UA
RU UA
08 Квітня 2023, 18:35
3984
Гуртожиток для маріупольців у Дніпрі: що потрібно знати та коли туди зможуть заселятися мешканці
Історія

Гуртожиток для маріупольців у Дніпрі: що потрібно знати та коли туди зможуть заселятися мешканці

Коли маріупольські родини отримають кімнати? Скільки там можна проживати? За якими критеріями визначали тих, хто першим отримає житло? І чи з’являться подібні гуртожитки в інших містах? Східний Варіант знає відповіді

У жовтні минулого року маріупольська міська рада повідомила про початок ремонтних робіт у гуртожитку Дніпра, кімнати у якому будуть надані для проживання маріупольців. Зараз кімнати вже готові для заселення, а облаштування гуртожитків для маріупольців будуть продовжувати й в інших населених пунктах країни. Східний Варіант дізнався про все детальніше  

“Бали нараховуються за критеріями вразливості”

У будівлі гуртожитку Дніпровського державного аграрно-економічного університету – чотири поверхи. Окрім кімнат, тут буде розміщуватися пральня, ігрова зона для дітей, коворкінг, кімнати для людей з інвалідністю. 

На кожному поверсі розташована спільна кухня, два санвузли, їдальня та простір для загального відпочинку. Тут працюватимуть психолог та вихователі, адже родини потребують психологічної підтримки та допомоги з дітьми. У приміщенні був зроблений повноцінний ремонт.

Гуртожиток для маріупольців у Дніпрі
Ремонтні роботи у гуртожитку. Джерело: Маріупольська міська рада

У гуртожитку проживатимуть 35 родин або 127 маріупольців, повідомили у міській раді Маріуполя. Родини обирали по бальній системі, в основі якій лежить досвід Грузії – країни,  яка свого часу зіштовхнулася з проблемою розміщення вимушених переселенців.

Бали нараховуються за критеріями вразливості. Найбільшу кількість отримали багатодітні сім’ї та родини в яких є особи з інвалідністю, вагітні жінки, пенсіонери, військовополонені, учасники війни, загиблі внаслідок військових дій.

“Такий підхід є передовим, він виключає вплив людського фактора на прийняття рішень. На практиці його застосовували у Маріуполі при розподілі соціального житла серед переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької області після 2014 року”, – повідомили у маріупольській міській раді.

Гуртожиток для маріупольців у Дніпрі
Кімнати у гуртожитку. Фото: Маріупольська міська рада

У кожній кімнаті є необхідні меблі та побутова техніка. Створені умови доступності для людей з інвалідністю. Проживання у гуртожитку буде безплатним. Люди сплачуватимуть лише за використані комунальні послуги.

Станом на зараз ремонтні роботи закінчуються. Заселити маріупольців планується цієї весни. Списки родин, які отримають соціальні кімнати, вже визначені та затверджені. 

“Пілотний проєкт України зі створення соціального житла для переселенців”

Ремонт гуртожитку маріупольська міська рада провела за погодженням  Донецької обласної військової адміністрації при підтримці Офісу Президента України. Гроші були виділені з міського бюджету. Меблі придбані за кошти  державної субвенції від Міністерства молоді та спорту, які ще виділялися до початку повномасштабного вторгнення на реконструкцію плавбасейну «Нептун» у Маріуполі.

Гуртожиток для маріупольців у Дніпрі
Фото: Маріупольська міська рада

“Також допомогли в його облаштуванні – Міжнародна організація міграції, Фонд Ріната Ахметова, ДТЕК, ГМ «Проліска», GROHE”, – повідомляють у маріупольській міській раді. 

Та постає питання: скільки маріупольські родини зможуть тут  проживати? Міська рада повідомила, гуртожиток надано у використання Маріупольській міській раді на період дії воєнного стану та на рік після його завершення. Відповідно, договір з тими, хто отримав соціальні кімнати, так само буде діяти на цей час. Вже розроблено устав гуртожитку. Виселення людей можливе лише за рішенням суду, у випадку несплати за комунальні послуги протягом 2-х місяців.

Проєкт з соціального житла для маріупольців будуть продовжувати 

Реалізація першого гуртожитку у Дніпрі дала можливість маріупольській міськраді розпочали розширення проєкту «ЯМаріуполь. Житло» на інші міста України. Він буде реалізовуватися у три етапи.

Гуртожиток для маріупольців у Дніпрі
Усередині кімнати гуртожитку. Знімок з екрана відео Маріупольської міської ради

Перший охоплює додаткові два гуртожитки у Дніпрі, окрім того, який вже готовий приймати мешканців. Ремонти в них планується закінчити до кінця цього року. Туди зможуть заселити понад 330 родин або приблизно тисячу маріупольців. 

Другий етап – це ремонт гуртожитків у Чернівцях та Івано-Франківську, третій – у Запоріжжі, Львові та Кропивницькому.

Гуртожиток для маріупольців у Дніпрі
Знімок з екрана відео Маріупольської міської ради

“Завдяки реалізації проєкту «ЯМаріуполь. Житло» планується забезпечити тимчасовими соціальними кімнатами до 2000 маріупольців (525 родин)”, – повідомляється у міській раді. 

Наразі збір заяв на житло припинені. За необхідністю їх будуть збирати через центри “ЯМаріуполь”.

***

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
28 Вересня Субота
22:59

Сьогодні окупанти доволі активні на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках

22:51

Близько 1,5 тисячі звернень з приводу домашнього насильства зафіксували на Донеччині за I півріччя

22:31

Українські військові скаржаться на неякісні укріплення у Гірнику на Донеччині (фото)

21:59

Сирський відвідує бригади на Вугледарському, Курахівському та Покровському напрямках

20:59

На Донеччині ремонтують 44-кілометрову дорогу коштом резервного фонду держбюджету (фото)

20:54

Поки окупанти здавалися у полон на Курахівському напрямку, по них ударили свої ж (відео)

20:32

Юні легкоатлети з Донеччини здобули дві медалі на командному чемпіонаті України (фото)

19:59

Безгинська перевірила роботу координаційного центру підтримки ВПО Луганщини в Києві

19:53

Російські загарбники просунулися біля Новогродівки, Маринівки та Цукуриного на Донеччині

19:42

Для жителів Першотравневого старостинського округу надійшла гуманітарна допомога від GEM (фото)

18:59

У Павлограді для ВПО з Луганщини провели заняття з логопедом і надали психологічну допомогу (фото)

18:52

Борець із Бахмута здобув "бронзу" на змаганнях у Румунії

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: