UA
RU UA
21 Травня 2024, 19:32
1426
Євген Світличний: досьє керівника Лозно-Олександрівської селищної військової адміністрації Сватівського району
Досьє

Євген Світличний: досьє керівника Лозно-Олександрівської селищної військової адміністрації Сватівського району

Світличний Євген Юрійович родом з Луганщини. Має економічну та юридичну освіту. Працював у банківських установах, був радником з юридичних питань. У 2020 став головою Лозно-Олександрівської селищної ради Сватівського району, а після початку повномасштабного російського вторгнення — керівником селищної військової адміністрації.

Східний Варіант дослідив біографію керівника Лозно-Олександрівської селищної ВА та підготував його досьє.

Освіта 

Євген Світличний народився 23 липня 1985 року в смт Білокуракине, що на Луганщині. Закінчив Білокуракинську середню школу №1.

Має вищу освіту. Спеціалісту сфері менеджменту, обліку та аудиту та правознавства.

У 2007 році закінчив економічний факультет Луганського національного аграрного університету. Через чотири роки закінчив Українську академії банківської справи Національного банку України — юридичний факультет. 

Трудовий шлях

З 2007 по 2014 роки працював у банківських установах Луганська. Обіймав різні посади від спеціаліста до керівника. 

З 2015 близько року обіймав посаду радника голови Білокуракинської районної ради з питань юридичного забезпечення. А з 2016 по 2018 був завідувачем сектору з юридичних питань Білокуракинської об’єднаної громади.

Євген Світличний
Фото з Facebook сторінки Євгена Світличного. 2019 рік

Згодом близько року був на посаді державного реєстратора Лозно-Олександрівської селищної ради Сватівського району Луганської області. А з 20 листопада 2020 року став головою громади.

Лозно-Олександрівська селищна громада — це об'єднана територіальна громада, яка входить до укрупненого Сватівського району Луганської області. Вона була утворена шляхом об'єднання Лозно-Олександрівської селищної, Мирненської, Солідарненської, Шарівської сільських рад Білокуракинського району та Вівчарівської та Привільської сільських рад Троїцького району.

Євген Світличний
Фото з Facebook сторінки Євгена Світличного

За період головування Євгена Світличного в Лозно-Олександрівській громаді, зокрема, було проведено поточний ремонт доріг місцевого значення. У грудні 2021 року у громаді був проведений захід на тему: «Обмежені можливості не обмежують прав». Голова громади відмітив, що «селищна рада підтримує та надає допомогу людям з інвалідністю, але в цій справі існує чимало проблем, які громаді треба вирішувати».

Також Лозно-Олександрівська селищна територіальна громада стала однією з громад Луганщини, яка отримала бренд. Розробкою бренду займалася команда експертів проєкту Brandville у співпраці з робочою групою, до якої увійшли представники громади. Це відбулося в рамках реалізації проєкту за підтримки  Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

«Новостворений бренд – ромб з крапкою всередині. Так ще у давні часи відображали засіяне поле», — написав Євген Світличний.

Повномасштабне вторгнення

Лозно-Олександрівська громада географічно межує з територією росії та з першого дня повномасштабного російського вторгнення голова громади оголосив про евакуацію.

«Рекомендовано мешканцям Луганської області негайно покинути межі області. Власникам автотранспорту рекомендовано використовувати власні можливості та рухатись в напрямку міста Дніпро. Хто не має можливості евакуюватися самостійно — організовано евакуацію з залізничних станцій: Лисичанськ, Рубіжне, Сватове. До залізничних станцій є можливості підвезення шкільними автобусами з населених пунктів громади», — повідомив голова громади на своїй сторінці у Фейсбук 24 лютого.

Євген Світличний

На наступний день Євген Світличний повідомив, що керівництво громади на місці та продовжує працювати, аби забезпечити життєдіяльність громади в умовах ворожого нападу.

«Селищна рада працює, ми піклуємося питаннями життєдіяльності та соціально-економічної сфери нашої громади. Закликаю Вас, будьте в безпечних місцях! Бережіть себе та своїх рідних!», — написав голова громади.

28 лютого 2022 року під керівництвом Євгена Світличного відбулась розширена нарада за участю старост, депутатів, керівників організацій та підприємств, фермерів та підприємців громади.

На нараді обговорили питання щодо забезпечення хлібом місцевих мешканців, порядок роботи медичної, соціальної сфери, закладів освіти та служб ДСНС в умовах війни. 

Також у селищній раді були створені пункти приймання гуманітарної допомоги для збору харчових продуктів та необхідних речей для переселенців.

На початку березня 2022 року Лозно-Олександрівська громада була окупована російськими силами.

На посаді керівника селищної ВА

Після 24 лютого 2022 року Володимир Зеленський створив районні, міські  та селищні військові адміністрації. Так, у вересні того ж року за Указом Президента утворена Лозно-Олександрівська селищна військова адміністрація. Її керівником був призначений Євген Світличний. Так новостворений керівник продовжив очолювати громаду в умовах воєнного стану. 

У червні 2023 року стало відомо, що в Ірпені розпочав роботу Координаційний центр для внутрішньо переміщених осіб з Луганщини, яким опікується Лозно-Олександрівська селищна військова адміністрація. На сайті Луганської ОДА є перелік послуг, які надають у цьому гуманітарному осередку.

Євген Світличний
Відкриття Координаційного центру в Ірпені. Фото: сайт Лозно-Олександрівської селищної ВА

Цьогоріч у лютому Євген Світличний взяв участь у Форумі з відновлення тимчасово окупованих та деокупованих громад, який організувала Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Євген Світличний
Євген Світличний на форумі. Фото з особистої сторінки у Facebook

На Форумі обговорювалося бачення процесів відновлення України за участі органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства, бізнесу, міжнародних партнерів.

У березні 2024 року керівник селищної ВА повідомив, що у рамках підписаного меморандуму про співпрацю з Луганською Обласною Організацією  Товариства Червоного Хреста України громада отримала генератор потужністю 60 кВт, який буде знаходитись на зберіганні у Дніпрі до моменту деокупації території Лозно-Олександрівської громади.

Євген Світличний
Фото з Facebook сторінки Євгена Світличного

У квітні цього року Євген Світличний відвідав 5-й Міжнародний саміт мерів, що проходив у Молдові. Основні питання, які розглядалися на саміті, були також з фокусом на відбудову українських міст та громад, що були окуповані та зазнали руйнувань від російського агресора.

Крім цього саміт став осередком у таких напрямках як розвіювання російської пропаганди, спільного подання проєктів на європейські програми, обмін досвідом на шляху до євроінтеграції.

«Мав честь долучитися до делегації Всеукраїнської Асоціації ОТГ, яку очолив Новоукраїнський міський голова Олександр Корінний, щоб разом працювати над розвитком муніципального партнерства між Україною та Молдовою, а також представити Лозно-Олександрівську громаду серед учасників цього знакового заходу, знайти нових партнерів та друзів», — написав керівник селищної ВА.

Євген Світличний
Євген Світличний на саміті у Молдові. Фото з Facebook сторінки Євгена Світличного

Нині Євген Світличний продовжує виконувати обов'язки керівника селищної ВА та забезпечує життєдіяльність громади, бере участь у робочих нарадах. Зокрема, його фокус уваги на розв'язанні соціальних питань. Це надання допомоги та підтримки вразливим категоріям  населення громади — багатодітні та малозабезпечені сім’ї, діти-сироти та діти, що знаходяться під опікою,  одинокі люди похилого віку та переселенці. 

Сім'я

Відомо, що Євген Світличний одружений з Альоною Світличною. У шлюбі має сина Єгора.

Соціальні мережі

Особиста сторінка Євгена Світличного у Facebook.

Офіційний сайт Лозно-Олександрівської селищної ВА за посиланням.

***

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю медіа і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Що відбувається

Небезпечні літні табори та військові вишколи. Як окупанти позбавляють дитинства маленьких українців на ТОТ сходу України

Що відбувається

Масова міграція або "дешева робоча сила": як окупанти змінюють демографічну ситуацію на сході України

Досьє

Капіталіна Пасікова: досьє екоактивістки та громадської діячки зі Слов'янська

Що відбувається

Облаштували полігон між двома селами на Біловодщині: як росіяни перетворюють окуповані території на військові обʼєкти

Історія

Апсайклінг як стиль життя: історія переселенки з Донеччини, яка розпочала творчу справу попри виклики війни

Репортаж

"Дбаємо про кожного та кожну": як для бахмутян у столиці працює гуманітарний хаб

Репортаж

Тричі релоковані. Як у Києві працює Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

Історія

10 років тому Маріуполь уперше звільнили від російських військ. Як це було

15 Червня Субота
22:49

Фон дер Ляєн: замороження конфлікту — це рецепт для подальших агресивних війн

22:36

Для маріупольців з-поміж ВПО ремонтується ще 5 обʼєктів соціального житла

22:21

Понад 800 млн грн вже перераховано пенсіонерам Луганщини цього місяця

21:59

Будь-який майбутній діалог із рф має базуватися на міжнародному праві та статуті ООН, — Шарль Мішель

21:46

На фронті загинув захисник з Сєвєродонецька Роман Ковтун

21:05

Настав час забезпечити справедливий і тривалий мир, на який заслуговує Україна, — прем'єр Іспанії Санчес

20:52

Путін не зацікавлений у справжньому мирі, — Сунак

20:32

ЗСУ вибили окупантів з позицій у Серебрянському лісництві, — Власенко

19:58

Перші снаряди від чеської ініціативи вже в Україні, — МЗС Чехії

19:26

Кількість російських атак на фронті сягнула 74 з початку доби

19:08

ЗСУ почали використовувати "еластичну" оборонну стратегію, — AP

18:49

З міста Часів Яр за тиждень евакуювали ще двох людей

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: