внутрішньопереміщених осіб, то ми відкриті до співпраці. Ми також зацікавлені у тому, щоб долучати більше людей та робити більше заходів, щоб було більше користі для діток”.

Фото: Східний Варіант
Фото: Східний Варіант

Окрім цього, на базі хабу свої заходи проводять територіальні громади Донеччини, представники благодійних фондів, Донецька облдержадміністрація. Тут виступав й оркестр Головного Управління Національної поліції України, нещодавно проводили виставку на честь спортсменів, які загинули через розвʼязану росією війну.

Фото: Східний Варіант

Культурний хаб “Донеччина” у ТЦ “Городок” має три локації. І зараз їх цілком вистачає для проведення заходів. Кожен та кожна можуть ознайомитись із розкладом та обрати для своєї дитини найцікавіший варіант.

Фото: Східний Варіант

Детальніше про заходи Культурного хабу можна дізнатись у соціальних мережах:

Телеграм

Інстаграм

Последние новости

  • Суспільство

Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини

Марина Богун — соціальна підприємниця, волонтерка, громадська діячка з Луганщини. Крім цього — експертка з… Read More

49 хв. назад
  • Війна з РФ

"Тримаюсь тільки надією, що син повернеться й обійме мене": у Києві відбувся масштабний мітинг на честь полонених захисників України

Учора в Києві відбувся масштабний мітинг рідних полонених українців та небайдужих громадян. Для того, аби… Read More

2 години назад
  • Суспільство

"Пліч-о-пліч": як у столиці працює Центр підтримки ВПО Волноваського району

Яку допомогу переселенці з Волноваського району отримують у Центрі підтримки ВПО «Пліч-о-пліч»? У яких містах… Read More

3 години назад
  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

8 години назад
  • Війна з РФ
  • Суспільство

Евакуація для всіх: як маломобільним людям виїхати з окупації?

На тимчасово окупованих територіях залишаються люди, яким складно подолати довгий шлях до підконтрольної частини України… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

Олександр Волчанський: досьє активіста та фотографа, який закарбував на фото початок війни у Луганську

Олександр Волчанський — активіст, фотограф-анімаліст з Луганська. Відомий своїми фотографіями, на яких закарбував початок війни… Read More

2 дні назад

This website uses cookies.