UA
RU UA
18 Червня 2024, 19:09
5911
Казки про "освобождение", або як росіяни брешуть про Часів Яр
Антифейк

Казки про "освобождение", або як росіяни брешуть про Часів Яр

Сьогодні місто Часів Яр на Донеччині знаходиться на лінії фронту. Тут тривають пекельні бої, а захисники України героїчними зусиллями тримають оборону. Російські пропагандисти не втрачають часу та розповсюджують фейки про майже повне захоплення міста та його «освобождние». Східний Варіант спростовує брехню росіян.

Пропагандисти рф постійно викривляють реальну картину подій. Вбивство людей вони називають «порятунком», а руйнацію міста «звільненням». Про це та про інші фейки росіян про місто Часів Яр розповідає Східний Варіант

Фейк про «освобождение»

До повномасштабної війни Часів Яр був компактним невеликим містом на Донеччині, у якому проживало 13–14 тисяч людей. Розташовується між Бахмутом та Костянтинівською. У місті знаходиться найбільший в Україні вогнетривкий комбінат, на якому працювали мешканці міста та прилеглих сіл.

Часів Яр
Джерело: Укрінформ

У 2022 році Часів Яр, як і інші міста Донеччини, піддавався обстрілам зі сторони російської армії. Після тимчасової окупації Бахмута минулого року, Часів Яр став наступною мішенню для ворога. Зараз за місто тривають жорстокі бої. Але Збройні сили України героїчно тримають оборону, не пропускаючи окупанта далі.

Часів Яр усе більше стає схожим на сусідній Бахмут чи Авдіївку: майже вся інфраструктура міста та житлові будинки зруйновані. Станом на зараз у місті залишається понад 600 людей. Це переважно люди літнього віку, яких не можна евакуювати без їхньої попередньої згоди, повідомляють у міській адміністрації. Мешканцям та мешканкам, які залишаються, привозять гуманітарну допомогу, але з кожним днем це робити все важче, повідомляє начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін.

Часів Яр
Вид на Часів Яр з дрона. Джерело: АР

Натомість росіяни називають цю ситуацію «освобождением». У новинах рф, які стосуються Часів Яру, пропагандисти наголошують про нібито звільнення міста від українських «нацистів» та гніту російськомовного населення.

Часів Яр
Джерело: пропагандистські ЗМІ

Однак у реальності армія окупанта позбавила мирного життя та спокою десятки тисяч людей, які вимушено покинули рідний Часів Яр і тепер змушені шукати нове місце проживання. Такий самий наратив пропагандисти використовують стосовно інших зруйнованих українських міст: Маріуполь, Попасна, Лисичанськ, Бахмут, Авдіївка. «Вщент зруйновані, але звільнені» — саме в цьому росіяни намагаються переконати своє населення та міжнародну спільноту.

Як показує час, окуповані міста російська федерація не відновлює. У Маріуполі намагаються створити картинку відбудови, щоб хоч якось перекрити свій злочин вбивства десятків тисяч цивільних мешканців під час блокади. Такі міста, як Бахмут, Авдіївка, Попасна й далі зруйновані. «Але ж звільнені!», — кажуть росіяни.

Фейк: «Окуповане на 70%»

Часів Яр
Джерело: пропагандистські ЗМІ

Російські пропагандисти заявляють, що Часів Яр окупований (або як вони пишуть — «звільнений») на 70 %. Але це не є правдою. Армія рф щоденно намагається прорвати українську оборону, але українські захисники та захисниці зупиняють їх та мужньо тримають оборону. Більша частина міста залишається під контролем ЗСУ.

Фейк: «Українська влада не евакуює людей»

Раніше Східний Варіант розповідав, як російські пропагандисти брешуть про евакуацію із Часів Яру. Вони заявляють, що Збройні сили України начебто заважають виїзду мирного населення, щоб використовувати їх як «живий щит».

Часів Яр
Джерело: пропагандистські ЗМІ

Але зрозуміло, що це повна маячня. Міська та обласна адміністрація вкотре наголошують на обов’язковій евакуації з міста, яке ворог щоденно обстрілює десятки разів. Те, що в місті поступово зменшується кількість людей, є результатом дій з евакуації населення.

Ворог постійно веде інформаційну війну, намагається дискредитувати наші Збройні сили та саму Україну. Тому закликаємо ретельно перевіряти інформацію, не довіряти «вкидам» та шукати першоджерело. Лише так можемо подбати про свою інформаційну безпеку та не даємо ворогу перемогти нас.

***

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Поділитись:
26 Червня Середа
17:36

Різко збільшилась кількість штурмів окупантів на Торецькому напрямку, — Генштаб

16:59

Завтра у Харкові відбудуться консультації з пенсійних питань для ВПО з Луганщини

16:55

Антифейк "Французькі солдати прибули на Донеччину": як росіяни створюють нові фейки про схід України

"Французькі солдати прибули на Донеччину": як росіяни створюють нові фейки про схід України
16:52

На території Торецької громади досі залишається 8 дітей, — Чинчик

16:34

Третина учорашніх пожеж на Донеччині відбулися через російські обстріли (фото)

16:27

Репортаж Об'єднані спільною метою. Історії організацій, які допомагають українцям зі сходу в Словенії

Об'єднані спільною метою. Історії організацій, які допомагають українцям зі сходу в Словенії
15:59

Межі Європейського Союзу починатимуться з Луганщини, — Лисогор

15:43

28 червня у Києві переселенців консультуватимуть пенсійники Луганщини

15:38

Оновити дані про зареєстроване місце проживання тепер можна на порталі "Дія"

15:26

Військово-облікові дані вже оновили майже 2,4 мільйона українців

15:23

Рятувальники показали, як із Торецька транспортували трьох поранених (відео)

15:04

У червні пенсіонерам Луганщини перераховано 1,5 млрд гривень

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: