UA
RU UA
28 Вересня 2024, 07:35
"Був, є і буде українським містом!": містяни вітають Краматорськ з 156-річчям
Дата

"Був, є і буде українським містом!": містяни вітають Краматорськ з 156-річчям

В останню суботу вересня відзначають День міста Краматорськ. Цього року подія припадає на 28 вересня. Східний Варіант зібрав привітання для міста машинобудування та металургії від його мешканців.

Роком заснування Краматорська вважається 1868. Тоді почалося будівництво Курсько-Харківсько-Азовської залізниці. Біля сучасного Краматорська влаштували спеціальний роз’їзд зустрічних поїздів, адже спочатку залізниця була одноколійною. Через деякий час розʼїзд отримав назву напівстанція Краматорська.

Доленосним для майбутнього міста став 1896 рік. Тоді швейцарський підприємець Конрад Гампер придбав біля станції земельну ділянку й почав будівництво механічного заводу, який сьогодні є Старокраматорським машинобудівним заводом. Уже за рік з нього від’їхала перша продукція. А навколо заводу почало розбудовуватися селище. У 1932 році Краматорськ отримав статус міста обласного підпорядкування.

Краматорськ день міста
Джерело фото: Вікіпедія

До повномасштабного вторгнення Краматорськ був значним центром машинобудування України. Після окупації Донецька у 2014 році тут працювала Донецька обласна державна адміністрація.

Сьогодні Краматорськ — це тил для Донецької області. Попри близкість до лінії фронту та щоденні обстріли, Краматорськ зберігає стійкість та підтримує життєдіяльність регіону, будучи символом незламності й згуртованості.

«Краматорськ був, є і буде українським містом!», Олександр Іванов, громадський діяч, волонтер

«У День Народження Краматорська можу побажати йому залишатися таким же комфортним для містян та гостей. Завжди розкривати свої ворота для тих, хто долею судьби завітав до нас, щоби боронити Донеччину. Щоб завжди квітли троянди, сакури, каштани. Щоб алеї парків дарували приємний затишок влітку, чудові фотозони восени, радували око весняними квітами, і були місцем для затишних прогулянок взимку.

Краматорськ Олександр Іванов
Олександр Іванов. Фото: Artem Hetman у Facebook

Щоб завжди було світло, вода, газ, і завжди були люди, які це забезпечать. Щоб у кафешках міста не було вільного місця через безліч студентів, які будуть вчитися в наших навчальних закладах, а потім підіймати промисловість! Що б усе це було не мріями, а реальністю найближчого часу!

Російські пропагандисти можуть казати що завгодно і про кого завгодно, але це немає ніякого зв’язку з реальністю. Краматорськ був, є і буде українським містом!

Можливо ще й залишаються одурманені російською пропагандою, але особисто я таких не знаю. На щастя, у нашій команді зібрались люди, які своєю діяльністю неодноразово доводили: Краматорськ —  це Україна!»

«Якомога швидшої перемоги!», Оксана Муравльова, громадська діячка, координаторка Українського розмовного клубу «Файно»

«У День Народження Краматорська я бажаю нашому місту якомога швидшої перемоги! Щоб він завжди квітчав, був яскравим, багатим, міцним, з роботящими людьми. Щоби було багато гостей, і щоб усі були зі щасливими посмішками.

Оксана Муравльова день міста
Оксана Муравльова. Фото з її сторінки у Facebook

Росіяни кажуть, що захоплять місто? Хай вони не сподіваються на таке. Навпаки, люди чекають, коли настане мир, а мешканці окупованих територій Донеччини чекають на повернення України! Слава Україні!»

«Щоб вулиці знову були наповнені людьми», Іван Олексієнко, місцевий мешканець

«Сьогодні для нашого міста не прості часи. Чи не кожного дня його обстрілюють росіяни — наші вороги. Але люди тримаються. І кожного ранку, коли можна вийти до центру та випити кави, надихає працювати далі.

У День Народження Краматорська я бажаю йому терпіння, витримки, сили та стійкості! Бажаю всім нашим людям вірити в найкраще та не здаватися! Щоб скоріше настав мир, а вулиці знову наповнилися людьми, як це було раніше.

Так, я чув ці фейки, що росіяни кажуть, що тут їх усі чекають. Але це брехня. Наші люди вірять в Україну та сподіваються на нашу перемогу!»

«Жити далі, розвиватися, квітнути», Вікторія Гончаренко, місцева мешканка, художниця

«Хоч Краматорськ і прифронтове місто, але три роки ми тут тримаємося і живемо. Я вважаю, якщо ми не виїхали, то маємо прийняти життя таким, як воно є. І продовжувати жити, бо життя на паузу не поставиш.

Краматорськ день міста
Вікторія Гончаренко. Фото з її сторінки у Facebook

Тому я хочу побажати Краматорську жити далі, розвиватися, квітнути, ставати ще кращим і гарнішим, ніж він був до цього!

Краматорськ день міста
Фото: Олексій Піддубний у Facebook

Росіяни можуть казати стільки фейків про нас, скільки хочуть. Але вони не дочекаються! У нас є люди, які люблять Україну та підтримують її. Ми віримо в найкраще. Усе буде добре, усе буде Україна! З Днем Народження, мій рідний Краматорськ!»

***

Східний Варіант долучається до привітань і бажає Краматорську стійкості, сили та побільше посмішок на вулицях!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
28 Вересня Субота
09:11

Активісти "Жовтої Стрічки" нагадали окупантам, що Луганськ — це Україна (фото)

08:40

Протягом минулої доби зафіксовано 180 бойових зіткнень

08:30

Вчора на Донеччині загинула 1 людина

08:12

Сили оборони знешкодили ще 1470 окупантів

07:35

Дата "Був, є і буде українським містом!": містяни вітають Краматорськ з 156-річчям

"Був, є і буде українським містом!": містяни вітають Краматорськ з 156-річчям
27 Вересня П’ятниця
22:59

Сьогодні на фронті відбулося 170 боїв: зведення Генштабу ЗСУ

22:51

Лубінець розповів, що передав у Катарі список на повернення 751 викраденої рф української дитини

22:34

10 переселенців звернулися за консультаціями з пенсійних питань у хаб Лисичанської громади в Києві

21:59

Рятувальники Донеччини отримали від благодійників 15 систем зберігання енергії Tesla (фото)

21:51

План перемоги представлений Америці, — Зеленський (відео)

21:42

Відтепер українці можуть подавати онлайн-заяви на соціальні послуги

20:59

Знай наших Завдяки спортсменам Донеччини 20 разів підіймали прапор України на Паралімпійських іграх у Парижі

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: