UA
RU UA
19 Квітня 2023, 14:44
1308
"Західні партнери України — це зло". Які фейки росіяни поширювали про це у квітні?
Антифейк

"Західні партнери України — це зло". Які фейки росіяни поширювали про це у квітні?

Знекровити Україну не лише терористичними атаками цивільних об’єктів, а й інформаційно — одна з головних задач країни-терористки у розв’язаній нею війні проти України. Це підтверджують сотні фейків та маніпуляцій, які щоденно породжує потужна пропагандистська машина.

Ці фейки можна згрупувати за кількома основними темами, на яких роблять акценти пропагандисти. Одна з таких тем — знецінення або ж демонізація західних партнерів України. Мовляв, добро несе лише Росія, а захід — зло. Саме цей наратив росіяни просувають у численних Телеграм-каналах окупованих міст Луганщини та Донеччини. Вони намагаються вселити у голови людей думки про те, що якщо Росія залишить ці території, то злий захід, включно з Польщею та США, забере собі різні регіони України. 

І хоч ці фейки майже завжди виглядають дешево та нікчемно, вони виконують свою роль у російській агресії проти України. Саме тому журналісти «Східного варіанту» вирішили дослідити, які інструменти для своєї пропаганди щодо західних партнерів України використовують росіяни. Для цього ми зібрали та спростували найбільш яскраві фейки роспропаганди, поширені від початку квітня цього року.   

Фейк (11 квітня): президент України пообіцяв Польщі західні території України в обмін на допомогу при контрнаступі

«Президент Украины Владимир Зеленский пообещал Польше западные территории Украины в обмен на помощь при осуществлении контрнаступления. Об этом заявил автор портала NDP Марек Галась.

Автор портала NDP полагает, что президент Украины оказался в положении, когда должен «любой ценой найти средства для урегулирования с США и ЕС денежных вопросов».

Джерело: Телеграм-канал «Мариуполь сейчас»

Спростування

Джерелом цієї дезінформації є стаття польського журналіста Марека Гасянню видання NDP (Niezależny Dziennik Polityczny), яке вже не раз було помічене в просуванні російських наративів. Зокрема, ось тут розповідають нібито про «шахрайство з експортом українського зерна», а тут — про «втручання США в польську політику». Також там регулярно згадують «волинську різню» та наголошують на бажанні Польщі захопити Україну. Співзвучність цих тез із тими, що лунають з головних пропагандистських ресурсів РФ, вражає. 

«Автор статті аргументує свій висновок вирваною з контексту реплікою президента про те, що в майбутньому між Польщею та Україною не буде кордонів, — зазначають у Центрі протидії дезінформації (ЦПД) щодо згаданої статті про передачу українських територій. — Майбутнім нібито «провальним» контрнаступом, а також у зв'язку з цією вимогою США повернути борг за військову допомогу. Застерігаємо! Ця інформація не відповідає дійсності!».

російські фейки
Скриншот з Телеграм-каналу ЦПД

У ЦПД також зазначили, що метою пропагандистів є дискредитація союзної для України Польщі для припинення її військової допомоги та підтримки на міжнародній арені.

Фейк (11 квітня): українська влада вивозить ікони з церков до Польщі

«Храмы Украины разоряют. На польских сайтах появились объявления о продаже икон из храмов Артёмовска и Соледара. Украина не впервые перепродаёт святыни за границу»

Джерело: Телеграм-канал «Мариуполь сейчас»

російські фейки
Скріншот відео з проросійського ТГ каналу «Мариуполь сейчас»

Спростування

Усі атрибути, про які йдеться у сюжеті пропагандистів, насправді розміщені на російському ресурсі з проведення онлайн-аукціонів «Мешок». 

Один з них, а саме хрест, розмістив продавець з Санкт-Петербурга. Максимальна ціна лота — 6 тисяч рублів. Другий лот, про викрадення якого повідомили у сюжеті, також продають у російському місті Тюмень.

російські фейки
Хрест, який розмістив продавець із Санкт-Петербурга, скриншот з інтернет-ресурсу «Мешок»

Фейк (7 квітня): США відновлюють діяльність біолабораторій в Україні

«США возобновили деятельность биолабораторий на Украине после паузы, связанной с началом спецоперации, заявили в МО РФ.

Кроме того, военное ведомство показало документы, из которых следует, что будет продолжено не только строительство новых лабораторий, но и расширение формата подготовки украинских специалистов-биологов.

А для того, чтобы запутать следы, Пентагон переименовал программу «Совместные биологические исследования» на «Исследования по бионадзору». Но исследования опасных патогенов от этого никуда не делись.

При этом Госдеп США через подконтрольные СМИ продолжает отрицать доказательства своих незаконных биологических исследований. А озвученная Минобороны России информация ими игнорируется.

Вашингтон рассматривает постсоветское пространство как плацдарм для развертывания воинских подразделений НАТО, заявили в МО РФ.

російські фейки
Фото “документів”, які поширюють проросійські Телеграм-канали

Навязанное Западом финансирование военно-биологических программ на Украине приводит к потере биологического суверенитета, продовольственной и фармацевтической безопасности.

Также в военном ведомстве показали примеры проектов американских биолабораторий по созданию опасных патогенов и микроорганизмов, невосприимчивых ко всем известным классам антибиотиков».

Джерело: Телеграм-канал «Мариуполь Сейчас».

Спростування  

У Росії раніше заявляли, що на території України в безпосередній близькості від кордонів Російської Федерації нібито перебувають понад 50 біолабораторій. Усі вони модернізовані коштом Пентагону і підконтрольні американському військовому відомству. Тоді, як і зараз, жодних підтверджень своїм словам росіяни не надавали. 

При цьому, на засіданні Ради Безпеки ООН 2 листопада 2022 року російська сторона намагалася створити комісію з розслідування вигаданих нею ж «біолабораторій» в Україні. Тоді низка країн висміяли заяви РФ, а Радбез відхилив пропозицію.  

Таким чином, можна вважати, що в фейки росіян вірять лише росіяни. 

Фейк (6 квітня): у львівських школах змушують дітей вчити польський гімн та символіку

«Родительский чат в оккупированном Лемберге. «Домашнее задание: выучить гимн и символику Польши». Неплохо клоун в Польшу съездил... Похоже, Львов войдет в Евросоюз самостоятельно».

Джерело: Телеграм-канал «Мариуполь сейчас»

російські фейки
Скриншот батьківського чату, який поширюють проросійські Телеграм-канали

Спростування

У Львові немає школи №6, а є ліцей №6 Львівської міської ради. Це підтвердили й в Управлінні освіти Львівської міської ради. Укрінформу представники ліцею №6 Львівської міської ради повідомили, що інформація щодо такого домашнього завдання для відкритого уроку не відповідає дійсності.

Також на підробку «батьківського чату» вказує чинний розклад занять, розміщений на сайті ліцею. У скриншоті йдеться, що «відкритий урок історії» має розпочатися об 11:15. З розкладу ж видно, що третій урок у школі починається о 10:55, а четвертий об 11:55.

російські фейки
Чинний розклад занять ліцею №6 Львівської міської ради, скриншот з офіційної сторінки закладу освіти

Фейк (5 квітня): Зеленський їздив до Польщі у VIP-потязі з кімнатою, обрамленою золотом

«Польский FAKT показал лютую золотую цыганскую роскошь VIP-поезда Зеленского.

Как пишут расследователи, «для Зеленского с женой есть просторная спальня с великолепной кроватью, отделанная мозаикой ванная комната и богато оборудованная кухня. Внутри также есть конференц-зал, гранитный туалет и удобные помещения для охраны. Все это окружает много, очень много золота, что создает впечатление необычайного уровня роскоши».

Также FAkT отмечает, что именно на таком «железнодорожном лимузине» приезжал в Киев «сам Байден», а вообще этот чудо-бронепоезд с релаксирующим президентом Украины «создала и ремонтирует» польская компания.

Ну да, у академиков-отцов ядерного и космического проектов СССР (и даже у Сталина и Брежнева) поезда были поскромнее. Зато у Бориса Ельцина самолет (им еще летал поначалу Темнейший) аж сверкал золотом через иллюминаторы».

Джерело: Телеграм-канал «Мариуполь сейчас» 

Спростування

Продемонстрований пропагандистами вагон не є власністю чи ексклюзивною опцією президента. Це VIP-вагон, скористатися яким можуть усі без виключення громадяни. 

«Вагон-салон є справжнім готелем на колесах, який облаштований кухнею, великою залою та просторим спальним купе. Кухня обладнана холодильником, мікрохвильовою піччю та електроплитою. Велику залу облаштовано м’яким куточком, комп’ютером, аудіо- та відеотехнікою. У спальному купе розташовано ліжко, письмовий стіл, шафа, кондиціонер, ванна кімната. Кількість спальних місць становить від 5 до 11 (у залежності від конструкції вагона). Також вагони-салони облаштовані спеціальними купе для охорони та службового персоналу», – пишуть на сайті Укрзалізниці.

російські фейки
Фото вагона із сайту «Укрзалізниці», яке поширюють російські Телеграм-канали

Там додають, що замовляти такий вагон потрібно завчасно — мінімум за 5 діб до відправлення. За кожний замовлений спеціальний вагон-салон сплачується вартість проїзду 11 дорослих пасажирів за тарифом м’якого вагона з двомісними купе «СВ» відповідної категорії поїзда.

Зазначимо, що про цю опцію Укрзалізниці було відомо вже давно. Так у 2020 році журналісти розповідали про цю VIP-послугу. Також відомо, що більшість іноземних офіційних осіб, які приїжджають до України, користуються такими вагонами.

Фейк (9 квітня): Український посол в Британії заявив, що Україна буде битися до останньої людини

«Украинский посол в Великобритании заявил, что украинцы готовы сражаться с Россией до последнего человека. При этом уровень потерь ВСУ он назвал «ужасным».

Джерело: Телеграм-канал Владимир Тараненко. Z. #СилаДолгЧесть

Спростування

Посол України в Великій Британії Вадим Пристайко в інтерв'ю для Daily Express сказав, що Україна готова боротися за свої території до останньої краплі крові, «до останнього російського солдата, який прийшов до нас з війною». За його словами, це єдине можливе рішення для України. 

«Для нас є одне рішення —  росіяни повинні піти з нашої землі. Тому ми повинні битися до останнього з них або, на жаль, до останнього з нас»,  —  сказав посол.

Щодо втрат серед ЗСУ Пристайко зазначив, що зі зрозумілих причин, Україна до кінця війни не буде розкривати свої реальні втрати на полі бою: «Я думаю, це буде жахлива цифра», —  сказав він. Це відображає офіційну позицію України, оскільки різні офіційні особи, включаючи президента, не раз наголошували, що втрата кожного українського воїна є болючою втратою для України, яка цінує життя своїх захисників, на відміну від країни-терористки.

Фейк (6 квітня): В Італії встановили принизливий білборд з зображенням українського президента Володимира Зеленського

«В самом центре Милана установили билборд с Зеленским, который ноздрей всасывает пожертвования».

Джерело: Телеграм-канал Владимир Тараненко. Z. #СилаДолгЧесть

російські фейки
Скріншот фейкового відео з білбордом, яке поширюють проросійські Телеграм-канали

Спростування

Після детального аналізу відео фахівці встановили, що воно є сфабрикованим та не відповідає дійсності.

На одному з фрагментів чітко помітно, як пара поважного віку має неприродний вигляд, через непрофесійне використання програм для відеомонтажу. Також автор відео використовує різні контрасти для приховування сфабрикованості відеоматеріалу.

Щоб замаскувати проведені маніпуляції з відеоматеріалом, також було зроблено багато склейок кадрів

«Просуваючи цей фейк, ворог намагається дискредитувати Президента Зеленського та Україну загалом задля зменшення підтримки країн-союзників», — стверджують у ЦПД. 

Фейк (12 квітня): Президент США Джо Байден публічно продемонстрував неадекватну поведінку під час свого виступу

«Не прыгай!» Байдена опять проглючило. Посреди выступления в Ольстерском Университете президент США резко повернулся и заявил: «Не прыгай», добавив, что извиняется за вид своей спины».

Джерело: Телеграм-канал НОВОСТИ ДОНБАССА ДОНЕЦК РОССИЯ ДНР

Спростування

Пропагандисти стверджують, що на поширеному ними відео Джо Байден нібито «говорить сам з собою» і просить когось вгорі «не стрибати». Насправді ж, цей фрагмент відео знятий крупним планом і на ньому не видно, до кого звертається американський президент. Але якщо подивитися повну версію виступу Байдена, яку знайшли фактчекери, можна побачити, що над банером, біля якого стоїть Байден, є трибуна, де зібралося кілька десятків людей. Саме до них і звертався президент.

російські фейки
Скриншот з повної версії відео, де видно глядачів на трибуні за спиною Байдена

Фейк (7 квітня): У Франції випустили принизливий мультфільм про Володимира Зеленського

«Французы выпустили мультик про Зеленского — мультипликаторы отразили реалии положения Украины и их президента, предложив ему замену».

Джерело: Телеграм-канал Донбасс Сегодня

Спростування

Псевдофранцузький мультик російська пропаганда просуває через акаунти на більшості популярних соцмереж та відеохостингу YouTube. У Facebook для цього використовуються традиційно порожні сторінки під назвою Fantastic vw7 та Winsome ck4. За даними Центру стратегічних комунікацій, з них кампанія була запущена 9 квітня.

У TikTok, Twitter та Youtube ворог використовує як фейкові псевдоакаунти користувачів, так і сітку блогерів, частина з яких мімікрує під іноземних «незалежних оглядачів» та дрібні медіа.

Для легалізації брехні та видавання її за «творіння мультиплікаторів з Франції», росіяни опублікували декілька новин на дрібних англомовних ресурсах, припустившись у текстах безліч помилок.

«Таким чином росіяни збільшують охоплення своєї брехні та розраховують зачепити не тільки українську та російську аудиторії, а й іноземну, створивши при цьому видимість своєї непричетності до кампанії. До того ж окупанти прагнуть створити передумови до розвалу збройної коаліції та ослаблення міжнародної підтримки України», — кажуть у ЦПД.

Фейк (12 квітня): Зеленський та його оточення присвоїли собі 400 млн доларів американської допомоги

«По данным журналиста Сеймура Херша, президент украины совместно со своим окружением вопреки закону присвоили себе порядка $400 млн из денег, которые западные страны передали Киеву на закупку дизеля. По данным расследователя, в незалежной процветает коррупция. Так, один из экспертов сравнил уровень коррупции в Киеве во времена афганской войны, «хотя профессиональных аудиторских отчетов из украины не будет».

Также Херш отметил, что высокопоставленные генералы и чиновники в Киеве были возмущены поведением Зеленского, который «забирал большую долю снятых денег, чем полагалось генералам». Также американцы представили пану президенту список из 35 человек, о коррупции которых ЦРУ и американским чиновникам было уже известно. Тогда Зеленский ответил на это показательным увольнением 10 человек из списка Вашингтона, а они «разъезжали по Киеву на своем новом «Мерседесе».

Достаточно вспомнить, как украинское Минобороны пилило деньги на закупке продуктов питания для солдат. Мечтая всех перехитрить, чиновники придумывали сказочные цены к овощам, а затем пытались оправдаться, что кто-то просто неправильно заполнил таблицу. Тогда всего лишь за 20 дней ведомство «наскребло по сусекам» $34,3 млн».

Джерело: Телеграм-канал «Донецк. Новости ДНР»

російські фейки
Скриншот з проросійського Телеграм-каналу

Спростування

Єдиним джерелом цієї «новини» є блог 86-річного американського журналіста Сеймура Майрона Херша, якого росіяни представляють як Пулітцерівського лауреата. 

Варто зазначити, що Херш дійсно отримував Пулітцерівську премію, але це було ще в далекому 1970-му році. Понад 10 років американський журналіст не публікується в жодному великому виданні, а виключно веде власний блог. 

Цікаво, що і цю статтю про Зеленського та «вкрадені 400 млн доларів» не поширило жодне поважне західне медіа. Її підхопили лише пропагандистські ресурси. Все через те, що у цій статті немає жодного аргументу, який доводив би сказане. Журналіст посилається лише на «власні джерела», не зазначаючи їх. 

Крім того, це далеко не перша сумнівна публікація Херша. Раніше він звинувачував спецслужби США та Норвегії у вибуху на «Північному потоці-2», що дивовижним чином перегукувалося з російськими наративами. Відтак, довіряти «джерелам» колись поважного журналіста нині неможливо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
13 Травня Понеділок
15:35

Після С-300: у Покровську тривають роботи з відновлення пошкоджених будівель (фото)

14:59

На Донеччині судитимуть чоловіка, який неодноразово ґвалтував 8-річну та 12-річну доньок співмешканки

14:45

Сьогодні вночі російська армія знову атакувала Покровськ (фото)

13:59

Протягом доби на східному напрямку росіяни втратили 528 БпЛА

13:30

Жителям 5 населених пунктів Донеччини підвезли технічну та питну воду

12:59

Завтра у Вінниці переселенців консультуватиме Пенсійний фонд Луганщини

12:51

У так званій "лнр" немає законодавства щодо опіки та піклування про дітей

12:11

В окупованому Сорокиному на Луганщині прилетіло по складах БК загарбників (доповнено)

11:43

19 разів російська армія обстріляла Донеччину: постраждали три райони (фото)

10:59

Протягом доби на Донеччині 10 з 18 пожеж виникли через російські обстріли (фото)

10:44

За останні дні росіяни зруйнували та пошкодили щонайменше дев'ять домоволодінь у Невському

10:16

Знай наших Рекорд України та "золото": паверліфтери з Мирнограда взяли участь у чемпіонаті Європи

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: