Доторкнутися до культури Європи: як у Краматорську безплатно навчають чеської мови

З 2016 року в Краматорську волонтери навчають усіх охочих чеської мови. Усі, хто збирається на навчання чи роботу, можуть звернутися по допомогу з опануванням мови. Як це зробити — дізнався «Східний варіант».

Усе почалося з ідеї протистояти «русскому миру»

Натхненниця, викладачка курсів та голова громадської організації «Чеська ластівка» Елла Озоле розповідає, що ідея проводити такі курси з'явилася у 2016 році. 

Елла Григорівна — колишня викладачка. Понад три роки пропрацювала в Чехії, де й вивчила чеську мову. 

Фото “Чеська ластівка”

«У мене була мрія створити благодійний фонд та відправляти через нього наших дітей навчатися за кордон. Щоб вони там відучилися, і щонайменше 5 років відпрацювали в Україні. Але до кого б я не зверталася у нашому місті, ніхто цю ідею не підтримав. Тому я вирішила, що робитиму те, що можу — навчати чеської мови», — розповідає пані Елла.

Фото “Чеська ластівка”

Разом з однодумцями вона зареєструвала громадську організацію, яку назвали «Чеська ластівка». 

Курси почали проводити на базі дитячої центральної бібліотеки ім. А. Пушкіна на вулиці Парковій 14.

«Засновників у нас троє. І досі мені допомагають головна бібліографиня Ніна Якименко, завідувачка бібліотеки Ганна Бахман та чех, на той час викладач у Київському чеському культурному центрі Ян Навратіл. Він нам надавав різну матеріальну допомогу. Привозив підручники, словники, книги чеською», — згадує викладачка.

Сам Ян розповідає про час відкриття чеського центру в Краматорську як про важливий період популяризації європейських цінностей на сході України. Він згадує, що у 2016 до нього звернувся волонтер із Краматорська, який розповів про ідею чеського центру на Донеччині.

Почали думати, як можна було б допомогти. Вирішили зосередитися на напрямі культури та освіти, на молоді. Там, на їхню думку, є найбільший потенціал для подолання «совка» та ідей «русского мира».

«Метою було популяризувати не лише Чехію, як країну, що має схожий досвід (себто трансформації країни та суспільства від комуністичної системи в демократичну), а ще і Європу, європейський вектор розвитку країни та суспільства. Була мета через Чехію популяризувати Європу, щоб протистояти ідеям «русского мира», — пояснює Ян.

Фото “Чеська ластівка”

Ходять люди різного віку

Зараз у «Чеської ластівки» вже велика бібліотека. Книги чеською, чеські письменники українською та російською. Є журнали, розмовники у великій кількості. Є можливість роздавати своїм студентам матеріали для навчання безплатно. 

За підтримки Чеського культурного центру у Києві у студентів «Чеської ластівки» була можливість дивитися чеську кінокласику мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Фото “Чеська ластівка”

Як стверджує пані Елла, чеська мова настільки легка і схожа на українську, що люди з першого уроку починають читати чеською, запам'ятовувати слова. 

«У нас вже є й студенти, які завдяки нашим курсам поїхали навчатися до Чехії. Є люди, які поїхали працювати до Чехії. І коли приїжджають додому, то обов'язково приходять до нас. А є такі, які ніколи не поїдуть, просто ходять, бо їм цікаво вивчати мову», — розповідає Елла Григорівна. — На курсах спілкування відбувається українською мовою. Звичайно, не робимо зауваження, якщо хтось говорить російською мовою. Але українська насамперед це державна мова. До того ж в української із чеською дуже багато схожого. Багато схожих слів та виразів».

Фото “Чеська ластівка”

Комунальні складнощі та плани

З одного боку, прочитавши все вищевикладене, можна подумати, що у чеського центру в Краматорську все ідеально. Але, звісно, ​​це не так.

Насамперед і волонтери, і сама бібліотека зазнають складнощів із приміщеннями. Попри те, що дитяча бібліотека має два поверхи, користуватися вони можуть лише першими. Другий поверх зайнятий комунальними службами.

Фото “Чеська ластівка”

«Там були різні служби, зараз там архів. Усе, що завгодно, але не бібліотечний простір. А нам цього не вистачає. У бібліотеці немає свого читального залу. Зараз, наскільки я знаю, на рівні міської адміністрації ухвалено рішення змінити цю ситуацію. І взагалі нинішній міський голова перший з усіх голів за останні роки, хто взагалі прийшов до бібліотеки, щоб поцікавитись, чого вона потребує», — розповідає Елла Григорівна.

Фото “Чеська ластівка”

З’явилася надія на розширення. А мрія викладачки чеської, щоб якнайбільше жителів Краматорська та сусідніх міст вивчали мови. Навіть якщо не збираються за кордон. Просто це корисно. 

Як приєднатись?

Ті, хто цікавиться вивченням чеської мови, можуть звернутися на сторінку в соцмережах громадської організації «Чеська ластівка». Там дадуть повну консультацію та допоможуть порадою з будь-якого питання, пов'язаного з чеською мовою.

Заняття чеською відбуваються двічі на місяць у неділю по дві години: з 13:00 до 15:00. 

Усе абсолютно безплатно.
Щоб записатися на уроки, можна написати повідомлення на сторінці організації «Чеська ластівка», зателефонувати за номером 095 645 72 09 або звернутися до Дитячої бібліотеки імені Пушкіна на вулиці Парковій, 14.

Последние новости

  • Суспільство

Місія — єднання. Як у Києві для переселенців працює гуманітарний центр Соледарської громади

Уже півтора року в столиці працює Гуманітарний центр підтримки ВПО «Соледар: дорога додому». Тут переселенці… Read More

19 години назад
  • Суспільство

Як керамічні вази зі Слов’янська допомагають військовим із ремонтом автомобілів

Військовий Дмитро Хоменко з Івано-Франківська під час служби на Донеччині отримав не лише нових друзів,… Read More

20 години назад
  • Суспільство

Вишиванка Донеччини та Луганщини: яка вона та що значить для сходу України

Кожен третій четвер травня увесь світ відзначає День вишиванки. Розпочате як студентська ініціатива, зараз це… Read More

2 дні назад
  • Суспільство

"Не хочемо залишати свій дім": як живе Селидове та де можна отримати допомогу

Яка наразі безпекова ситуація у Селидовому? Де можна отримати гуманітарну та медичну допомогу? Як відбувається… Read More

3 дні назад
  • Суспільство

Катерина Скрипова: досьє активістки з Луганщини, координаторки БФ "Схід SOS"

Катерина Скрипова — активістка, волонтерка з Луганська. Брала участь у мітингах на підтримку Євромайдану. Згодом… Read More

3 дні назад
  • Війна з РФ

Як евакуювати дитину з тимчасово окупованої території: алгоритм дій

Повернення дитини з тимчасово окупованої території — це складний процес, який вимагає уважності, підготовки та… Read More

3 дні назад

This website uses cookies.