Реабілітація після коронавірусу: яке рішення знайшла громада на Луганщині

Коронавірус може вплинути на будь-який орган, навіть, на ментальне здоров'я людини. І багато часу та зусиль потребує саме відновлення після перенесеної хвороби. Але постковідна реабілітація не входить до послуг НСЗУ. ГО "Об'єднання учасників АТО/ООС Біловодщини” разом з Біловодською та Станично-Луганською ТГ змогли розв'язати це питання.

У чому проблема?

Актуальною проблемою сьогодення є подолання пандемії коронавірусної інфекції та її наслідків. Весь світ докладає значних зусиль та залучає всі можливі ресурси для якнайшвидшого розв'язання цієї проблеми. Більшість людей, які змогли подолати COVID-19, потребують реабілітації. 

Але у переліку пакетів медичних послуг, що надає Національна служба здоров'я України, немає такого пакета, як реабілітація після перенесеного ковіду. 

Питання актуальне для всієї країни. І як саме його вирішила Біловодська громада — дізнався "Східний Варіант".  

“Дуже багато у нас хворіють на ковід. Після перенесеної хвороби залишається “постковідний синдром”, коли людина виліковується, але залишаються наслідки”, —  говорить заступник голови міської ради Іван Кутвіцький. 

За його словами, на території Біловодської громади з початку пандемії було зареєстровано понад 1400 випадків захворювання на COVID-19, а в сусідній Станично-Луганській громаді — близько 2000 випадків.

 

"Найчастіше після ковіда ми маємо проблеми з легенями, серцево-судинною системою, суглобами. Маємо "корінцеві" проблеми. Довго не проходить кашель та закладеність носа", — зазначає головна лікарка КНП “Біловодського центру первинної медико-санітарної допомоги” Зоя Малищенко.

Фото: ukrhealth.net

Вона додала, що COVID-19 може вразити будь-який орган, а також психоемоційне здоров'я: виникають головні болі, безсоння, тривога, зниження пам'яті, біль та депресії. 

""Постковід" надовго затягується. І у людей є проблема втомлюваності, відновлення працездатності та ментальною сферою", — уточнює лікарка.

Яке рішення?

Заступник голови міської ради розповів, що ГО "Об'єднання учасників АТО/ООС Біловодщини” вирішило створити “кабінет постковідної реабілітації” для відновлення здоров’я мешканців громад: закупити певний інвентар та необхідні прилади, знайти приміщення.

“ГО "Об'єднання учасників АТО/ООС Біловодщини” — молода організація. До цього вони не мали досвіду реалізації проєктів. Вони звернулися до нас, до Біловодської селищної ради, як до фахівців, які допомагають писати такі грантові заявки. І до керівництва нашої амбулаторії. Коли наш міжнародний партнер ПРООН оголошує якісь грантові конкурси, ми розповідаємо про це усім місцевим громадським організаціям. Ми допомогли ГО з написанням проєкту та оформленням, а фахівці з медичної справи зорієнтували, яке необхідне обладнання для такої реабілітації”, — пояснює керівниця управління економіки та проєктного відділу Олена Шилобрид. 

Керівниця проєктного відділу додала, що вони спільно написали заявку та подали її на конкурс грантів, який було оголошено навесні цього року. Умовою було те, що проєкт має бути спрямований на соціально важливі сфери. І при цьому обов'язковою умовою було взяти собі в партнери будь-яку іншу громаду. 

Керівник ГО “Об'єднання учасників АТО/ООС Біловодщини” і головна лікарка КНП “Біловодського центру первинної медико-санітарної допомоги”

“Ми звернулися з цією ідеєю до Станично-Луганської громади. Вони підтримали таку ініціативу ГО "Об'єднання учасників АТО/ООС Біловодщини”. До речі, така ініціатива стала першою в Луганській області та виграла на конкурсі грантів”, — уточнює керівниця управління економіки.

Реалізація проєкту “Організація постковідної реабілітації пацієнтів з метою зменшення наслідків пандемії” відбулась на базі КНП “Біловодський центр первинної медико-санітарної допомоги” за організаційної підтримки ГО “Взаємодія-Плюс” в межах національного проєкту “Децентралізація” та Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Кабінет постковідної реабілітації розпочав свою роботу 1 листопада 2021 року у  Біловодській лікарській амбулаторії.

Як це працює?

Послуги у реабілітаційному кабінеті надаються відповідно до затвердженого порядку за призначенням сімейного лікаря.

"Ви пройшли лікування після ковіду і вже вилікувались, але залишилися певні наслідки. Кожен може мати різні проблеми. Вам потрібно звернутись до сімейного лікаря. Він випише вам призначення у реабілітаційний кабінет відповідні процедури, в залежності від того, які у вас ускладнення", — пояснює Іван Кутвіцький.

Центр розташований за адресою с. Біловодськ, вул. Петровського 32.

У фізіотерапевтичному кабінеті працює спеціалістка, яка має ступінь бакалавра з реабілітології та пройшла додаткове навчання з фізіотерапії.

“Щоб якось покращити життя пацієнтів, сприяти тому, щоб вони швидше відновлювалися, ми реалізували проєкт на базі комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги". Кабінет ми називаємо фізіотерапевтичним”, — зазначає головна лікарка КНП “Біловодського центру первинної медико-санітарної допомоги” Зоя Малищенко.

Фото з архівів громади

Вона уточнила, що для фізіотерапевтичного кабінету було придбано наступне обладнання:

  • апарат магнітотерапевтичний, який називається "Полюс-4" низькочастотний;
  • апарат місцевої дарсонвалізації;
  • апарат низькочастотної електротерапії "Радіус-01 ФТ";
  • ультразвукові інгалятори;
  • апарат для пресотерапії;
  • дихальний тренажер;
  • апарат фізіотерапевтичний комбінований МІТ-11 (лазеротерапія, ультразвук);
  • вакуумний массажер МВТ-01;
  • опромінювач ртутно-кварцевий ОКН-011 М "Сонечко"
  • кисневі концентратори

Крім того, у кабінеті тепер є стіл масажний, велотренажер, бігова доріжка, необхідні медичні меблі: кушетки, стільці, ширми, тумби та медична шафа.

Фото з архівів громади

“Ми отримали за рознарядкою з ДОЗ 18 кисневих концентраторів. Медсестра фізкабінету видає їх додому пацієнтам, які потребують кисневої підтримки після виписки зі стаціонару або тим, що лікуються амбулаторно. За фінансуванням місцевого бюджету ми придбали монітор основних функцій пацієнта. Наприклад, коли пацієнт займається на велотренажері або на доріжці чи проходить певні процедури, ми можемо підключити монітор, і спостерігати за тиском, пульсом та сатурацією людини", — додає лікарка.

Фото з архівів громади

До переліку послуг фізіотерапевтичного кабінету входять:

  • Електрофорез
  • Ампліпульс
  • Гальванізація
  • Електросон
  • Діадинамотерапія
  • Магнітолазероультразвукова терапія
  • Кварц
  • Пневмотерапія
  • Дарсонваль
  • Інгаляції
  • Масаж
  • Лікувальна фізкультура

Що думають жителі громади?

За словами проєктної керівниці, люди вже почали ходити до реабілітаційного кабінету для отримання назначених лікарем процедур. 

“На день приходить по 30 осіб. Люди йдуть. Тому є потреба розширювати реабілітаційний пункт. Є такі пацієнти, що записуються на курс. У медсестри робочий день повністю розписано”, — додає вона.

Головна лікарка КНП “Біловодського центру первинної медико-санітарної допомоги” поділилася, що у пацієнтів дуже позитивні відгуки. 

“Люди кажуть, що їм легшає після процедур. Ми бачили ще після першої хвилі коронавірусу, що багато людей потребують реабілітації. Перехворіти — перехворіли, але потім довго відновлюються. І з допомогою певних процедур можна прискорити цей процес. Апарати сучасні та безпечні”, — зазначає Зоя Малищенко. 

Фото з архівів громади

За її словами, особливим попит мають такі процедури, як електрофорез, ампліпульс, магнітотерапія. Також із задоволенням люди ходять на масаж та пресотерапію. Тому як особливо у постковідний період важливі процеси покращення кровообігу та лімфообігу.

Налагодити психоемоційний стан пацієнта можна з допомогою масажу. Одним із наслідків перенесеної хвороби є безсоння. Цю проблему допоможе вирішити процедура "Електросон", яка стимулює центри кори головного мозку, які відповідають за сон.

Фото з архівів громади

“Будемо сподіватись, що колись проблема ковіду скінчиться. Але за допомогою придбаного обладнання і такого важливого фізіотерапевтичного кабінету ми будемо й надалі допомагати нашим пацієнтам у вирішенні реабілітації після багатьох інших хвороб”, — додає головна лікарка КНП “Біловодського ЦПМСД”.

Що робити, якщо у вас симптоми COVID-19?

Алгоритм дій від НСЗУ:

1. Залишайтесь вдома.

2. Подзвоніть своєму лікареві.

3. Опишіть своєму лікарю симптоми, історію подорожей. Окремо потрібно розповісти, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфіковані (наприклад, такими, що повернулися з країн з місцевим розповсюдженням вірусу).

4. Виконуйте інструкції свого лікаря.

5. При невідкладних станах — температура вище 38, яка не збивається, та утруднене дихання — набирайте 103.

Последние новости

  • Суспільство

Євген Світличний: досьє керівника Лозно-Олександрівської селищної військової адміністрації Сватівського району

Світличний Євген Юрійович родом з Луганщини. Має економічну та юридичну освіту. Працював у банківських установах,… Read More

8 години назад
  • Суспільство

Розвивати національне виховання. Як у Києві працює Освітній хаб "Донеччина

В Україні для переселенців із Донецької області працюють не лише хаби гуманітарної допомоги. З листопада… Read More

9 години назад
  • Війна з РФ

"Дроти висять, світло живе саме по собі": ситуація з електропостачанням на ТОТ сходу України

Мешканці та мешканки тимчасово окупованих територій сходу України цілу зиму потерпали від постійних відключень світла… Read More

11 години назад
  • Війна з РФ

"Крейда" замість ліків: дефіцит медикаментів на тимчасово окупованих територіях сходу України

Окупанти не в змозі забезпечити місцеве населення базовими потребами для виживання. З кожним днем загострюється… Read More

11 години назад
  • Війна з РФ

Позивний "Гаєчка": війна очима військової медикині з Донеччини

35-річна військова медикиня Галина Сєвєріна з позивним «Гаєчка» зустріла 24 лютого 2022 року в Слов’янську.… Read More

16 години назад
  • Спільнота Відновлення
  • Суспільство

"Моє хобі перетворилося у роботу, яку я люблю": як донеччанка створює розписні шовкові вироби в Ірпені

Світлана Рибалко — родом зі Словʼянська. Вже понад 18 років вона створює розмальовані шовкові хустки,… Read More

1 день назад

This website uses cookies.