UA
RU UA
17 Листопада 2023, 17:59
2728
Пам'яті Ігоря Козловського: сквер у Києві може отримати ім’я видатного вченого з Донеччини
Важливо

Пам'яті Ігоря Козловського: сквер у Києві може отримати ім’я видатного вченого з Донеччини

Днями депутатка Київської міської ради Олеся Пинзеник повідомила, що Комісія з найменувань підтримала ініціативу щодо присвоєння безіменному скверу на Подолі імені вченого, філософа та громадського діяча з Донеччини Ігоря Анатолійовича Козловського. Східний Варіант дізнався деталі такої ініціативи, і як кожен із нас може її підтримати

Ігор Козловський — видатний учений, релігієзнавець, письменник, громадський діяч, батько, друг та викладач. Він народився в Макіївці, тривалий час працював у Донецьку, завжди відстоював інтереси та майбутнє української нації. За свою патріотичну позицію після окупації Донецька Ігоря Анатолійовича незаконно арештували терористи «днр». 700 днів ученого тримали в нелюдських умовах, після чого його вдалося повернути в Україну в рамках чергового обміну полоненими.

6 вересня цього року Ігор Козловський пішов у засвіти. Східний Варіант уже докладніше розповідав про його життя. Нещодавно розпочалася ініціатива щодо присвоєння його імені одному зі скверів столиці.

Як відбуватиметься процес надання імені

Олеся Пинзеник виступила ініціаторкою надання імені Ігоря Козловського безіменному скверу на Подолі — історичній місцевості Києва.

Олеся Пинзеник

Депутатка Київської міськради каже, що особисто знайома з відомим ученим не була, але багато чула про нього від друзів, знайомих та учнів Ігоря Анатолійовича:

«Усі казали, що це надзвичайно світла та неординарна людина. І було б добре його гідно вшанувати».

Олеся Пинзеник ділиться, що перейменування обʼєктів у місті — це складний процес, у якому треба враховувати всі деталі.

Імʼя Ігоря Козловського вже лунало в київській Комісії з найменувань: пропонували назвати на його честь вулицю або проспект. Та вулиця Козловського вже є в столиці, тож така пропозиція не проходила.

Ігор Козловський
Ігор Козловський. Фото: Східний Варіант

Пані Олеся, як випускниця Києво-Могилянської академії, згадала про безіменний сквер, який розташовується поруч з академією та Свято-Іллінською церквою на перетині вулиць Почайнинської та Іллінської. Це місце, каже депутатка, користується популярністю в студентів та розташоване у знаковому історичному районі. У самому сквері є багато вікових дерев.

«Я порадилася з фахівцями та спитала їхню думку. Мені здається, що сквер біля Києво-Могилянської академії — це було б дуже логічно та доречно. Ігор Анатолійович — це дійсно еліта української нації, так само як і академія. І це дійсно дуже добре вписується в місто, фахівці підтримали цю ідею. Мене познайомили з учнями Ігоря Анатолійовича, вони теж це підтримали. Ми показали місце та розказали про це сину Ігоря Анатолійовича, і він також дав свою письмову згоду», — розповідає Олеся Пинзеник.

Ігор Козловський
Розташування скверу, про який йде мова. Джерело: Google мапа

Після цього депутатка подала звернення до Комісії з найменувань, додавши всі потрібні згоди. Комісія вже підтримала ініціативу, і тепер вона піде на громадські обговорення. У додатку «Київ Цифровий» буде організоване голосування за надання скверу імені Ігоря Козловського. Громадяни та громадянки можуть погодитися, або не погодитися. Якщо ж більшість проголосує «за», тоді напрацьовується проєкт рішення, який буде йти через Комісію культури та Комісію самоврядування. Після підтримки цих Комісій, проєкт виноситься на пленарне засідання Київської міської ради.

Пані Олеся зазначає, що цей процес не буде швидким і може зайняти до року. Але саме так у столиці може з’явитися місце, назване на честь видатного українського вченого, родом із Донеччини.

Чому ім’я Ігоря Анатолійовича варте вшанування і як підтримати ініціативу?

Ігор Козловський для багатьох українців та українок став шанобливою людиною, яка заслуговує повної довіри. Учений мав чітко виражену громадянську позицію, яка відповідала ідеям української незалежності та самостійності. У 1991 році він узяв участь у заснуванні однієї з перших козацьких організацій в Україні — Кальміуської паланки Українського козацтва, був членом Донецького відділення Наукового Товариства імені Шевченка.

У 2014 році Ігор Анатолійович разом з іншими активістами виходив на мітинги за українську єдність у Донецьку. А коли місто було окупованим, став координатором молитовного марафону за Україну. Після визволення з «днр» він продовжував давати лекції в Україні та за кордоном, збираючи тисячі слухачів та слухачок.

Ігор Козловський
Фото: Східний Варіант

Учений був членом Донецького відділення Наукового Товариства імені Шевченка, працював старшим науковим співробітником Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України. За своє життя Ігор Козловський став автором понад 50 наукових книг та понад 200 статей. Має численні нагороди та відзнаки.

Підтримати ініціативу з найменування скверу на честь Ігоря Козловського можуть мешканці або переселенці Донеччини та Луганщини. Для цього потрібно завантажити додаток «Київ Цифровий» та створити власний профіль, підтвердивши свою особу через BankID або Дію. Тоді користувачі зможуть голосувати в різних опитуваннях.

Коли з’явиться питання про підтримку ініціативи щодо надання скверу на Подолі імені Ігоря Козловського, користувачі зможуть проголосувати «Так» або «Ні».

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
15 Серпня Четвер
22:58

Донеччина отримала автомобіль "швидкої" допомоги з підвищеною прохідністю (фото)

22:41

11 евакуаційний поїзд із Донеччини прибув на Рівненщину (фото)

22:28

Взяли під варту жителя Мирнограда, який поширював інформацію про розміщення ЗСУ

21:59

Жителям Луганщини профінансували 1,04 млрд гривень серпневих пенсій

21:53

Росіяни почали процедуру бронювання від мобілізації працівників ОПК на ТОТ

21:32

За впровадження стандартів освіти рф на окупованій Луганщині підозрюються двоє "директорок" шкіл

20:59

У Торецьку залишається близько 2,5 тисячі жителів, а у Нью-Йорку — до 1 тисячі

20:43

Росіяни обстріляли село у Званівській громаді: вбили 2 людини

20:27

Прикордонники показали роботу артилерії "Помсти" у Серебрянському лісі (фото)

19:56

1 людина загинула та 3 поранені: наслідки сьогоднішніх обстрілів Донеччини

19:46

До 10 вересня у Швейцарії збиратимуть заявки на відібрання ДНК в українців, чиї родичі зникли безвісти внаслідок війни

19:28

Протягом серпня на Донеччині вогнем знищено 217 га сухої рослинності

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: