UA
RU UA
14 Квітня 2024, 13:40
Відновити доступність медицини: як на Донеччині працює нова мобільна гінекологічна клініка
Вікно Відновлення

Відновити доступність медицини: як на Донеччині працює нова мобільна гінекологічна клініка

Що таке мобільна гінекологічна клініка? Як мешканці Донецької області можуть отримати там консультації? Та чи сприяє така клініка посиленню медичних послуг у регіоні? Відповіді вже знає Східний Варіант.

У березні 2024 року Донецька область отримала мобільну гінекологічну клініку. Її передав UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні. У таких клініках жінки зможуть отримати безоплатні гінекологічні огляди, УЗД, консультації та психологічну підтримку, тестування на ВІЛ та інфекції, які передаються статевим шляхом. Також клініка оснащена обладнанням для проведення пологів. Докладніше про це вже в матеріалі.

Посилення медицини в області

За останніми даними, у Донецькій області через повномасштабне вторгнення росії було пошкоджено 83 будівлі охорони здоров’я. Багато закладів первинної допомоги, фельдшерсько-акушерських пунктів та амбулаторій було пошкоджено чи зруйновано в Лиманській та Святогірській громадах, які у 2022 році перебували в епіцентрі боїв. Частина лікарень вимушено евакуювалися з області. Саме тому зараз є гостре питання щодо покращення та удосконалення медичної системи регіону в умовах повномасштабної війни. Особливо для тих, хто проживає у віддалених від міст та наближених до лінії фронту населених пунктах.

мобільна гінекологічна клініка на Донеччині
Зруйнована лікарня у Краматорську. Фото: Східний Варіант

Минулого року на Донеччині запрацювала мобільна гінекологічна бригада за підтримки UNFPA. Східний Варіант уже розповідав про це раніше. Такі бригади їздять різними районами області та надають спеціалізовані медичні послуги. До бригади входить акушер-гінеколог, фахівець терапевтичного профілю та дві медичні сестри. Завдяки їхній роботі покращується доступ до медичної допомоги для місцевих мешканців, вимушених переселенців, людей з інвалідністю, а також тих, хто постраждав від гендерно зумовленого та сексуального насильства.

мобільна гінекологічна клініка на Донеччині
Автомобіль мобільної гінекологічної бригади на Донеччині. Фото: Східний Варіант

Цього року UNFPA передали Донеччині мобільну гінекологічну клініку, яка працюватиме на території області та надаватиме різнопланові медичні консультації для жінок. Така клініка повинна покращити доступ до вузькоспеціалізованих медичних послуг та зробити їх якіснішими.

Що це за клініка?

Мобільна гінекологічна клініка — це місткий фургон з усім необхідним обладнанням для гінекологічного прийому жінок. Автомобіль повністю автономний: має запаси води та дизель-генератор, який забезпечує електроенергію та роботу діагностичного приладдя, апарату УЗД, електрокардіографу й кольпоскопу. У фургоні є велика кімната, яка пристосована для прийому пацієнток. Там стоїть гінекологічне крісло, кушетка для огляду, душова кабіна, робоче місце лікаря та медичне обладнання для діагностики.

мобільна гінекологічна клініка на Донеччині
Мобільна гінекологічна клініка. Фото надане Сергієм Дорошенком

Мобільна бригада складається з трьох фахівців: два лікарі та медична сестра. Але складність у тому, що сидячих місць в автомобілі, окрім водійського, тільки два. У Департаменті охорони здоров’я Донецької ОВА ще розглядають вирішення цього моменту. Є варіант, що в бригаді буде тільки два фахівці (гінекологи) без медичної сестри. Або один фахівець та медична сестра. Усе залежатиме від потреби, каже Сергій Дорошенко, начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дітям та матерям управління організації та розвитку медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я ДонОВА.

мобільна гінекологічна клініка на Донеччині
Фото надане Сергієм Дорошенком

У мобільній гінекологічній клініці жінкам можуть проводити безплатний повноцінний гінекологічний огляд, УЗД, надати консультацію та психологічну підтримку, тестування на ВІЛ та інфекції, які передаються статевим шляхом. Клініки дійсно обладнанні всім необхідним для проведення пологів. Але Сергій Дорошенко відзначає, що приймання пологів — не є першим завданням клініки.

мобільна гінекологічна клініка на Донеччині
Всередині мобільної гінекологічної клініки. Кадр з відео, яке надав Сергій Дорошенко

«Автомобіль не може стояти й очікувати, коли в жінки почнуться пологи. Якщо клініка приїхала, і в жінки почалися пологи, лікарі їх, звичайно, приймуть. Але не дуже правильно розраховувати, що ця машина виїжджатиме на виклики пологів. Якщо є можливість, то краще викликати швидку допомогу, яка транспортуватиме пацієнтку до закладу охорони здоров’я. Адже там народжувати більш безпечно. Тому що можуть бути ускладнення, деякі пологи можуть закінчуватися оперативними втручаннями:  або кесарів розтин, або хірургічна допомога. Для цього мусять бути певні умови. Тому приймання пологів у клініці — це крайній випадок. А краще породіллям викликати швидку», — каже Сергій Дорошенко.

мобільна гінекологічна клініка на Донеччині
Сергій Дорошенко. Фото: Східний Варіант

Зараз триває процес підготовки мобільної гінекологічної клініки до першого виїзду. Якщо все встигнеться, то перший виїзд буде вже наступного тижня (з 15 до 21 квітня). Цього місяця мобільна клініка обслуговуватиме такі населені пункти, як Новомиколаївка, Гришине, с. Олександрівка Черкаської ОТГ, смт Олександрівка Олександрівської ОТГ.

Про майбутні візити мобільної клініки домовляються представники Департаменту охорони здоровʼя з місцевими амбулаторіями та центрами первинної медико-санітарної допомоги. Визначається день та час. Фахівці місцевих медичних закладів формують список пацієнтів, яких в обов’язковому порядку обстежать лікарі мобільної гінекологічної клініки.

«Місцеві фахівці дають об’яву про приїзд мобільної клініки й пропонують людям відвідати лікаря. Деяких пацієнтів амбулаторії самі запрошують, тому що в них вони знаходяться на обліку з різними хронічними захворюваннями й потребують регулярного огляду. Цих пацієнтів активно запрошують на огляд. Інші приходять за бажанням. Усі послуги клініки є безплатними», — каже Сергій Дорошенко.

мобільна гінекологічна клініка на Донеччині
Всередині мобільної гінекологічної клініки. Кадр з відео, яке надав Сергій Дорошенко

Роботу мобільної гінекологічної клініки забезпечує UNFPA: фінансує паливо, медикаменти та оплату фахівців, які виїжджають на місця. Сергій Дорошенко підкреслює, що робота такої клініки допоможе жінкам отримувати важливі медичні послуги там, де це неможливо через руйнування чи пошкодження закладів охорони здоровʼя: 

«Тут два моменти. Перший — є амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти, які просто не мають таких умов для прийому пацієнток. Тому що вони невеликі й там не передбачена наявність такого обладнання. А другий, що найбільш актуальний, це виїзд у населені пункти, де пошкоджені або зруйновані амбулаторії, або їх тимчасово розгорнули в непристосованих приміщеннях. Тому така клініка буде незамінною для мешканців області».

***

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Репортаж

Суперлюди України. Як на Львівщині протезують та реабілітують українських ветеранів

Антифейк

Перша масова громадська організація Донеччини: історія Донецького Товариства української мови ім. Т. Шевченка

Історія

Український мітинг 28 квітня 2014 року в Донецьку: як це було та як про це брехали росіяни

Історія

Історія Вепрейського та Чиркова, або як українці відкрили Донецький вугільний басейн

Історія

Вишиванка — код нації: як донеччанка відроджує вишивані сорочки видатних українців

Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

30 Квітня Вівторок
10:59

У квітні майже 300 тисяч гривень матеріальної допомоги одержали 16 військових з Гірської громади та членів їхніх сімей

10:58

Червоний хрест не закриватиме російське відділення попри його зв’язок з окупантами, — The Guardian

10:55

Евакуація На Донеччині рятувальники евакуаційної групи "Фенікс" вивезли двох жителів села Архангельське (відео)

10:45

Окупанти готують до закриття вугледобувні підприємства у так званій "лнр"

10:18

СБУ у Словʼянську затримала агентку ФСБ, яка мала виявляти переправи українських військ через місцеві річки

09:57

У так званій "лнр" відсутність паспорта рф вже не є перепоною для мобілізації в окупаційні війська

09:55

У Часів Ярі залишається 682 цивільних, — начальник МВА

09:46

Протягом доби на Донеччині з лінії фронту евакуювали 129 людей, у тому числі 31 дитину

09:22

По Куземівці, Стельмахівці, Макіївці та Греківці армія рф здійснила 78 артилерійських і мінометних обстрілів

09:00

Через порт Маріуполя окупанти направили у рф 7600 тонн вкраденого українського зерна

08:59

На Донеччині одна людина загинула, а ще дві дістали поранення внаслідок російських обстрілів

08:46

Сили оборони знешкодили ще 1 250 окупантів і 22 їхніх танки

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: