UA
RU UA
06 Грудня 2023, 18:58
2623
"Що дасть нам силу": Форум розвитку громадянського суспільства об’єднав Донеччину й Луганщину в Києві
Репортаж

"Що дасть нам силу": Форум розвитку громадянського суспільства об’єднав Донеччину й Луганщину в Києві

5 грудня, на Міжнародний день волонтера, у Києві пройшов черговий Форум розвитку громадянського суспільства. На порядку денному — дискусії про розвиток громадськості під час повномасштабної війни, мистецькі виставки, воркшопи, презентації можливостей від донорських організацій, а також ярмарок соціальних бізнесів. Східний Варіант побував на Форумі та поспілкувався з представниками з Донецької та Луганської областей

Цьогоріч для заголовка 12-го Форуму розвитку громадянського суспільства винесли тему однойменної притчі Лесі України «Що дасть нам силу». На це питання учасники та учасниці Форуму намагалися знайти відповіді.

7 локацій, 150 спікерів, 4000 зареєстрованих учасників

Попри кінець року та завантаженість, яка зазвичай виникає у всіх у цей період, Форум розвитку громадянського суспільства відвідало майже 4 тисячі учасників. Серед них представники влади, соціальні бізнеси з різних регіонів України, благодійні організації, волонтерські ініціативи. Хтось представляв свої напрацювання та результати, хтось шукав знайомства та партнерів, а хтось прийшов просто побачити давніх друзів та послухати дискусії про розвиток громад під час повномасштабної війни. Беззаперечно, що Форум зміг задовольнити запити кожного та кожної.

Форум розвитку громадянського суспільства_02
Виступ Посла США в Україні Бріджит Брінк. Фото: Східний Варіант

Ведучою заходу стала журналістка та телеведуча телеканалу «1+1» Марічка Падалко. Офіційно захід розпочався з привітальних слів українських посадовців та міжнародних діячів. Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов під час свого виступу назвав Форум розвитку громадянського суспільства найпотужнішим заходом для громадського сектору за останні роки. Він підкреслив значення Форуму для міжнародної співпраці України.

Посол США в Україні Бріджит Брінк теж відвідала захід та привітала всіх учасників. Вона вчергове відмітила підтримку України на міжнародному рівні та допомогу, яку надає США в боротьбі з російською армією.

Форум розвитку громадянського суспільства_03
Фото: Східний Варіант

З вітальним словом також виступили Посолка Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова та представник Програми розвитку ООН в Україні Яко Сільє.

Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова
Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова. Фото: Східний Варіант

12-й Форум розвитку громадянського суспільства проводився Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання», а також за допомогою USAID, Українського незалежного центру політичних досліджень, Центру демократії та верховенства права, Міжнародного фонду «Відродження», кампанії «Прямуємо разом», UNDP, ОБСЄ та інших партнерів.

Обʼєднали людей Донеччини та Луганщини в столиці

Форум розвитку громадянського суспільства цього року став великим майданчиком для благодійних зборів та соціальних бізнесів. Підприємства з різних регіонів України представили свої товари на ярмарках та популяризували актуальні збори, на які вони допомагають збирати кошти.

Форум розвитку громадянського суспільства_10
Ярмарка на Форумі. Фото: Східний Варіант

Східний Варіант зустрів тут магазин подарунків «Добродій», де, зокрема, продаються вироби соціальних підприємців із Донецької та Луганської області. Наприклад, сімейної майстерні WoodLike з Костянтинівки, українського бренду від донеччанок UA-TRAVELS, бренду екологічної домашньої косметики з Луганщини Cubanita_soap, маріупольської майстерні WONDER.

Форум розвитку громадянського суспільства_12
Ярмарка на Форумі. Фото: Східний Варіант

Зокрема представниці бренду UA-TRAVELS Наталя Михальченко та Тетяна Кабакова пропонували свої авторські сувеніри про Донеччину та Луганщину всім відвідувачам. Унікальні худі, листівки, чашки, картини, значки, закладки, наліпки — усе це можна було придбати в UA-TRAVELS на Форумі. Наталя та Тетяна також пропонували всім охочим підтримати харківську ініціативу Олені Святого Миколая, яка вже восьмий рік поспіль дарує дітям із прифронтових територій подарунки на різдвяні свята.

Наталя Михальченко
Наталя Михальченко. Фото: Східний Варіант

«Цей Форум — це і знайомства, і зустрічі із соціальними підприємцями, з нашими підписниками, з нашими покупцями, з людьми, які цікавляться нашими речами, і яких хвилює тема благодійності. Тим паче, що сьогодні [5 грудня — ред.] Міжнародний день волонтера й це можливість ще раз підтримати соціальні ініціативи й актуальні збори», — розповідає Наталя Михальченко.

Одна з фотозон на Форумі
Одна з фотозон на Форумі. Фото: Східний Варіант

Наталя розповідає, що Форум дав можливість їй зустрітися з її бізнес-партнеркою Тетяною, адже після повномасштабного вторгнення вони працювали дистанційно з різних міст. Загалом, відвідувачі Форуму вже зацікавилися туристичними сувенірами про схід України, а дехто прийшов за ними сюди вже ціленаправлено.

Форум розвитку громадянського суспільства_04
Фото: Східний Варіант
Форум розвитку громадянського суспільства_09
Фото: Східний Варіант

Відвідала захід екоактивістка та очільниця «Mariupol Zero Waste» Наталія Гаєцька. Вона взяла участь в обговоренні можливостей екологічного відновлення громад та подальшої переробки будівельного сміття, яке залишається після руйнувань та бойових дій. За її словами, це важлива тема, про яку треба думати все сьогодні:

«Я беру участь у спільній праці в мережі ОГС щодо відновлення. І в цій мережі ми намагаємося співпрацювати з іншими, не тільки екологічними, організаціями. Ми трішечки розширилися за межі нашого руху «нуль відходів». У такий спосіб намагаємося просувати актуальні теми в співпраці. Зараз велика проблема поводження з відходами руйнації. Такі відходи мають великий вуглецевий слід, замість того, щоб їх перероблювати, їх вивозять на полігони».

Форум розвитку громадянського суспільства_05
Наталя Гаєцька. Фото: Східний Варіант

Про цю тему Наталія спілкувалася на Форумі з колегами та колежанками. Вона каже, що Україна може вже сьогодні використовувати досвід країн Європи, де вже чітко врегульований процес поводження з будівельними залишками.

Форум розвитку громадянського суспільства 43
Фото: Східний Варіант

Благодійний фонд «Схід SOS» також був присутнім на Форумі. Його виконавча директорка, громадська та культурна активістка з Луганська Юлія Красільникова розказала про досвід «Схід SOS» у протидії вигоранню працівників громадського сектору, а також про те, як благодійний фонд допомагає у відбудові громад, що постраждали від війни.

Форум розвитку громадянського суспільства_03
Фото: Східний Варіант

«Мені особисто було цікаво почути кілька моментів від колег, що вони практикують, щоб занотувати собі та спробувати запровадити в нас. Загалом вийшов гарний обмін досвідом, з одного боку, а з іншого, ми розуміємо, що у всіх одні й ті самі болі, це трошки заспокоює. Не в сенсі, що ми щось робимо не правильно, а що в принципі це така загальна ситуація громадського сектору. Бо люди, які допомагають, вони найменше готові приймати допомогу собі, і тим паче говорити, що їм потрібна допомога. Ми із цим працюємо», — каже Юлія Красільникова.

Форум розвитку громадянського суспільства_06
Фото: Східний Варіант

На Форумі бути присутні благодійні фонди, волонтерські спілки та ініціативи. Східний Варіант зустрівся з волонтерами фонду «Рій», які займаються забезпеченням військових побутовими речами. Раніше Східний Варіант писав уже про те, як БФ «Рій» допомагає українським захисникам.

«На цьому Форумі ми представляємо спальну систему для військових «Рій». І ми хотіли б знайти партнерів та трошки фінансової підтримки, щоби продовжувати виготовляти цю спальну систему. Тож на Форумі ми шукаємо однодумців, закликаємо до того, щоб люди донатили волонтерам і наближали перемогу разом», — каже волонтер БФ «Рій» Богдан.

Форум розвитку громадянського суспільства_13
Фото: Східний Варіант

Громадська організація «Зігрій душу» також завітала на Форум розвитку громадянського суспільства. Її представники займаються ініціативою психологічної реабілітації військових та їхніх сімей, зокрема жінок, які втратили своїх коханих. Керівниця громадської організації Анна Лисакова пояснює, що психологічна реабілітація зараз — це надважлива тема для України:

«У нас триетапний проєкт. Ми вивозимо людей в іншу область, частіше за все, це санаторій або база відпочинку, де з ними працюють арттерапевт, психолог, психотерапевт, реабілітолог. Це різні медичні активності. І за цей час ми бачимо реальну картинку, як змінюються люди. Ми допомагаємо вдовам виходити з тяжкого стану. Це важливо. Здорова мама — здорова дитина. Якщо мама в поганому стані та хоче залишити цей світ, то треба шукати засоби для того, щоб її втримати».

Форум розвитку громадянського суспільства_15
Фото: Східний Варіант

Попри повномасштабну війну та відносну небезпеку повітряних тривог, 12-й Форум розвитку громадянського суспільства пройшов згідно плану. Залишається сподіватися, що проведення таких масових заходів під час воєнних дій дійсно потрібно суспільству та відповідає його запитам.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
17 Липня Середа
23:19

У Краматорську триває процес об'єднання міських лікарень

22:48

Європейська комісія підтримує виділення Україні майже 4,2 млрд євро, — Шмигаль

22:36

Пенсіонерам Луганщини вже перераховано понад 1,1 млрд грн липневих пенсій

22:30

До роковин трагедії літака МН-17 онлайн виходить документальний фільм "Залізні метелики"

22:23

Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо нової Стратегії морської безпеки України

21:59

Завтра на Донеччині світло вимикатимуть за 2, 3 та 4 чергами одночасно

21:47

22 липня на дзвінки пенсіонерів відповідатиме начальниця ПФУ Луганщини

21:45

Дрони "Sea Baby" можуть вразити кораблі росії у будь-якій точці Чорного моря, — СБУ

21:23

Мобілізація Понад 4,6 млн військовозобов'язаних українців оновили свої дані

20:54

Унаслідок денного авіаудару рф по Покровську до лікарні доправили 6 людей

20:41

Державна спеціальна служба транспорту отримала чергову партію американської спеціалізованої техніки для розмінування

20:14

У ЗСУ почалось впровадження програми дій "Збережи життя військовослужбовців"

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: