UA
RU UA
22 Листопада 2023, 19:29
2668
"Спільнота Відновлення": як у Києві працює Культурний хаб "Донеччина"
Репортаж

"Спільнота Відновлення": як у Києві працює Культурний хаб "Донеччина"

Цей громадський простір відкрився у Києві в листопаді минулого року. У ньому проходять заходи й для дітей, і для дорослих. За рік роботи хаб відвідало багато переселенців, деякі стали постійними відвідувачами. Простір отримав відзнаку “Незламні зі сходу” та став амбасадором “Спільноти Відновлення”. Чим саме займається хаб, які заходи проводить та як працює з дітьми зі сходу України Східний Варіант дізнавався у Раїси Малової, координаторки Культурного хабу “Донеччина”.

“Спільнота Відновлення” — засноване Східним Варіантом ком'юніті незламних жителів сходу, які заново поставили на рейки свою діяльність у сфері бізнесу чи в громадському секторі. Люди, якими ми захоплюємось та про яких хочемо розповісти якнайбільшій кількості людей. Бо такі історії варті вашої уваги та підтримки. Підтримайте створення таких історій — долучайтесь до Спільноти відновлення та підтримайте Східний Варіант донейтом.

***

Від майстер-класів до концертів

Культурний хаб “Донеччина” відмітив рік своєї діяльності в листопаді цього року. За цей час хаб провів для дітей та дорослих десятки подій. Спершу простір почав проводити майстер-класи. Раїса Малова згадує, що тоді орієнтувались на те, що захід відвідає 20 дітей. Та на подію зареєструвалось вдвічі більше людей! Тоді вдалось провести майстер-клас для всіх бажаючих.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Поступово кількість заходів збільшувалась. Під час новорічного періоду минулого року хаб провів близько 10 показів новорічної вистави для дітей, які дистанційно навчаються в школах Донеччини. Показ тривав протягом 10 днів, за цей час хаб відвідало близько 2 тисяч дітей!

Пізніше хаб змінив свою локацію. На новому місці він отримав три точки для проведення своїх подій: кінозал, простір для проведення майстер-класів та арттерапії та сцену в торговому центрі, де проводять концерти.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

За час роботи у хабу вже з’явились постійні відвідувачі. Раїса каже: “Це взагалі особлива категорія відвідувачів! Мені це подобається, тому що для мене це показник того, що дітям дуже у нас подобається. Вони біжать ще з коридору сюди, зі всіма обнімаються. Вони між собою не були знайомі, але тут вже такі тісні зв'язки, вони подружились і вже вони один одного чекають”.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Раїса розповідає, що на кожній події також є відвідувачі, які в хабі вперше. Дівчина каже, що діти теж важко переживають війну і для них це сильний стрес. І в хабі вона та організатори намагаються створити комфортну для всіх атмосферу.

Не арттерапією єдиною

Заходи в Культурному хабі “Донеччина” проходять кожної суботи та неділі. Зазвичай в неділю відбувається 6 заходів з 12:00 до 17:00.  Паралельно проходить арттерапія для дітей та дорослих. 

Після цього починається малювання в техніці дудл арт. Його основна ідея — за допомогою простих ліній створювати малюнки. В хаб запрошують професійного художника, який займається малюванням з дітьми. Паралельно з цим проводять заняття з музики, де діти співають сучасні українські пісні. Також проводять заняття з танців. На одному з таких дітей вчили танцювати гопака.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Популярними є проведення концертів. Раїса розповідає, що в хаб завітав гурт “Спів братів” і провів виступ для маріупольців. Тоді захід відвідало близько 200 людей.

Діти на заняттях займаються з психологом. Це допомагає малечі впоратись зі стресом від війни. Фахівці проводять хібукі-терапію — терапію іграшкою. Дітям пропонується обрати м’яку іграшку — вони є різного кольору та форми. І з цією іграшкою дитина пропрацьовує свій стрес та травму. Після заняття іграшка залишається в дитини для підтримки надалі.

“Коли дитина нервує, вона згадує про що вони розмовляли з психологом, як побороти свої страхи й ця іграшка її помічник”, — зазначає координаторка хабу. 

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Хаб проводить події й посеред тижня. Наприклад, партнери пропонують провести тематичний захід для дітей і тоді хаб його організовує. Так одна спортивна організація з нагоди дня спорту проводила в хабі естафету для дітей.

В хабі проводять багато різних майстер-класів. Наприклад, діти роблять ляльку-мотанку або вибийку на шоперах. Раїса каже, що під час таких заходів в хабі гучно та весело, діти займаються на заняттях, заводять нові знайомства та друзів і вчаться створювати нові речі.

Фільми та мультфільми

В кінозалі Культурного хабу “Донеччина” проводять кінопокази як для дітей, так і для дорослих. Для показів обирають як українські фільми, так класику світового кінематографа. Нещодавно до дня українського кіно був тематичний показ українських стрічок. Організовують тематичні покази й вечірки в стилі Гаррі Поттера чи Чарлі й шоколадної фабрики. Діти одягають тематичний одяг і веселяться на таких заходах. 

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

“Це вже більше, ніж просто якісь там заходи для ВПО. Це вже можна називати ком'юніті тому, що діти між собою дружать, вже і батьки між собою познайомились і спілкуються. І для тих дітей, які навчаються дистанційно це єдина можливість проводити час, спілкуючись з однолітками”, — каже Раїса.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Хаб функціонує за допомоги партнерів, яких за час роботи стало більше. Сам Культурний хаб “Донеччина” створений на базі Центру кіномистецтва та культури. Він свого часу виїхав з Донецька до Краматорська, а тепер релокувалось до Києва. До повномасштабного вторгнення центр у Краматорську займався організацією масштабних розважальних концертів. 

Команда Центру кіномистецтва та культури ухвалила рішення евакуюватися з Краматорська у лютому минулого року, коли місто майже кожен день зазнавало масованих обстрілів. Раїса каже, спочатку виїхали на Закарпаття, де також вирішили проводити заходи для дітей та створювати патріотичні відеоролики.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Згодом за підтримки Донецької облдержадміністрації було засновано Культурний хаб “Донеччина”, який відкрили у Києві. Проєкт є повністю соціальним, усі заходи – безплатні для вимушених переселенців Донеччини та інших регіонів країни.

Час від часу партнери та благодійні фонди дарують дітям подарунки на свята. Вікова категорія для дітей, які приходять в хаб, від 6 до 13 років. Але ці рамки не є остаточними, й в хаб приходять і молодші, і старші діти. Також не на постійній основі хаб видає гуманітарну допомогу для постійних відвідувачів. 

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

“Люди приходять на захід і ми їм як сюрприз таке даємо. Є спеціальні місця і фонди, які спеціалізуються лише на гуманітарній допомозі. Ми зовсім іншої спрямованості. Ми більше проєкт про ментальне здоров'я і про українську культуру, це в нас має попит”, —  каже Раїса.

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

Культурний хаб “Донеччина” став амбасадором “Спільноти Відновлення” та отримав відзнаку “Незламні зі сходу”!

Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант
Культурний хаб Донеччина
Фото: Східний Варіант

За діяльністю Культурного хабу “Донеччина” можна слідкувати в соціальній мережі Instagram та у Telegram.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
20 Травня Понеділок
10:41

Старшого держінспектора Укртрансбезпеки з Луганщини судитимуть за державну зраду

10:25

Розбиті будинки, поранені люди: росіяни 15 разів обстріляли населені пункти Донеччини (фото)

09:59

Кремінська громада цьогоріч виплатила 760 тисяч гривень захисникам України

09:53

На тимчасово окупованих територіях українським дітям нав'язують "рускіє ценності"

09:25

Лисогор розповів про стан справ на Куп'янському, Лиманському та Сіверському напрямках

08:48

Армія рф поранила трьох жителів Донеччини

08:32

У Невському на Луганщині майже щодня фіксуються руйнування житлової забудови внаслідок російських обстрілів

08:18

Сили оборони знешкодили ще 1 400 окупантів і 50 ворожих артилерійських систем

19 Травня Неділя
22:51

Очільниця МЗС Латвії пробігла півмарафон та зібрала майже 10 тис. євро на дрони для ЗСУ

22:34

Лікарі Червоного Хреста надаватимуть ВПО з Луганщини послуги на Черкащині

22:08

Пошуковий загін "Плацдарм" отримав дрон для евакуації тіл загиблих військових

21:46

Курахове зазнало 4 обстрілів протягом дня

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: