UA
RU UA
09 Жовтня 2023, 14:22
6816
"Мета — знищити ідентичність": як історикиня спростовує фейки з доктрини про "русский Донбасс"
Антифейк

"Мета — знищити ідентичність": як історикиня спростовує фейки з доктрини про "русский Донбасс"

За підтримки російської влади загарбниками була написана ідеологія для окупованих територій сходу України — “доктрина “русский Донбасс”. Значну частину цього “документа” ухвалили на “законодавчому рівні” в “днр”. Основні дві тези “доктрини”, — це “Территория Донбасса всегда была российской” та ““днр” развивалась в контексте россии с 5-го века нашей эры”. Східний Варіант разом з історикинею Світланою Кузьміною спростовує ці тези.

У 2021 році в росії пройшов форум, де була представлена “доктрина “русский Донбасс”. Ідеологія, яка мала “надати вектор руху розвитку “днр” та описати історичний зв’язок Донеччини та Луганщини із росією”. У 2022 році доктрина стала доступною для всіх бажаючих на сайті “русский центр”.

скрін1
Скріншоти пропагандистських ЗМІ
Скріншот пропагандистських ЗМІ 2
Скріншот пропагандистських ЗМІ щодо форуму, на якому була представлена “доктрина “русский Донбасс”
зміст доктрини
Зміст “доктрини “русский Донбасс”. Скріншот екрана із сайту “русский Центр”, де розміщена “доктрини “русский Донбасс”

На відкриті форуму ватажок терористів “днр” Денис Пушилін заявив, що мета доктрини — це висловити внутрішні почуття, той порив, який згуртував їх, коли вони повстали проти “несправедливості”. Також звучала улюблена теза окупантів про спротив “гонінню на все російське”. За словами ватажка НВФ “днр”, ця “доктрина” потрібна для того, щоб “повернутися до свого історичного коріння та відродити славу Донбасу”. 

***

Світлана Кузьміна — випускниця історичного факультету, доктор філософських наук, декан факультету гуманітарних і соціальних наук Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Разом з нею Східний Варіант спростовує фейки з “доктрини “русский Донбасс”.

Світлана Кузьміна

Про цю доктрину я чую із 2010 року. І я знаю, що це абсолютний міф.

Донбас був та є українським. Зросійщувати його почали активно після Голодомору. Донбас неймовірно сильно постраждав від штучно створеного голоду”, — розповіла Світлана. 

Історикиня наголосила, що території Донеччини та Луганщини десятиліттями намагались зросійщити. 

Я дружила з людиною, яка народилась на сході України та говорила українською мовою. Проте пішла до російськомовної школи у 1970 роках. Вона була шокована, та не очікувала почути російську у школі.

Тобто, це штучне намагання перетворити Донеччину та Луганщину на російськомовні регіони. Нав'язати місцевому населенню “русскость””, — пояснила історикиня. 

Фейк: "“днр” развивалась в контексте россии с 5-го века нашей эры"

Скріншот із пропагандистського новинного сайту
Скріншот із пропагандистського новинного сайту “РИА Новости”. На фотографії форум, де була представлена “доктрина “русский Донбасс”

На форумі, Олександр Колесник, так званий доктор історичних наук та викладач окупованого Донецького національного університету, заявив, що історично територія “днр” розвивалася в контексті росії, починаючи із 5-го століття нашої ери.

Скріншот екрана із сайту2
Скріншот екрана із сайту “русский Центр”, де розміщена “доктрина “русский Донбасс”

Спростування 

Світлана наголосила на тому, що теза “территория “днр” развивалась в контексте россии с 5-го века нашей эры” — є цілковито фейковою. Та зазначена в доктрині для того, щоб міф про “Великуб русскую культуру” здавався ще привабливішим. А пропагандистські ЗМІ могли нав’язувати мешканцям та мешканкам окупованих територій причетність до давньої історії. 

5 століття — це початок середньовіччя. На той час, навіть слов'яни не сформувалися, як окрема цивілізація. Так, були окремі слов’янські племена, але вони не мали ознак державності. Письмових джерел від слов'янських племен ми не маємо. А відомі нам письмові джерела, не наводять жодного аргументу про те, що на території сучасної росії існувала держава у 5 столітті”, — пояснила історикиня.

Фейк: "Территория Донбасса всегда была российской"

На сайті “русский Центр”, де розміщена “доктрина” зазначено, що територія сучасної Донеччини та Луганщини історично належить “русскому миру”.

Скріншот екрана із сайту2
Скріншот з сайту “русский Центр”, де розміщена “Доктрина “русский Донбасс”

Спростування 

Території Донеччини та Луганщини входили у склад російської імперії, але не завжди. Зараз українська історична наука досліджує справжню історію цих регіонів. Вона складна в етнічному та політичному плані”, — поділилась Світлана. 

Історикиня розповіла, що із 18 століття території Донеччини та Луганщини входили до складу російської імперії, яка проводила агресивну русифікаційну політику.

Проте навіть ця політика не змогла знищити українську мову та українську культуру! Так, міста були російськомовні, але це була примусова русифікація. Штучний процес. А село, яке є джерелом культури, було українським та говорило рідною мовою”, — зазначила експертка.

Навіщо росіяни створили “доктрину “русский Донбасс”?

Зі слів Світали, мета створення “доктрини “Русский Донбасс” політично зрозуміла. Схожі імперіалістичні інструменти використовують для насадження певної міфології. 

Мета — це розкол України із подальшим нищенням державності. росіяни не хочуть, щоб існувала українська культура та народ”, — розповіла експертка. 

Історикиня наголосила, що росіяни створили “доктрину” для ідентоциду. Ідентоцид – це дії направлені із метою нищення ідентичності.

Що роблять в цій “доктрині”? Насаджують міф, що українська культура – це фейк. Це фікція, її ніколи не існувало. Проте існує могутня та стародавня російська культура. Цей міф про російську культуру потрібен для того, щоб люди себе із ним ідентифікували. Він має бути дуже привабливим. І коли люди ідентифікують себе із певною міфологією, то народжується ідентичність”, — резюмувала Світлана. 

***

Отже, створення доктрини “русский Донбасс” — це ще одне намагання росіян вплинути на мешканців та мешканок окупованих територій. Це сукупність міфів та фейкових наративів про територію Донеччини та Луганщини. Спроби зруйнувати українську ідентичність, та нав’язати російську.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
09 Травня Четвер
00:59

Антифейк Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя

Кривава провокація росії: що сталося 9 травня 2014 року в Маріуполя
08 Травня Середа
23:39

Вибухотехнічні підрозділи поліції отримали для прифронтових регіонів автомобілі від Уряду Німеччини (фото)

23:20

23 ОМБр та СБУ показали спільну роботу по російських окупантах в районі Очеретиного (відео)

22:46

Загинув на війні: Покровська громада простилась із Дмитром Лисенком (фото)

22:06

Цьогоріч Україна має отримати 16 мільярдів євро у межах програми Ukraine Facility

21:48

Очільник ПЦУ Епіфаній отримав почесну відзнаку за розвиток Луганщини (фото)

20:59

Газовики зі Слов'янська здали кров для захисників України

20:46

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України розділять на два окремих міністерства, — нардеп Фролов

20:30

Завтра у Харкові переселенці зможуть поспілкуватися з пенсійниками Луганщини

19:58

56 ворожих атак відбили українські захисники на Авдіївському та Бахмутському напрямках

19:32

Луганські прикордонники показали, як дронами нищили та ранили російських окупантів (відео)

18:58

На Донеччині знешкодили 40 вибухонебезпечних предметів (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: