UA
RU UA
04 Квітня 2024, 19:16
Інга Павлій Тимченко Микола
"Це осередок краматорців у Києві": як переселенці з Краматорська можуть отримати допомогу в столиці
Репортаж

"Це осередок краматорців у Києві": як переселенці з Краматорська можуть отримати допомогу в столиці

З 8 жовтня 2022 року в Києві працює відділення надання соціальних послуг «Наш Краматорськ. Ми разом усе подолаємо». Східний Варіант побував у відділені та дізнався, як тут допомагають краматорцям та які надають послуги.

За рішенням Краматорської міської ради відділення соціальних послуг відкрили в тих містах, куди евакуювалося найбільше краматорців, а саме в Дніпрі та Києві. У таких центрах переселенці з Краматорська можуть отримати харчові та гігієнічні набори, адміністративні, юридичні та психологічні консультації. Для дітей та дорослих тут проводять освітні та культурні заходи. Докладніше про все вже в матеріалі.

Обслуговують 9000 краматорців

Невеличкий клаптик Краматорська в Києві знаходиться за адресою вул. Завальна, 1В. Саме тут у жовтні 2022 року відкрили відділення надання соціальних послуг із надихаючою назвою «Наш Краматорськ. Ми разом усе подолаємо».

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Він розташовується неподалік станції метро Славутич у відносно тихому житловому кварталі. Спочатку будівлю знайти доволі складно, але як тільки підійти ближче, то одразу зустрічає великий плакат із надписом «Наш Краматорськ». Отже, нам сюди.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Біля входу вже зустрічає завідувачка відділення Тетяна Морозова. Вона розповідає та показує, що на першому поверсі будівлі розташовується Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 Краматорської міської ради (Амбулаторія № 13), де переселенців із Краматорська приймають сімейні лікарі, терапевти та педіатри.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант
Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Поруч знаходиться склад гуманітарної допомоги, де переселенці отримують харчові набори. На другому поверсі розташовані освітній простір,  приймальня, бібліотека та ігрова кімната.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Через повномасштабне вторгнення росії найбільше краматорців евакуювалося до Київської та Дніпровської області, розповідає Тетяна Морозова. Саме тому центри допомоги «Наш Краматорськ» були відкрити в Києві та Дніпрі. Станом на зараз у київському відділені обслуговуються 3100 родин, це близько 9000 осіб. Серед них — діти до 18 років, люди з інвалідністю, пенсіонери, багатодітні родини, одинокі мами.

Краматорськ у Києві
Тетяна Морозова. Фото: Східний Варіант

У відділені переселенцям із Краматорська видають гуманітарну допомогу, а саме харчові набори та гігієнічні пакунки. Харчові набори хабу надають благодійна організація GEM разом із Фондом Говарда Баффета та німецька організація Hessen Hilft. У стандартний набір входять крупи каш, борошно, тушковане мʼясо, олія, цукор, макарони, згущене молоко. У пакунках від Hessen Hilft ще додатково є кава, вершки та шоколад. Один такий пакунок родина переселенців  отримує один раз на місяць. Ще один набір можуть отримати ті родини, у яких є людина з інвалідністю.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Тетяна Морозова розповідає, що раніше людям видавали ще гігієнічні пакунки від Міжнародної організації міграції. Але поки що таких наборів у центрі немає. Як тільки вони надійдуть до центру, то їхню видачу відновлять.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Додатково переселенцям із Краматорська у відділені намагаються знаходити теплу допомогу: ковдри, пледи, постільну білизну, а також посуд та інші речі для першочергових потреб. Завідувачка пояснює, що люди можуть приїхати до Києва з Краматорська з декількома сумками речей. Решта нажитого залишається в рідному місті. Тому завдання їхнього відділення — допомогти людям отримати найнеобхідніше для облаштування на новому місці.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

У відділені працює банк одягу, він розташований на першому поверсі. Небайдужі кияни приносять сюди одяг, взуття, іграшки чи інші речі.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Щоб стати на облік у відділені, переселенцям із Краматорська треба принести паспорт, ідентифікаційний код та довідку переселенця. Після цього працівниці відділення зареєструють людину та докладно розкажуть про всі види допомоги і як її отримати.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

У «Нашому Краматорську» працює 9 співробітників. Усі вони — працівники Краматорської міської ради.

Освітні, психологічні та юридичні послуги

Окрім видачі гуманітарної допомоги, краматорці можуть звернутися до відділення за юридичними чи психологічними послугами. Щосереди тут приймає юрист благодійного фонду «Право на захист». Щомісяця на базі хабу ведуть прийом представники краматорського Пенсійного фонду та центру зайнятості. Вони консультують переселенців із питань отримання пенсії, соціальних виплат, або пошуку роботи.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

«Зараз дуже багато людей звертається до юристів у звʼязку з тим, що треба вносити своє житло до нових реєстрів. Багато звертається з приводу загублених документів та їхнього відновлення. Ще в нас працюють соціальні працівники “Право на захист”, які можуть допомагати одиноким людям. Вони можуть відвезти людей до лікарні, або прийти й допомогти їм вдома», — розповідає Тетяна Морозова.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

На базі центру працює освітній простір, де краматорські вчителі зустрічаються та займаються зі своїми учнями. Є облаштований куток бібліотеки, книги до якої допомогла зібрати Донецька обласна військова адміністрація. Кожен краматорець може взяти книгу почитати, а потім повернути назад. У бібліотеці є як дитяча, так і доросла література.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Працює в хабі спеціально облаштована дитяча кімната. Тут проходять майстер-класи, арттерапія для дітей, заняття з підготовки до школи. На екологічному гуртку діти вчаться вирощувати рослини та дбати за ними. Заняття з дітьми проводить вихователька благодійного фонду «Карітас». Тетяна Морозова показує роботи, які зробили діти. Вона каже, що найбільше маленьким краматорцям подобається ліплення та декупаж.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант
Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Стіни хабу не пусті — на них розвішені фотографії Краматорська. Тетяна каже, що це допомагає краматорцям відчути себе, як вдома:

«Звичайно, що люди приходяться, спілкуються, знайомляться, обнімаються, цілуються, обмінюються контактами, спілкуються далі. У нас є невеличкий дитячий майданчик і лавочки на вулиці. І поки дітки гуляють, їхні батьки сидять та спілкуються. У нас тут справжній осередок Краматорська в Києві».

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

На жаль, лінія фронту в Донецькій області не є стабільною. Ворог обстрілює Краматорськ, через що залишатися в місті небезпечно. Тетяна каже, що тільки за березень вони зареєстрували 60 нових родин. А це значить, що люди продовжують виїжджати з міста. А отже, їм потрібно допомагати.

«Це значить, що все треба з початку: знайти для людей теплі речі, посуд, постільну білизну, рушники, видати гуманітарні набори. Адже люди не все із собою можуть вивезти. Тому ми продовжуємо писати в усі благодійні фонди та організації, постійно просимо різну допомогу, щоб надавати її нашим краматорцям», — каже Тетяна Морозова.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант
Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Зараз відділення активно співпрацює з Міжнародною організацією з міграції щодо культурних заходів для дітей та дорослих. Завдяки благодійникам, є можливість отримати безплатні квитки на театральні вистави, концерти та екскурсії. Анонси про такі події працівники хабу викладають у телеграм-каналі. Посилання буде в кінці матеріалу.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Працює у відділені психолог, який надає свої консультації для дітей та дорослих. Зараз родини переселенців із Краматорська пишуть заяви для того, щоб їхні діти могли поїхати влітку до оздоровчого центру «Перлина Донеччини», що в Карпатах. Раніше центр працював у Святогірську, але через повномасштабне вторгнення релокувався в селище Славсько на Львівщині. Усього на відпочинок зможе поїхати 100–150 дітей. Перевага надається дітям з уразливих категорій.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

У вище згаданій амбулаторії, яка розмішується в тій же будівлі, що й хаб «Наш Краматорськ», переселенці з Краматорська можуть укласти договір із сімейним лікарем чи терапевтом, прийти на консультацію, отримати електронний рецепт чи направлення для вузькоспеціалізованих фахівців.

Краматорськ у Києві
Фото: Східний Варіант

Як звернутися?

Відділення надання соціальних послуг у м. Київ «Наш Краматорськ. Ми разом усе подолаємо» розташовується за адресою вул. Завальна, 1В.

Увага! У відділені обслуговуються мешканці тільки міста Краматорськ! 

Номер телефону: 050 055 50 96

Графік роботи: 

понеділок-п’ятниця 9:00 — 17:00

субота 9:00 — 15:00

Побачити анонси чи дати прийому фахівців із центру занятості чи Пенсійного фонду можна в телеграм-каналі.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інга Павлій Тимченко Микола
Поділитись:
01 Травня Середа
23:47

За 16 місяців понад дві тисячі жителів Слов'янської громади працевлаштувалися через центр зайнятості

23:31

Відомчі нагороди отримали луганські прикордонники, які виконують завдання на найгарячіших напрямках (фото)

22:54

Начальниця Словʼянського центру зайнятості отримала нагороду "Знак пошани"

22:24

Луганські рятувальники допомагали ліквідовувати наслідки влучань КАБів по Харкову (фото)

21:59

ПФУ розпочав фінансування виплат травневих пенсій та лікарняних

21:33

У Краматорському районі рятувальники деблокували з понівеченої автівки двох чоловіків (фото)

21:20

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ після декількох скандалів

21:00

Двох захисників з Троїцької громади посмертно відзначили орденами "За мужність" III ступеня

20:24

Минулої доби у трьох районах Донеччини знешкодили 29 вибухонебезпечних предметів

19:59

Завтра у Харкові переселенців проконсультує Пенсійний фонд Луганщини

19:51

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 33 атаки російських окупантів

19:22

На Донеччині повністю або частково без води лишаються щонайменше 8 громад Покровського району

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: