UA
RU UA
16 Серпня 2023, 11:57
3250
На часі чи ні? Як Краматорська МВА розпоряджається коштами під час повномасштабної війни
Розбір

На часі чи ні? Як Краматорська МВА розпоряджається коштами під час повномасштабної війни

Який бюджет ремонту доріг у Краматорську? А що з бюджетом для укриттів та бомбосховищ? І чи дійсно потрібно ремонтувати школу за 16 мільйонів? Східний Варіант дізнався відповіді в представників Краматорської міської військової адміністрації

Останнім часом тема використання бюджетних коштів достатньо гостра в українському суспільстві. Воно й не дивно, адже нещодавня новина про закупівлю барабанів та коштовного кухонного обладнання в столичні укриття за бюджетні кошти відверто здивувала всіх та відкрила Скриньку Пандори. Українці бажають, щоб їхні кошти з податкової системи доцільно розпоряджали на дійсно потрібні речі.

До «Східного Варіанта» звернулися читачі з проханням розібратися в темі використання бюджетних коштів. Зокрема, читач з Краматорська повідомив, що ремонт тротуарів на вулиці Стуса зараз недоречний, бо “тут майже не ходять люди”.

«Народ збирає по копійці на фронт, а влада витрачає їх (гроші — ред.) у прірву. Не можуть вони витратити цільові гроші на допомогу, не знаю, у нас тепломережі мають такі шалені витрати, що платіжки за житло зашкалюють, і нікому немає діла, тільки звітують…», — написав чоловік.

Журналісти видання вирішили дізнатися, чому саме зараз проводять ремонт тротуарів та доріг та чи продовжує міська військова адміністрація облаштовувати укриття.

36,6 млн грн на дороги та 109,2 млн грн на укриття

Реставрацію пішохідних доріжок у сквері ім. Василя Стуса проводять через зношення покриття однієї із центральних вулиць міста, повідомляють у Краматорській міській військовій адміністрації. Роботи проводить КП «ДРУАС».

дорога Краматорськ
Ремонт пішохідних доріжок скверу ім. Василя Стуса. Фото: КП ДРУАС у Facebook

У 2023 році в громаді проводять ремонт доріг лише в тих випадках, коли потрібно ліквідувати аварійні пошкодження внаслідок російських обстрілів. Поточний же ремонт виконується на внутрішньоквартальних територіях, зовнішніх проїздах у місті чи селищах громади. На це цього року виділили 36,6 млн грн із міського бюджету.

Водночас у місті й далі облаштовують укриття. Цього року на ремонт сховищ, які розташовані в житлових будинках, виділено 4,2 млн грн. Ці роботи ще тривають. У Краматорській МВА повідомили, що оплата ще не здійснювалася, окрім передплати на закупівлю матеріалів.

Розпочали в Краматорську ремонт найпростіших укриттів, розташованих у житлових будинках. На це передбачено 23 млн грн. Станом на зараз роботи завершено вже на семи об’єктах.

За бюджетні гроші цього року також придбано та встановлено 21 бетонну захисну споруду, з яких три можуть вміщувати до 100 осіб, а вісімнадцять — до 20 осіб. На це виділено 23,6 млн грн.

укриття Краматорськ
Мобільне захисне укриття. Фото: Краматорська МВА

Ще 58,3 млн грн виділено на капітальних ремонт 25 укриттів у закладах освіти та інших адміністративних будівлях Краматорська.

З цієї інформації від Краматорської МВА зрозуміло, що на ремонт доріг цього року виділено 36,6 млн грн, на укриття — 109,2 млн грн.

Ремонт школи за 16 млн грн чи допомога армії?

На ремонт Краматорської загальноосвітньої школи № 12 було виділено 16 млн грн. За ці гроші буде проведено 100 видів зовнішніх та внутрішніх робіт із ліквідації наслідків обстрілів та відновлення приміщення: розбирання заміна покрівлі, очищення горища, відновлення водостічної та вентиляційної системи тощо.

Постає питання, навіщо ремонтувати школу, якщо заняття переважно проводять онлайн через безпекову ситуацію.

Краматорська МВА повідомила, що місцеві заклади освіти потребують зараз особливої уваги, бо багато з них були пошкоджені через ворожі обстріли. Ці проблеми треба вирішувати вже зараз, адже після закінчення війни школи чи дитсадочки повинні бути готовими приймати вихованців.

школа Краматорськ
Одна зі зруйнованих шкіл у Краматорську. Фото: don.gp.gov.ua

«Відновлення освітнього процесу в офлайн форматі залежатиме від безпекової ситуації в місті. Наразі проводиться великий обсяг відновлювальних робіт щодо облаштування найпростіших укриттів та їхнього матеріально-технічного забезпечення», — повідомили в Краматорській МВА.

Що стосується допомоги українській армії. Начальник Управління з питань інформаційної політики та взаємодії зі ЗМІ Ігор Єськов пояснює, що з місцевого бюджету можливо лише надання субвенції державному бюджету для підтримання армії. Фінансування здійснюється згідно з програмою соціально-економічного розвитку громади, а саме придбання майна для військових частин.

«Краматорськ надає такі субвенції. На ЗСУ, правоохоронний сектор та рятівникам із ДСНС місто за повномасштабну війну виділило 86 млн грн. Це 6,2 % від бюджету міста», — повідомляє Ігор Єськов.

***

Східний Варіант продовжуватиме відслідковувати тему доцільності  використання коштів міських бюджетів Донеччини та Луганщини. Якщо ви хочете поділитися інформацією про випадки недоцільності використання місцевих бюджетів, то пишіть на нашу електронну пошту: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
13:29

Поліція на Донеччині знайшла понад 900 тисяч літрів алкогольних напоїв на суму понад 98 мільйонів гривень

12:59

Ще 28 захисників з Луганщини отримали допомогу з місцевого бюджету на понад 300 тисяч гривень

12:51

В Україні фейковій "судді верховного суду днр" повідомлено про підозру у державній зраді

12:22

Ворог вдарив по пожежно-рятувальній частині в Лимані (фото)

11:25

Рада підняла штрафи за ухилення від мобілізації у воєнний час

10:59

Кубракова звільнили з посади віце-прем’єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад

10:42

Евакуація З Донеччини евакуювали 38 дітей

10:21

Протягом доби Донеччина зазнала 1870 ворожих обстрілів, є поранені

09:59

На кладовищі в окупованому Алчевську нарахували понад 300 свіжих могил військових армії рф

09:35

Росіяни поновили штурми в Білогорівці на Луганщині

09:10

У окупантів виник дефіцит пального після пожежі на нафтобазі в Луганську

08:49

За 8 травня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: