UA
RU UA
25 Березня 2024, 19:10
2162
"Державний переворот" та "напади націоналістів на проросійських мітингувальників": про що брехала росія у 2014 році про події в Україні
Антифейк

"Державний переворот" та "напади націоналістів на проросійських мітингувальників": про що брехала росія у 2014 році про події в Україні

10 років тому росія почала війну проти України. За допомогою проросійських найманців вона почала операцію проголошення «незалежних республік» у Донецькій, Луганській та інших областях країни. Східний Варіант аналізує, як це висвітлювали в російських новинах 10 років тому та як зароджувалася ворожа пропаганда про Україну

Фейк: Державний переворот в Україні

Це фейк, який уже понад 10 років розповсюджують російські пропагандисти, про те, що влада в Україні у 2014 році була захоплена, тодішній президент Віктор Янукович був насильно усунений, а країну він покинув тому, що боявся за своє життя.

фейки рф у 2014
Скриншот «риа новости»

Розстріли мирних людей на Євромайдані російські пропагандисти назвали «зіткненнями озброєних радикалів з органами правопорядку». Чомусь про розстріли мирних мітингувальників нічого не згадується. Новинарі «риа новости» тоді писали, що в Україні 22 лютого відбулося насильницьке захоплення влади, і що президента Януковича ніби незаконно усунули від влади.

Насправді Віктор Янукович готувався до втечі декілька днів. 19 лютого, коли ситуація на київському Євромайдані загострилася до межі, з президентської резиденції в «Межигірʼї» почали вивозити антикваріат та цінні речі. Сам же Янукович покинув Київ 21 лютого. Зі столиці він рушив у бік Харкова, куди прибув у ніч на 22 лютого. Там він переночував, а вранці поспілкувався із журналістами та повідомив, що «не має наміру залишити Україну». Того ж дня з Харкова він вилетів до Донецька, звідки хотів дістатися рф, але його не випустили російські прикордонники.

Після цього Янукович доїхав до Бердянська, де в полі сів на вертоліт, яким дістався Криму, а звідти — до рф.

22 лютого, коли Янукович уже не виконував свої обовʼязки президента та не був у Києві, Верховна Рада прийняла постанову «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України». У ній встановлено, що Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень та є таким, що не виконує свої обов’язки. Вибори нового президента призначили на 25 травня 2014 року.

Після цього президент-утікач ще і звернувся до президента рф путіна з «проханням використати Збройні сили РФ для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності, захисту населення України».

фейки рф у 2014
Скриншот «риа новости»

Дійсно, виникали юридичні сумніви щодо змін в українській владі, які тоді відбулися. Український законодавець та правник Віктор Мусіяка вважав тодішнє усунення президента з посади з юридичного погляду таким, що ухвалене в умовах крайньої потреби. Керівництво тодішньої проросійської “Партії регіонів” визнало вину Януковича та порушення ним Конституції злочинами проти українців.

Нову українську владу тоді ж визнали західні країни. Європейська комісія в Брюсселі визнала легітимність виконуючого обов’язки президента України Олександра Турчинова. Представництво рф продовжувало ж наголошувати, що нова українська влада «викликає сумніви». Цей російський міф про «захоплення» влади в України поступово перетворився у «владу в Україні захопили нацисти\фашисти». Посприяв цьому і вже згаданий вище президент-утікач.

Фейк: На Донбасі за відокремлення від України виступали мирні мітингувальники

Після окупації Криму, на території Донецької, Луганської та інших областей України проросійські найманці та спеціально завезені «чоловічки» почали влаштовувати акції за відокремлення від України та утворення незалежних республік. За свідченнями жителів Донецька та Луганська, це були люди, завезені з території росії. Про це казало багато ознак. По-перше, у містах побільшало автівок та автобусів із російськими номерами. По-друге, ці люди не орієнтувалися в містах та питали в перехожих «Де обміняти рублі на гривні?». По-третє, раніше в містах сходу України просто не було такої масової підтримки російської федерації.

фейки рф у 2014
Скриншот «риа новости»

У російських новинах цих найманців називали «мирними протестувальниками» та «прибічниками федералізації України». Насправді це були завезені з росії люди та проросійські найманці, головне завдання яких було дестабілізувати ситуацію в східних регіонах. Пропагандисти «риа новини» тоді намагалися максимально відбілити їхню репутацію та створити образ «українців, які хочуть відокремитися від України». Тоді у рф виходили новини про те, що українська влада (яка, на думку росіян, ще й не легітимна) намагається утискати цих протестувальників та не бере до уваги їхню думку.

Варто нагадати, що ці «протестувальники» були агресивними. Вони нападали на українських мирних мітингувальників, провокували бійки, влаштовували розбірки. Коли загарбники захопили будівлі СБУ та поліції в Донецьку та Луганську, то отримали доступ до зброї.

Та голова мид рф лавров не вбачав у цих подіях терористичних ознак. А навпаки, виступав проти застосування сили владою України стосовно «мирних протестувальників» на сході України.

фейки рф у 2014
Скриншот «риа новости»

Фейк: українські націоналісти перші нападали на проросійських активістів

Така теза почала зʼявлятися в російських пропагандистів після першої смерті на мітингах у Донецьку. 13 березня українські мітингувальники влаштували мирну акцію на підтримку України. За спогадами учасників, тоді саме проросійські демонстранти, які були озброєні, напали на них, що призвело до сутичок та бійок. Унаслідок цього загинув 22-річний студент та український патріот Дмитро Чернявський. За словами очевидців, його поранили ножем. Вбивця досі не знайдений.

Після трагедії російські пропагандисти почали писати про те, що наче це українські націоналісти напали першими, будучи озброєними. Та і взагалі ці активісти були «завезеними із заходу України».

фейки рф у 2014
Скриншот російських змі
фейки рф у 2014
Скриншот російських змі

У російських новинах звинувачували українських мітингувальників, що це вони почали бійку першими. Звичайно, що це не було правдою. На всіх мирних акціях донеччан бійки та провокування починали саме проросійські найманці.

Маніпуляція: Українська влада не підтримала волевиявлення свого народу

Ще одна теза, яку тоді просували в російських новинах, це те, що українська влада та західні країни не підтримали начебто волевиявлення жителів східних регіонів за відокремлення від України. Про це заявляв прессекретар путіна песков.

фейки рф у 2014
Скриншот «риа новости»

Варто нагадати на прикладі Донецька, що тоді відбувалося в східних регіонах. 1 березня 2014 року проросійські активісти (яких росіяни називають «мирними мітингувальниками» та «жителями Донбасу») провели велику акцію на підтримку рф. Вони вийшли з прапорами росії та «днр», після чого заблокували будівлю обласної державної адміністрації. «Мирні мітингувальники» в той день зняли з флагштоку біля обладміністрації український прапор, а замість нього повісили триколор.

Тодішній міський голова Донецька Олександр Лук’янченко намагався поговорити з «мирними мітингувальниками», але йому не дали слова. Одного з організаторів «акції» Павла Губарєва (колаборант та терорист, один із ватажків «новоросії» та терористичної організації «народне ополчення Донбасу») тоді обрали «народним губернатором». У той день активно лунали гасла від’єднати Донецьку область від України та увійти до складу росії. Що це, як не сепаратистський рух та незаконне захоплення влади?

Як говорилося вище, «мирні мітингувальники» з російськими прапорами в Донецьку виявилися навіть не місцевими, а завезеними з рф. На думку російської влади та рф, українська влада мала піти з ними на домовленості та визнати їхнє волевиявлення. Тут росіяни суперечать собі ж. Тобто українська влада, яка не покидала столичних державних органів та вимушено пішла на усунення януковича (який втік), в очах росіян не є легітимною. Однак невідомі люди, які захоплюють державні органи на сході України, повинні мати право на волевиявлення.

Давали слово терористам

Аналізуючи пропагандистські новини росії весни 2014 року, які стосуються Донеччини та Луганщини, можна виокремити в них тональність підтримки та схвалення дій проросійських найманців та терористів, які тоді активно захоплювали державні будівлі та склади зі зброєю в українських містах. Наприклад, російське змі «лента.ру» 5 березня взяли інтерв’ю у вже згаданого вище Павла Губарєва, який події Майдану назвав «державним збройним переворотом».

фейки рф у 2014
Скриншот «лента.ру»

Трохи пізніше з’явилися й інші терористи — Гіві та Моторола, яких активно підтримували російські політики та пропагандисти.

Пропагандисти рф намагалися створити картинку, за якої «народ Донбасу» самостійно вирішив відʼєднатися від України та приєднатися до рф. Наслідком цього були проголошення так званих «днр» та «лнр». На думку росії, це було цілком прийнятною подією. Насправді все, що тоді відбувалося в східних регіонах України, було заплановано та зініційовано росіянами з метою дестабілізації ситуації в країні та досягнення власних політичних цілей.

Це лише невелика частина фейків та маніпуляцій, які розповсюджувала росія про події в Україні у 2014 році. Східний Варіант і надалі аналізуватиме інформаційну складову російсько-української війни, розвінчуючи фейки.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
Що відбувається

"Кінотеатри на гастролях" та актори у фейкових сюжетах. Як окупанти посилюють пропаганду на ТОТ сходу України

Що відбувається

Космічні ціни на продукти та зростання безробіття. Як росіяни руйнують економіку на окупованих територіях сходу України

Актуально

Кераміка Донеччини та війна: з якими проблемами зіткнулися керамісти та яке майбутнє галузі в області

Історія

"Октава мого життя": у Києві переселенка з Маріуполя представить перформанс про війну, загибель чоловіка і боротьбу з хворобою

Антифейк

Фейкові заяви та маніпуляції: як пропагандисти рф брешуть про евакуацію з Донеччини

Вікно Відновлення

Громадські центри в Слов’янську та Покровську: як вони підтримують жителів Донеччини під час війни

Розбір

Зміни у виплатах ВПО: що про це важливо знати?

Вікно Відновлення

Зараз чи після війни: що мешканці Донеччини думають про відновлення регіону

27 Квітня Субота
11:59

Рятувальники Донеччини ліквідували 4 пожежі на території області за добу

11:47

На окупованій Донеччині понад 3 тисячі абонентів залишилися без світла

11:20

44 військових та члени їх сімей з Сєвєродонецької громади одержали 700 тисяч гривень матеріальної допомоги

10:59

Жителі в окупації скаржаться на завищені ціни на оренду житла в Луганську

10:35

Евакуація З Донеччини евакуювали ще 39 дітей

10:17

Окупанти атакували 12 населених пунктів Донеччини за добу

09:59

Евакуація З початку травня евакуаційний потяг із Донецької області прибуватиме на Волинь

09:21

На виїзді з Сєвєродонецька окупанти проводять ретельні обшуки

09:01

Атаки противника відбиті від Стельмахівки, Греківки, у Білогорівці та Серебрянському лісництві

08:42

За 26 квітня росіяни поранили 3 жителів Донеччини

08:27

ЗСУ ліквідували ще 1124 окупантів

08:00

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 29 атак ворога

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: