Котодім на вулиці. Як допомогти тваринам вижити в холодну пору року

Узимку температура в Донецькій та Луганській області може досягати -20 градусів. Для тварин ночівля на холодній вулиці загрожує захворюванням чи навіть смертю. Яке рішення знаходять жителі Сходу, розповідає «Східний Варіант».

В Україні не існує офіційної статистики щодо кількості безпритульних тварин, але, напевно, в кожному дворі живе, як мінімум, один вуличний кіт. У Маріуполі, Слов'янську, Краматорську та Сватовому придумали, як подарувати дворовим котам та кішкам дім, якщо не виходить взяти тварин до себе в сім'ю.

Східний Варіант розповідає, які рішення знайшли на сході України.

У чому проблема?

Тварини важко переносять холодну пору року. Знайти їжу набагато складніше, ніж влітку, тому вуличним котам доводиться витрачати більше сил. Тварини відновлюються під час сну, але взимку котам нема де повноцінно відпочити. Наразі підвали у багатоповерхових будинках частіше закривають, а альтернатив у вуличних тварин практично немає. Багато хто замерзає і вмирає на морозі вночі.

Яке рішення?

У містах Донеччини та Луганщини небайдужі місцеві жителі вирішили самостійно будувати укриття для тварин на час зими. З підручних матеріалів вони споруджують будиночки для котів і розміщують їх у дворах багатоквартирних будинків та на території навчальних закладів.

Фото: pexels.com / EVG Culture

У таких будиночках коти можуть:

☑️ Відпочити та відігрітися, щоб набратися сили.

☑️ Годуватися їжею, яку приносять небайдужі люди.

☑️ Сховатись від собак.

Як це працює?

Одне з перших подібних рішень було знайдено у Маріуполі. Ще у 2019 році місцева жителька Тетяна вирішила розмістити у своєму дворі будиночок для котів. За допомогою звернулася до місцевих зоозахисників. Вони знайшли майстра, який спорудив добротний котодім. Він виготовлений з дерева та утеплений пінопластом. Дах непромокальний і покритий залізними листами.

Обійшлося таке житло у 13 тисяч гривень. Гроші на будівництво будиночка зібрали зоозахисники, також вони допомагають зі стерилізацією тварин.

Щоб котам було ще тепліше та затишніше, на підлогу у «кімнатах» стелять сіно, а зверху — вовняні підстилки. У будиночку п'ять кімнат.

Фото: 0629.com.ua / Марина Молошна

Щоб усе зробити правильно, Тетяна зібрала підписи більшості мешканців свого будинку.

Також вона взяла дозвіл на розміщення конструкції у міської ради. 

Ідея з будиночком виграла міський конкурс із доброустрою двору. Як подарунок за перше місце переможцям дали 10 тисяч. Ці гроші відправили на рахунок зоозахисної організації.

Під час будівництва будиночка важливо зважити на кілька нюансів.

🔵 Будиночок повинен бути піднятий над землею, щоб собаки не залізли всередину і не вигнали котів. Також це убезпечить будинок від потрапляння води та снігових заметів.

🔵 Двері для котів повинні бути невеликими, щоб не пропускати холод. Їх також можна утеплити, прибивши шматочок пледу або зробивши пластикову шторку.

🔵 Будиночок потрібно зробити непромокальним — для цього можна використовувати товсту плівку. Щоб утеплити стіни, дах та підлогу, використовуйте пінопласт, пінополістирол та інші подібні матеріали.

А це точно працює?

Зараз у будиночку живе п'ять котів і кішок — троє дорослих та два кошеня. Тетяна підгодовує їх повністю власним коштом. За більш ніж два роки будиночок повністю виправдав себе — він все ще непромокальний, теплий і сухий. Тваринам тут точно краще, ніж у сирому підвалі або на горищі.

Та Тетяна каже, що рішенням користуються деякі люди.

«Нам у двір, просто до будиночка, почали підкидати кошенят. Приносять вночі у коробках та без. Ми вже багато разів пояснювали, що це не притулок, що будинок ми зробили для котів, які й так жили у нас у дворі», — розповідає жінка.

Фото: 0629.com.ua / Марина Молошна

Тільки за останнє літо вона разом із зооактивістами роздала 11 кошенят, яких у двір підкинули невідомі. Турбота про хворих, а іноді й скалічених тварин лягає на плечі Тетяни та її чоловіка.

Тому Тетяна наголошує, що тварин обов'язково потрібно стерилізувати, зокрема й домашніх.

Схожий проєкт зовсім недавно реалізували у Сватовому Луганської області. Співзасновниця громадської організації «Бачимо серцем» Олена Котляр розповіла, що дерев'яний будинок для тварин коштував 4 тисячі гривень. Два такі встановили у центрі міста. Вони знаходяться під відеоспостереженням.

«Котодім» зроблений із сосни та укріплений «блок-хаусом», а стіни, дах та стеля утеплені. У будиночку вже можуть жити як мінімум два коти. Обидва пройшли лікування та відновлення після травм.

Скриншот з відео

Ще одне свіже рішення — теж із Маріуполя. Будиночок там зробили на основі тенісного столу, встановленого у дворі. За допомогою старих меблів додали стіни та зміцнили дах. Усередину поставили коробку. Рішення, швидше за все, тимчасове, бо влітку у дворі знову гратимуть у теніс. Але зараз тваринам є де переночувати в теплі.

У цьому будиночку постійно живуть щонайменше троє тварин, яких місцеві жителі знають за іменами. 

Фото: 0629.com.ua / Олександр Гудилін

У Слов'янську будинок для котів зробили із деревинно-стружкових плит (ДСП). Ідея належить мешканцям двох багатоквартирних будинків, які були стурбовані долею тварин у холодну пору. У котеджі сім кімнат. Будиночок став постійним місцем годування тварин.

Фото: Радмила Вишемирська

У Краматорську зробили зовсім невеликі будиночки для котів, а встановили серед клумби біля під'їзду.

Двері утеплили шматочком тканини та навіть додали невелике віконце. Ідея будиночка з'явилася після того, як на подвір'я підкинули кошенят.

Їх прийняла старша дворова кішка, але тваринам не було де жити. Тоді місцеві жителі попіклувалися про створення власного будиночка.

Фото: Діловий Слов'янськ / Андрій Андрієнко

Ще більше корисних рішень

🔵 У Сєвєродонецьку молоді люди встановили бокси з безплатною зеленню та фруктами, пропонуючи взяти продукти, а натомість залишити гроші для підтримки безпритульних тварин або корм. Ідея вдалася: люди не тільки не пошкодили скриньку, а й з радістю брали звідти фрукти та солодощі, залишаючи гроші на допомогу тваринам. Особливо активно в акції брали участь діти.

🔵 У Бахмуті та Світлодарську в рамках проєкту «Безпритульні тварини та громада: вчимося жити разом» створюють електронну базу для реєстрації безпритульних тварин. Автори проєкту вірять, що це допоможе знайти собакам затишний дім та дбайливих господарів.
🔵 У Маріуполі місцеві жителі домоглися будівництва майданчика для вигулу та дресирування тварин коштом громадського бюджету Для цього подали заявку до програми «Проєкт громадської участі» та зібрали рекордну кількість голосів.

Последние новости

  • Війна з РФ

Позивний "Гаєчка": війна очима військової медикині з Донеччини

35-річна військова медикиня Галина Сєвєріна з позивним «Гаєчка» зустріла 24 лютого 2022 року в Слов’янську.… Read More

2 години назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

17 години назад
  • Суспільство

Марина Богун: досьє соціальної підприємниці, співачки та засновниці ГО, яка допомагає жінкам та дітям з Луганщини

Марина Богун — соціальна підприємниця, волонтерка, громадська діячка з Луганщини. Крім цього — експертка з… Read More

18 години назад
  • Війна з РФ

"Тримаюсь тільки надією, що син повернеться й обійме мене": у Києві відбувся масштабний мітинг на честь полонених захисників України

Учора в Києві відбувся масштабний мітинг рідних полонених українців та небайдужих громадян. Для того, аби… Read More

19 години назад
  • Суспільство

"Пліч-о-пліч": як у столиці працює Центр підтримки ВПО Волноваського району

Яку допомогу переселенці з Волноваського району отримують у Центрі підтримки ВПО «Пліч-о-пліч»? У яких містах… Read More

21 годину назад
  • Суспільство

Ольга Семибратова: досьє волонтерки з Донеччини та засновниці БФ "Сила Жінки"

Ольга Семибратова — волонтерка з Красногорівки, Донецької області. З перших днів повномасштабного вторгнення її чоловік… Read More

1 день назад

This website uses cookies.